Yeterlilik Kodu

TR0030006546

Yeterlilik Adı
Sınıf Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı olmaksızın öğretmen yetiştirme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ortaöğretimde kazandığı yeterliliklere dayalı olarak; sınıf öğretmenliğiyle ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; konu alanının özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim, strateji, yöntem kendini birey olarak tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanır ve zayıf yönlerini geliştirir.
  • Ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Öğretmenliğin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumlara sahip, tavır ve davranışları ile topluma örnek olur.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
  • Yeterli alan bilgisine sahip olur, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular.
  • Türkiye’nin genel coğrafi ve kültürel özelliklerini tanır ve sosyal yaşama uyum sağlar.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini hakim olur ve Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır.
  • Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır.
  • Alanındaki yayınları izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kuracak düzeyde İngilizceyi bilir.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların bilincindedir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 51in altında olması durumunda başarı notu FD ve FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,

b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,

c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,

d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.

  • Puan Harf Notu, Katsayı Açıklama,90-100 AA 4.00 Başarılı, 85-89 BA 3.50 Başarılı,80-84 BB 3.00 Başarılı,75-79 CB 2.50 Başarılı,70-74 CC 2.00 Başarılı,65-69 DD 1.50 Başarısız*, 60-64 DC 1.00 Başarısız*, 01-59 FD 0.50 Başarısız,00.00 FF 0.00 Başarısız,00.00 DZ 0.00 Başarısız*(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.00 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar. M: Muaf,B: Başarılı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları bölüm ve programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması, dikey ve yatay (üniversite içi ve üniversiteler arası) geçişler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Öğrencilere önceki öğrenim programlarında aldıkları derslerle ilgili akademik dönem başında muafiyet değerlendirmesi ve/veya sınavı yapılmaktadır. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığı düşünülen öğrenciler veya yapılan sınavlarda başarı sağlayan öğrenciler ders programının ilk dört yarıyılında ilgili derslerden muaf olabilirler. İngilizce dersi için muafiyet sınavı yapılmaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Giriş Şartı

Öğrenciler Yükseköğretime YGS-LYS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına,YGS-LYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan Eşit Ağırlık puan türü ile girebilmektedirler.

Başarma ŞartlarıMehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları bölüm ve programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması, dikey ve yatay (üniversite içi ve üniversiteler arası) geçişler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Öğrencilere önceki öğrenim programlarında aldıkları derslerle ilgili akademik dönem başında muafiyet değerlendirmesi ve/veya sınavı yapılmaktadır. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığı düşünülen öğrenciler veya yapılan sınavlarda başarı sağlayan öğrenciler ders programının ilk dört yarıyılında ilgili derslerden muaf olabilirler. İngilizce dersi için muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınıf öğretmenliği alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:1.Sınıf öğretmenliği anabilim dalı programında belirtilen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 240 AKTS krediyi tamamlamış olmak.2.Programdan mezun olabilmek için Genel not ortalaması en az (GNO) 2.00(CC) olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sınıf Öğretmenliği anabilim dalı mezunları; Milli Eğitime bağlı resmi ve özel ilköğretim okullarında, sınıf öğretmeni olarak hizmet verebilecek bilimsel bilgi ve beceri donanımına sahiptirler. Bu kurumlarda sınıf öğretmeni olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030006546


Yeterlilik Adı
Sınıf Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ortaöğretimde kazandığı yeterliliklere dayalı olarak; sınıf öğretmenliğiyle ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını; konu alanının özelliklerini ve kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim, strateji, yöntem kendini birey olarak tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini kullanır ve zayıf yönlerini geliştirir.
  • Ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Öğretmenliğin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumlara sahip, tavır ve davranışları ile topluma örnek olur.
  • Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
  • Yeterli alan bilgisine sahip olur, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için mesleki proje ve etkinlikler planlar ve uygular.
  • Türkiye’nin genel coğrafi ve kültürel özelliklerini tanır ve sosyal yaşama uyum sağlar.
  • Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansının ileri düzeyinde bilişim ve iletişim teknolojilerini hakim olur ve Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır.
  • Sanatsal ve kültürel etkinliklere etkin olarak katılır.
  • Alanındaki yayınları izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kuracak düzeyde İngilizceyi bilir.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlıkların bilincindedir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 51in altında olması durumunda başarı notu FD ve FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,

b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,

c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,

d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.

  • Puan Harf Notu, Katsayı Açıklama,90-100 AA 4.00 Başarılı, 85-89 BA 3.50 Başarılı,80-84 BB 3.00 Başarılı,75-79 CB 2.50 Başarılı,70-74 CC 2.00 Başarılı,65-69 DD 1.50 Başarısız*, 60-64 DC 1.00 Başarısız*, 01-59 FD 0.50 Başarısız,00.00 FF 0.00 Başarısız,00.00 DZ 0.00 Başarısız*(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.00 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar. M: Muaf,B: Başarılı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları bölüm ve programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması, dikey ve yatay (üniversite içi ve üniversiteler arası) geçişler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Öğrencilere önceki öğrenim programlarında aldıkları derslerle ilgili akademik dönem başında muafiyet değerlendirmesi ve/veya sınavı yapılmaktadır. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığı düşünülen öğrenciler veya yapılan sınavlarda başarı sağlayan öğrenciler ders programının ilk dört yarıyılında ilgili derslerden muaf olabilirler. İngilizce dersi için muafiyet sınavı yapılmaktadır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)


Giriş Şartı

Öğrenciler Yükseköğretime YGS-LYS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına,YGS-LYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan Eşit Ağırlık puan türü ile girebilmektedirler.


Başarma Şartları
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları bölüm ve programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması, dikey ve yatay (üniversite içi ve üniversiteler arası) geçişler, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Öğrencilere önceki öğrenim programlarında aldıkları derslerle ilgili akademik dönem başında muafiyet değerlendirmesi ve/veya sınavı yapılmaktadır. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığı düşünülen öğrenciler veya yapılan sınavlarda başarı sağlayan öğrenciler ders programının ilk dört yarıyılında ilgili derslerden muaf olabilirler. İngilizce dersi için muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınıf öğretmenliği alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:1.Sınıf öğretmenliği anabilim dalı programında belirtilen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 240 AKTS krediyi tamamlamış olmak.2.Programdan mezun olabilmek için Genel not ortalaması en az (GNO) 2.00(CC) olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sınıf Öğretmenliği anabilim dalı mezunları; Milli Eğitime bağlı resmi ve özel ilköğretim okullarında, sınıf öğretmeni olarak hizmet verebilecek bilimsel bilgi ve beceri donanımına sahiptirler. Bu kurumlarda sınıf öğretmeni olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006546

Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Elemantary Education
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training without subject specialization
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Define the concepts and relationship between concepts on the basis of qualifications gained in secondary education. Applies the best teaching strategy, method and techniques by taking into account the developmental characteristics and individual differences of students, as well as the features of the study field. Recognizes himself/herself as an individual, uses his/her creative and strong sides, develops his/her weakness, takes responsibility as a team member. Constitute an example for the society with the necessary knowledge, skills, attitude and behaviours required for the teaching profession. Act in accordance with democracy, human rights, social, scientific, and professional ethical values. Have enough field information, develop a positive attitude about life-long learning. Plan and implement professional projects and activities for the social environment with a social responsibility of awareness. Recognize the general geographical and cultural characteristics of Turkey and adapt themselves to the social life. Know how to use Advanced level of European Computer User License Technologies and use ways of attaining knowledge in an effective way. Actively participate in the artistic and cultural activities. Know enough English to follow publications in their field and to communicate with their colleauges. Be aware of the national and universal sensibilities referred to in the National Education Basic Law.

Key Competencies-
Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 51 out of 100 is graded as FD ve FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.Grade conversion is carried out from the 100 grade scale into the Letter grade scale and 4 point grade scale using the table given below for Bachelor’s Degree Programs at Mehmet Akif Ersoy University.Grade in Points Grade in Letters Grade in Points Status 90-100 AA 4,00 Successful 85-89 BA 3,50 Successful 80-84 BB 3,00 Successful 75-79 CB 2,50 Successful 70-74 CC 2,00 Successful 65-69 DC 1,50 Fail* 60-64 DD 1,00 Fail* 00-59 FD 0,50 Fail DZ FF 0,00 Fail Students who are currently enrolled in different schools and programs of Mehmet Akif Ersoy University could transfer/enter to the other programs within the University. Transfer rules within the University or between universities are set and monitored by the University Senate according to the regulation named “Regulation on the Transfers between Undergraduate and/or Vocational Programs of Higher Education Institutes, Double Majors, Minor, and credits transfers between the Institutes” published on 24.04.2010 in the official gazette numbered 27561. Students can take exemption exam(s) or consideration at the beginning of their academical semester related to their previous educational programs. The students who are considered to be comprehensive for these courses or the students who succeeded the relevant exams can be exempt from the courses offered in the first four semesters. However, foreign language (English) exemption exams are organized.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students admission to higher education is based on a nation-wide Student Selection Examination (YGS-LYS). The examination is held once in a year and is administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates gain access to institutions of higher education based on their composite scores consisting of the scores on the selection examination and their high school grade point averages.

Conditions for SuccessStudents who are currently enrolled in different schools and programs of Mehmet Akif Ersoy University could transfer/enter to the other programs within the University. Transfer rules within the University or between universities are set and monitored by the University Senate according to the regulation named “Regulation on the Transfers between Undergraduate and/or Vocational Programs of Higher Education Institutes, Double Majors, Minor, and credits transfers between the Institutes” published on 24.04.2010 in the official gazette numbered 27561. Students can take exemption exam(s) or consideration at the beginning of their academical semester related to their previous educational programs. The students who are considered to be comprehensive for these courses or the students who succeeded the relevant exams can be exempt from the courses offered in the first four semesters. However, foreign language (English) exemption exams are organized.Elementary Teacher Education major is subject to the following graduation requirements: 1.To be succesful in the the elective and compulsory courses defined in the curriculum which is 240 ECTS.2.To graduate from the program, GPA must be at least 2.00 (CC).
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Elementary Teacher Education Department have the scientific knowledge and skill to serve as elementary education teachers both for The Ministry of Education Schools and for the private schools. They can teach at elemantary schools.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006546


Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Elemantary Education

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Define the concepts and relationship between concepts on the basis of qualifications gained in secondary education. Applies the best teaching strategy, method and techniques by taking into account the developmental characteristics and individual differences of students, as well as the features of the study field. Recognizes himself/herself as an individual, uses his/her creative and strong sides, develops his/her weakness, takes responsibility as a team member. Constitute an example for the society with the necessary knowledge, skills, attitude and behaviours required for the teaching profession. Act in accordance with democracy, human rights, social, scientific, and professional ethical values. Have enough field information, develop a positive attitude about life-long learning. Plan and implement professional projects and activities for the social environment with a social responsibility of awareness. Recognize the general geographical and cultural characteristics of Turkey and adapt themselves to the social life. Know how to use Advanced level of European Computer User License Technologies and use ways of attaining knowledge in an effective way. Actively participate in the artistic and cultural activities. Know enough English to follow publications in their field and to communicate with their colleauges. Be aware of the national and universal sensibilities referred to in the National Education Basic Law.


Key Competencies
-

Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 51 out of 100 is graded as FD ve FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.Grade conversion is carried out from the 100 grade scale into the Letter grade scale and 4 point grade scale using the table given below for Bachelor’s Degree Programs at Mehmet Akif Ersoy University.Grade in Points Grade in Letters Grade in Points Status 90-100 AA 4,00 Successful 85-89 BA 3,50 Successful 80-84 BB 3,00 Successful 75-79 CB 2,50 Successful 70-74 CC 2,00 Successful 65-69 DC 1,50 Fail* 60-64 DD 1,00 Fail* 00-59 FD 0,50 Fail DZ FF 0,00 Fail Students who are currently enrolled in different schools and programs of Mehmet Akif Ersoy University could transfer/enter to the other programs within the University. Transfer rules within the University or between universities are set and monitored by the University Senate according to the regulation named “Regulation on the Transfers between Undergraduate and/or Vocational Programs of Higher Education Institutes, Double Majors, Minor, and credits transfers between the Institutes” published on 24.04.2010 in the official gazette numbered 27561. Students can take exemption exam(s) or consideration at the beginning of their academical semester related to their previous educational programs. The students who are considered to be comprehensive for these courses or the students who succeeded the relevant exams can be exempt from the courses offered in the first four semesters. However, foreign language (English) exemption exams are organized.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students admission to higher education is based on a nation-wide Student Selection Examination (YGS-LYS). The examination is held once in a year and is administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates gain access to institutions of higher education based on their composite scores consisting of the scores on the selection examination and their high school grade point averages.


Conditions for Success
Students who are currently enrolled in different schools and programs of Mehmet Akif Ersoy University could transfer/enter to the other programs within the University. Transfer rules within the University or between universities are set and monitored by the University Senate according to the regulation named “Regulation on the Transfers between Undergraduate and/or Vocational Programs of Higher Education Institutes, Double Majors, Minor, and credits transfers between the Institutes” published on 24.04.2010 in the official gazette numbered 27561. Students can take exemption exam(s) or consideration at the beginning of their academical semester related to their previous educational programs. The students who are considered to be comprehensive for these courses or the students who succeeded the relevant exams can be exempt from the courses offered in the first four semesters. However, foreign language (English) exemption exams are organized.Elementary Teacher Education major is subject to the following graduation requirements: 1.To be succesful in the the elective and compulsory courses defined in the curriculum which is 240 ECTS.2.To graduate from the program, GPA must be at least 2.00 (CC).

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Elementary Teacher Education Department have the scientific knowledge and skill to serve as elementary education teachers both for The Ministry of Education Schools and for the private schools. They can teach at elemantary schools.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode