Yeterlilik Kodu

TR0030023301

Yeterlilik Adı
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2341.04

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim dalının amacı, Atatürk İlkeleri ve Türk Milli Eğitimi'nin hedefleri doğrultusunda sosyal bilgiler öğretmenliği alanı ile ilgili yeterli uzmanlık alan bilgisine, öğretmenlik meslek bilgisine ve genel kültüre sahip, uluslararası ölçütlerde yetişmiş, çağdaş yenilik ve gelişmeleri yakından izleyip sosyal bilgilerin alt alanlarındaki özel öğretim teknolojileri ve yöntemlerini kullanabilen, ortaokulların 5, 6, 7, ve 8. sınıflarında çalışacak; yaratıcı, eleştirel düşünebilen ve eleştiriye açık olan, sorumluluk sahibi sosyal bilgiler öğretmenleri yetiştirmektir. Bu kapsamda ayrıca öğretmen adaylarından, yenilikleri yakından takip etmeleri ve eğitim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilmeleri beklenmektedir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün veya gerekli durumlarda uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, eğitim kurumlarında öğretmenlik uygulaması olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyal Bilgilerin disiplinlerarası özelliği çerçevesinde, başta tarih, coğrafya ve vatandaşlık olmak üzere sosyal bilim alanlarına ilişkin bilgiyi bütünleştirerek, bu alanlar arasındaki farklılıkları ve etkileşimleri değerlendirir.
  • Sosyal bilgiler alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izler, değerlendirir ve alana özgü yeterliklerini geliştirir.
  • Geçmişten günümüze gerçekleşen önemli tarihsel olay ve olguları toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal açılardan değerlendirir.
  • Coğrafya alanına özgü temel olay ve olguları neden-sonuç ve dağılış ilişkileri çerçevesinde değerlendirir.
  • Sosyal ve doğal çevrede fark edilen yerel ve küresel sorunlar konusunda duyarlı olma ve bunların çözümüne yönelik projeler geliştirir.
  • Demokratik bir toplum modelinin anahtar kavramlarını (devlet, anayasa, sivil toplum, insan hakları, sosyal adalet, özgürlük, eşitlik, hukuk devleti vb) ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrar.
  • Öğrencilerin gelişimsel özelliklerine, hazırbulunuşluk düzeylerine uygun, bireysel farklılıkları dikkate alan sağlıklı ve güvenli eğitim/öğretim ortamları tasarlar.
  • Etkili öğretme-öğrenme süreçleri oluşturmak için uygun öğretim materyallerini kullanma, bilişim teknolojilerinden de yararlanarak yaratıcı ve yenilikçi materyaller tasarlar ve geliştirir.
  • Öğrencilerin eğitim-öğretim kurum ve ortamlarındaki gelişimini desteklemek amacıyla paydaşlarla etkili iletişim kurar ve iş birliği yapar.
  • Öğrencilerde üst düzey düşünme becerilerinin (eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma ve problem çözme vb.) gelişimi için çağdaş öğretim stratejilerini/yöntemlerini etkin biçimde kullanır.
  • Farklı ölçme-değerlendirme yöntem ve araçlarını etkin olarak kullanarak öğrencilerin bireysel gelişimini izler ve değerlendirir.
  • Eğitimle ilgili sorunlara ilişkin olarak dönüştürücü ve kamusal bilinci arttırıcı sosyal sorumluluk projelerinde rol üstlenir.
  • İnsan hak ve özgürlükleri çerçevesinde, kadın, çocuk ve özel gereksinimli bireylerin haklarını savunur ve eşit yurttaşlık ilkesine uygun davranır.
  • Eğitim kurumlarında ilgili mevzuat, yasa ve yönetmelikler ile mesleki etik ilkelere uygun hareket eder.
  • Cumhuriyetin kazanımları temelinde laik, çağdaş, bilimsel ve demokratik değerleri savunur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.
Kalite Güvencesi
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

    4. Öz Değerlendirme - Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 15.05.2020 / Bitiş: 15.05.2025

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programından mezun olan öğrencilere Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Lisans Diploması verilir. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel ortaokullarda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev almaktadırlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030023301


Yeterlilik Adı
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2341.04


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2341.04


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim dalının amacı, Atatürk İlkeleri ve Türk Milli Eğitimi'nin hedefleri doğrultusunda sosyal bilgiler öğretmenliği alanı ile ilgili yeterli uzmanlık alan bilgisine, öğretmenlik meslek bilgisine ve genel kültüre sahip, uluslararası ölçütlerde yetişmiş, çağdaş yenilik ve gelişmeleri yakından izleyip sosyal bilgilerin alt alanlarındaki özel öğretim teknolojileri ve yöntemlerini kullanabilen, ortaokulların 5, 6, 7, ve 8. sınıflarında çalışacak; yaratıcı, eleştirel düşünebilen ve eleştiriye açık olan, sorumluluk sahibi sosyal bilgiler öğretmenleri yetiştirmektir. Bu kapsamda ayrıca öğretmen adaylarından, yenilikleri yakından takip etmeleri ve eğitim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilmeleri beklenmektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün veya gerekli durumlarda uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, eğitim kurumlarında öğretmenlik uygulaması olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyal Bilgilerin disiplinlerarası özelliği çerçevesinde, başta tarih, coğrafya ve vatandaşlık olmak üzere sosyal bilim alanlarına ilişkin bilgiyi bütünleştirerek, bu alanlar arasındaki farklılıkları ve etkileşimleri değerlendirir.
  • Sosyal bilgiler alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izler, değerlendirir ve alana özgü yeterliklerini geliştirir.
  • Geçmişten günümüze gerçekleşen önemli tarihsel olay ve olguları toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal açılardan değerlendirir.
  • Coğrafya alanına özgü temel olay ve olguları neden-sonuç ve dağılış ilişkileri çerçevesinde değerlendirir.
  • Sosyal ve doğal çevrede fark edilen yerel ve küresel sorunlar konusunda duyarlı olma ve bunların çözümüne yönelik projeler geliştirir.
  • Demokratik bir toplum modelinin anahtar kavramlarını (devlet, anayasa, sivil toplum, insan hakları, sosyal adalet, özgürlük, eşitlik, hukuk devleti vb) ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrar.
  • Öğrencilerin gelişimsel özelliklerine, hazırbulunuşluk düzeylerine uygun, bireysel farklılıkları dikkate alan sağlıklı ve güvenli eğitim/öğretim ortamları tasarlar.
  • Etkili öğretme-öğrenme süreçleri oluşturmak için uygun öğretim materyallerini kullanma, bilişim teknolojilerinden de yararlanarak yaratıcı ve yenilikçi materyaller tasarlar ve geliştirir.
  • Öğrencilerin eğitim-öğretim kurum ve ortamlarındaki gelişimini desteklemek amacıyla paydaşlarla etkili iletişim kurar ve iş birliği yapar.
  • Öğrencilerde üst düzey düşünme becerilerinin (eleştirel ve yaratıcı düşünme, araştırma ve problem çözme vb.) gelişimi için çağdaş öğretim stratejilerini/yöntemlerini etkin biçimde kullanır.
  • Farklı ölçme-değerlendirme yöntem ve araçlarını etkin olarak kullanarak öğrencilerin bireysel gelişimini izler ve değerlendirir.
  • Eğitimle ilgili sorunlara ilişkin olarak dönüştürücü ve kamusal bilinci arttırıcı sosyal sorumluluk projelerinde rol üstlenir.
  • İnsan hak ve özgürlükleri çerçevesinde, kadın, çocuk ve özel gereksinimli bireylerin haklarını savunur ve eşit yurttaşlık ilkesine uygun davranır.
  • Eğitim kurumlarında ilgili mevzuat, yasa ve yönetmelikler ile mesleki etik ilkelere uygun hareket eder.
  • Cumhuriyetin kazanımları temelinde laik, çağdaş, bilimsel ve demokratik değerleri savunur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

    4. Öz Değerlendirme - Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 15.05.2020 / Bitiş: 15.05.2025


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programından mezun olan öğrencilere Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Lisans Diploması verilir. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel ortaokullarda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev almaktadırlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023301

Qualification Title
Bachelor's Degree in Social Studies Teacher Education
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08:2341.04

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific field of learning or profession.
  • The aim of the social studies program is to train teachers who are informed with the specialized knowledge along with the knowledge of Ataturk's principles and objectives of Turkish National Education. Furthermore, it is also targeted that teachers are to be provided with the professional and liberal knowledge and international standards. They are expected to follow the innovations closely, to use the educational technologies effectively, to work with 5., 6., 7. and 8. graders. It is also hoped that social studies teachers have the capacity to think critically and to receive critism responsibly. In addition, prospective teachers are expected to follow innovations closely and to use educational technologies effectively.
Learning Environments
  • Education and training are carried out formally or, when necessary, in the form of distance education. Additionally, practical training is provided as teaching practice in educational institutions.
Description
  • Within the framework of the interdisciplinary feature of Social Studies, it integrates information on social science fields, especially history, geography and citizenship, and evaluates the differences and interactions between these fields.
  • Monitors and evaluates scientific and technological developments in the field of social studies and develops field-specific competencies.
  • Evaluates important historical events and facts from past to present in terms of social, cultural, economic and political aspects.
  • Evaluates basic events and phenomena specific to the field of geography within the framework of cause-effect and distribution relationships.
  • Being sensitive to local and global problems noticed in the social and natural environment and developing projects to solve them.
  • Understands the key concepts of a democratic society model (state, constitution, civil society, human rights, social justice, freedom, equality, rule of law, etc.) and the relationships between them.
  • Designs healthy and safe education/training environments that are appropriate to the developmental characteristics and readiness levels of students and take into account individual differences.
  • Uses appropriate teaching materials to create effective teaching-learning processes, and designs and develops creative and innovative materials by making use of information technologies.
  • Communicates effectively and cooperates with stakeholders in order to support the development of students in educational institutions and environments.
  • Effectively uses contemporary teaching strategies/methods for the development of high-level thinking skills (critical and creative thinking, research and problem solving, etc.) in students.
  • Monitors and evaluates the individual development of students by effectively using different measurement-evaluation methods and tools.
  • Takes on a role in social responsibility projects that are transformative and raise public awareness regarding education-related problems.
  • Within the framework of human rights and freedoms, it defends the rights of women, children and individuals with special needs and acts in accordance with the principle of equal citizenship.
  • Acts in accordance with the relevant legislation, laws and regulations and professional ethical principles in educational institutions.
  • It defends secular, modern, scientific and democratic values on the basis of the achievements of the Republic.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and in science, technology and engineering competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.
  • Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.
  • Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success.
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

This program has also been accredited by EPDAD (Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association) for 5 years between 2020-2025.

Access Requirements
  • The student who want to enroll in this department, have to complete processes which determined by university's academic and judicial statute and have to achieve exams. The student who started his/her education in domestic or abroad, can make application for lateral transfer. Acceptance of students are examine considering each student's conditions and application's degree before season starting and evaluate peculiarly. Further introduction is present about entrance to university in Institute introduction's catalogue.  
Conditions for Success The students studying in this program are required to have a Cumulative Grade Points Average (Cum.GPA) of not less than 2.00/4.00 and have completed all the courses with at least a letter grade of C3/2.00 in the program in order to graduate. The minimum number of ECTS credits required for graduation is 240. It is also mandatory for the students to complete their compulsory internship in a specified duration and quality.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Students graduated from Social Studies Education program are awarded with 'Ankara University Educational Sciences Faculty Bachelor's Degree'. Graduates are employed as Social Studies Teachers in the secondary schools under the Ministry of National Education.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023301


Qualification Title
Bachelor's Degree in Social Studies Teacher Education

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08:2341.04


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08:2341.04


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific field of learning or profession.
  • The aim of the social studies program is to train teachers who are informed with the specialized knowledge along with the knowledge of Ataturk's principles and objectives of Turkish National Education. Furthermore, it is also targeted that teachers are to be provided with the professional and liberal knowledge and international standards. They are expected to follow the innovations closely, to use the educational technologies effectively, to work with 5., 6., 7. and 8. graders. It is also hoped that social studies teachers have the capacity to think critically and to receive critism responsibly. In addition, prospective teachers are expected to follow innovations closely and to use educational technologies effectively.

Learning Environments
  • Education and training are carried out formally or, when necessary, in the form of distance education. Additionally, practical training is provided as teaching practice in educational institutions.

Description
  • Within the framework of the interdisciplinary feature of Social Studies, it integrates information on social science fields, especially history, geography and citizenship, and evaluates the differences and interactions between these fields.
  • Monitors and evaluates scientific and technological developments in the field of social studies and develops field-specific competencies.
  • Evaluates important historical events and facts from past to present in terms of social, cultural, economic and political aspects.
  • Evaluates basic events and phenomena specific to the field of geography within the framework of cause-effect and distribution relationships.
  • Being sensitive to local and global problems noticed in the social and natural environment and developing projects to solve them.
  • Understands the key concepts of a democratic society model (state, constitution, civil society, human rights, social justice, freedom, equality, rule of law, etc.) and the relationships between them.
  • Designs healthy and safe education/training environments that are appropriate to the developmental characteristics and readiness levels of students and take into account individual differences.
  • Uses appropriate teaching materials to create effective teaching-learning processes, and designs and develops creative and innovative materials by making use of information technologies.
  • Communicates effectively and cooperates with stakeholders in order to support the development of students in educational institutions and environments.
  • Effectively uses contemporary teaching strategies/methods for the development of high-level thinking skills (critical and creative thinking, research and problem solving, etc.) in students.
  • Monitors and evaluates the individual development of students by effectively using different measurement-evaluation methods and tools.
  • Takes on a role in social responsibility projects that are transformative and raise public awareness regarding education-related problems.
  • Within the framework of human rights and freedoms, it defends the rights of women, children and individuals with special needs and acts in accordance with the principle of equal citizenship.
  • Acts in accordance with the relevant legislation, laws and regulations and professional ethical principles in educational institutions.
  • It defends secular, modern, scientific and democratic values on the basis of the achievements of the Republic.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and in science, technology and engineering competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.
  • Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.
  • Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

This program has also been accredited by EPDAD (Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association) for 5 years between 2020-2025.


Access Requirements
  • The student who want to enroll in this department, have to complete processes which determined by university's academic and judicial statute and have to achieve exams. The student who started his/her education in domestic or abroad, can make application for lateral transfer. Acceptance of students are examine considering each student's conditions and application's degree before season starting and evaluate peculiarly. Further introduction is present about entrance to university in Institute introduction's catalogue.  

Conditions for Success
The students studying in this program are required to have a Cumulative Grade Points Average (Cum.GPA) of not less than 2.00/4.00 and have completed all the courses with at least a letter grade of C3/2.00 in the program in order to graduate. The minimum number of ECTS credits required for graduation is 240. It is also mandatory for the students to complete their compulsory internship in a specified duration and quality.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Students graduated from Social Studies Education program are awarded with 'Ankara University Educational Sciences Faculty Bachelor's Degree'. Graduates are employed as Social Studies Teachers in the secondary schools under the Ministry of National Education.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode