Yeterlilik Kodu

TR0030218954

Yeterlilik Adı
Sosyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Sosyoloji ve kültürel çalışmalar
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyoloji ile ilgili tüm metod ve teknikleri ve güncel konuları içeren kaynaklara ve uygulamada kullanılacak her türlü araç ve gereci kullanma bilgisine sahiptir.
  • Bunun yanında araştırma yapabilecek, kaynakları inceleyebilecek ve konu ile ilgili diğer meslektaşlarıyla iletişime geçebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Diğer sosyal bilimlerle ilişki kurarak toplum ve kültür üzerinde kapsamlı çalışmalara katılır.
  • Sosyolojik veriyi elde etmede çaşitli istatistik bilgilerinin yanı sıra bilgisayar kullanma yetisine.
  • Sosyoloji ile ilgili temel teori ve kavramlar çerçevesinde uygulamalı olarak çalışabilme ve konuyla ilintili olarak metod ve yöntemleri gereğince kullanabilme yetisine sahiptir.
  • Çalışma sahasının özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir.
  • Alanıyla ilgili çalışmalarda sorumluluk üstlenir, bağımsız veya takım çalışması yaparak çözümler üretir.
  • Çalışma esnasında ihtiyaç duyabileceği iletişim becerileri, teknoloji kullanımı ve uyumlu çalışabilme özelliklerine sahip olmanın yanı sıra çalışma aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
  • Alanında bilgisini geliştirmek yeni açılımlar ortaya koymak için çaba gösterir, yeniliklere açıktır.
  • Elde ettiği bilgiyi sadece çalışma alanında değil, yaşamın tüm alanında etkili olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Karşılaştığı olayı ve olguları önyargıdan uzak eleştirel bir boyutta değerlendirebilme özelliğine sahiptir.
  • İş hayatında ihtiyaç duyabileceği iletişim becerileri, teknoloji kullanımı ve uyumlu çalışabilme özelliklerine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili çalışmalarda sorumluluk üstlenir, bağımsız veya takım çalışması yaparak çözümler üretir.
  • Sosyoloji alanında yapılmış güncel araştırmaları takip ederek yeterli düzeyde anlayabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmayı amaç edinir.
  • Sosyolojik bilgiyi, diğer toplum bilimleriyle disiplinler arası bir düzlemde farklı toplum ve kültürlerde etkili bir şekilde işler ve disiplinler arası çalışmalara katılır.
  • Sosyoloji alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı, donanımı ve istatistik bilgisine sahiptir; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Alanındaki yönelimleri, ihtiyaçları bilir, içinde bulunduğu çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanır; bu özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir.
  • Sosyoloji metotlarını kullanarak, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yorumlama, sentez yapma ve değerlendirme becerilerine sahiptir.
  • Güncel sosyolojik kavramsallaştırmalara, akımlara ve tartışmalara eleştirel yönden yaklaşabilir.
  • Sosyoloji müktesebatını tarihsel gelişimi içinde değerlendirebilir ve yorumlayabilir.
  • Alanında bilgisini geliştirmek yeni açılımlar ortaya koymak için çaba gösterir, yeniliklere açıktır.
  • Sosyoloji disiplini ile ilgili kavramları, fikirleri ve verileri, sosyal bilimler araştırma metotlarıyla inceler ve değerlendirir, geçmiş ve güncel bağlantıları ile konuları tanılar, analiz eder, tartışır ve gelecek projeksiyonu sunar.
  • Sosyoloji disiplini ve ilgili alanlarda elde ettiği birikimi aktif biçimde yazılı ve sözlü yolla ifade edebilir, bu alanlarda ihtiyaç duyan kişi ve kurumlara araştırma ve rapor sunar.
  • Tespit ettiği konuların/sorunların sosyolojik analiz sürecini planlayabilir, projeleştirebilir ve uygulayabilir.
  • Toplumsal ilişkiler, sosyal eşitsizlik ve farklılıklar, toplumsal dönüşüm ile ilgili soruları, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünce yapısını kullanarak bilimsel bir yaklaşımla çözme becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav değerlendirmeleri, Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliği doğrultusunda yapılmaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak, Üniversite Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)ından yeterli puanı almaktır.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ alanında lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyoloji Bölümünden mezun olanlara “Sosyolog” unvanı verilmektedir. Sosyolog formasyonuyla yetişen mezunlar bu formasyonla ilişkili olarak şu alanda çalışma imkânı bulur; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve bağlı Kuvvet Komutanlıkları ve belediyelerde uzman, sosyolog ve öğretmen olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca; araştırma kuruluşlarında, dershanelerde, şirketlerin insan kaynakları birimlerinde, bankalarda, reklam ve pazarlama şirketlerinde, Dünya Bankası ve AB Projelerinde de çalışabilmektedirler. Ayrıca sosyoloji formasyonu ile aile, suç, nüfusbilim, endüstri ve tarım sorunları, köy-kent yerleşimleri, sosyal ekoloji, siyaset ve hukuk sosyolojisi gibi alanlarda da uzmanlaşabilirler. Bunların yanında bölüm mezunları, Felsefe grubu öğretmeni, Kamu ya da özel sektörde İnsan Kaynakları, Sosyal Danışmanlık, A.P.K. birimlerinde araştırmacılık, Özel işyerlerini kurma ve işletme, Medya gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Sosyoloji Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde geniş çalışma alanına sahiptirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030218954


Yeterlilik Adı
Sosyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyoloji ile ilgili tüm metod ve teknikleri ve güncel konuları içeren kaynaklara ve uygulamada kullanılacak her türlü araç ve gereci kullanma bilgisine sahiptir.
  • Bunun yanında araştırma yapabilecek, kaynakları inceleyebilecek ve konu ile ilgili diğer meslektaşlarıyla iletişime geçebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Diğer sosyal bilimlerle ilişki kurarak toplum ve kültür üzerinde kapsamlı çalışmalara katılır.
  • Sosyolojik veriyi elde etmede çaşitli istatistik bilgilerinin yanı sıra bilgisayar kullanma yetisine.
  • Sosyoloji ile ilgili temel teori ve kavramlar çerçevesinde uygulamalı olarak çalışabilme ve konuyla ilintili olarak metod ve yöntemleri gereğince kullanabilme yetisine sahiptir.
  • Çalışma sahasının özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir.
  • Alanıyla ilgili çalışmalarda sorumluluk üstlenir, bağımsız veya takım çalışması yaparak çözümler üretir.
  • Çalışma esnasında ihtiyaç duyabileceği iletişim becerileri, teknoloji kullanımı ve uyumlu çalışabilme özelliklerine sahip olmanın yanı sıra çalışma aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
  • Alanında bilgisini geliştirmek yeni açılımlar ortaya koymak için çaba gösterir, yeniliklere açıktır.
  • Elde ettiği bilgiyi sadece çalışma alanında değil, yaşamın tüm alanında etkili olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Karşılaştığı olayı ve olguları önyargıdan uzak eleştirel bir boyutta değerlendirebilme özelliğine sahiptir.
  • İş hayatında ihtiyaç duyabileceği iletişim becerileri, teknoloji kullanımı ve uyumlu çalışabilme özelliklerine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili çalışmalarda sorumluluk üstlenir, bağımsız veya takım çalışması yaparak çözümler üretir.
  • Sosyoloji alanında yapılmış güncel araştırmaları takip ederek yeterli düzeyde anlayabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmayı amaç edinir.
  • Sosyolojik bilgiyi, diğer toplum bilimleriyle disiplinler arası bir düzlemde farklı toplum ve kültürlerde etkili bir şekilde işler ve disiplinler arası çalışmalara katılır.
  • Sosyoloji alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı, donanımı ve istatistik bilgisine sahiptir; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Alanındaki yönelimleri, ihtiyaçları bilir, içinde bulunduğu çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanır; bu özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir.
  • Sosyoloji metotlarını kullanarak, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yorumlama, sentez yapma ve değerlendirme becerilerine sahiptir.
  • Güncel sosyolojik kavramsallaştırmalara, akımlara ve tartışmalara eleştirel yönden yaklaşabilir.
  • Sosyoloji müktesebatını tarihsel gelişimi içinde değerlendirebilir ve yorumlayabilir.
  • Alanında bilgisini geliştirmek yeni açılımlar ortaya koymak için çaba gösterir, yeniliklere açıktır.
  • Sosyoloji disiplini ile ilgili kavramları, fikirleri ve verileri, sosyal bilimler araştırma metotlarıyla inceler ve değerlendirir, geçmiş ve güncel bağlantıları ile konuları tanılar, analiz eder, tartışır ve gelecek projeksiyonu sunar.
  • Sosyoloji disiplini ve ilgili alanlarda elde ettiği birikimi aktif biçimde yazılı ve sözlü yolla ifade edebilir, bu alanlarda ihtiyaç duyan kişi ve kurumlara araştırma ve rapor sunar.
  • Tespit ettiği konuların/sorunların sosyolojik analiz sürecini planlayabilir, projeleştirebilir ve uygulayabilir.
  • Toplumsal ilişkiler, sosyal eşitsizlik ve farklılıklar, toplumsal dönüşüm ile ilgili soruları, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünce yapısını kullanarak bilimsel bir yaklaşımla çözme becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav değerlendirmeleri, Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliği doğrultusunda yapılmaktadır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak, Üniversite Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)ından yeterli puanı almaktır.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ alanında lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyoloji Bölümünden mezun olanlara “Sosyolog” unvanı verilmektedir. Sosyolog formasyonuyla yetişen mezunlar bu formasyonla ilişkili olarak şu alanda çalışma imkânı bulur; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve bağlı Kuvvet Komutanlıkları ve belediyelerde uzman, sosyolog ve öğretmen olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca; araştırma kuruluşlarında, dershanelerde, şirketlerin insan kaynakları birimlerinde, bankalarda, reklam ve pazarlama şirketlerinde, Dünya Bankası ve AB Projelerinde de çalışabilmektedirler. Ayrıca sosyoloji formasyonu ile aile, suç, nüfusbilim, endüstri ve tarım sorunları, köy-kent yerleşimleri, sosyal ekoloji, siyaset ve hukuk sosyolojisi gibi alanlarda da uzmanlaşabilirler. Bunların yanında bölüm mezunları, Felsefe grubu öğretmeni, Kamu ya da özel sektörde İnsan Kaynakları, Sosyal Danışmanlık, A.P.K. birimlerinde araştırmacılık, Özel işyerlerini kurma ve işletme, Medya gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Sosyoloji Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde geniş çalışma alanına sahiptirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030218954

Qualification Title
Sosyoloji Bachelor
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasSociology and cultural studies
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Having soruces that includes all yhe methods and current issues about sociology and having knowledge of using all kinds of equipment that will be used in implementation. Also, knowing o foreing language that will make ıt possible making research, examining sources and contacting with other collequees. Joining studies on society and culture by contacting with other social sciences. Having ability to use computer as well as having knowledge of obtaining sociology data, having ability to work pracrically whitin the frame of theories and concepts and using metods and procedures related with the subject. Planning, implementing and conducting education process that is suitable for work field. Having responsibility in the works related to their fields, producing solutions by studying independently or in group. Communication skills may be needed during the operation, use of technology and interoperability features, as well as being the working stages of the social, scientific, and oversees the ethical values??. Striving for improving knowledge and produce a new insight, being open to innovations. Having ability to use knowledge that she/he obtained not only in working field but also in all aspests of life. Having the feature of asessing events that she/he encountered in a critical way, far from being prejudious. In business communication skills that may be needed, the use of technology and interoperability features. We take responsibility for the field of studies, team work, or by making independent solutions. Understanding current researceh that one made in the field of sociology and aiming to have a foreing language that make it possible to contact with other collegues. Sociological knowledge, the interdisciplinary scientific study of society in a plane different from other cultures in the community and work effectively and participate in interdisciplinary studies. Having knowlaedge of social technology, computer software, hardware, statistics, using information and communication tecnologies. Knowing orlentations and needs in this field, identifying the cultural and conducting the education processes accorting to these features. Having ability to critical thought, creative thinking, interprating, assessing by using sociology methods. Approaching current sociologic conceptualizing, trends, discussions in a critical way. Assessing and interprting sociologic acquis in its historical development. Striving for improving the field information and putting forward new insight. The discipline of sociology with the concepts, ideas and data, review and assess social science research methods, with the threads of past and current connections diagnoses, analyzes, discusses and offers future projections. From the discipline of sociology and related fields can refer to the way that the accumulation of active oral and written, in those areas in need of research and reports are presented to individuals and institutions. Fixing the issues / problems in the process of sociological analysis plan, and implement projeleştirebilir. Has the ability to solve the problems related to social relations, social inequality and stratification and social transformation scientifically by using a critical and creative mind. Has the ability to select and use applications used in the science of sociology (such as cases of domestic and social violence, evaluation of hate crimes, social traumas emerging followed by cultural conflicts (war, forced migration) and informal human traffic, environment-society relationship, natural disasters, conflict and violence-intensive processes). Properly prepares the research questions, optimizes the resources needed for a research design and has the ability to use research methods by effectively routing resources of data in sociology. Know

Key Competencies-
Further Info

The exam reviews, Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination regulations are in line.

Quality Assurance-
Access Requirements

To have a diploma from a high school or equivalent, and to get enough grades from University Higher Education Entrance Exam (YGS)

Conditions for SuccessStudents who successfully complete the entire course included in the program (240 AKTS equivalent in total) and have the cumulative grade 2.0 or higher out of 4 earn the diploma of Sociology Department.
Progression Paths (Relationship Type)

Sociologist is the title of the graduates of the Department of Sociology. Graduates from this program find opportunity to work in the institutions such as The Ministry of Family and Social Policies, General Directorate of Disabled People, General Directorate of Social Assistance and Solidarity, Directorate of Social Services and Child Protection, Turkey Statistical Institute, Ministry of Justice, Ministry of Education, Ministry of Health, Ministry of Internal Affairs, Ministry of Culture and Tourism, the General Staff and its Armed Forces and the municipalities as experts, sociologists and teachers. Additionally, they can work in research centers, training centers, human resources departments of the companies, banks, advertising and marketing companies, and with the projects of the World Bank and the EU. They can also specialize in areas such as family, crime, demography, industrial and agricultural problems, rural-urban settlements, social ecology, politics and sociology of law. Graduates can also work as philosophy group teachers, researchers in human resources departments of public and private sectors, social counseling, researcher in A.P.K units and media sector. The graduates of Sociology have a wide range of employment opportunities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030218954


Qualification Title
Sosyoloji Bachelor

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Having soruces that includes all yhe methods and current issues about sociology and having knowledge of using all kinds of equipment that will be used in implementation. Also, knowing o foreing language that will make ıt possible making research, examining sources and contacting with other collequees. Joining studies on society and culture by contacting with other social sciences. Having ability to use computer as well as having knowledge of obtaining sociology data, having ability to work pracrically whitin the frame of theories and concepts and using metods and procedures related with the subject. Planning, implementing and conducting education process that is suitable for work field. Having responsibility in the works related to their fields, producing solutions by studying independently or in group. Communication skills may be needed during the operation, use of technology and interoperability features, as well as being the working stages of the social, scientific, and oversees the ethical values??. Striving for improving knowledge and produce a new insight, being open to innovations. Having ability to use knowledge that she/he obtained not only in working field but also in all aspests of life. Having the feature of asessing events that she/he encountered in a critical way, far from being prejudious. In business communication skills that may be needed, the use of technology and interoperability features. We take responsibility for the field of studies, team work, or by making independent solutions. Understanding current researceh that one made in the field of sociology and aiming to have a foreing language that make it possible to contact with other collegues. Sociological knowledge, the interdisciplinary scientific study of society in a plane different from other cultures in the community and work effectively and participate in interdisciplinary studies. Having knowlaedge of social technology, computer software, hardware, statistics, using information and communication tecnologies. Knowing orlentations and needs in this field, identifying the cultural and conducting the education processes accorting to these features. Having ability to critical thought, creative thinking, interprating, assessing by using sociology methods. Approaching current sociologic conceptualizing, trends, discussions in a critical way. Assessing and interprting sociologic acquis in its historical development. Striving for improving the field information and putting forward new insight. The discipline of sociology with the concepts, ideas and data, review and assess social science research methods, with the threads of past and current connections diagnoses, analyzes, discusses and offers future projections. From the discipline of sociology and related fields can refer to the way that the accumulation of active oral and written, in those areas in need of research and reports are presented to individuals and institutions. Fixing the issues / problems in the process of sociological analysis plan, and implement projeleştirebilir. Has the ability to solve the problems related to social relations, social inequality and stratification and social transformation scientifically by using a critical and creative mind. Has the ability to select and use applications used in the science of sociology (such as cases of domestic and social violence, evaluation of hate crimes, social traumas emerging followed by cultural conflicts (war, forced migration) and informal human traffic, environment-society relationship, natural disasters, conflict and violence-intensive processes). Properly prepares the research questions, optimizes the resources needed for a research design and has the ability to use research methods by effectively routing resources of data in sociology. Know


Key Competencies
-

Further Info

The exam reviews, Mus Alparslan University Undergraduate Education and Examination regulations are in line.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To have a diploma from a high school or equivalent, and to get enough grades from University Higher Education Entrance Exam (YGS)


Conditions for Success
Students who successfully complete the entire course included in the program (240 AKTS equivalent in total) and have the cumulative grade 2.0 or higher out of 4 earn the diploma of Sociology Department.

Progression Paths (Relationship Type)

Sociologist is the title of the graduates of the Department of Sociology. Graduates from this program find opportunity to work in the institutions such as The Ministry of Family and Social Policies, General Directorate of Disabled People, General Directorate of Social Assistance and Solidarity, Directorate of Social Services and Child Protection, Turkey Statistical Institute, Ministry of Justice, Ministry of Education, Ministry of Health, Ministry of Internal Affairs, Ministry of Culture and Tourism, the General Staff and its Armed Forces and the municipalities as experts, sociologists and teachers. Additionally, they can work in research centers, training centers, human resources departments of the companies, banks, advertising and marketing companies, and with the projects of the World Bank and the EU. They can also specialize in areas such as family, crime, demography, industrial and agricultural problems, rural-urban settlements, social ecology, politics and sociology of law. Graduates can also work as philosophy group teachers, researchers in human resources departments of public and private sectors, social counseling, researcher in A.P.K units and media sector. The graduates of Sociology have a wide range of employment opportunities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address