Yeterlilik Kodu

TR0030220708

Yeterlilik Adı
Sosyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Sosyoloji ve kültürel çalışmalar
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programımızın temel amacı, sosyoloji öğretimi için gerekli teorik bilgileri, kendi toplumsal bilgi birikimi ve değerlerinden alarak kendi toplum pratikleriyle birleştirebilen, alanında yeni bilgi ve yaklaşımları izleyebilme becerisi kazanmış, çağdaş dünya ve ülke gerçeklerine duyarlı, sosyoloji alanında yeni metotları geliştirebilecek sosyologlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyoloji ile ilgili etkin yöntem ve güncel konuları ilişkin kaynakları, uygulama argümanlarını, en etkin düzeyde kullanabilme bilgisine sahiptir
  • Sosyoloji ile ilgili kavramları araştırma yöntemleri ile inceler ve analiz eder, geçmiş ve güncel arasında kalan konuları tanımlar, değerlendirir ve gelecek dair öngörüler verir
  • Sosyoloji alanı ile ilgili bilgi birikimini sözlü ve yazılı yöntemlerle ifade edebilir, mevcut alanlarda ihtiyaç olan kişi ve kurumlara araştırma ve inceleme raporları sunar
  • Sosyolojik yöntemleri kullanarak, yorumlama, yaratıcı düşünebilme ve eleştirebilir olma yoluyla senteze ulaşmayı ve sonuçları analiz edebilme becerilerini geliştirebilmeyi sağlar
  • Sosyoloji alanında mevcut kavramlara, yönelimlerin ve tartışmaların eleştirisini yapabilmesini sağlar
  • Sosyolojik teknik ve yöntemleri anlar buna ihtiyaç duyulan alanlarını belirler, içerisinde bulunulan sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri bilir ve bu koşullara uygun öğrenme ve öğretme olgularını hazırlar, uygular ve yönlendirir
  • Sosyolojiye dair çalışmalara katılır, bu çalışmalarda bireysel ya da takım görevi üstlenir ve çözüm yolları üretir
  • Alanında yapılan en son çalışmaları takip edilebilmesi ve aynı alandan kişilerle iletişime geçebilecek düzeyde yabancı dil konuşmayı hedeflenmesi sağlanır
  • Sosyolojinin gereklerini arayabilir, bilgisayar ve istatistik programlarını kullanabilirsiniz
  • Alanı ile ilgili yapılan çalışmaların hazırlanmasının her aşamasında bilimsel ve toplumsal etik kurallarına bağlı kalır
  • Sosyolojinin diğer sosyal disiplinlerle olan etkileşimini kültürel ve toplumsal bağlamda işler ve disiplinler arası araştırmalara katkı sağlar
  • Sosyoloji alanında mevcut bilgisini artırmayı ve geliştirmenin yolunu arar ve yeni gelişmelere uyum sağlar
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüzde her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Ara sınavın toplam nota katkısı %40 finalinki ise %60 olarak alınmaktadır. Bir dersten başarılı olmak için ders notunun en az 60 olması ve finalden de en az 60 alınması gerekmektedir. Ayrıca, başarısız olan öğrencilere başarısız oldukları derslerden bütünleme hakkı verilmektedir. Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği üzere öğrenciler tüm derslerinden ve bitirme tezinden geçer not almak zorundadırlar.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Başarma ŞartlarıKırıkkale Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği üzere öğrenciler tüm derslerinden ve bitirme tezinden geçer not almak zorundadırlar. Mezuniyet Koşulları Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da (7. veya 8. yarıyılda) istenmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyoloji Bölümü mezunlarının başlıca çalışma sahalarını; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, bankaların araştırma daireleri ve personel müdürlükleri ile üniversitelerdeki akademik kurumlar oluşturur.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220708


Yeterlilik Adı
Sosyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programımızın temel amacı, sosyoloji öğretimi için gerekli teorik bilgileri, kendi toplumsal bilgi birikimi ve değerlerinden alarak kendi toplum pratikleriyle birleştirebilen, alanında yeni bilgi ve yaklaşımları izleyebilme becerisi kazanmış, çağdaş dünya ve ülke gerçeklerine duyarlı, sosyoloji alanında yeni metotları geliştirebilecek sosyologlar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sosyoloji ile ilgili etkin yöntem ve güncel konuları ilişkin kaynakları, uygulama argümanlarını, en etkin düzeyde kullanabilme bilgisine sahiptir
  • Sosyoloji ile ilgili kavramları araştırma yöntemleri ile inceler ve analiz eder, geçmiş ve güncel arasında kalan konuları tanımlar, değerlendirir ve gelecek dair öngörüler verir
  • Sosyoloji alanı ile ilgili bilgi birikimini sözlü ve yazılı yöntemlerle ifade edebilir, mevcut alanlarda ihtiyaç olan kişi ve kurumlara araştırma ve inceleme raporları sunar
  • Sosyolojik yöntemleri kullanarak, yorumlama, yaratıcı düşünebilme ve eleştirebilir olma yoluyla senteze ulaşmayı ve sonuçları analiz edebilme becerilerini geliştirebilmeyi sağlar
  • Sosyoloji alanında mevcut kavramlara, yönelimlerin ve tartışmaların eleştirisini yapabilmesini sağlar
  • Sosyolojik teknik ve yöntemleri anlar buna ihtiyaç duyulan alanlarını belirler, içerisinde bulunulan sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri bilir ve bu koşullara uygun öğrenme ve öğretme olgularını hazırlar, uygular ve yönlendirir
  • Sosyolojiye dair çalışmalara katılır, bu çalışmalarda bireysel ya da takım görevi üstlenir ve çözüm yolları üretir
  • Alanında yapılan en son çalışmaları takip edilebilmesi ve aynı alandan kişilerle iletişime geçebilecek düzeyde yabancı dil konuşmayı hedeflenmesi sağlanır
  • Sosyolojinin gereklerini arayabilir, bilgisayar ve istatistik programlarını kullanabilirsiniz
  • Alanı ile ilgili yapılan çalışmaların hazırlanmasının her aşamasında bilimsel ve toplumsal etik kurallarına bağlı kalır
  • Sosyolojinin diğer sosyal disiplinlerle olan etkileşimini kültürel ve toplumsal bağlamda işler ve disiplinler arası araştırmalara katkı sağlar
  • Sosyoloji alanında mevcut bilgisini artırmayı ve geliştirmenin yolunu arar ve yeni gelişmelere uyum sağlar

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümümüzde her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Ara sınavın toplam nota katkısı %40 finalinki ise %60 olarak alınmaktadır. Bir dersten başarılı olmak için ders notunun en az 60 olması ve finalden de en az 60 alınması gerekmektedir. Ayrıca, başarısız olan öğrencilere başarısız oldukları derslerden bütünleme hakkı verilmektedir. Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği üzere öğrenciler tüm derslerinden ve bitirme tezinden geçer not almak zorundadırlar.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.


Başarma Şartları
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği üzere öğrenciler tüm derslerinden ve bitirme tezinden geçer not almak zorundadırlar. Mezuniyet Koşulları Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da (7. veya 8. yarıyılda) istenmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sosyoloji Bölümü mezunlarının başlıca çalışma sahalarını; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, bankaların araştırma daireleri ve personel müdürlükleri ile üniversitelerdeki akademik kurumlar oluşturur.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220708

Qualification Title
Sosyoloji License
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasSociology and cultural studies
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Have the knowledge of effective methods and current issues related to sociology, application arguments, use the most effective level. Analyzes and analyzes the concepts related to sociology with research methods, defines the issues between the past and the present, evaluates and gives predictions about the future. Students will be able to express their knowledge about the field of sociology through oral and written methods, and present research and examination reports to the people and institutions in need in the existing fields. Using sociological methods, enables students to develop their ability to analyze and analyze the results through interpretation, creative thinking and criticism. It enables students to criticize current concepts, orientations and discussions in the field of sociology. Understands sociological techniques and methods, identifies the areas where they are needed, knows the socio-economic and cultural characteristics and prepares, applies and directs the learning and teaching phenomena appropriate to these conditions. She participates in sociological studies and undertakes an individual or a team task and produces solutions. The aim is to follow the latest studies in the field and to speak a foreign language to communicate with people from the same field. You can search for the requirements of sociology, use computer and statistics programs. It adheres to the scientific and social ethics rules at every stage of the studies. It works in the cultural and social context of sociologys interaction with other social disciplines and contributes to interdisciplinary research. It seeks to improve and improve the existing knowledge in the field of sociology and adapts to new developments.

Key Competencies-
Further Info

Students are subject to a mid-term exam and a final exam in each semester for a course. The criteria (mid-term, final exam) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. This ratio is 40% for mid-term exam, 60% for final exam. Students must be successful and/or pass all courses on the programme including graduation thesis and internship that are explained education and exam regulation of Kırıkkale University.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students must complete with the legal and academic requirements to access the studies in The Sakarya University according to the process established by the ÖSYM (Higher Education Council Student Selection and Placement Centre) regulations. Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year. More information about general admission requirements can be found in the catalogue of Information on the Institution. Under an established exchanges program or one approved by the University, exchange students from abroad may be accepted for studies on the courses taught in English. Or, if they are confident in Turkish, they may then enrol any courses, running in Turkish, shown on the Course Structure diagram.

Conditions for SuccessStudents must be successful and/or pass all courses on the programme including graduation thesis and internship that are explained education and exam regulation of Kırıkkale University. Requirements for Graduating There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester. In addition to that student is required to complete a degree project and final year dissertation, (taken normally in 7th or 8th semester), which follows an oral presentation.
Progression Paths (Relationship Type)

The main fields of study of the graduates of the Sociology Department are; Ministry of Family and Social Policy, Ministry of Education, Ministry of Labor, Social Security Institution, Turkey Statistical Institute, Ministry of Agriculture and Rural Affairs, Ministry of Culture, Ministry of Health, Youth and Sports Ministry, Credit and Hostels Institution, Ministry of Development, Environment and Urban Planning Ministry The Ministry of Justice, the research departments of the banks and staff offices and the academic institutions in the universities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220708


Qualification Title
Sosyoloji License

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Have the knowledge of effective methods and current issues related to sociology, application arguments, use the most effective level. Analyzes and analyzes the concepts related to sociology with research methods, defines the issues between the past and the present, evaluates and gives predictions about the future. Students will be able to express their knowledge about the field of sociology through oral and written methods, and present research and examination reports to the people and institutions in need in the existing fields. Using sociological methods, enables students to develop their ability to analyze and analyze the results through interpretation, creative thinking and criticism. It enables students to criticize current concepts, orientations and discussions in the field of sociology. Understands sociological techniques and methods, identifies the areas where they are needed, knows the socio-economic and cultural characteristics and prepares, applies and directs the learning and teaching phenomena appropriate to these conditions. She participates in sociological studies and undertakes an individual or a team task and produces solutions. The aim is to follow the latest studies in the field and to speak a foreign language to communicate with people from the same field. You can search for the requirements of sociology, use computer and statistics programs. It adheres to the scientific and social ethics rules at every stage of the studies. It works in the cultural and social context of sociologys interaction with other social disciplines and contributes to interdisciplinary research. It seeks to improve and improve the existing knowledge in the field of sociology and adapts to new developments.


Key Competencies
-

Further Info

Students are subject to a mid-term exam and a final exam in each semester for a course. The criteria (mid-term, final exam) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. This ratio is 40% for mid-term exam, 60% for final exam. Students must be successful and/or pass all courses on the programme including graduation thesis and internship that are explained education and exam regulation of Kırıkkale University.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students must complete with the legal and academic requirements to access the studies in The Sakarya University according to the process established by the ÖSYM (Higher Education Council Student Selection and Placement Centre) regulations. Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year. More information about general admission requirements can be found in the catalogue of Information on the Institution. Under an established exchanges program or one approved by the University, exchange students from abroad may be accepted for studies on the courses taught in English. Or, if they are confident in Turkish, they may then enrol any courses, running in Turkish, shown on the Course Structure diagram.


Conditions for Success
Students must be successful and/or pass all courses on the programme including graduation thesis and internship that are explained education and exam regulation of Kırıkkale University. Requirements for Graduating There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester. In addition to that student is required to complete a degree project and final year dissertation, (taken normally in 7th or 8th semester), which follows an oral presentation.

Progression Paths (Relationship Type)

The main fields of study of the graduates of the Sociology Department are; Ministry of Family and Social Policy, Ministry of Education, Ministry of Labor, Social Security Institution, Turkey Statistical Institute, Ministry of Agriculture and Rural Affairs, Ministry of Culture, Ministry of Health, Youth and Sports Ministry, Credit and Hostels Institution, Ministry of Development, Environment and Urban Planning Ministry The Ministry of Justice, the research departments of the banks and staff offices and the academic institutions in the universities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address