Yeterlilik Kodu

TR0030033365

Yeterlilik Adı
Spor Yöneticiliği Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiÜniversite, İstanbul Ünv. Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü, 34320 Avcılar/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://iuc.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Spor
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Spor Yöneticiliği Bölümü; Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda, aklın ve bilimin rehberliğine dayanarak, yenilikçi, gelişmelere açık, teknolojik atılımları yakından takip eden bir vizyonu benimsemektedir. Spor Yönetimi ile ilgili evrensel bilgi ve kavramları uluslararası standartlar çerçevesinde mesleğine uygulayan, çağdaş bir bakış açısıyla; spor örgütlerinin yönetimi, birbirleriyle ilişkileri ve etkileşimleri, iç ve dış paydaşlar, ekonomi, finans, politika ve stratejileri konularına hâkim olarak mesleğini sürdürmeye gayret eden, bunun yanı sıra yenilikçi bir bakış açısıyla proje ve çözüm üreten ve sosyal sorumluluk bilinci ile toplumun fiziksel aktiviteye yönelik ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek faaliyetleri planlama organize edip ve yöneten, Spor kültürünün topluma ve gelecek nesillere aktarılmasında rol oynamayı kendine ilke edinen spor yöneticileri yetiştirmek bölümün amaçlarıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim teorik ve uygulamalı tüm dersler için örgün şekilde gerçekleştirilir. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Spor Yöneticiliği ile ilgili yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur ve alanda uzman olan gruplara alanıyla ilgili bilgilerini aktarır.
  • Spor yönetimine yakın disiplinlerle ilgili bilgi sahibi olur, hizmet verme süreçleri, alanındaki örgütler, alana özgü araştırma yöntemleri, yasal düzenlemeleri bilir ve spor yönetiminin meslek standartları, sorunları ve alternatif çözüm yollarını bilir, spor Yöneticiliği alanında mesleki gelişime yönelik çalışmaları planlayarak açıklar.
  • Spor hizmetlerinin üretilmesi ve yönetim süreçlerini analiz eder ve özdeğerlendirme yapar; planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır.
  • Spor yönetimi alanı ile ilgili konu ve sorunlarla ilgili olarak uygun araştırma yöntemlerini kullanarak proje ve araştırmalar planlar, gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  • Ülkemizde ve dünyada yaşanan güncel olayları, ileri düzeydeki bilgi ve becerileriyle eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
  • Ulusal ve uluslarası spor organizasyonu projeleri hazırlayıp uygulayabilme ve öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alır. Organizasyon sürecinde, bireysel ve ekip üyesi olarak çalışır, sorumluluğundaki bireyleri yönetir. Karşılaştığı problemleri yönetme becerisi kazanır.
  • Spor Yöneticiliği alanındaki bilgileri takip edip kullanır, meslektaşlarına düşüncelerini ve sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. İletişim ve toplumsal sorumluluk bilinci için proje ve etkinlik düzenleyebilir.
  • Spor Yönetimi alanındaki organizasyonların yönetim sürecini, planlar, organize eder, karar verir ve geliştirir.
  • Spor Yöneticiliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında, çevre, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi, kişisel bilgilerin gizliliği, temel hak ve hürriyetler, sosyal haklar, yasal mevzuat, kişisel bakım, bilimsel ve etik değerlere uygun olarak hareket eder.
  • Spor Yöneticiliği alanında en üst düzeyde sporcu yetiştirebilecek tesis, alt yapı ve bilimsel programları planlar ve yönetir.
  • Spor yönetimi alanındaki sportif organizasyonları, bağımsız olarak yürütebilir.
  • Spor yönetimi alanın gereksinim duyduğu kuramsal ve güncel gereksinimlerini belirler, bireysel öğrenme ve kendini geliştirme konusunda çalışır. Spor yönetimi ile ilgili yaşam boyu öğrenmeye yönelik olumlu tutum geliştirir.
  • Spor yönetimi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörün iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir:

1. Okuma yazma yetkinliği
2. Çoklu dil yetkinliği
3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
4. Dijital yetkinlik
5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
6. Vatandaşlık yetkinliği
7. Girişimcilik yetkinliği
8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için bir ara sınav (%40 etkili) ve bir dönem sonu sınavı (%60 etkili) yapılır. Ayrıca, öğretim elemanının kararıyla kısa sınavlar ve ödevler de değerlendirmeye dahil edilebilir.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve başarı notu, bağıl değerlendirme sistemiyle hesaplanır. Bu sistemde öğrencilerin ara sınav ve dönem sonu sınav puanlarının istatistiksel dağılımı dikkate alınarak, notlar yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde 4’lük harf sistemine dönüştürülür.

Başarı notu "AA, BA, BB, CB, CC" olan öğrenciler ilgili dersi geçer.

"DC" ve "DD" notları, öğrencinin genel not ortalaması (AGNO) 2.00 ve üzerinde ise başarılı kabul edilir.

"FF" notu alan öğrenciler, bu dersi ilk açıldığı dönemde tekrar almak zorundadır.
AGNO’su üst üste iki dönem 2.00’ın altında olan öğrenciler, bir sonraki dönem ders alamazlar.

Ayrıca, M ve G notu ile değerlendirilen dersler AGNO’ya dahil edilmez.

Öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için devam koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır.

Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş Tarihi: 29.04.2025 / 29.04.2027

 

Giriş Şartı

Öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Başarma Şartları1. 8.yarıyıl sonunda mezuniyet AGNO' sunun en az 2,00 olması, 2.Program bazında toplam en az 240 AKTS' yi tamamlamış olması, 3.Eğitim-öğretiminin herhangi bir yarıyılında da zorunlu yaz veya kış eğitim kamplarından en az birine katılmış olması.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

YÖK’ün 15–01 96 tarih ve 55–1114 sayılı yazılarında 2547 sayılı kanun 2880 sayılı kanunla değişik 43/b maddesine göre mezunlarımız spor yöneticisi unvanını kullanabileceklerdir.

Mezun olan öğrencilerimiz yönetim biliminin temellerini spor endüstrisi ve uygulaması ile birleştirebilen, genel işletme, hukuk ve pazarlama alanlarını spor kulüpleri, spor kurum ve kuruluşları ile birleştirebilen bilgi ve becerilere sahip bireyler olarak yetiştirilir.

Bu alandan mezun olan öğrenciler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı birimlerde, spor federasyonlarında, spor kulüplerinde ve okullarda spor uzmanı, spor yöneticisi, lider ve ara eleman olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030033365


Yeterlilik Adı
Spor Yöneticiliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Üniversite, İstanbul Ünv. Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü, 34320 Avcılar/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Spor Yöneticiliği Bölümü; Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda, aklın ve bilimin rehberliğine dayanarak, yenilikçi, gelişmelere açık, teknolojik atılımları yakından takip eden bir vizyonu benimsemektedir. Spor Yönetimi ile ilgili evrensel bilgi ve kavramları uluslararası standartlar çerçevesinde mesleğine uygulayan, çağdaş bir bakış açısıyla; spor örgütlerinin yönetimi, birbirleriyle ilişkileri ve etkileşimleri, iç ve dış paydaşlar, ekonomi, finans, politika ve stratejileri konularına hâkim olarak mesleğini sürdürmeye gayret eden, bunun yanı sıra yenilikçi bir bakış açısıyla proje ve çözüm üreten ve sosyal sorumluluk bilinci ile toplumun fiziksel aktiviteye yönelik ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek faaliyetleri planlama organize edip ve yöneten, Spor kültürünün topluma ve gelecek nesillere aktarılmasında rol oynamayı kendine ilke edinen spor yöneticileri yetiştirmek bölümün amaçlarıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim teorik ve uygulamalı tüm dersler için örgün şekilde gerçekleştirilir. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Spor Yöneticiliği ile ilgili yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur ve alanda uzman olan gruplara alanıyla ilgili bilgilerini aktarır.
  • Spor yönetimine yakın disiplinlerle ilgili bilgi sahibi olur, hizmet verme süreçleri, alanındaki örgütler, alana özgü araştırma yöntemleri, yasal düzenlemeleri bilir ve spor yönetiminin meslek standartları, sorunları ve alternatif çözüm yollarını bilir, spor Yöneticiliği alanında mesleki gelişime yönelik çalışmaları planlayarak açıklar.
  • Spor hizmetlerinin üretilmesi ve yönetim süreçlerini analiz eder ve özdeğerlendirme yapar; planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır.
  • Spor yönetimi alanı ile ilgili konu ve sorunlarla ilgili olarak uygun araştırma yöntemlerini kullanarak proje ve araştırmalar planlar, gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  • Ülkemizde ve dünyada yaşanan güncel olayları, ileri düzeydeki bilgi ve becerileriyle eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
  • Ulusal ve uluslarası spor organizasyonu projeleri hazırlayıp uygulayabilme ve öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alır. Organizasyon sürecinde, bireysel ve ekip üyesi olarak çalışır, sorumluluğundaki bireyleri yönetir. Karşılaştığı problemleri yönetme becerisi kazanır.
  • Spor Yöneticiliği alanındaki bilgileri takip edip kullanır, meslektaşlarına düşüncelerini ve sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. İletişim ve toplumsal sorumluluk bilinci için proje ve etkinlik düzenleyebilir.
  • Spor Yönetimi alanındaki organizasyonların yönetim sürecini, planlar, organize eder, karar verir ve geliştirir.
  • Spor Yöneticiliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında, çevre, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi, kişisel bilgilerin gizliliği, temel hak ve hürriyetler, sosyal haklar, yasal mevzuat, kişisel bakım, bilimsel ve etik değerlere uygun olarak hareket eder.
  • Spor Yöneticiliği alanında en üst düzeyde sporcu yetiştirebilecek tesis, alt yapı ve bilimsel programları planlar ve yönetir.
  • Spor yönetimi alanındaki sportif organizasyonları, bağımsız olarak yürütebilir.
  • Spor yönetimi alanın gereksinim duyduğu kuramsal ve güncel gereksinimlerini belirler, bireysel öğrenme ve kendini geliştirme konusunda çalışır. Spor yönetimi ile ilgili yaşam boyu öğrenmeye yönelik olumlu tutum geliştirir.
  • Spor yönetimi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörün iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir:

1. Okuma yazma yetkinliği
2. Çoklu dil yetkinliği
3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
4. Dijital yetkinlik
5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
6. Vatandaşlık yetkinliği
7. Girişimcilik yetkinliği
8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için bir ara sınav (%40 etkili) ve bir dönem sonu sınavı (%60 etkili) yapılır. Ayrıca, öğretim elemanının kararıyla kısa sınavlar ve ödevler de değerlendirmeye dahil edilebilir.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve başarı notu, bağıl değerlendirme sistemiyle hesaplanır. Bu sistemde öğrencilerin ara sınav ve dönem sonu sınav puanlarının istatistiksel dağılımı dikkate alınarak, notlar yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde 4’lük harf sistemine dönüştürülür.

Başarı notu "AA, BA, BB, CB, CC" olan öğrenciler ilgili dersi geçer.

"DC" ve "DD" notları, öğrencinin genel not ortalaması (AGNO) 2.00 ve üzerinde ise başarılı kabul edilir.

"FF" notu alan öğrenciler, bu dersi ilk açıldığı dönemde tekrar almak zorundadır.
AGNO’su üst üste iki dönem 2.00’ın altında olan öğrenciler, bir sonraki dönem ders alamazlar.

Ayrıca, M ve G notu ile değerlendirilen dersler AGNO’ya dahil edilmez.

Öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için devam koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır.

Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş Tarihi: 29.04.2025 / 29.04.2027

 


Giriş Şartı

Öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.


Başarma Şartları
1. 8.yarıyıl sonunda mezuniyet AGNO' sunun en az 2,00 olması, 2.Program bazında toplam en az 240 AKTS' yi tamamlamış olması, 3.Eğitim-öğretiminin herhangi bir yarıyılında da zorunlu yaz veya kış eğitim kamplarından en az birine katılmış olması.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

YÖK’ün 15–01 96 tarih ve 55–1114 sayılı yazılarında 2547 sayılı kanun 2880 sayılı kanunla değişik 43/b maddesine göre mezunlarımız spor yöneticisi unvanını kullanabileceklerdir.

Mezun olan öğrencilerimiz yönetim biliminin temellerini spor endüstrisi ve uygulaması ile birleştirebilen, genel işletme, hukuk ve pazarlama alanlarını spor kulüpleri, spor kurum ve kuruluşları ile birleştirebilen bilgi ve becerilere sahip bireyler olarak yetiştirilir.

Bu alandan mezun olan öğrenciler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı birimlerde, spor federasyonlarında, spor kulüplerinde ve okullarda spor uzmanı, spor yöneticisi, lider ve ara eleman olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030033365

Qualification Title
Sport Management Undergraduate Diploma
Awarding BodyIstanbul University - Cerrahpaşa
Awarding Body ContactIstanbul University-Cerrahpaşa Avcılar Campus, Bağlariçi Street. No:7, 34320 Avcılar/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://iuc.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasSports
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Department of Sport Management; In line with Atatürk's revolution and principles, based on the guidance of reason and science, it adopts a vision that is innovative, open to developments and closely follows technological breakthroughs. The aims of the department are to train sports managers who apply universal knowledge and concepts related to Sports Management to their profession within the framework of international standards, with a contemporary perspective; who strive to continue their profession by mastering the management of sports organisations, their relations and interactions with each other, internal and external stakeholders, economy, finance, policies and strategies, as well as producing projects and solutions from an innovative perspective and planning, organising and managing activities that can meet the needs and demands of the society for physical activity with a sense of social responsibility, and adopting the principle of playing a role in the transfer of sports culture to society and future generations.

Learning Environments

Education and training is formalised for all theoretical and practical courses.

Description
  • To be able to have sufficient theoretical and practical knowledge about Sports Management and to transfer their knowledge about the field to groups of experts in the field.
  • To have knowledge about the disciplines close to sports management, service delivery processes, organisations in the field, field-specific research methods, legal regulations and professional standards of sports management, problems and alternative solutions, planning and explaining the studies for professional development in the field of sports management.
  • Analyses and self-evaluates the production and management processes of sports services; plans, implements, supervises and restructures the service delivery processes when necessary.
  • Plans and carries out projects and researches using appropriate research methods related to the issues and problems related to the field of sport management, and presents the results in a clear and understandable way.
  • To be able to evaluate current events in our country and in the world with a critical approach with advanced knowledge and skills.
  • To be able to prepare and implement national and international sports organisation projects and take responsibility in unforeseen situations. In the process of organisation, works individually and as a team member, manages the individuals under his/her responsibility. Gains the ability to manage the problems encountered.
  • To be able to follow and use the information in the field of Sports Management, to transfer his/her thoughts and suggestions for solutions to problems to his/her colleagues in written and verbally. Organise projects and activities for communication and social responsibility awareness.
  • Plans, organises, decides and develops the management process of organisations in the field of Sport Management.
  • Acts in accordance with the environment, health, safety and risk assessment, confidentiality of personal information, fundamental rights and freedoms, social rights, legal legislation, personal care, scientific and ethical values in the stages of collecting, interpreting and announcing data related to the field of Sports Management.
  • Plans and manages facilities, infrastructure and scientific programmes that can train athletes at the highest level in the field of Sports Management.
  • Can carry out sportive organisations in the field of sport management independently.
  • Determines the theoretical and current needs of the field of sport management, works on individual learning and self-development. Develops a positive attitude towards lifelong learning related to sports management.
  • Follows the changes in the internal and external environment of the public and private sector operating in the field of sports management, makes rational analyses and comments.
Key Competencies

Has the key competences listed below at an upper intermediate level:

1. Literacy competence
2. Multilingual competence
3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
4. Digital competence
5. Personal, social and learning to learn competence
6. Citizenship competence
7. Entrepreneurial competence
8. Cultural awareness and expression competence

Further Info

For each course, a midterm exam (40% effective) and a final exam (60% effective) are held. In addition, quizzes and homework may be included in the evaluation with the decisionof the instructor.

All exams are evaluated out of 100 points and the success grade is calculated by the relative evaluation system. In this system, taking into account the statistical distribution of the midterm and final exam scores of the students, the grades are converted into a 4-point letter system within the framework of the principles specified in the regulation.

Students with a grade of "AA, BA, BB, CB, CC" pass the related course.

"DC" and "DD" grades are considered successful if the student's grade point average (GPA) is 2.00 and above.

Students who receive a grade of "FF" must take this course again in the first semester it is offered.

Students whose GPA is below 2.00 for two consecutive semesters cannot take courses in the next semester.

In addition, courses evaluated with M and G grades are not included in the AGNO.

Students must fulfil the attendance requirements in order to take the final exam.

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

YÖK is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published.

The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

  1. Creation and Approval of Curricula: 

            YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

  1.  1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.
  2. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.
  3. 2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

           3. Documentation: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Sports Sciences Association (SPORAK)

Accreditation Start/End Date: 29.04.2025/ 29.04.2027

Access Requirements

Student admission is made according to the results of the central examination organised by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM) and the principles determined by the Higher Education Council.

Conditions for Success At the end of the 8th semester, the graduation GPA must be at least 2.00, To have completed a total of at least 240 ECTS per programme, To have attended at least one of the compulsory summer or winter training camps in any semester of his/her education.
Progression Paths (Relationship Type)

According to the article 43/b of the Law No. 2547 amended by the Law No. 2880, our graduates will be able to use the title of sports manager in the writings of YÖK dated 15- 01 96 and numbered 55-1114

Our graduates are trained as individuals who have the knowledge and skills to combine the basics of management science with the sports industry and its application, and to combine general business, law and marketing fields with sports clubs, sports institutions and organisations.

Students who graduate from this field can work as sports experts, sports managers, leaders and intermediate staff in units affiliated to the Ministry of Youth and Sports, sports federations, sports clubs and schools.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools          and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid

Url Open Address
Qualification Code

TR0030033365


Qualification Title
Sport Management Undergraduate Diploma

Awarding Body
Istanbul University - Cerrahpaşa

Awarding Body Contact
Istanbul University-Cerrahpaşa Avcılar Campus, Bağlariçi Street. No:7, 34320 Avcılar/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Department of Sport Management; In line with Atatürk's revolution and principles, based on the guidance of reason and science, it adopts a vision that is innovative, open to developments and closely follows technological breakthroughs. The aims of the department are to train sports managers who apply universal knowledge and concepts related to Sports Management to their profession within the framework of international standards, with a contemporary perspective; who strive to continue their profession by mastering the management of sports organisations, their relations and interactions with each other, internal and external stakeholders, economy, finance, policies and strategies, as well as producing projects and solutions from an innovative perspective and planning, organising and managing activities that can meet the needs and demands of the society for physical activity with a sense of social responsibility, and adopting the principle of playing a role in the transfer of sports culture to society and future generations.


Learning Environments

Education and training is formalised for all theoretical and practical courses.


Description
  • To be able to have sufficient theoretical and practical knowledge about Sports Management and to transfer their knowledge about the field to groups of experts in the field.
  • To have knowledge about the disciplines close to sports management, service delivery processes, organisations in the field, field-specific research methods, legal regulations and professional standards of sports management, problems and alternative solutions, planning and explaining the studies for professional development in the field of sports management.
  • Analyses and self-evaluates the production and management processes of sports services; plans, implements, supervises and restructures the service delivery processes when necessary.
  • Plans and carries out projects and researches using appropriate research methods related to the issues and problems related to the field of sport management, and presents the results in a clear and understandable way.
  • To be able to evaluate current events in our country and in the world with a critical approach with advanced knowledge and skills.
  • To be able to prepare and implement national and international sports organisation projects and take responsibility in unforeseen situations. In the process of organisation, works individually and as a team member, manages the individuals under his/her responsibility. Gains the ability to manage the problems encountered.
  • To be able to follow and use the information in the field of Sports Management, to transfer his/her thoughts and suggestions for solutions to problems to his/her colleagues in written and verbally. Organise projects and activities for communication and social responsibility awareness.
  • Plans, organises, decides and develops the management process of organisations in the field of Sport Management.
  • Acts in accordance with the environment, health, safety and risk assessment, confidentiality of personal information, fundamental rights and freedoms, social rights, legal legislation, personal care, scientific and ethical values in the stages of collecting, interpreting and announcing data related to the field of Sports Management.
  • Plans and manages facilities, infrastructure and scientific programmes that can train athletes at the highest level in the field of Sports Management.
  • Can carry out sportive organisations in the field of sport management independently.
  • Determines the theoretical and current needs of the field of sport management, works on individual learning and self-development. Develops a positive attitude towards lifelong learning related to sports management.
  • Follows the changes in the internal and external environment of the public and private sector operating in the field of sports management, makes rational analyses and comments.

Key Competencies

Has the key competences listed below at an upper intermediate level:

1. Literacy competence
2. Multilingual competence
3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
4. Digital competence
5. Personal, social and learning to learn competence
6. Citizenship competence
7. Entrepreneurial competence
8. Cultural awareness and expression competence


Further Info

For each course, a midterm exam (40% effective) and a final exam (60% effective) are held. In addition, quizzes and homework may be included in the evaluation with the decisionof the instructor.

All exams are evaluated out of 100 points and the success grade is calculated by the relative evaluation system. In this system, taking into account the statistical distribution of the midterm and final exam scores of the students, the grades are converted into a 4-point letter system within the framework of the principles specified in the regulation.

Students with a grade of "AA, BA, BB, CB, CC" pass the related course.

"DC" and "DD" grades are considered successful if the student's grade point average (GPA) is 2.00 and above.

Students who receive a grade of "FF" must take this course again in the first semester it is offered.

Students whose GPA is below 2.00 for two consecutive semesters cannot take courses in the next semester.

In addition, courses evaluated with M and G grades are not included in the AGNO.

Students must fulfil the attendance requirements in order to take the final exam.


Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

YÖK is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published.

The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

  1. Creation and Approval of Curricula: 

            YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

  1.  1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.
  2. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.
  3. 2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

           3. Documentation: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Sports Sciences Association (SPORAK)

Accreditation Start/End Date: 29.04.2025/ 29.04.2027


Access Requirements

Student admission is made according to the results of the central examination organised by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM) and the principles determined by the Higher Education Council.


Conditions for Success
At the end of the 8th semester, the graduation GPA must be at least 2.00, To have completed a total of at least 240 ECTS per programme, To have attended at least one of the compulsory summer or winter training camps in any semester of his/her education.

Progression Paths (Relationship Type)

According to the article 43/b of the Law No. 2547 amended by the Law No. 2880, our graduates will be able to use the title of sports manager in the writings of YÖK dated 15- 01 96 and numbered 55-1114

Our graduates are trained as individuals who have the knowledge and skills to combine the basics of management science with the sports industry and its application, and to combine general business, law and marketing fields with sports clubs, sports institutions and organisations.

Students who graduate from this field can work as sports experts, sports managers, leaders and intermediate staff in units affiliated to the Ministry of Youth and Sports, sports federations, sports clubs and schools.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools          and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid


Url
Open Address