Yeterlilik Kodu

TR0030025282

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Doktora Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yüksek lisans yeterliklerine dayalı olarak su ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme konularında güncel ve ileri düzeyde bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • Alanyazın araştırması yapar.
  • Alanındaki çalışmalarda yararlanılan ekipmanları kullanabilir.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Su ürünleri alanında çeşitli disiplinlerle ilişkiler kurar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlar ortaya koyar.
  • Su ürünleri konusunda güncel bilgileri ve teknolojileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma.
  • Doktora yeterlik sınavı hazırlık çalışması süresince elde edilen kaynaklardan sonuçlar çıkarabilir.
  • Alanı ile ilgili edinilen bilgileri yazılı ve sözlü olarak yorumlayabilir.
  • Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma.
  • Su ürünleri yetiştiriciliği, avcılığı, işleme ve temel bilimler konularında ileri düzeyde araştırmalar yürütebilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliği, avlama, işleme ve temel bilimler konularında bilime yenilik getiren yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilir veya bilinen bir yöntemi uygulayabilir.
  • Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma.
  • Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma.
  • Etik kurallara uyma.
  • İletişim becerilerini etkili kullanma.
  • Su ürünleri ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda özgün bir çalışmayı gerçekleştirerek konuya ilişkin bilgi birikimine katkıda bulunur.
  • Su ürünleri konusunda özgün ve disiplinler arası çalışmalarda liderlik yapabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda teknolojik gelişmeleri izleyerek yeni yöntem ve düşünceler geliştirebilir.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgi ve beceriyi etkili eğitim stratejileri ile geliştirerek uygulayabilir.
  • Su ürünleri konusunda yaptığı araştırma ve çalışmaları tartışarak özgün görüşlerini savunabilir ve alanındaki yetkinliğini gösterecek şekilde iletişim kurabilir.
  • Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilir.
  • Bir yabancı dili ileri düzeyde kullanarak sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili özel konularda uzmanlaşır.
  • Akademik ve profesyonel bağlamda bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri tanıtarak bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
  • Su ürünleri ile ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak ilgili kişi ve kurumlarla işlevsel etkileşim kurar.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik konularda çözüm üretebilir ve ulusal ve uluslar arası düzeyde geliştirebilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programdan mezun olan öğrenci;  su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ünitelerinin projelendirilmesi, su ürünleri sağlığı ve hastalıkları, su ürünleri yem teknolojisi ve besleme, su ürünleri avcılığı, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında bilgi sahibi olur. Su Ürünleri ile ilgili konularda araştırmalar yapar, araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak paylaşabilir, çağın koşullarına uygun bilgilerle donatılmış, analitik düşünce ve sorun çözme yeteneğine sahip, etik sorumluluklarının bilincinde, üretken, katılımcı, doğaya duyarlı, toplum refahını geliştirici, bilgi üretme ve yayma kabiliyetine sahiptir.    
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Derecesi kazanırlar.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Doktora programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a)     Doktora programına başvurabilmek için adayların lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yabancı ülkelerdeki lisans veya tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir. Lisans derecesi ile başvuracak adayların lisans not ortalamalarının 4.00 katsayı üzerinden en az 3.00 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. Tezli yüksek lisans diplomasına sahip adayların yüksek lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir.

b)    Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olan adayların, başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Dört yıllık lisans diploması ile doktora programlarına başvuran adayların  başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 80 tam puan almaları gerekir.

c)     Doktora programına başvuran adayların YDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bu dillere ek olarak başka bir dil belgesi de istenebilir.

d)    Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir.

e)    Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuarına öğrenci kabulünde, adı geçen fakülte ve konservatuar mezunlarından ALES puanı istenmez.

f)      İlgili anabilim dalı/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile yüksek lisans programına kabul için özel koşullar istenebilir.

Başarma ŞartlarıDoktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için 21 ulusal krediden ve 240 AKTS kredisinden az olmamak üzere en az yedi ders, seminer çalışması, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, alanıyla ilgili tek ya da çok isimli ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan bir makale, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. 240 AKTS kredisinin 120 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 120 AKTS kredisi de uzmanlık alan derslerinden oluşan tez çalışmasından oluşur. Dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 42 ulusal krediden ve 300 AKTS kredisinden az olmamak üzere on dört ders, iki seminer çalışması, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, alanıyla ilgili tek ya da çok isimli ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan bir makale, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. 300 AKTS kredisinin 180 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 120 AKTS kredisi de uzmanlık alan derslerinden oluşan tez çalışmasından oluşur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Üniversiteler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, deniz ve tatlı su ürünleri üreten kuluçkahaneler, büyük kapasiteli üretim tesislerinin AR-GE üniteleri, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikalarında çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilir veya su ürünleri üretim tesislerinin fizibilitesi ve projelendirilmesi konularında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030025282


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yüksek lisans yeterliklerine dayalı olarak su ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme konularında güncel ve ileri düzeyde bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • Alanyazın araştırması yapar.
  • Alanındaki çalışmalarda yararlanılan ekipmanları kullanabilir.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Su ürünleri alanında çeşitli disiplinlerle ilişkiler kurar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlar ortaya koyar.
  • Su ürünleri konusunda güncel bilgileri ve teknolojileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma.
  • Doktora yeterlik sınavı hazırlık çalışması süresince elde edilen kaynaklardan sonuçlar çıkarabilir.
  • Alanı ile ilgili edinilen bilgileri yazılı ve sözlü olarak yorumlayabilir.
  • Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma.
  • Su ürünleri yetiştiriciliği, avcılığı, işleme ve temel bilimler konularında ileri düzeyde araştırmalar yürütebilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliği, avlama, işleme ve temel bilimler konularında bilime yenilik getiren yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilir veya bilinen bir yöntemi uygulayabilir.
  • Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma.
  • Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma.
  • Etik kurallara uyma.
  • İletişim becerilerini etkili kullanma.
  • Su ürünleri ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda özgün bir çalışmayı gerçekleştirerek konuya ilişkin bilgi birikimine katkıda bulunur.
  • Su ürünleri konusunda özgün ve disiplinler arası çalışmalarda liderlik yapabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda teknolojik gelişmeleri izleyerek yeni yöntem ve düşünceler geliştirebilir.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgi ve beceriyi etkili eğitim stratejileri ile geliştirerek uygulayabilir.
  • Su ürünleri konusunda yaptığı araştırma ve çalışmaları tartışarak özgün görüşlerini savunabilir ve alanındaki yetkinliğini gösterecek şekilde iletişim kurabilir.
  • Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilir.
  • Bir yabancı dili ileri düzeyde kullanarak sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili özel konularda uzmanlaşır.
  • Akademik ve profesyonel bağlamda bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri tanıtarak bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
  • Su ürünleri ile ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak ilgili kişi ve kurumlarla işlevsel etkileşim kurar.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik konularda çözüm üretebilir ve ulusal ve uluslar arası düzeyde geliştirebilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programdan mezun olan öğrenci;  su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ünitelerinin projelendirilmesi, su ürünleri sağlığı ve hastalıkları, su ürünleri yem teknolojisi ve besleme, su ürünleri avcılığı, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında bilgi sahibi olur. Su Ürünleri ile ilgili konularda araştırmalar yapar, araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak paylaşabilir, çağın koşullarına uygun bilgilerle donatılmış, analitik düşünce ve sorun çözme yeteneğine sahip, etik sorumluluklarının bilincinde, üretken, katılımcı, doğaya duyarlı, toplum refahını geliştirici, bilgi üretme ve yayma kabiliyetine sahiptir.    
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Derecesi kazanırlar.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Doktora programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a)     Doktora programına başvurabilmek için adayların lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yabancı ülkelerdeki lisans veya tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir. Lisans derecesi ile başvuracak adayların lisans not ortalamalarının 4.00 katsayı üzerinden en az 3.00 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir. Tezli yüksek lisans diplomasına sahip adayların yüksek lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.75 veya 100 puan üzerinden eşdeğeri olması gerekir.

b)    Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olan adayların, başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Dört yıllık lisans diploması ile doktora programlarına başvuran adayların  başvurdukları programın puan türünde ALES’ten en az 80 tam puan almaları gerekir.

c)     Doktora programına başvuran adayların YDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Yabancı uyruklu öğrencilerin, ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinden birinden YDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekir. Anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bu dillere ek olarak başka bir dil belgesi de istenebilir.

d)    Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir.

e)    Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuarına öğrenci kabulünde, adı geçen fakülte ve konservatuar mezunlarından ALES puanı istenmez.

f)      İlgili anabilim dalı/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile yüksek lisans programına kabul için özel koşullar istenebilir.


Başarma Şartları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için 21 ulusal krediden ve 240 AKTS kredisinden az olmamak üzere en az yedi ders, seminer çalışması, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, alanıyla ilgili tek ya da çok isimli ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan bir makale, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. 240 AKTS kredisinin 120 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 120 AKTS kredisi de uzmanlık alan derslerinden oluşan tez çalışmasından oluşur. Dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 42 ulusal krediden ve 300 AKTS kredisinden az olmamak üzere on dört ders, iki seminer çalışması, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, alanıyla ilgili tek ya da çok isimli ulusal ya da uluslararası hakemli bir dergide yayımlanan bir makale, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. 300 AKTS kredisinin 180 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 120 AKTS kredisi de uzmanlık alan derslerinden oluşan tez çalışmasından oluşur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Üniversiteler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, deniz ve tatlı su ürünleri üreten kuluçkahaneler, büyük kapasiteli üretim tesislerinin AR-GE üniteleri, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikalarında çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilir veya su ürünleri üretim tesislerinin fizibilitesi ve projelendirilmesi konularında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030025282

Qualification Title
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030025282


Qualification Title

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address