Yeterlilik Kodu

TR0030027441

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Doktora Diploması
Sorumlu KurumMersin Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiÇiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mersin.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)-
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Su Ürünleri Fakültesi, su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama işleme teknolojisi bölümlerinden oluşmakta olup bu bölümlerle ilgili temel bilgilere sahip ve bu bilgileri uygulamaya dökerek Su Ürünleri sektörünün sorunlarına pratik çözümler getirebilecek analitik düşünme yeteneğine sahip Su Ürünleri doktorantları mezun etmek program profilinin en önemli çıktılarından birisidir. Fakülte doktora ders programı temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojisi bölümlerine ait seçmeli dersleri ve uzmanlık alan derslerinden oluşmaktadır. Öğrenciler kendi isteklerine göre Su Ürünleri mühendisliği veya ilgili diğer fakülte ve bölümlerin yüksek lisans ve doktora derslerini kapsayan geniş bir seçmeli ders portföyünden alacakları dersleri seçme imkânına sahiptir. Böylece, Su Ürünleri Mühendisliği programı, gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek su ürünleri doktorantları yetiştirmektedir.
  • Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
  • Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) den gereken puanı almaları durumunda Tarım Bakanlığı tarafından Su Ürünleri yüksek Mühendisi olarak atanmaktadır. Ayrıca özel sektöre ait balık üretim çiftlikleri ve su ürünleri işleme tesislerinde ve balık yemi üreten fabrikalarda istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca doktora diplomasına sahip oldukları için akademisyen olarak kamu ve özel üniversitelerde kendi alanları veya ilgili alanlarda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek üzere istihdam edilirler.
  • Su Ürünleri Fakültesi 19 Öğretim üyesi ve 9 Araştırma görevlisi olmak üzere 28 akademik ve 8 idari personel ile Eğitim, Öğretim faaliyetlerini Mersin Üniversitesi Yenişehir yerleşkesi C Blok 2. katta tahsis edilen 5 derslik, ofisler, ve 2 öğrenci laboratuarında sürdürmektedir. Araştırma faaliyetleri ise yine aynı yerleşkede kurulu Su Ürünleri Fakültesi uygulama birimlerinde yapılmaktadır. Uygulama birimi Temel birimler ve Yetiştiricilik faaliyetlerine ayrılmış birimlerden oluşmaktadır. Yetiştiricilik bölümü İç su balıkları yetiştiriciliği, akvaryum balıkları yetiştiriciliği ve yarı kapalı resirküleli tank sisteminin konuşlandırıldığı bilimsel denemelerin gerçekleştirildiği ünite ve küçük bir karma yem yapım ünitelerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakteriyel balık hastalıkları teşhis ve tedavi, canlı yem üretimi ve karma balık yemi kimyasal kompozisyon analizlerinin yapılabileceği laboratuarlar Su Ürünleri Fakültesinde mevcuttur.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yüksek lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans ve yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir. Lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 üzerinden en az 85.00 veya eşdeğeri olması, 2- ALES’in ilgili alanından en az 90 puan almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden “Üniversitelerarası Kurul” tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir.

Başarma ŞartlarıDoktora programına yüksek lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (120 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2. Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (120 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak. Doktora programına lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1- Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 42 kredilik (150 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2- Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3- Konusu ile ilgili bir alanda hazırladığı tezi (150 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin ‘’Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri’’ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030027441


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Mersin Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Çiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Su Ürünleri Fakültesi, su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama işleme teknolojisi bölümlerinden oluşmakta olup bu bölümlerle ilgili temel bilgilere sahip ve bu bilgileri uygulamaya dökerek Su Ürünleri sektörünün sorunlarına pratik çözümler getirebilecek analitik düşünme yeteneğine sahip Su Ürünleri doktorantları mezun etmek program profilinin en önemli çıktılarından birisidir. Fakülte doktora ders programı temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojisi bölümlerine ait seçmeli dersleri ve uzmanlık alan derslerinden oluşmaktadır. Öğrenciler kendi isteklerine göre Su Ürünleri mühendisliği veya ilgili diğer fakülte ve bölümlerin yüksek lisans ve doktora derslerini kapsayan geniş bir seçmeli ders portföyünden alacakları dersleri seçme imkânına sahiptir. Böylece, Su Ürünleri Mühendisliği programı, gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek su ürünleri doktorantları yetiştirmektedir.
  • Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
  • Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) den gereken puanı almaları durumunda Tarım Bakanlığı tarafından Su Ürünleri yüksek Mühendisi olarak atanmaktadır. Ayrıca özel sektöre ait balık üretim çiftlikleri ve su ürünleri işleme tesislerinde ve balık yemi üreten fabrikalarda istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca doktora diplomasına sahip oldukları için akademisyen olarak kamu ve özel üniversitelerde kendi alanları veya ilgili alanlarda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek üzere istihdam edilirler.
  • Su Ürünleri Fakültesi 19 Öğretim üyesi ve 9 Araştırma görevlisi olmak üzere 28 akademik ve 8 idari personel ile Eğitim, Öğretim faaliyetlerini Mersin Üniversitesi Yenişehir yerleşkesi C Blok 2. katta tahsis edilen 5 derslik, ofisler, ve 2 öğrenci laboratuarında sürdürmektedir. Araştırma faaliyetleri ise yine aynı yerleşkede kurulu Su Ürünleri Fakültesi uygulama birimlerinde yapılmaktadır. Uygulama birimi Temel birimler ve Yetiştiricilik faaliyetlerine ayrılmış birimlerden oluşmaktadır. Yetiştiricilik bölümü İç su balıkları yetiştiriciliği, akvaryum balıkları yetiştiriciliği ve yarı kapalı resirküleli tank sisteminin konuşlandırıldığı bilimsel denemelerin gerçekleştirildiği ünite ve küçük bir karma yem yapım ünitelerinden oluşmaktadır. Ayrıca bakteriyel balık hastalıkları teşhis ve tedavi, canlı yem üretimi ve karma balık yemi kimyasal kompozisyon analizlerinin yapılabileceği laboratuarlar Su Ürünleri Fakültesinde mevcuttur.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yüksek lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans ve yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir. Lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 üzerinden en az 85.00 veya eşdeğeri olması, 2- ALES’in ilgili alanından en az 90 puan almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden “Üniversitelerarası Kurul” tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir.


Başarma Şartları
Doktora programına yüksek lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (120 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2. Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (120 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak. Doktora programına lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1- Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 42 kredilik (150 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2- Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3- Konusu ile ilgili bir alanda hazırladığı tezi (150 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin ‘’Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri’’ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030027441

Qualification Title
Awarding BodyMersin University
Awarding Body ContactÇiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin
Awarding Body Urlhttps://www.mersin.edu.tr/
Orientation-
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030027441


Qualification Title

Awarding Body
Mersin University

Awarding Body Contact
Çiftlikköy, Mersin Ünv., 33110 Yenişehir/Mersin

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address