Yeterlilik Kodu

TR0030025511

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumYalova Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYalova Üniversitesi Rektörlüğü, Bahçelievler Mah. Çınarcık Yolu Caddesi No: 26 Merkez - YALOVA, 77200
Sorumlu Kurum URLhttp://www.yalova.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümünde midye, karides, kalamar, tatlı su balıkları ve deniz balıklarını içine alan sucul hayvansal gıdaları ve dünyada yaygın üretimi yapılan mikro alg ve makro algleri içine alan bitkisel canlıların işleme teknolojileri üzerine kapsamlı eğitim verilecektir. Su Ürünleri İşleme Teknoloji Programı kaliteli ara elemana olan ihtiyacı çözecek nitelikte mezunlar yetiştirerek sektörde ki bu büyük sıkıntıya önemli bir çözüm olanağı sunmayı amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri tanımak
  • Gıdalarla ilgili tüm laboratuvar uygulamalarını bilir.
  • Su Ürünleri İşleme Teknolojileri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olup bu bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme, derinleştirme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme yeteneğine sahip olmak
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri alanlarında plan ve proje hazırlar, uygular, yönetir ve izler
  • Uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve disiplinler arası çalışma yapabilir.
  • Su ürünleri işleme teknolojisi ile ilgili ortam ve araçları kullanarak, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak
  •  Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazandırmak.
  •  İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Ancak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir.

Başarma ŞartlarıProgramı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Teknikerinin, her çeşit iç su ve deniz canlılarının işlemeciliğinin yapıldığı işletmelerde teknik veya pazarlama elemanı olarak iş bulabileceklerdir. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde, su ürünleri araştırma enstitülerinde ve belediyelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030025511


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yalova Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yalova Üniversitesi Rektörlüğü, Bahçelievler Mah. Çınarcık Yolu Caddesi No: 26 Merkez - YALOVA, 77200

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi bölümünde midye, karides, kalamar, tatlı su balıkları ve deniz balıklarını içine alan sucul hayvansal gıdaları ve dünyada yaygın üretimi yapılan mikro alg ve makro algleri içine alan bitkisel canlıların işleme teknolojileri üzerine kapsamlı eğitim verilecektir. Su Ürünleri İşleme Teknoloji Programı kaliteli ara elemana olan ihtiyacı çözecek nitelikte mezunlar yetiştirerek sektörde ki bu büyük sıkıntıya önemli bir çözüm olanağı sunmayı amaçlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri tanımak
  • Gıdalarla ilgili tüm laboratuvar uygulamalarını bilir.
  • Su Ürünleri İşleme Teknolojileri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olup bu bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme, derinleştirme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme yeteneğine sahip olmak
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri alanlarında plan ve proje hazırlar, uygular, yönetir ve izler
  • Uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve disiplinler arası çalışma yapabilir.
  • Su ürünleri işleme teknolojisi ile ilgili ortam ve araçları kullanarak, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak
  •  Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazandırmak.
  •  İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Ancak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir.


Başarma Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Teknikerinin, her çeşit iç su ve deniz canlılarının işlemeciliğinin yapıldığı işletmelerde teknik veya pazarlama elemanı olarak iş bulabileceklerdir. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde, su ürünleri araştırma enstitülerinde ve belediyelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030025511

Qualification Title
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Awarding BodyYalova University
Awarding Body ContactYalova University
Awarding Body Urlhttp://www.yalova.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

,

Key Competencies-
Further Info

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Quality Assurance-
Access Requirements

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Ancak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir.

Conditions for SuccessProgramı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Progression Paths (Relationship Type)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Teknikerinin, her çeşit iç su ve deniz canlılarının işlemeciliğinin yapıldığı işletmelerde teknik veya pazarlama elemanı olarak iş bulabileceklerdir. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde, su ürünleri araştırma enstitülerinde ve belediyelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
Qualification Code

TR0030025511


Qualification Title
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Awarding Body
Yalova University

Awarding Body Contact
Yalova University

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

,


Key Competencies
-

Further Info

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Ancak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir.


Conditions for Success
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Progression Paths (Relationship Type)

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Teknikerinin, her çeşit iç su ve deniz canlılarının işlemeciliğinin yapıldığı işletmelerde teknik veya pazarlama elemanı olarak iş bulabileceklerdir. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinde, su ürünleri araştırma enstitülerinde ve belediyelerde çalışabilecekleri gibi kendileri de özel işyeri açabilirler.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address