Yeterlilik Kodu

TR0030005263

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Doktora Diploması
Sorumlu KurumMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla
Sorumlu Kurum URLhttp://www.mu.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.
  • Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur.
  • Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular.
  • Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler eğitim-öğretim programlarında yer alan tüm teori ve uygulama derslerine, laboratuar çalışmalarına ve sınavlara devam etmekle yükümlüdür. Devam durumları dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir ve kaydı tutulur. Her dönem en az bir arasınav ve final sınavı verilmektedir. Geçerli bir nedenle sınava giremeyen öğrencilerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kabul edilirse mazeret sınavına girme hakkı vardır. Yıl sonu sınavları bölüm tarafından ilan edilen yer ve tarihlerde yapılırlar. Öğrenci değerlendirme yöntemleri her ders için farklı şekillerde olabilir. Değerlendirme genelde kitap açık veya kapalı sınavlar, raporlar, ev ödevi, küçük yazılı sınavlar, seminer sunumları veya sözlü sınavlar, laboratuar veya atölye performansına göre yapılır. Öğretim elemanı not verirken öğrencinin ders performansı ve sınavları dışında devam durumunu da dikkate alabilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen dersler bölüm tarafından tespit edilir. Bu gibi durumlarda yarıyıl notu öğrencinin dönem içi performansına göre verilir.Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Her ders için ilgili yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav ve yarıyıl sonu başarı notu katkı oranları, ilgili öğretim üyesi veya nitelikleri Senatoca belirlenen doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin önerisi ile her yarıyılın başında EYK tarafından karara bağlanır. Öğrenciler, güz ve bahar yarıyılında birer defa olmak üzere yılda iki kez yeterlik sınavına girebilirler. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.Yeterlik sınavları EABDB teklifi ile EYK tarafından atanan ve atama süresi boyunca sürekli görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Sözlü ve yazılı sınavlarda sorulan sorular ve değerlendirme tutanak altına alınır. Yazılı sınav başarısı notla değerlendirilebilir.Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Doktora Programlarına, yüksek lisans diploması ile başvuran adayların, EABDK tarafından uygun görülen ve EYK tarafından onaylanan bir bilim dalında yüksek lisans derecesine sahip olmaları, başvurduğu programın puan türünde ALES’ten en az 55 standart puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen sınavların birinden en az buna eşdeğer bir puan almış olmaları,YDS’den veya YÖKDİL’den en az 55 puan, Üniversitelerarası Kurulca geçerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası yabancı dil sınavlarından en az eşdeğer puan almış olmaları gerekir. Başarı puanı; ALES puanının %50’si, lisans/yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve yazılı sınav notunun %30’u toplanarak hesaplanır. GNO’ların 100’lük sistemdeki karşılıklarının bulunmasında YÖK’ün dönüşüm tablosu kullanılır. Başarı puanı doktora adayları için 65’ten az olmamak üzere Senato tarafından belirlenir.

Başarma ŞartlarıDoktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, Balıkçı gemileri, Balıkçı kooperatifleri, Su ürünleri işleme tesisleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları, Balık yemi sanayisi, Su ürünleri danışmanlık firmaları, İl Kontrol laboratuarları, İçme suyu üreten fabrikaları, Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar, Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda, ÇED koordinatörü firmalarda, Halka açık akvaryumlarda çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005263


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir.
  • Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir.
  • Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir.
  • Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular.
  • Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir.
  • Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur.
  • Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir.
  • Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular.
  • Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir.
  • Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir.
  • Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder.
  • Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir.
  • Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır.
  • Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir.
  • Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir.
  • Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir.
  • İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler eğitim-öğretim programlarında yer alan tüm teori ve uygulama derslerine, laboratuar çalışmalarına ve sınavlara devam etmekle yükümlüdür. Devam durumları dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir ve kaydı tutulur. Her dönem en az bir arasınav ve final sınavı verilmektedir. Geçerli bir nedenle sınava giremeyen öğrencilerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kabul edilirse mazeret sınavına girme hakkı vardır. Yıl sonu sınavları bölüm tarafından ilan edilen yer ve tarihlerde yapılırlar. Öğrenci değerlendirme yöntemleri her ders için farklı şekillerde olabilir. Değerlendirme genelde kitap açık veya kapalı sınavlar, raporlar, ev ödevi, küçük yazılı sınavlar, seminer sunumları veya sözlü sınavlar, laboratuar veya atölye performansına göre yapılır. Öğretim elemanı not verirken öğrencinin ders performansı ve sınavları dışında devam durumunu da dikkate alabilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen dersler bölüm tarafından tespit edilir. Bu gibi durumlarda yarıyıl notu öğrencinin dönem içi performansına göre verilir.Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Her ders için ilgili yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav ve yarıyıl sonu başarı notu katkı oranları, ilgili öğretim üyesi veya nitelikleri Senatoca belirlenen doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin önerisi ile her yarıyılın başında EYK tarafından karara bağlanır. Öğrenciler, güz ve bahar yarıyılında birer defa olmak üzere yılda iki kez yeterlik sınavına girebilirler. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.Yeterlik sınavları EABDB teklifi ile EYK tarafından atanan ve atama süresi boyunca sürekli görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Sözlü ve yazılı sınavlarda sorulan sorular ve değerlendirme tutanak altına alınır. Yazılı sınav başarısı notla değerlendirilebilir.Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Doktora Programlarına, yüksek lisans diploması ile başvuran adayların, EABDK tarafından uygun görülen ve EYK tarafından onaylanan bir bilim dalında yüksek lisans derecesine sahip olmaları, başvurduğu programın puan türünde ALES’ten en az 55 standart puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen sınavların birinden en az buna eşdeğer bir puan almış olmaları,YDS’den veya YÖKDİL’den en az 55 puan, Üniversitelerarası Kurulca geçerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası yabancı dil sınavlarından en az eşdeğer puan almış olmaları gerekir. Başarı puanı; ALES puanının %50’si, lisans/yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve yazılı sınav notunun %30’u toplanarak hesaplanır. GNO’ların 100’lük sistemdeki karşılıklarının bulunmasında YÖK’ün dönüşüm tablosu kullanılır. Başarı puanı doktora adayları için 65’ten az olmamak üzere Senato tarafından belirlenir.


Başarma Şartları
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, Balıkçı gemileri, Balıkçı kooperatifleri, Su ürünleri işleme tesisleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları, Balık yemi sanayisi, Su ürünleri danışmanlık firmaları, İl Kontrol laboratuarları, İçme suyu üreten fabrikaları, Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar, Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda, ÇED koordinatörü firmalarda, Halka açık akvaryumlarda çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005263

Qualification Title
Fisheries Engineering Doktoral Degree
Awarding BodyMugla Sıtkı Koçman University
Awarding Body ContactMuğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla
Awarding Body Urlhttp://www.mu.edu.tr/
Orientation-
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach. To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats. To have knowledge on fishing techniques and technology.
  • To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically. To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.
Key Competencies-
Further Info

Students are obliged to attend all theory and practice courses, laboratory studies and exams in education programs.Attendance status is monitored and recorded by the instructor. Each semester, at least one midterm and final exam are given. Students who do not take the exam for a valid reason have the right to take the make-up exam if they are accepted by the Graduate School Administrative Board. Year-end exams are held at the places and dates announced by the department. Student assessment methods can take different forms for each course. Evaluation is generally based on open or closed exams, reports, homework, small written exams, seminar presentations or oral examinations, laboratory or workshop performance. The instructor may also take into account the attendance status of the student in addition to his / her performance and exams.Courses which do not require mid-term and final exams are determined by the department. In such cases, the semester grade is given according to the students semester performance. Exams; mid-term, final exam and make-up exams. In order for the student to take the final exam; at least 70% of theoretical courses and 80% of laboratories and applications.In order for the student to take the final exam; at least 70% of theoretical courses and at least 80% of laboratory and applications.Exams; written, oral, written-applied and oral-applied. For each course, at least one midterm exam is held in the related semester. The mid-term and final grade grades are decided by EYK at the beginning of each semester with the recommendation of the instructors who have the doctoral degree determined by the Senate. Students can take the proficiency exam twice a year in the fall and spring semesters. The student who is accepted with a masters degree is required to take the proficiency exam until the end of the seventh semester. The proficiency exams are organized and conducted by the doctoral qualification committee of the EABDB proposal and assigned by the Board of Higher Education (EYK) for the duration of the assignment. Doctorate proficiency exam is conducted in two sections, written and oral. Questions and questions asked in oral and written exams are taken into account. Written exam success can be evaluated with grade.Ph.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. It occurs. For students who are admitted with a bachelors degree, a total of 42 credits, 14 courses, a seminar, a proficiency exam, a dissertation proposal and a thesis study, a total of at least 300 ECTS credits.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates applying with a masters degree to PhD programs have a masters degree in a science approved by EABDK and approved by the EYK; and at least 55 standard points from ALES, or one of the exams accepted by the Interuniversary Board. They must have at least 55 points from YDS or YÖKDİL, and have obtained at least equivalent scores from national and international foreign language examinations which are accepted as validity by the Interuniversity Board. Success score; 50% of the ALES score is calculated by adding 20% ??of the undergraduate / graduate grade point average and 30% of the written exam grade.The conversion table of YÖK is used to determine the equivalents of GNOs in the system. The achievement score is determined by the Senate not to be less than 65 for doctoral candidates.

Conditions for SuccessPh.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. It occurs. For students who are admitted with a bachelors degree, a total of 42 credits, 14 courses, a seminar, a proficiency exam, a dissertation proposal and a thesis study, a total of at least 300 ECTS credits.Ph.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. Students must obtain a grade point average of at least 2.50 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme .
Progression Paths (Relationship Type)

Food, Agriculture and Livestock, Fisheries Faculties of Universities Department of Water Affairs and Forestry, Undersecretariat for Maritime Affairs, Municipalities Fishing vessels, Fishing cooperatives, Seafood processing plants, Fish marketing and sales companies, Fish feed industry, Fisheries consulting firms, Provincial Control Laboratories, Drinking water production plants, Manufacturers of machinery and equipment for fishery products and equipment, Swimming water analysis laboratories Environmental Impact Assessment coordinator of the companies, Public aquariums.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005263


Qualification Title
Fisheries Engineering Doktoral Degree

Awarding Body
Mugla Sıtkı Koçman University

Awarding Body Contact
Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To describe sea-lagoon, wetland and inland waters, to recognize and classify the organisms live in those environments, to know biology, behavior and population structures of aquatic organisms, to have a sufficient knowledge and defense for sustainable management of the resources, to have awareness of conservation.
  • To have scientific awareness for investigating of geographical distribution of aquatic organisms and their relationships with other organisms and with environmental elements; for investigating of the effects of industrial and domestic negations upon aquatic organisms, and to define ecological problems and to find solutions with describe of ecotoxicologic, microbiologic and chemical norms.
  • To have sufficient projection knowledge for establishment of an aquaculture facility and to have ability to make projects of aquaculture facilities, and to take role for implementation of the projects.
  • To know the position and the importance of aquatic products in human diet, and to have ability to explain it basically to the consumers.
  • To have ability to take task in procedures of processing, packing, transportation under the requirements of cold chain, storage and marketing of aquatic organisms.
  • To know and apply the quality standards to serve the aquatic products to consumers.
  • To have basic knowledge about national and international legislations applied to aquaculture and fishery area, to know legislation authorities and stakeholders, to distinguish whom to apply in official correspondences and to use legislations correctly in correspondences.
  • To have ability to follow changes in legislations and to know how to apply it in different conditions.
  • To know economy, robustness and sustainability which are the basics of aquaculture and fisheries, to follow improvements in the area and to contribute them to implement.
  • To do market research, to interpret economical and socio-economical indicators in aquaculture and fisheries.
  • To know basic stages of aquaculture (i.e. hatchery, grow, biotechnological applications, transportation of live fish, new species), to distinguish the stages when differentiate in aspect of species, to prepare appropriate fish feed rations and to know its technology.
  • To monitor and interpret growth performance of the cultured species, to have knowledge about environmental effects of aquaculture facilities.
  • To know the subjects of diagnosis and treatment on the diseases of aquatic organisms.
  • To know and implement the organization, production planning, human resources management and control strategies.
  • To analyze the problems on management and to decide rapidly and correctly.
  • To know project cycle management and logical frame approach. To analyze actual situation of the region in respect of aquaculture and fisheries.
  • To make projection for the future by define opportunities and threats. To have knowledge on fishing techniques and technology.
  • To have basic knowledge on maps and geographical information system.
  • To use computer and internet basically, and to follow professional publications, to use the terminology of aquaculture and fisheries area, and to apply basic statistics, to make researches and experiments on the subject.
  • To have ability to give a seminar on a subject, to write and discuss reports and articles.
  • To have basic knowledge on diving and sailing theoretically. To know humanity and ethos, to have awareness of professional ethics.
  • To know and defend the rights of employers, and to take initiative, to have self confidence.

Key Competencies
-

Further Info

Students are obliged to attend all theory and practice courses, laboratory studies and exams in education programs.Attendance status is monitored and recorded by the instructor. Each semester, at least one midterm and final exam are given. Students who do not take the exam for a valid reason have the right to take the make-up exam if they are accepted by the Graduate School Administrative Board. Year-end exams are held at the places and dates announced by the department. Student assessment methods can take different forms for each course. Evaluation is generally based on open or closed exams, reports, homework, small written exams, seminar presentations or oral examinations, laboratory or workshop performance. The instructor may also take into account the attendance status of the student in addition to his / her performance and exams.Courses which do not require mid-term and final exams are determined by the department. In such cases, the semester grade is given according to the students semester performance. Exams; mid-term, final exam and make-up exams. In order for the student to take the final exam; at least 70% of theoretical courses and 80% of laboratories and applications.In order for the student to take the final exam; at least 70% of theoretical courses and at least 80% of laboratory and applications.Exams; written, oral, written-applied and oral-applied. For each course, at least one midterm exam is held in the related semester. The mid-term and final grade grades are decided by EYK at the beginning of each semester with the recommendation of the instructors who have the doctoral degree determined by the Senate. Students can take the proficiency exam twice a year in the fall and spring semesters. The student who is accepted with a masters degree is required to take the proficiency exam until the end of the seventh semester. The proficiency exams are organized and conducted by the doctoral qualification committee of the EABDB proposal and assigned by the Board of Higher Education (EYK) for the duration of the assignment. Doctorate proficiency exam is conducted in two sections, written and oral. Questions and questions asked in oral and written exams are taken into account. Written exam success can be evaluated with grade.Ph.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. It occurs. For students who are admitted with a bachelors degree, a total of 42 credits, 14 courses, a seminar, a proficiency exam, a dissertation proposal and a thesis study, a total of at least 300 ECTS credits.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates applying with a masters degree to PhD programs have a masters degree in a science approved by EABDK and approved by the EYK; and at least 55 standard points from ALES, or one of the exams accepted by the Interuniversary Board. They must have at least 55 points from YDS or YÖKDİL, and have obtained at least equivalent scores from national and international foreign language examinations which are accepted as validity by the Interuniversity Board. Success score; 50% of the ALES score is calculated by adding 20% ??of the undergraduate / graduate grade point average and 30% of the written exam grade.The conversion table of YÖK is used to determine the equivalents of GNOs in the system. The achievement score is determined by the Senate not to be less than 65 for doctoral candidates.


Conditions for Success
Ph.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. It occurs. For students who are admitted with a bachelors degree, a total of 42 credits, 14 courses, a seminar, a proficiency exam, a dissertation proposal and a thesis study, a total of at least 300 ECTS credits.Ph.D. program consists of at least 240 ECTS credits including at least seven courses, a seminar, a proficiency exam, a thesis proposal and a thesis. Students must obtain a grade point average of at least 2.50 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme .

Progression Paths (Relationship Type)

Food, Agriculture and Livestock, Fisheries Faculties of Universities Department of Water Affairs and Forestry, Undersecretariat for Maritime Affairs, Municipalities Fishing vessels, Fishing cooperatives, Seafood processing plants, Fish marketing and sales companies, Fish feed industry, Fisheries consulting firms, Provincial Control Laboratories, Drinking water production plants, Manufacturers of machinery and equipment for fishery products and equipment, Swimming water analysis laboratories Environmental Impact Assessment coordinator of the companies, Public aquariums.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address