Yeterlilik Kodu

TR0030024500

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Tezsiz Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri90
Programın Normal Süresi 1
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında uzmanlık düzeyinde bilgiye sahiptir.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler.
  • Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
  • Su ürünleri alanında alet, ekipman ve laboratuar bilgisine sahiptir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma.
  • Seçtiği konu ile ilgili alanyazın taraması yapar ve araştırma desenini planlar.
  • Araştırma konusu ile ilgili veri toplama aracılığıyla veri toplar.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgileri kullanarak sentez yapabilir, sorunların çözümüne ilişkin bilgi ve teoriler üretebilir.
  • Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma.
  • Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma.
  • Su ürünleri ile ilgili olay ve olguları araştırma yöntemleri kullanarak analiz edebilir.
  • Topladığı verileri araştırma amaçları doğrultusunda düzenler ve analiz eder.
  • Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma.
  • Etik kurallara uyma.
  • İletişim becerilerini etkili kullanma.
  • Bulguları yorumlar, düzenler ve sunar.
  • Su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık, temel bilimler ve yetiştiricilik bağlamında neden sonuç ilişkisi kurarak yorum yapar.
  • Su ürünleri konusunda disiplinler arası bilgilerini kullanarak sorunları çözümler.
  • Araştırmayı rapor haline getirir.
  • Araştırma raporunu savunur.
  • Su ürünleri ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda bağımsız çalışma yürütür.
  • Su ürünleri konusunda karşılaşılan sorunların çözümünde sorumluluk alarak yeni yaklaşımlar geliştirir.
  • Su ürünleri ve sektörle ilgili konularda önderlik yapar.
  • Yaşam boyu öğrenmenin önemi kavramıştır ve yeni gelişmeleri takip eder.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgi ve beceriyi değerlendirerek kendi yetkinliğini geliştirebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili güncel kaynaklara ulaşır.
  • Su ürünleri konusunda yaptığı araştırma ve çalışmaları yazılı veya sözlü olarak paylaşabilir.
  • Sosyal ilişkileri ile çalışma alanında model oluşturur ve gerektiğinde normları değiştirebilir.
  • Bilgisayar yazılımları, iletişim ve bilişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Mesleki iletişimde bir yabancı dili iyi düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili strateji ve politikalar geliştirebilir.
  • Üretim ve işleme tesislerinde toplam kalite yönetimi, HACCP, çevreye duyarlı teknolojilerin uygulama süreçlerini değerlendirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programdan mezun olan öğrenci;  su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ünitelerinin projelendirilmesi, su ürünleri sağlığı ve hastalıkları, su ürünleri yem teknolojisi ve besleme, su ürünleri avcılığı, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında bilgi sahibi olur. Su Ürünleri ile ilgili konularda araştırmalar yapar,  çağın koşullarına uygun bilgilerle donatılmış, analitik düşünce ve sorun çözme yeteneğine sahip, etik sorumluluklarının bilincinde, üretken, katılımcı, doğaya duyarlı, toplum refahını geliştirici, bilgi üretme ve yayma kabiliyetine sahiptir. 
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları, yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir ve lisans not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezsiz yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere, 4.00 katsayı üzerinden en az 2.00 olması gerekir.

b) ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Uluslararası geçerliği olan lisansüstü giriş sınavı sonuçları bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre değerlendirilebilir. En az 55 ALES puanı sağlayarak lisansüstü eğitime başlamış ancak, herhangi bir anabilim dalı lisansüstü programından ilişiği kesilerek veya bir lisansüstü programı tamamlayarak yeniden başka bir programa başlamak isteyen öğrencilerden en fazla bir yarıyıl ara vererek başvuranlar için ALES koşulu aranmaz.

c) YDS’den en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen ve bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre ulusal veya uluslararası bir sınavdan eşdeğeri puan almak zorundadırlar. Tezsiz yüksek lisans programlarında yabancı dil sınav puanı zorunlu değildir; ancak tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde ilgili anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile yabancı dil koşulu da aranabilir.

ç) Adaylar mülakatta 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatta, talep edilmişse, adayın sunduğu referans mektubu ve neden yüksek lisans yapmak istediğini, hedeflerini belirten kompozisyonu dikkate alınarak sözlü değerlendirme yapılır.

d) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının % 50'si, lisans not ortalamasının % 20'si  ve mülakat sonucunun % 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.

e) ALES puanı koşulu aranmayan tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede lisans not ortalamasının % 50'si  ve mülakat sonucunun % 50'si dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.

f) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuvarı  anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan koşulu aranmaz. Öğrenci kabulünde bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendi hükümleri uygulanır.

Başarma ŞartlarıTezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Üniversiteler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikalarında çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024500


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Tezsiz Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
90

Programın Normal Süresi
1

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında uzmanlık düzeyinde bilgiye sahiptir.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • Alanla ilgili araştırma konusu olabilecek sorunları belirler.
  • Belirlediği sorunlar doğrultusunda araştırma konusunu seçer.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
  • Su ürünleri alanında alet, ekipman ve laboratuar bilgisine sahiptir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Ulusal ve uluslararası projelerde bireysel ve ekiple çalışma becerilerini kullanma.
  • Seçtiği konu ile ilgili alanyazın taraması yapar ve araştırma desenini planlar.
  • Araştırma konusu ile ilgili veri toplama aracılığıyla veri toplar.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgileri kullanarak sentez yapabilir, sorunların çözümüne ilişkin bilgi ve teoriler üretebilir.
  • Alanla ilgili uluslararası alanyazını izleyecek düzeyde bir yabancı dili etkili kullanma.
  • Üst düzey düşünme becerilerini (eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme, yansıtma) kullanma.
  • Su ürünleri ile ilgili olay ve olguları araştırma yöntemleri kullanarak analiz edebilir.
  • Topladığı verileri araştırma amaçları doğrultusunda düzenler ve analiz eder.
  • Çalışmalarında bilimsel araştırma becerilerini kullanma.
  • Etik kurallara uyma.
  • İletişim becerilerini etkili kullanma.
  • Bulguları yorumlar, düzenler ve sunar.
  • Su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık, temel bilimler ve yetiştiricilik bağlamında neden sonuç ilişkisi kurarak yorum yapar.
  • Su ürünleri konusunda disiplinler arası bilgilerini kullanarak sorunları çözümler.
  • Araştırmayı rapor haline getirir.
  • Araştırma raporunu savunur.
  • Su ürünleri ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda bağımsız çalışma yürütür.
  • Su ürünleri konusunda karşılaşılan sorunların çözümünde sorumluluk alarak yeni yaklaşımlar geliştirir.
  • Su ürünleri ve sektörle ilgili konularda önderlik yapar.
  • Yaşam boyu öğrenmenin önemi kavramıştır ve yeni gelişmeleri takip eder.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgi ve beceriyi değerlendirerek kendi yetkinliğini geliştirebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili güncel kaynaklara ulaşır.
  • Su ürünleri konusunda yaptığı araştırma ve çalışmaları yazılı veya sözlü olarak paylaşabilir.
  • Sosyal ilişkileri ile çalışma alanında model oluşturur ve gerektiğinde normları değiştirebilir.
  • Bilgisayar yazılımları, iletişim ve bilişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Mesleki iletişimde bir yabancı dili iyi düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili strateji ve politikalar geliştirebilir.
  • Üretim ve işleme tesislerinde toplam kalite yönetimi, HACCP, çevreye duyarlı teknolojilerin uygulama süreçlerini değerlendirir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Programdan mezun olan öğrenci;  su ürünleri yetiştiriciliği, yetiştiricilik ünitelerinin projelendirilmesi, su ürünleri sağlığı ve hastalıkları, su ürünleri yem teknolojisi ve besleme, su ürünleri avcılığı, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında bilgi sahibi olur. Su Ürünleri ile ilgili konularda araştırmalar yapar,  çağın koşullarına uygun bilgilerle donatılmış, analitik düşünce ve sorun çözme yeteneğine sahip, etik sorumluluklarının bilincinde, üretken, katılımcı, doğaya duyarlı, toplum refahını geliştirici, bilgi üretme ve yayma kabiliyetine sahiptir. 
  • Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları, yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir ve lisans not ortalamasının, ikinci öğretimde yürütülen tezsiz yüksek lisans programları için de geçerli olmak üzere, 4.00 katsayı üzerinden en az 2.00 olması gerekir.

b) ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Uluslararası geçerliği olan lisansüstü giriş sınavı sonuçları bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre değerlendirilebilir. En az 55 ALES puanı sağlayarak lisansüstü eğitime başlamış ancak, herhangi bir anabilim dalı lisansüstü programından ilişiği kesilerek veya bir lisansüstü programı tamamlayarak yeniden başka bir programa başlamak isteyen öğrencilerden en fazla bir yarıyıl ara vererek başvuranlar için ALES koşulu aranmaz.

c) YDS’den en az 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen ve bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre ulusal veya uluslararası bir sınavdan eşdeğeri puan almak zorundadırlar. Tezsiz yüksek lisans programlarında yabancı dil sınav puanı zorunlu değildir; ancak tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde ilgili anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile yabancı dil koşulu da aranabilir.

ç) Adaylar mülakatta 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatta, talep edilmişse, adayın sunduğu referans mektubu ve neden yüksek lisans yapmak istediğini, hedeflerini belirten kompozisyonu dikkate alınarak sözlü değerlendirme yapılır.

d) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının % 50'si, lisans not ortalamasının % 20'si  ve mülakat sonucunun % 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.

e) ALES puanı koşulu aranmayan tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede lisans not ortalamasının % 50'si  ve mülakat sonucunun % 50'si dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.

f) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuvarı  anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puan koşulu aranmaz. Öğrenci kabulünde bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendi hükümleri uygulanır.


Başarma Şartları
Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Üniversiteler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikalarında çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024500

Qualification Title
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030024500


Qualification Title

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address