Yeterlilik Kodu

TR0010039718

Yeterlilik Adı
Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
Sorumlu KurumMesleki Yeterlilik Kurumu
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBalgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttp://www.myk.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 8160

KategoriÖzel Amaçlı
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)

Bu yeterlilik Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

  • Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
  • Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
  • Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeteriliğe sahip olan kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma risklerini ve önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Acil durumlarda uygun davranış ve önlemleri ayırt eder.
  • Üretim ortamında atık tasnifi ve bertarafına yönelik yöntem ve prosedürleri açıklar.
  • Üretimde iş organizasyonu ve gıda güvenilirliği sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Sorumlu olduğu çalışma süreçlerinde organizasyon ve kayıt tutma kurallarını açıklar.
  • Kişisel sağlığını korumaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Personel hijyen kurallarını açıklar.
  • Üretim ortamında hijyen ve sanitasyon kuralları ile gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Üretim öncesinde ortam, makine ve ekipmanın işlevselliğini, güvenliğini ve hijyenini sağlar.
  • Üretim ortamında İSG ve hijyen kurallarını uygular.
  • Üretim ortamını, makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirir.
  • Üretim için malzeme hazırlıkları yapar.
  • Çiğ süte ön işlemler uygular.
  • Çiğ sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Sütü temizler.
  • Çiğ sütün standardizasyon işlemlerini yapar.
  • Krema standardizasyonunu yapar.
  • Çiğ sütün homojenizasyonunu yapar.
  • Çiğ sütü işleme birimlerine dağıtır.
  • Sütü/kremayı işler.
  • Sütü/kremayı pastörize eder.
  • Sütü sterilize eder.
  • İnkübasyon işlemlerini gerçekleştirir.
  • Reçeteye göre yardımcı madde ekler.
  • Kremayı yayıklar.
  • Sütü kurutur.
  • Ambalajlama ve etiketleme işlemlerini gerçekleştirir.
  •  Ambalajlama için gerekli kontrolleri yapar.
  • Ambalajlanma sürecini takip eder.
  • Üretim öncesinde ortam, makine ve ekipmanın işlevselliğini, güvenliğini ve hijyenini sağlar.
  • Üretim ortamında İSG ve hijyen kurallarını uygular.
  • Üretim ortamını, makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirir.
  • Üretim için malzeme hazırlıkları yapar.
  • Çiğ süte ön işlemler uygular.
  • Çiğ sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Sütü temizler.
  • Çiğ sütün standardizasyon işlemlerini yapar.
  • Sütü pastörize eder.
  • Teleme elde eder.
  • Süte kültür ilave eder.
  • Sütü mayalar.
  • Peyniraltı suyunu uzaklaştırır.
  • Telemeyi işler.
  • Salamura peynir telemesi işler.
  • Pıhtısı haşlanmış peynir telemesi işler.
  • Ambalajlama ve etiketleme işlemlerini gerçekleştirir.
  • Ambalajlama için gerekli kontrolleri yapar.
  • Ambalajlanma sürecini takip eder.
Anahtar Yetkinlikler

Bu  yeterlilikler, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4), Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan teorik ve performansa dayalı sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için teorik ve performansa dayalı sınavların ikisinden de başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavları her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, MYK Kalite Güvence Belgesi ve ekinde yer alan Rehberlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar ile MYK çalışma grupları tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler; en az 15 gün süreyle ilgili tüm tarafların görüşüne sunulur, MYK Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Ulusal yeterlilikler, ulusal meslek standartlarına bağlı olarak en geç beş yılda bir yeniden gözden geçirilir.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 Standardına göre akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, önceden belirlenen ve ilan edilen sınav programlara uygun olarak gerçekleştirilir. Sınav programlarında yeterlilik formlarına, değerlendiricilere, ölçme ve değerlendirme ölçütleri ve yöntemlerine ilişkin bilgilere yer verilir. Tüm ölçme ve değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır. Kayıtlar MYK mevzuatında tanımlanan şartlar ve sürelerde saklanır. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri iç ve dış doğrulama süreçlerine tabii tutulur. Doğrulama faaliyetlere ilişkin kanıtlar MYK Web Portal üzerinden ilgili kuruluş, dosya sorumluları ve denetim ekibi ile paylaşılır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin tasarım ve basımına yönelik faaliyetler MYK tarafından gerçekleştirilir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi için karekod ve hologram gibi güvenlik önlemleri uygulanmakta olup belgelerin doğruluğu MYK Web Portal üzerinden kontrol edilebilir. Öz Değerlendirme: Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK mevzuatı ve TS EN ISO / IEC 17024 Akreditasyon Standardı gereğince her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları tüm düzeltici önleyici faaliyet kayıtları ve dayanak dokümanlar saklanır ve öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının dış değerlendirmesi TÜRKAK tarafından (TS EN) ISO/IEC 17024 Standardına göre, MYK tarafından ise MYK mevzuatına uygun olarak programlı ve programsız denetimler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir. Bilgi Yönetim Sistemleri: Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, belgelendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir. Geri Bildirim Mekanizmaları: Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.

Giriş Şartı

Giriş şartı aranmamaktadır.

Başarma ŞartlarıTeorik Sınav Çoktan Seçmeli Sınav (T1): A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az yirmi dört (24) soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama iki (2) dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az % 70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir. Performansa Dayalı Sınav A1 birimine yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır. Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Diğer Koşullar Adayın söz konusu birimden başarılı sayılması için T1 sınavından başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.

2. Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıldır.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0010039718


Yeterlilik Adı
Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki Yeterlilik Kurumu

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 8160


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 8160


Kategori
Özel Amaçlı

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)

Bu yeterlilik Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

  • Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
  • Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
  • Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.

Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeteriliğe sahip olan kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma risklerini ve önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Acil durumlarda uygun davranış ve önlemleri ayırt eder.
  • Üretim ortamında atık tasnifi ve bertarafına yönelik yöntem ve prosedürleri açıklar.
  • Üretimde iş organizasyonu ve gıda güvenilirliği sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Sorumlu olduğu çalışma süreçlerinde organizasyon ve kayıt tutma kurallarını açıklar.
  • Kişisel sağlığını korumaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Personel hijyen kurallarını açıklar.
  • Üretim ortamında hijyen ve sanitasyon kuralları ile gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik önlemleri açıklar.
  • Üretim öncesinde ortam, makine ve ekipmanın işlevselliğini, güvenliğini ve hijyenini sağlar.
  • Üretim ortamında İSG ve hijyen kurallarını uygular.
  • Üretim ortamını, makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirir.
  • Üretim için malzeme hazırlıkları yapar.
  • Çiğ süte ön işlemler uygular.
  • Çiğ sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Sütü temizler.
  • Çiğ sütün standardizasyon işlemlerini yapar.
  • Krema standardizasyonunu yapar.
  • Çiğ sütün homojenizasyonunu yapar.
  • Çiğ sütü işleme birimlerine dağıtır.
  • Sütü/kremayı işler.
  • Sütü/kremayı pastörize eder.
  • Sütü sterilize eder.
  • İnkübasyon işlemlerini gerçekleştirir.
  • Reçeteye göre yardımcı madde ekler.
  • Kremayı yayıklar.
  • Sütü kurutur.
  • Ambalajlama ve etiketleme işlemlerini gerçekleştirir.
  •  Ambalajlama için gerekli kontrolleri yapar.
  • Ambalajlanma sürecini takip eder.
  • Üretim öncesinde ortam, makine ve ekipmanın işlevselliğini, güvenliğini ve hijyenini sağlar.
  • Üretim ortamında İSG ve hijyen kurallarını uygular.
  • Üretim ortamını, makine ve ekipmanları üretime hazır hale getirir.
  • Üretim için malzeme hazırlıkları yapar.
  • Çiğ süte ön işlemler uygular.
  • Çiğ sütün işletmeye kabulünü yapar.
  • Sütü temizler.
  • Çiğ sütün standardizasyon işlemlerini yapar.
  • Sütü pastörize eder.
  • Teleme elde eder.
  • Süte kültür ilave eder.
  • Sütü mayalar.
  • Peyniraltı suyunu uzaklaştırır.
  • Telemeyi işler.
  • Salamura peynir telemesi işler.
  • Pıhtısı haşlanmış peynir telemesi işler.
  • Ambalajlama ve etiketleme işlemlerini gerçekleştirir.
  • Ambalajlama için gerekli kontrolleri yapar.
  • Ambalajlanma sürecini takip eder.

Anahtar Yetkinlikler

Bu  yeterlilikler, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü (Seviye 4), Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan teorik ve performansa dayalı sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için teorik ve performansa dayalı sınavların ikisinden de başarılı olmaları şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki teorik ve performansa dayalı sınavları her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, MYK Kalite Güvence Belgesi ve ekinde yer alan Rehberlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar ile MYK çalışma grupları tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler; en az 15 gün süreyle ilgili tüm tarafların görüşüne sunulur, MYK Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Ulusal yeterlilikler, ulusal meslek standartlarına bağlı olarak en geç beş yılda bir yeniden gözden geçirilir.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 Standardına göre akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, önceden belirlenen ve ilan edilen sınav programlara uygun olarak gerçekleştirilir. Sınav programlarında yeterlilik formlarına, değerlendiricilere, ölçme ve değerlendirme ölçütleri ve yöntemlerine ilişkin bilgilere yer verilir. Tüm ölçme ve değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır. Kayıtlar MYK mevzuatında tanımlanan şartlar ve sürelerde saklanır. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri iç ve dış doğrulama süreçlerine tabii tutulur. Doğrulama faaliyetlere ilişkin kanıtlar MYK Web Portal üzerinden ilgili kuruluş, dosya sorumluları ve denetim ekibi ile paylaşılır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin tasarım ve basımına yönelik faaliyetler MYK tarafından gerçekleştirilir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi için karekod ve hologram gibi güvenlik önlemleri uygulanmakta olup belgelerin doğruluğu MYK Web Portal üzerinden kontrol edilebilir. Öz Değerlendirme: Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK mevzuatı ve TS EN ISO / IEC 17024 Akreditasyon Standardı gereğince her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları tüm düzeltici önleyici faaliyet kayıtları ve dayanak dokümanlar saklanır ve öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının dış değerlendirmesi TÜRKAK tarafından (TS EN) ISO/IEC 17024 Standardına göre, MYK tarafından ise MYK mevzuatına uygun olarak programlı ve programsız denetimler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir. Bilgi Yönetim Sistemleri: Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, belgelendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir. Geri Bildirim Mekanizmaları: Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.


Giriş Şartı

Giriş şartı aranmamaktadır.


Başarma Şartları
Teorik Sınav Çoktan Seçmeli Sınav (T1): A1 birimine yönelik teorik sınav Ek A1-2’de yer alan “Bilgiler” kontrol listesine göre gerçekleştirilir. Teorik sınavda adaylara en az yirmi dört (24) soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanmalıdır. Çoktan seçmeli sorularla düzenlenmiş sınavda yanlış cevaplandırılan sorulardan herhangi bir puan indirimi yapılmaz. Sınavda adaylara her soru için ortalama iki (2) dakika zaman verilir. Yazılı sınavda soruların en az % 70’ine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir. Performansa Dayalı Sınav A1 birimine yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır. Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Diğer Koşullar Adayın söz konusu birimden başarılı sayılması için T1 sınavından başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.

2. Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıldır.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0010039718

Qualification Title
Milk and Dairy Products Processing Operator (Level 4) VQA Vocational Qualification Certificate
Awarding BodyVocational Qualifications Authority
Awarding Body ContactBalgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.myk.gov.tr/index.php/en
OrientationOccupational
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO 08: 8160

CategorySpecific Purpose
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile

This qualification is for the profession of Milk and Dairy Processing Operator (Level 4) to be carried out by trained and qualified people and to increase the quality of the work;

  • To define the qualifications, knowledge, skills and competencies that candidates should have,
  • To allow candidates to prove their professional competence with a valid and reliable document,
  • It has been prepared to create references and resources for the education system, examination and certification bodies.
Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments, as well as independently in on-the-job and free learning environments.

Description

The person who has this qualification;

  • Explains OHS and environmental protection risks and measures in business processes.
  • Explains possible hazards and risks in working processes and OHS measures.
  • Distinguish appropriate behavior and measures in emergency situations.
  • Explains the methods and procedures for waste classification and disposal in the production environment.
  • Explains the rules and procedures for business organization and food safety in production.
  • Explains the organization and record keeping rules in the working processes that he is responsible for.
  • Explains the measures to protect personal health.
  • Explains the personnel hygiene rules.
  • Explains the hygiene and sanitation rules and measures to ensure food safety in the production environment.
  • It ensures the functionality, safety and hygiene of the environment, machinery and equipment prior to production.
  • Applies the OHS and hygiene rules in the production environment.
  • It makes the production environment, machinery and equipment ready for production.
  • Makes material preparations for production.
  • Applies pre-processes to raw milk.
  • It accepts raw milk to the enterprise.
  • It cleans the milk.
  • Performs the standardization processes of raw milk.
  • Makes cream standardization.
  • It homogenizes raw milk.
  • It distributes raw milk to processing units.
  • Processes milk/cream.
  • It pasteurizes milk/cream.
  • Sterilizes milk.
  • Performs incubation operations.
  • Adds excipient according to prescription.
  • It spreads the cream.
  • It dries the milk.
  • Performs packaging and labeling operations.
  • Makes necessary controls for packaging.
  • Follows the packaging process.
  • It ensures the functionality, safety and hygiene of the environment, machinery and equipment prior to production.
  • Applies the OHS and hygiene rules in the production environment.
  • It makes the production environment, machinery and equipment ready for production.
  • Makes material preparations for production.
  • Applies pre-processes to raw milk.
  • It accepts raw milk to the enterprise.
  • It cleans the milk.
  • Performs the standardization processes of raw milk.
  • It pasteurizes milk.
  • He obtains teleme.
  • Adds culture to milk.
  • It ferments milk.
  • Removes whey.
  • It processes the teleme.
  • Pickled cheese curd works.
  • The curd processes boiled cheese curd.
  • Performs packaging and labeling operations.
  • Makes necessary controls for packaging.
  • Follows the packaging process.
Key Competencies

These qualifications aim to document professional learning achievements and do not include key competences.

Further Info

Candidates who want to obtain the Milk and Dairy Products Processing Operator (Level 4), Professional Competence Certificate are subjected to the theoretical and performance-based exams defined in the units. Candidates must be successful in both theoretical and performance-based exams in order to receive the proficiency certificate. Theoretical and performance-based exams in the qualification units can be done separately for each unit or together. However, each unit should be evaluated independently. The validity period of qualification units is 2 years from the date of achievement of the unit. In order to obtain a qualification by combining qualification units, all units must remain valid.

Quality Assurance

Quality assurance processes are provided through certification bodies authorized in line with the relevant legislation, under the responsibility of the Vocational Qualifications Authority.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent their sector and profession are verified by the Sector Committees and approved by the VQA Board of Directors.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TÜRKAK according to ISO/EN 17024 standard and authorized by the Vocational Qualifications Authority, in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. All measurement-evaluation processes are recorded and stored on camera.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies.

Self assessment:

Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with the procedures and principles determined by VQA. Activity results are submitted to VQA with a self-evaluation report.

External Evaluation:

Based on self-evaluation reports, scheduled or unscheduled surveillance audits are carried out at least once a year by the VQA Audit Department. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors. In addition, surveillance audits are carried out by TÜRKAK at least every two years within the scope of ISO/EN 17024.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union.

Information Management Systems:

Authorization, measurement-evaluation, self-evaluation and external evaluation processes are carried out through VQA Portal.

Feedback Mechanisms:

In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.

Access Requirements

There is no entry requirement.

Conditions for SuccessTheoretical Exam Multiple Choice Exam (T1): The theoretical exam for unit A1 is carried out according to the "Information" checklist in Annex A1-2. In the theoretical exam, candidates must take a 4-option multiple-choice exam with at least twenty-four (24) questions, each of which is worth equal points. In the exam organized with multiple choice questions, no points are deducted from the questions answered incorrectly. In the exam, candidates are given an average of two (2) minutes for each question. The candidate who answers at least 70% of the questions correctly in the written exam is considered successful. Exam questions should measure all knowledge statements (Annex A1-2) that are intended to be measured by the theoretical exam in this unit. Expressions of skills and competencies for the Performance-Based Examination A1 unit are defined in the skill and competency checklists of other units, and measurement and evaluation will be made within this scope. Other Conditions Regarding Measurement and Evaluation The candidate must be successful in the T1 exam in order to be considered successful in the said unit. The validity period of the qualification unit is 2 years from the date of achievement of the unit.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Students who have graduated from vocational associate degree programs can transfer vertically to undergraduate programs as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM. Vertical transfer quotas are determined by YÖK decision, not to exceed ten percent of the quota determined in related undergraduate programs.

2. Vocational associate degree students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from both diploma programs simultaneously and receive two separate associate degree diplomas if they are successful.

Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies

Validity Period (If Any)

The validity period of the certificate is five (5) years.

Url Open Address
Qualification Code

TR0010039718


Qualification Title
Milk and Dairy Products Processing Operator (Level 4) VQA Vocational Qualification Certificate

Awarding Body
Vocational Qualifications Authority

Awarding Body Contact
Balgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara


Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08: 8160


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 8160


Category
Specific Purpose

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile

This qualification is for the profession of Milk and Dairy Processing Operator (Level 4) to be carried out by trained and qualified people and to increase the quality of the work;

  • To define the qualifications, knowledge, skills and competencies that candidates should have,
  • To allow candidates to prove their professional competence with a valid and reliable document,
  • It has been prepared to create references and resources for the education system, examination and certification bodies.

Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments, as well as independently in on-the-job and free learning environments.


Description

The person who has this qualification;

  • Explains OHS and environmental protection risks and measures in business processes.
  • Explains possible hazards and risks in working processes and OHS measures.
  • Distinguish appropriate behavior and measures in emergency situations.
  • Explains the methods and procedures for waste classification and disposal in the production environment.
  • Explains the rules and procedures for business organization and food safety in production.
  • Explains the organization and record keeping rules in the working processes that he is responsible for.
  • Explains the measures to protect personal health.
  • Explains the personnel hygiene rules.
  • Explains the hygiene and sanitation rules and measures to ensure food safety in the production environment.
  • It ensures the functionality, safety and hygiene of the environment, machinery and equipment prior to production.
  • Applies the OHS and hygiene rules in the production environment.
  • It makes the production environment, machinery and equipment ready for production.
  • Makes material preparations for production.
  • Applies pre-processes to raw milk.
  • It accepts raw milk to the enterprise.
  • It cleans the milk.
  • Performs the standardization processes of raw milk.
  • Makes cream standardization.
  • It homogenizes raw milk.
  • It distributes raw milk to processing units.
  • Processes milk/cream.
  • It pasteurizes milk/cream.
  • Sterilizes milk.
  • Performs incubation operations.
  • Adds excipient according to prescription.
  • It spreads the cream.
  • It dries the milk.
  • Performs packaging and labeling operations.
  • Makes necessary controls for packaging.
  • Follows the packaging process.
  • It ensures the functionality, safety and hygiene of the environment, machinery and equipment prior to production.
  • Applies the OHS and hygiene rules in the production environment.
  • It makes the production environment, machinery and equipment ready for production.
  • Makes material preparations for production.
  • Applies pre-processes to raw milk.
  • It accepts raw milk to the enterprise.
  • It cleans the milk.
  • Performs the standardization processes of raw milk.
  • It pasteurizes milk.
  • He obtains teleme.
  • Adds culture to milk.
  • It ferments milk.
  • Removes whey.
  • It processes the teleme.
  • Pickled cheese curd works.
  • The curd processes boiled cheese curd.
  • Performs packaging and labeling operations.
  • Makes necessary controls for packaging.
  • Follows the packaging process.

Key Competencies

These qualifications aim to document professional learning achievements and do not include key competences.


Further Info

Candidates who want to obtain the Milk and Dairy Products Processing Operator (Level 4), Professional Competence Certificate are subjected to the theoretical and performance-based exams defined in the units. Candidates must be successful in both theoretical and performance-based exams in order to receive the proficiency certificate. Theoretical and performance-based exams in the qualification units can be done separately for each unit or together. However, each unit should be evaluated independently. The validity period of qualification units is 2 years from the date of achievement of the unit. In order to obtain a qualification by combining qualification units, all units must remain valid.


Quality Assurance

Quality assurance processes are provided through certification bodies authorized in line with the relevant legislation, under the responsibility of the Vocational Qualifications Authority.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent their sector and profession are verified by the Sector Committees and approved by the VQA Board of Directors.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TÜRKAK according to ISO/EN 17024 standard and authorized by the Vocational Qualifications Authority, in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. All measurement-evaluation processes are recorded and stored on camera.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies.

Self assessment:

Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with the procedures and principles determined by VQA. Activity results are submitted to VQA with a self-evaluation report.

External Evaluation:

Based on self-evaluation reports, scheduled or unscheduled surveillance audits are carried out at least once a year by the VQA Audit Department. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors. In addition, surveillance audits are carried out by TÜRKAK at least every two years within the scope of ISO/EN 17024.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union.

Information Management Systems:

Authorization, measurement-evaluation, self-evaluation and external evaluation processes are carried out through VQA Portal.

Feedback Mechanisms:

In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.


Access Requirements

There is no entry requirement.


Conditions for Success
Theoretical Exam Multiple Choice Exam (T1): The theoretical exam for unit A1 is carried out according to the "Information" checklist in Annex A1-2. In the theoretical exam, candidates must take a 4-option multiple-choice exam with at least twenty-four (24) questions, each of which is worth equal points. In the exam organized with multiple choice questions, no points are deducted from the questions answered incorrectly. In the exam, candidates are given an average of two (2) minutes for each question. The candidate who answers at least 70% of the questions correctly in the written exam is considered successful. Exam questions should measure all knowledge statements (Annex A1-2) that are intended to be measured by the theoretical exam in this unit. Expressions of skills and competencies for the Performance-Based Examination A1 unit are defined in the skill and competency checklists of other units, and measurement and evaluation will be made within this scope. Other Conditions Regarding Measurement and Evaluation The candidate must be successful in the T1 exam in order to be considered successful in the said unit. The validity period of the qualification unit is 2 years from the date of achievement of the unit.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Students who have graduated from vocational associate degree programs can transfer vertically to undergraduate programs as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM. Vertical transfer quotas are determined by YÖK decision, not to exceed ten percent of the quota determined in related undergraduate programs.

2. Vocational associate degree students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from both diploma programs simultaneously and receive two separate associate degree diplomas if they are successful.


Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies


Validity Period (If Any)

The validity period of the certificate is five (5) years.


Url
Open Address