Yeterlilik Kodu

TR0030012728

Yeterlilik Adı
Tarih Lisans Diploması
Sorumlu KurumYozgat Bozok Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYozgat Bozok Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://bozok.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tarih ve arkeoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bölüm bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi olmak üzere 7 anabilim dalı mevcuttur. Tarih bölümünün temel hedefi; tarih biliminin temel ilkelerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip tarih lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Bölümümüzde eğitim-öğrenim olanaklarının geliştirilmesinin yanı sıra öğrencilere yönelik yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim imkanları sağlanmaktadır. İlaveten, bünyesinde 5.000 civarında kitap bulunduran bölüm kütüphanemiz mevcuttur.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar, alanda edinilen bilgiler ile modern araştırma tekniklerini, gelecekteki mesleki yaşamlarında etkin bir şekilde kullanabilirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili verileri inceleyerek, bilimsel bilgiler edinirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilir ve elde edilen sonuçları bilimsel olarak yorumlayabilirler.
  • Mezunlar, dünyanın geçirdiği hızlı değişim ile küreselleşmeyi temel alarak disiplinler arası yaklaşımla yalnızca tarih bilimi değil, diğer sosyal bilimler alanında da etkileşimi sağlayabilirler.
  • Mezunlar bilim, kültür, sanat ve iktisat tarihi ile devletler, kültürler ve siyasal müesseselerin tarihini eski çağlardan günümüze kadar kronolojik olarak ele alıp öğrenirler.
  • Mezunlar, eski yazı çeşitleri ve bazı yabancı dilleri öğrenerek, arşiv malzemeleri ve yazma eserleri inceleyerek, bilimsel çalışmalar yapabilirler.
  • Mezunlar, insanlık tarihini topluma tanıtmak ve sevdirmek, ülkenin sorunlarının anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla çözüm önerileri geliştirebilirler.
  • Mezunlar, yapılan akademik, bilimsel ve eğitsel faaliyetler neticesinde bölgesel ve küresel sorunları analiz ederek çözüm önerileri geliştirebilirler.
  • Mezunlar, Türk ve dünya tarihinde meydana gelen olayların günümüzle ilgili uzantılarını temel alarak, gelecekle ilgili tespit ve öngörülerde bulunabilir, tarihle ilgili çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilirler.
  • Mezunlar ,Türk Tarih Kurumu’nda ve milli arşivlerde görev alabilecek düzeyde uzman olarak yetişirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili gerekli bilgilerle donanıp, çeşitli kurumlarda sosyal bilimler uzmanı veya tarihçi olarak istihdam edilebilirler.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölüm öğrencilerinin dönem başında derslere kayıt yaptırmaları ve dönem sonu sınavına girebilmek için derslerin en az % 70'ine devam etmiş olmaları gerekir.

Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sınavına tabi tutulurlar.

Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır.

Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) harf notlarından birini alan öğrencnin o dersi başarmış sayılırlar.

(DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır.

Öğrencinin (DC) ve (DD) notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Giriş Şartı

Tarih Bölümüne kabul ve kayıt hakkı, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları sonucunda kazanılır. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavlardan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlar doğrultusunda girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM ise tüm başvuruları aldıktan sonra, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Kayıt için gerekli belgeler: 1-Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi 2-Lise ve dengi okul diploması 3-ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi 4-Altı (6) adet vesikalık fotoğraf

Başarma ŞartlarıTarih alanında lisans derecesi edinebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarih Bölümünün temel istihdam politikası; insan yaşamının geçirdiği evreleri bilimsel yöntemlerle tetkike tabi tutan ve araştırmacı ruha sahip donanımlı tarihçiler yetiştirmekten ibarettir. Bu hedef doğrultusunda mezunların istihdam olanakları şöyle sıralanabilir:

1. Mezunlar, pedagojik formasyon programını tamamladıktan sonra, MEB'e bağlı eğitim kurumlarında ve dershanelerde tarih öğretmeni olarak çalışabilirler.

2. Mezunlar, paleografik metin okuma becerilerini geliştirerek, ülkemizdeki çeşitli arşivlerde çalışabilirler.

3. Mezunlar, yeterli memuriyet koşullarını sağladıktan sonra, çeşitli kamu kuruluşlarında ve araştırma merkezlerinde uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030012728


Yeterlilik Adı
Tarih Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yozgat Bozok Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yozgat Bozok Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bölüm bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi olmak üzere 7 anabilim dalı mevcuttur. Tarih bölümünün temel hedefi; tarih biliminin temel ilkelerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip tarih lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Bölümümüzde eğitim-öğrenim olanaklarının geliştirilmesinin yanı sıra öğrencilere yönelik yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim imkanları sağlanmaktadır. İlaveten, bünyesinde 5.000 civarında kitap bulunduran bölüm kütüphanemiz mevcuttur.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar, alanda edinilen bilgiler ile modern araştırma tekniklerini, gelecekteki mesleki yaşamlarında etkin bir şekilde kullanabilirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili verileri inceleyerek, bilimsel bilgiler edinirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilir ve elde edilen sonuçları bilimsel olarak yorumlayabilirler.
  • Mezunlar, dünyanın geçirdiği hızlı değişim ile küreselleşmeyi temel alarak disiplinler arası yaklaşımla yalnızca tarih bilimi değil, diğer sosyal bilimler alanında da etkileşimi sağlayabilirler.
  • Mezunlar bilim, kültür, sanat ve iktisat tarihi ile devletler, kültürler ve siyasal müesseselerin tarihini eski çağlardan günümüze kadar kronolojik olarak ele alıp öğrenirler.
  • Mezunlar, eski yazı çeşitleri ve bazı yabancı dilleri öğrenerek, arşiv malzemeleri ve yazma eserleri inceleyerek, bilimsel çalışmalar yapabilirler.
  • Mezunlar, insanlık tarihini topluma tanıtmak ve sevdirmek, ülkenin sorunlarının anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla çözüm önerileri geliştirebilirler.
  • Mezunlar, yapılan akademik, bilimsel ve eğitsel faaliyetler neticesinde bölgesel ve küresel sorunları analiz ederek çözüm önerileri geliştirebilirler.
  • Mezunlar, Türk ve dünya tarihinde meydana gelen olayların günümüzle ilgili uzantılarını temel alarak, gelecekle ilgili tespit ve öngörülerde bulunabilir, tarihle ilgili çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere katılabilirler.
  • Mezunlar ,Türk Tarih Kurumu’nda ve milli arşivlerde görev alabilecek düzeyde uzman olarak yetişirler.
  • Mezunlar, alanla ilgili gerekli bilgilerle donanıp, çeşitli kurumlarda sosyal bilimler uzmanı veya tarihçi olarak istihdam edilebilirler.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölüm öğrencilerinin dönem başında derslere kayıt yaptırmaları ve dönem sonu sınavına girebilmek için derslerin en az % 70'ine devam etmiş olmaları gerekir.

Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sınavına tabi tutulurlar.

Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır.

Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) harf notlarından birini alan öğrencnin o dersi başarmış sayılırlar.

(DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır.

Öğrencinin (DC) ve (DD) notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)


Giriş Şartı

Tarih Bölümüne kabul ve kayıt hakkı, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları sonucunda kazanılır. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavlardan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlar doğrultusunda girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM ise tüm başvuruları aldıktan sonra, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Kayıt için gerekli belgeler: 1-Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi 2-Lise ve dengi okul diploması 3-ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi 4-Altı (6) adet vesikalık fotoğraf


Başarma Şartları
Tarih alanında lisans derecesi edinebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarih Bölümünün temel istihdam politikası; insan yaşamının geçirdiği evreleri bilimsel yöntemlerle tetkike tabi tutan ve araştırmacı ruha sahip donanımlı tarihçiler yetiştirmekten ibarettir. Bu hedef doğrultusunda mezunların istihdam olanakları şöyle sıralanabilir:

1. Mezunlar, pedagojik formasyon programını tamamladıktan sonra, MEB'e bağlı eğitim kurumlarında ve dershanelerde tarih öğretmeni olarak çalışabilirler.

2. Mezunlar, paleografik metin okuma becerilerini geliştirerek, ülkemizdeki çeşitli arşivlerde çalışabilirler.

3. Mezunlar, yeterli memuriyet koşullarını sağladıktan sonra, çeşitli kamu kuruluşlarında ve araştırma merkezlerinde uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030012728

Qualification Title
Awarding BodyYozgat Bozok University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://bozok.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasHistory and archaeology
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Graduates are abale to use new educational knowledges and modern researching methods in their future professional duties.
  • Graduates are abale to analyse a collection of scientific documents, and also to get access to scientific results in the field.
  • Graduates are abale to investigate regional, national and international researches, and also to interpret the scientific results obtained in the field.
  • Graduates are abale to provide a social interaction not only in the field of history also in the field of social sciences with the interdisciplinary approach based on the globalization and rapid transformation of the world.
  • According to chronological table, the graduates are abale to study the history of science, culture and economy, also the history of states, cultures and institutions from the ancient times until present time.
  • After learning the old palographic writings and some foreign languages, the graduates are abale to reseach archival documents and old manuscripts, and also to use it in their scientific works.
  • Graduates are abale to develop solutions to promote and popularize the world’s history to the comunity, and also to help them to understand the problems of country.
  • Graduates are abale to develop solutions to deal with the regional and global problems as a result of academical, scientific and educational activities.
  • Graduates are abale to prophesy and to make findings for future life through the results for the events of Turkish and world history; and also participate in some social and cultural events related to history.
  • Graduates are abale to work as an expert at Turkish Historical Society and at the other national archives.
  • After getting the necessary acquirements related to the discipline, the graduates are abale to work as an expert of social sciences or historian at the different institutions.
Key Competencies-
Further Info
  • Students must make registration at the beginning of semester and must attend to at least %70 of classes through the semester.
  • They take at least a mid-term and a final exam for each course.
  • The impact of mid-term and final exams to the grade is %40 and %60 respectively.
  • All scores are given out of 100 points. Students must receive at least 45 points at the final exam.
  • If a student gets AA, BA, BB, CB, CC from his/her courses, this means the course is passed. DC and DD are grades which are conditionally successful.
  • Students must have at least 2.00 CGPA to be accepted successful in DC and DD grades.
Quality Assurance-
Access Requirements

Right of admission and registration to the Department of History can be obtained with YGS and LYS examinations made by ÖSYM (Center for Student Selection and Placement). Students’ admission to any department is subject to scores obtained in these examinations. Students make their choices according to their scores and submit the form of choice to ÖSYM. Then ÖSYM places students according to their scores and quotas of departments by ranking students from highest to lowest scores. The students who are admitted to the Department should also submit following document: 1-Photocopy of ID card or passport. 2-Diploma of high school or equivalent. 3-Document received from ÖSYM proving placement. 4-Six photographs.

Conditions for SuccessIn order to receive the degree in history, the students must take all compulsory and electives courses of the program and must pass them. The students must also have at least a 2.00 CGPA out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The basic policy of the Department of History concerning employment is to raise well-equipped and curious historians who search phases of human history with scientific methods. In parallel with this objective, employment opportunities can be listed as follows: 1-Graduates can work as history teacher in public and private sectors after finishing pedagogic formation. 2-They can work in archives by developing their ability to read paleographic texts. 3-They can work in different public services as specialist and deputy-specialist as long as they have all requirements of public employment.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030012728


Qualification Title

Awarding Body
Yozgat Bozok University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Graduates are abale to use new educational knowledges and modern researching methods in their future professional duties.
  • Graduates are abale to analyse a collection of scientific documents, and also to get access to scientific results in the field.
  • Graduates are abale to investigate regional, national and international researches, and also to interpret the scientific results obtained in the field.
  • Graduates are abale to provide a social interaction not only in the field of history also in the field of social sciences with the interdisciplinary approach based on the globalization and rapid transformation of the world.
  • According to chronological table, the graduates are abale to study the history of science, culture and economy, also the history of states, cultures and institutions from the ancient times until present time.
  • After learning the old palographic writings and some foreign languages, the graduates are abale to reseach archival documents and old manuscripts, and also to use it in their scientific works.
  • Graduates are abale to develop solutions to promote and popularize the world’s history to the comunity, and also to help them to understand the problems of country.
  • Graduates are abale to develop solutions to deal with the regional and global problems as a result of academical, scientific and educational activities.
  • Graduates are abale to prophesy and to make findings for future life through the results for the events of Turkish and world history; and also participate in some social and cultural events related to history.
  • Graduates are abale to work as an expert at Turkish Historical Society and at the other national archives.
  • After getting the necessary acquirements related to the discipline, the graduates are abale to work as an expert of social sciences or historian at the different institutions.

Key Competencies
-

Further Info
  • Students must make registration at the beginning of semester and must attend to at least %70 of classes through the semester.
  • They take at least a mid-term and a final exam for each course.
  • The impact of mid-term and final exams to the grade is %40 and %60 respectively.
  • All scores are given out of 100 points. Students must receive at least 45 points at the final exam.
  • If a student gets AA, BA, BB, CB, CC from his/her courses, this means the course is passed. DC and DD are grades which are conditionally successful.
  • Students must have at least 2.00 CGPA to be accepted successful in DC and DD grades.

Quality Assurance
-

Access Requirements

Right of admission and registration to the Department of History can be obtained with YGS and LYS examinations made by ÖSYM (Center for Student Selection and Placement). Students’ admission to any department is subject to scores obtained in these examinations. Students make their choices according to their scores and submit the form of choice to ÖSYM. Then ÖSYM places students according to their scores and quotas of departments by ranking students from highest to lowest scores. The students who are admitted to the Department should also submit following document: 1-Photocopy of ID card or passport. 2-Diploma of high school or equivalent. 3-Document received from ÖSYM proving placement. 4-Six photographs.


Conditions for Success
In order to receive the degree in history, the students must take all compulsory and electives courses of the program and must pass them. The students must also have at least a 2.00 CGPA out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The basic policy of the Department of History concerning employment is to raise well-equipped and curious historians who search phases of human history with scientific methods. In parallel with this objective, employment opportunities can be listed as follows: 1-Graduates can work as history teacher in public and private sectors after finishing pedagogic formation. 2-They can work in archives by developing their ability to read paleographic texts. 3-They can work in different public services as specialist and deputy-specialist as long as they have all requirements of public employment.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode