Yeterlilik Kodu

TR0030024639

Yeterlilik Adı
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇankırı Karatekin Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karatekin.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

005.0914.012.004 (Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği)

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, hastalıkların tanı ve tedavisi için hekimlerin gerekli gördüğü tıbbi analizlerin yapılması ile ilgili sağlık personeli yetiştirmektedir. Mezunlarımız sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında görev alabilmekte ve hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapabilmektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranır ve alan terminolojisini etkin kullanır.
  • Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte sağlık işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanır. Yazışmaları yapabilecek temel tabloları hazırlayabilecek ve mesleki sunumları gerçekleştirebilecek düzeyde bilgisayar programlarını kullanır.
  • İnsanlarla yeterli iletişim becerilerine sahip ve gelişime açık bireyler olurlar. Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olurlar. Mesleğin gerektirdiği “kritik düşünme, problem çözme, liderlik becerisi gelişmiş, mesleki etik ilkeler doğrultusunda hızlı ve doğru karar verme, kişilerarası iletişimde başarılı olma, hümanistik özellikleri gelişmiş olma” gibi becerilere sahiptir.
  • Kan hücrelerinin sayılması, boyanması gibi hematolojik testler ile kan bankasında kan işlenmesi (aferez) ve ünite kanın alıcıya verilmesi için gerekli testleri yapar. Hematolojik hastalıklar ve bunların kan tablosunda meydana getirdiği değişiklikleri hakkında bilgi sahibidir, hastalıkların tanısına ulaşmada gerekli hematolojik test yöntemlerini uygulayıp, her testin yapılışı, anlamı ve hematolojik hastalıkların tanısındaki önemini bilerek doğru sonuç verme becerisine sahiptir.
  • Öğrenci mikroorganizmaların temel özellikleri hakkında edindiği bilgilerle laboratuvar ortamında klinik örneklerin izole eder ve tanımlar. Mikroorganizmaların patojenitelerini, biyokimyasal, kültür ve mikroskobik özelliklerini açıklar. Mikroorganizmaları tanımlamak için kullanılan test yöntemlerini uygulama becerisine sahiptir. Parazit ve mantarların genel özelliklerini, Parazit-Konak-Vektör ilişkilerini ifade eder, parazitlerin tanı yöntemlerini uygular ve doğru sonuç verebilme becerisine sahiptir.
  • Organizmayı oluşturan; hücre, dört temel doku (epitel, bağ, kas, sinir) ve organların yapısı ile bunların histolojik takip ve inceleme yöntemlerini uygular. Yaşayan organizmada ortaya çıkan temel patolojik olayların nedenleri, oluşum mekanizmaları ve morfolojileri hakkında bilgi sahibidir. Rutin patoloji laboratuvarında kullanılan cihazları, işlevlerini, kabaca çalışma prensiplerini ve patoloji laboratuvarının işleyişini, rutin patoloji laboratuvarında kullanılan yöntemleri, patoloji laboratuvarına materyal kabul ve arşiv yapar.
  • Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir. Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarır.
  • Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygular, yeni araç ve cihazları kullanır. Tıbbi tahlil laboratuvarlarında kullanılan cihazların işleyiş ve bakımları hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Alanı ile ilgili biyomedikal teknolojileri hakkında gerekli teorik ve pratik bilgiye sahiptir ve bu cihazları kullanır.
  • Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılır. Ayrıca diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
  • Türkiye’deki sağlık hizmetleriyle ilgili süreçler hakkında bilgi sahibidir ve ilgili süreçleri uygular.
  • İnsan organizmasının en temel yapı taşı olan hücreden başlayarak tüm organ ve sistemlerin temel işleyiş mekanizmaları ve bu mekanizmaların düzenlenmesi ile ilgili bilgilere sahip olur.
  • İnsan bedeninin temel yapısı ile sistemleri oluşturan yapı ve organların anatomik özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini ifade eder.
  • Canlı hücre ve organizmaların kimyasal yapı taşları olan tüm biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonları ile bunlarla ilgili biyokimyasal mekanizmaların yanı sıra hastalık sırasındaki biyokimyasal değişiklikler hakkında da bilgi sahibidir. Bu bilgileri kullanarak tıbbi laboratuvarlarda yapılan tüm biyokimyasal analizleri yapabilecek kapasitededir.
  • Canlıların yapısal özelliklerini, hücre ve organellerini, hücre bölünmelerini, genetik, üreme ve dokuların fonksiyonlarını inceleyerek, bunların arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırabilecek bilgiye sahiptir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanı ile ilgili tıbbi terim ve terminolojiye hâkim olur, tanımlamalar yapar.
  • Alanındaki temel bilimsel bilgiyi değerlendirir ve uygular.
  • Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Tıbbi laboratuvar araç ve gereçlerini kurallarına ve tekniklerine uygun olarak kullanır, kontrollerini ve bakımlarını yapar.
  • Tıbbi laboratuvarlarda güvenlik kurallarını uygular, kişisel güvenlik önlemlerini alır ve güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.
  • Laboratuvarda yapacağı testlerle ilgili olarak çözelti hazırlar, örnekleri analiz için hazır hale getirir, pratik uygulama yapar.
  • Enfeksiyon etkenlerini tanımlar, uygun dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygular.
  • Tıbbi laboratuvar testleri için hastadan biyolojik materyal alma, bunları saklama ve transferleri konusunda gerekli bilgi ve beceriyi gösterir.
  • Hastalıkların oluşum mekanizmasını tanımlar, temel tanı testlerini bilir ve uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapma imkânı bulunmaktadır.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Çankırı Karatekin Üniversitesi “Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” gereği; ham başarı notu o derse ait ara sınav notu ile kısa süreli sınavlar, ödevler ve uygulama notlarının ortalamasının %40-70`i ile yarıyıl sonu sınav notunun %30-60`ının toplanması ile belirlenir. Her dersin değerlendirmesi ders bilgi paketinde verilmiştir (Ders Planı AKTS Kredileri).

Kalite Güvencesi
  • Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. 
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, ÖSYM (Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen yasal ve akademik gereklilikleri (TYT puanına göre) yerine getirmek zorundadır.

Başarma ŞartlarıProgramın tüm derslerini başarıyla tamamlayarak asgari 120 AKTS'yi sağlamak, 20 (yirmi) iş günü yaz uygulamaları (staj) çalışmasını yapmak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel akademik not ortalamasına sahip olmak gerekli başarı koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız, kamu sektörü ve özel sektörde etkin görev alabilirler. Bununla birlikte, lisans programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024639


Yeterlilik Adı
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çankırı Karatekin Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

005.0914.012.004 (Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği)


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

005.0914.012.004 (Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği)


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, hastalıkların tanı ve tedavisi için hekimlerin gerekli gördüğü tıbbi analizlerin yapılması ile ilgili sağlık personeli yetiştirmektedir. Mezunlarımız sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında görev alabilmekte ve hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapabilmektedir.


Öğrenme Ortamları
  • Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranır ve alan terminolojisini etkin kullanır.
  • Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte sağlık işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanır. Yazışmaları yapabilecek temel tabloları hazırlayabilecek ve mesleki sunumları gerçekleştirebilecek düzeyde bilgisayar programlarını kullanır.
  • İnsanlarla yeterli iletişim becerilerine sahip ve gelişime açık bireyler olurlar. Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olurlar. Mesleğin gerektirdiği “kritik düşünme, problem çözme, liderlik becerisi gelişmiş, mesleki etik ilkeler doğrultusunda hızlı ve doğru karar verme, kişilerarası iletişimde başarılı olma, hümanistik özellikleri gelişmiş olma” gibi becerilere sahiptir.
  • Kan hücrelerinin sayılması, boyanması gibi hematolojik testler ile kan bankasında kan işlenmesi (aferez) ve ünite kanın alıcıya verilmesi için gerekli testleri yapar. Hematolojik hastalıklar ve bunların kan tablosunda meydana getirdiği değişiklikleri hakkında bilgi sahibidir, hastalıkların tanısına ulaşmada gerekli hematolojik test yöntemlerini uygulayıp, her testin yapılışı, anlamı ve hematolojik hastalıkların tanısındaki önemini bilerek doğru sonuç verme becerisine sahiptir.
  • Öğrenci mikroorganizmaların temel özellikleri hakkında edindiği bilgilerle laboratuvar ortamında klinik örneklerin izole eder ve tanımlar. Mikroorganizmaların patojenitelerini, biyokimyasal, kültür ve mikroskobik özelliklerini açıklar. Mikroorganizmaları tanımlamak için kullanılan test yöntemlerini uygulama becerisine sahiptir. Parazit ve mantarların genel özelliklerini, Parazit-Konak-Vektör ilişkilerini ifade eder, parazitlerin tanı yöntemlerini uygular ve doğru sonuç verebilme becerisine sahiptir.
  • Organizmayı oluşturan; hücre, dört temel doku (epitel, bağ, kas, sinir) ve organların yapısı ile bunların histolojik takip ve inceleme yöntemlerini uygular. Yaşayan organizmada ortaya çıkan temel patolojik olayların nedenleri, oluşum mekanizmaları ve morfolojileri hakkında bilgi sahibidir. Rutin patoloji laboratuvarında kullanılan cihazları, işlevlerini, kabaca çalışma prensiplerini ve patoloji laboratuvarının işleyişini, rutin patoloji laboratuvarında kullanılan yöntemleri, patoloji laboratuvarına materyal kabul ve arşiv yapar.
  • Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir. Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarır.
  • Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygular, yeni araç ve cihazları kullanır. Tıbbi tahlil laboratuvarlarında kullanılan cihazların işleyiş ve bakımları hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. Alanı ile ilgili biyomedikal teknolojileri hakkında gerekli teorik ve pratik bilgiye sahiptir ve bu cihazları kullanır.
  • Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılır. Ayrıca diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
  • Türkiye’deki sağlık hizmetleriyle ilgili süreçler hakkında bilgi sahibidir ve ilgili süreçleri uygular.
  • İnsan organizmasının en temel yapı taşı olan hücreden başlayarak tüm organ ve sistemlerin temel işleyiş mekanizmaları ve bu mekanizmaların düzenlenmesi ile ilgili bilgilere sahip olur.
  • İnsan bedeninin temel yapısı ile sistemleri oluşturan yapı ve organların anatomik özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini ifade eder.
  • Canlı hücre ve organizmaların kimyasal yapı taşları olan tüm biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonları ile bunlarla ilgili biyokimyasal mekanizmaların yanı sıra hastalık sırasındaki biyokimyasal değişiklikler hakkında da bilgi sahibidir. Bu bilgileri kullanarak tıbbi laboratuvarlarda yapılan tüm biyokimyasal analizleri yapabilecek kapasitededir.
  • Canlıların yapısal özelliklerini, hücre ve organellerini, hücre bölünmelerini, genetik, üreme ve dokuların fonksiyonlarını inceleyerek, bunların arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırabilecek bilgiye sahiptir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanı ile ilgili tıbbi terim ve terminolojiye hâkim olur, tanımlamalar yapar.
  • Alanındaki temel bilimsel bilgiyi değerlendirir ve uygular.
  • Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Tıbbi laboratuvar araç ve gereçlerini kurallarına ve tekniklerine uygun olarak kullanır, kontrollerini ve bakımlarını yapar.
  • Tıbbi laboratuvarlarda güvenlik kurallarını uygular, kişisel güvenlik önlemlerini alır ve güvenli laboratuvar ortamı oluşturur.
  • Laboratuvarda yapacağı testlerle ilgili olarak çözelti hazırlar, örnekleri analiz için hazır hale getirir, pratik uygulama yapar.
  • Enfeksiyon etkenlerini tanımlar, uygun dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygular.
  • Tıbbi laboratuvar testleri için hastadan biyolojik materyal alma, bunları saklama ve transferleri konusunda gerekli bilgi ve beceriyi gösterir.
  • Hastalıkların oluşum mekanizmasını tanımlar, temel tanı testlerini bilir ve uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans programından mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapma imkânı bulunmaktadır.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Çankırı Karatekin Üniversitesi “Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” gereği; ham başarı notu o derse ait ara sınav notu ile kısa süreli sınavlar, ödevler ve uygulama notlarının ortalamasının %40-70`i ile yarıyıl sonu sınav notunun %30-60`ının toplanması ile belirlenir. Her dersin değerlendirmesi ders bilgi paketinde verilmiştir (Ders Planı AKTS Kredileri).


Kalite Güvencesi
  • Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. 
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, ÖSYM (Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen yasal ve akademik gereklilikleri (TYT puanına göre) yerine getirmek zorundadır.


Başarma Şartları
Programın tüm derslerini başarıyla tamamlayarak asgari 120 AKTS'yi sağlamak, 20 (yirmi) iş günü yaz uygulamaları (staj) çalışmasını yapmak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel akademik not ortalamasına sahip olmak gerekli başarı koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız, kamu sektörü ve özel sektörde etkin görev alabilirler. Bununla birlikte, lisans programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024639

Qualification Title
T?bbi Laboratuvar Teknikleri
Awarding BodyKaratekin University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karatekin.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasMedical diagnostic and treatment technology
National Occupation Classification

Bulunamadi

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

-Has knowledge about medical terms and terminology related to his area and makes definitions.--Evaluates and applies the basic scientific knowledge in his area.--Uses medical laboratory tools and equipment in accordance with the rules and techniques, checks and maintains them.--Applies safety rules in medical laboratories, takes personal safety precautions and creates a safe laboratory environment.--Prepares the solution related to the tests in the laboratory, makes the samples ready for analysis, makes practical application.--Defines the factors of infection and applies appropriate disinfection and sterilization techniques.--Demonstrate the necessary knowledge and skills for obtaining, storing and transferring biological material from the patient for medical laboratory tests.--By using the basic knowledge and skills acquired in the field of Medical Laboratory Techniques Program he interprets and evaluates the data, identifies, analyzes the problems and takes part in the studies planned for the solution / takes responsibility.--Apply environmental health and waste management precautions in medical laboratory studies.--Takes responsibility in individual or team and solves the problems that he faced.--Improves himself by following scientific and technological developments related to his area.--Acts in accordance with social, scientific, cultural and ethical values during data collection, interpretation, application and announcement of the results in his area.--Explains the structure and mechanism of living things.--Defines the mechanism of disease formation, knows and applies the basic diagnostic tests.

Key Competencies-
Further Info

A student`s achievement grade is determined by adding 40-70% of the average of midterm and short-term exams, assignments and practical grades and 30-60% of the final exam grade.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidateswho will apply to the program can settle to the Medical Laboratory Techniquesprogram according to the score they have received from YKS exam conducted byStudent Selection and Placement System.

Conditions for SuccessStudents who havesuccessfully completed all courses in the program, have at least 120 ECTS, havea GPA of at least 2.00 and have 20 work days and 160 hours of summer internshipare entitled to receive a diploma.
Progression Paths (Relationship Type)

Bulunamadi

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Bulunamadi

Url Open Address
Qualification Code

TR0030024639


Qualification Title
T?bbi Laboratuvar Teknikleri

Awarding Body
Karatekin University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

Bulunamadi


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

Bulunamadi


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

-Has knowledge about medical terms and terminology related to his area and makes definitions.--Evaluates and applies the basic scientific knowledge in his area.--Uses medical laboratory tools and equipment in accordance with the rules and techniques, checks and maintains them.--Applies safety rules in medical laboratories, takes personal safety precautions and creates a safe laboratory environment.--Prepares the solution related to the tests in the laboratory, makes the samples ready for analysis, makes practical application.--Defines the factors of infection and applies appropriate disinfection and sterilization techniques.--Demonstrate the necessary knowledge and skills for obtaining, storing and transferring biological material from the patient for medical laboratory tests.--By using the basic knowledge and skills acquired in the field of Medical Laboratory Techniques Program he interprets and evaluates the data, identifies, analyzes the problems and takes part in the studies planned for the solution / takes responsibility.--Apply environmental health and waste management precautions in medical laboratory studies.--Takes responsibility in individual or team and solves the problems that he faced.--Improves himself by following scientific and technological developments related to his area.--Acts in accordance with social, scientific, cultural and ethical values during data collection, interpretation, application and announcement of the results in his area.--Explains the structure and mechanism of living things.--Defines the mechanism of disease formation, knows and applies the basic diagnostic tests.


Key Competencies
-

Further Info

A student`s achievement grade is determined by adding 40-70% of the average of midterm and short-term exams, assignments and practical grades and 30-60% of the final exam grade.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidateswho will apply to the program can settle to the Medical Laboratory Techniquesprogram according to the score they have received from YKS exam conducted byStudent Selection and Placement System.


Conditions for Success
Students who havesuccessfully completed all courses in the program, have at least 120 ECTS, havea GPA of at least 2.00 and have 20 work days and 160 hours of summer internshipare entitled to receive a diploma.

Progression Paths (Relationship Type)

Bulunamadi


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Bulunamadi


Url
Open Address