Yeterlilik Kodu

TR0030008275

Yeterlilik Adı
Tıp Fakültesi Lisans Diploması
Sorumlu KurumZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİncivez, Üniversite Cd., 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak
Sorumlu Kurum URLhttps://w3.beun.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
7 Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri360
Programın Normal Süresi 6 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik görevini, evrensel insani değerleri, etik ilkeleri ve mesleksel sorumluluklarını ön planda tutarak ayrım gözetmeksizin hastalarının yararına ve meslektaşları için rol modeli olacak düzeyde iyi hekimlik uygulamaları bağlamında uygular.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, mesleki uygulamalarında, dürüst, sorumlu, özverili ve saygılıdır, karşılaştığı etik sorunlara evrensel ve mesleki etik değerlere uygun biçimde yanıt verir. Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, mesleki uygulamalarında hasta hakları, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının haklarını ve yasal sorumluluklarını bilip değerlendirir.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik uygulamaları sürecinde hastası, kendisi ve sağlık çalışanları için güvenli sağlık ortamları oluşturarak sürdürür ve tıbbi yetersizliklerin en aza indirilmesi için gerekli önlemleri alır.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, bireyleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek birinci basamağa özgü koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hekimlik uygulamalarını yerine getirir, kayıt altına alır.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik uygulamaları sırasında kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde tanı ve tedavi süreçlerini belirler.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, kendi bilgi ve beceri sınırlarını bilir, gereken durumlarda diğer sağlık çalışanlarından uygun şekilde yardım ister.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlığa etki eden, psikolojik, biyolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri sıralar.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, bireylerin ve toplumun sağlık düzeyini ve sağlık ihtiyaçlarını uygun yöntem ve araçlarla değerlendirerek tanımlar ve izler, sağlık hizmetine ulaşmasının önündeki engelleri saptar ve bunları en aza indirmenin yöntemlerini belirleyip gereken tüm girişim ve uygulamaları yerine getirir.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlığa etki eden tüm ulusal ve uluslararası politika ve uygulamaları izler, bu politikaların toplumun sağlığına olası etkilerini değerlendirir ve gerektiğinde bu değerlendirmeleri bilim ve toplumsal gereksinimler zemininde örgütleyip, düşüncelerini savunur.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık hizmetine ulaşmakta fırsat eşitliğinin sağlanması gerekliliğini savunur, eşitsizlik ve ayrımcılığın önlenmesi için çözüm üretir.
  • Ekip üyesi olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık çalışanları ve ekibin diğer üyeleriyle uyumlu bir şekilde çalışır, oluşabilecek çatışmaları engeller, ortaya çıkan çatışmaları ise yapıcı çözüm önerileri veya gerekli düzenlemelerle çözer.
  • Ekip üyesi olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık hizmetini sunduğu kişi ve yakınlarına, mesleki eğitim çalışmalarına, araştırmalara ve benzeri etkinliklere ekip anlayışıyla yaklaşarak görevlerini yerine getirir.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hastalar ve yakınlarının, diğer sağlık çalışanlarının istediği sağlık hizmetlerinden yararlanmasını arttıracak bilgiyi sağlayarak yol gösterir, koruyucu ve destekleyici eğitsel girişimleri açıklar.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, meslektaşları ve diğer sağlık çalışanlarının süreç içindeki hizmet içi eğitimlerine deneyimleri üzerinden destek verir.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının haklarını, sağlık hizmet sunumunun niteliğini yükseltmek üzere karar vericileri, gereksinim ve değerleri gözeten, nitelikli önerilerle destekler.
  • Yönetici-lider olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, kendi bilgi, görgü ve deneyimlerinden yola çıkarak, yerel ya da ulusal düzeyde sağlık bakım hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinin etkinliğinin artırılmasını hedefleyen tüm çalışmalara katkı sunar. Yönetici-lider olarak
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  •  Okuma yazma yetkinliği
  •  Çoklu dil yetkinliği
  •  Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  •  Dijital yetkinlik
  •  Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  •  Vatandaşlık yetkinliği
  •  Girişimcilik yetkinliği
  •  Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakülte mezuniyet öncesi tıp eğitim programında ölçme-değerlendirme yöntemleri olarak dönem I, II ve III’de ders kurulu sonrası yapılan ders kurulu sonu sınavı (yazılı, pratik, gelişim dosyası) ve dönem sonu final sınavı yapılır. İlk üç dönemdeki ortak zorunlu dersler, mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerin sınavları yarıyıl esasına göre değerlendirilir. Ara sınavların %40’ı yarıyıl sonu genel sınav notunun %60’ı alınarak başarı notu hesaplanır. Bu derslerden dönem V’in sonuna kadar başarılı olmaları gerekir. Mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerden kaldığı takdirde aldığı seçmeli dersi değiştirme hakları mevcuttur.
  • Dönem I, II, III’deki ders kurullarında ders kurulunun bitiminden sonraki gün ders kurulu sınavı yapılır. Ders kurullarının bitiminden en erken on beş gün sonra genel sınav yapılır. Sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşan teorik ve gelişim dosya değerlendirmesi ile laboratuvar uygulamaları için yapılan yapılandırılmış pratik sınavlar şeklinde yapılır. Başarı notu ders kurulları ortalama notunun %60'ı ile genel sınavdan alınan notun %40'ının toplanması ile elde edilen nottur. Bütünleme sınavına giren öğrencilerin dönem sonu başarı notları hesaplanırken genel sınavdan aldıkları not yerine bütünleme sınavından aldıkları not dikkate alınır.
  • Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, genel sınav veya bütünleme sınavından 100 üzerinden en az 50 ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Genel sınava girmeyen öğrencinin bütünleme sınavına da girmemesi halinde öğrenci o dönem başarısız kabul edilir ve o dönemi tekrarlar. Ancak, tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 60 almak koşulu ile ders kurulları ortalama notu 85 veya daha fazla olan dönem I, II ve III öğrencileri, genel sınava girmeden başarılı sayılırlar ve ders kurulu ortalama notu dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir. Bu durumda olan ancak genel sınava girmek isteyen öğrencilerin, sınavdan en az üç gün önce yazılı dilekçe ile Dekanlığa başvurmaları gerekir.
  • IV ve V inci dönemlerde her stajın sonunda kısa cevaplı sorulardan veya çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı ve/veya nesnel yapılandırılmış sözlü sınavlar ile gelişim dosyası üzerinden pratik sınavlar yapılır. Nesnel yapılandırılmış uygulama sınavı hasta veya olgu sunumu, fizik muayene, klinik beceri uygulaması, hasta başı görüşme ve benzeri gibi uygulamalı yapılabilir. Dönem IV ve Dönem V stajlarında pratik sınavda başarısız bulunan öğrencilere teorik sınava girme hakkı tanınmaz; bu öğrenciler o stajın bütünleme sınavına girerler.
  • Staj notu; staj sonunda yapılan sınavda veya staj bütünleme sınavında alınan puandır. Stajlardaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Staj sonunda yapılan pratik sınavındaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Pratik sınavından 100 üzerinden en az 60 alan öğrenci, teorik ve/veya sözlü staj sınavına girebilir. Staj sonu başarı notu; staj sonu pratik sınav puanı ile staj sonu teorik ve/veya sözlü sınav puanının ortalamasıdır.
  • Dönem VI’ya öğrencinin başlayabilmesi için zorunlu ortak dersler, mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerden toplaması gereken AKTS kredilerini tamamlaması ve stajlardan geçmesi gerekir. Dönem VI da teorik bilgi ölçen sınav yapılmaz. Öğretim elemanı gözetiminde öğrencinin hekimlik uygulamalarında gösterdiği bilgi, beceri ve profesyonellik yeterliklerinin takip edildiği öğrenci karnesi değerlendirilerek staj geçme notu belirlenir. Stajlardaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Staj başarı notu 60 altı olan öğrenci stajı tekrarlar.
  • Teorik ve uygulamalı dersler ile stajlara devam zorunludur. Dönem I, II ve III’te yer alan her ders kurulunun sınavına girebilmek için o ders kurulunda yer alan teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az % 80’ine katılmak zorunludur. Devamsızlığı mazeretsiz olarak bu sınırları aşan öğrenci, ders kurulu sınavına giremez. Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen mazereti nedeniyle devamsızlığın bu sınırları aşması durumunda öğrenci o ders kurulunun sınavına giremez. Bu öğrenciler için mazeret sınavı açılır. Bir eğitim yılında tüm ders kurullarında toplam devamsızlığın teorik derslerin %30 unu, uygulamalı derslerin % 20 sini geçmesi durumunda ise genel sınava ve bütünleme sınavına giremez.
  • Dönem IV ve V de her staj için o stajda yer alan teorik derslerin en az %70 ine, uygulamalı derslerin en az % 80 ine, Dönem VI da ise her bir staj süresinin en az %80 ine katılmak zorunludur. Devamsızlığı bu sınırları aşan öğrenci staj sınavına ve staj bütünleme sınavına giremez ve stajı tekrarlar. Mazeretleri nedeniyle sınava giremeyen ve Fakülte Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öğrenci mazeret sınavına girer. Mazeretinin bitmesini takiben Dönem I, II, III’te dönem başından, Dönem IV, V ve VI’da ise kaldığı stajdan eğitimine devam eder.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Tıp Fakültesi'ne kayıt kabul için lise diploması ve merkezi olarak yapılan ulusal üniversite yerleştirme sınavı ile yerleştirmenin yapılmış olması ya da Yükseköğretim Kurulu'nun uluslararası öğrenci kabulü ile ilişkili düzenlemeleri gereğince gerekli koşulları karşılamış olması gerekmektedir.

Başarma ŞartlarıTıp fakültesinin 6 yıllık programında yer alan tüm derslerde başarılı olarak toplam 360 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır. Tıp Fakültesi mezunları, mezuniyet diplomalarını iki yıllık zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı onayı ile alırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları iki yıllık zorunlu hizmet için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde toplum sağlığı birimleri, kamu hastanelerinin acil servisleri gibi çeşitli sağlık birimlerinde çalışır. Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı başaran tıp doktorları ise çeşitli üniversitelerin hastanelerinde veya T.C. Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimine başlarlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

 

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030008275


Yeterlilik Adı
Tıp Fakültesi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İncivez, Üniversite Cd., 67100 Zonguldak Merkez/Zonguldak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye 21/12/2021 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
360

Programın Normal Süresi
6 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik görevini, evrensel insani değerleri, etik ilkeleri ve mesleksel sorumluluklarını ön planda tutarak ayrım gözetmeksizin hastalarının yararına ve meslektaşları için rol modeli olacak düzeyde iyi hekimlik uygulamaları bağlamında uygular.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, mesleki uygulamalarında, dürüst, sorumlu, özverili ve saygılıdır, karşılaştığı etik sorunlara evrensel ve mesleki etik değerlere uygun biçimde yanıt verir. Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, mesleki uygulamalarında hasta hakları, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının haklarını ve yasal sorumluluklarını bilip değerlendirir.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik uygulamaları sürecinde hastası, kendisi ve sağlık çalışanları için güvenli sağlık ortamları oluşturarak sürdürür ve tıbbi yetersizliklerin en aza indirilmesi için gerekli önlemleri alır.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, bireyleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek birinci basamağa özgü koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hekimlik uygulamalarını yerine getirir, kayıt altına alır.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hekimlik uygulamaları sırasında kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde tanı ve tedavi süreçlerini belirler.
  • Hekim olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, kendi bilgi ve beceri sınırlarını bilir, gereken durumlarda diğer sağlık çalışanlarından uygun şekilde yardım ister.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlığa etki eden, psikolojik, biyolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri sıralar.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, bireylerin ve toplumun sağlık düzeyini ve sağlık ihtiyaçlarını uygun yöntem ve araçlarla değerlendirerek tanımlar ve izler, sağlık hizmetine ulaşmasının önündeki engelleri saptar ve bunları en aza indirmenin yöntemlerini belirleyip gereken tüm girişim ve uygulamaları yerine getirir.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlığa etki eden tüm ulusal ve uluslararası politika ve uygulamaları izler, bu politikaların toplumun sağlığına olası etkilerini değerlendirir ve gerektiğinde bu değerlendirmeleri bilim ve toplumsal gereksinimler zemininde örgütleyip, düşüncelerini savunur.
  • Sağlık savunucusu olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık hizmetine ulaşmakta fırsat eşitliğinin sağlanması gerekliliğini savunur, eşitsizlik ve ayrımcılığın önlenmesi için çözüm üretir.
  • Ekip üyesi olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık çalışanları ve ekibin diğer üyeleriyle uyumlu bir şekilde çalışır, oluşabilecek çatışmaları engeller, ortaya çıkan çatışmaları ise yapıcı çözüm önerileri veya gerekli düzenlemelerle çözer.
  • Ekip üyesi olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, sağlık hizmetini sunduğu kişi ve yakınlarına, mesleki eğitim çalışmalarına, araştırmalara ve benzeri etkinliklere ekip anlayışıyla yaklaşarak görevlerini yerine getirir.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hastalar ve yakınlarının, diğer sağlık çalışanlarının istediği sağlık hizmetlerinden yararlanmasını arttıracak bilgiyi sağlayarak yol gösterir, koruyucu ve destekleyici eğitsel girişimleri açıklar.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, meslektaşları ve diğer sağlık çalışanlarının süreç içindeki hizmet içi eğitimlerine deneyimleri üzerinden destek verir.
  • Danışman olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının haklarını, sağlık hizmet sunumunun niteliğini yükseltmek üzere karar vericileri, gereksinim ve değerleri gözeten, nitelikli önerilerle destekler.
  • Yönetici-lider olarak BEÜN Tıp Fakültesi mezunu, kendi bilgi, görgü ve deneyimlerinden yola çıkarak, yerel ya da ulusal düzeyde sağlık bakım hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinin etkinliğinin artırılmasını hedefleyen tüm çalışmalara katkı sunar. Yönetici-lider olarak

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  •  Okuma yazma yetkinliği
  •  Çoklu dil yetkinliği
  •  Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  •  Dijital yetkinlik
  •  Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  •  Vatandaşlık yetkinliği
  •  Girişimcilik yetkinliği
  •  Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakülte mezuniyet öncesi tıp eğitim programında ölçme-değerlendirme yöntemleri olarak dönem I, II ve III’de ders kurulu sonrası yapılan ders kurulu sonu sınavı (yazılı, pratik, gelişim dosyası) ve dönem sonu final sınavı yapılır. İlk üç dönemdeki ortak zorunlu dersler, mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerin sınavları yarıyıl esasına göre değerlendirilir. Ara sınavların %40’ı yarıyıl sonu genel sınav notunun %60’ı alınarak başarı notu hesaplanır. Bu derslerden dönem V’in sonuna kadar başarılı olmaları gerekir. Mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerden kaldığı takdirde aldığı seçmeli dersi değiştirme hakları mevcuttur.
  • Dönem I, II, III’deki ders kurullarında ders kurulunun bitiminden sonraki gün ders kurulu sınavı yapılır. Ders kurullarının bitiminden en erken on beş gün sonra genel sınav yapılır. Sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşan teorik ve gelişim dosya değerlendirmesi ile laboratuvar uygulamaları için yapılan yapılandırılmış pratik sınavlar şeklinde yapılır. Başarı notu ders kurulları ortalama notunun %60'ı ile genel sınavdan alınan notun %40'ının toplanması ile elde edilen nottur. Bütünleme sınavına giren öğrencilerin dönem sonu başarı notları hesaplanırken genel sınavdan aldıkları not yerine bütünleme sınavından aldıkları not dikkate alınır.
  • Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, genel sınav veya bütünleme sınavından 100 üzerinden en az 50 ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Genel sınava girmeyen öğrencinin bütünleme sınavına da girmemesi halinde öğrenci o dönem başarısız kabul edilir ve o dönemi tekrarlar. Ancak, tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 60 almak koşulu ile ders kurulları ortalama notu 85 veya daha fazla olan dönem I, II ve III öğrencileri, genel sınava girmeden başarılı sayılırlar ve ders kurulu ortalama notu dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir. Bu durumda olan ancak genel sınava girmek isteyen öğrencilerin, sınavdan en az üç gün önce yazılı dilekçe ile Dekanlığa başvurmaları gerekir.
  • IV ve V inci dönemlerde her stajın sonunda kısa cevaplı sorulardan veya çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı ve/veya nesnel yapılandırılmış sözlü sınavlar ile gelişim dosyası üzerinden pratik sınavlar yapılır. Nesnel yapılandırılmış uygulama sınavı hasta veya olgu sunumu, fizik muayene, klinik beceri uygulaması, hasta başı görüşme ve benzeri gibi uygulamalı yapılabilir. Dönem IV ve Dönem V stajlarında pratik sınavda başarısız bulunan öğrencilere teorik sınava girme hakkı tanınmaz; bu öğrenciler o stajın bütünleme sınavına girerler.
  • Staj notu; staj sonunda yapılan sınavda veya staj bütünleme sınavında alınan puandır. Stajlardaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Staj sonunda yapılan pratik sınavındaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Pratik sınavından 100 üzerinden en az 60 alan öğrenci, teorik ve/veya sözlü staj sınavına girebilir. Staj sonu başarı notu; staj sonu pratik sınav puanı ile staj sonu teorik ve/veya sözlü sınav puanının ortalamasıdır.
  • Dönem VI’ya öğrencinin başlayabilmesi için zorunlu ortak dersler, mesleki seçmeli ve alan dışı seçmeli derslerden toplaması gereken AKTS kredilerini tamamlaması ve stajlardan geçmesi gerekir. Dönem VI da teorik bilgi ölçen sınav yapılmaz. Öğretim elemanı gözetiminde öğrencinin hekimlik uygulamalarında gösterdiği bilgi, beceri ve profesyonellik yeterliklerinin takip edildiği öğrenci karnesi değerlendirilerek staj geçme notu belirlenir. Stajlardaki başarı notu 100 üzerinden en az 60’tır. Staj başarı notu 60 altı olan öğrenci stajı tekrarlar.
  • Teorik ve uygulamalı dersler ile stajlara devam zorunludur. Dönem I, II ve III’te yer alan her ders kurulunun sınavına girebilmek için o ders kurulunda yer alan teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az % 80’ine katılmak zorunludur. Devamsızlığı mazeretsiz olarak bu sınırları aşan öğrenci, ders kurulu sınavına giremez. Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen mazereti nedeniyle devamsızlığın bu sınırları aşması durumunda öğrenci o ders kurulunun sınavına giremez. Bu öğrenciler için mazeret sınavı açılır. Bir eğitim yılında tüm ders kurullarında toplam devamsızlığın teorik derslerin %30 unu, uygulamalı derslerin % 20 sini geçmesi durumunda ise genel sınava ve bütünleme sınavına giremez.
  • Dönem IV ve V de her staj için o stajda yer alan teorik derslerin en az %70 ine, uygulamalı derslerin en az % 80 ine, Dönem VI da ise her bir staj süresinin en az %80 ine katılmak zorunludur. Devamsızlığı bu sınırları aşan öğrenci staj sınavına ve staj bütünleme sınavına giremez ve stajı tekrarlar. Mazeretleri nedeniyle sınava giremeyen ve Fakülte Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öğrenci mazeret sınavına girer. Mazeretinin bitmesini takiben Dönem I, II, III’te dönem başından, Dönem IV, V ve VI’da ise kaldığı stajdan eğitimine devam eder.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Tıp Fakültesi'ne kayıt kabul için lise diploması ve merkezi olarak yapılan ulusal üniversite yerleştirme sınavı ile yerleştirmenin yapılmış olması ya da Yükseköğretim Kurulu'nun uluslararası öğrenci kabulü ile ilişkili düzenlemeleri gereğince gerekli koşulları karşılamış olması gerekmektedir.


Başarma Şartları
Tıp fakültesinin 6 yıllık programında yer alan tüm derslerde başarılı olarak toplam 360 AKTS kredisini tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır. Tıp Fakültesi mezunları, mezuniyet diplomalarını iki yıllık zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı onayı ile alırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları iki yıllık zorunlu hizmet için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde toplum sağlığı birimleri, kamu hastanelerinin acil servisleri gibi çeşitli sağlık birimlerinde çalışır. Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı başaran tıp doktorları ise çeşitli üniversitelerin hastanelerinde veya T.C. Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimine başlarlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

 


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030008275

Qualification Title
Bachelor of Medicine Degree
Awarding BodyZonguldak Bülent Ecevit University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://w3.beun.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
7 The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value360
Program Duration6 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Graduate of BEUN medical school as physician, prioritizing universal values of humanity, ethical principles, and responsibilities, accomplishes professional duties as good medical practices on a non-discriminatory basis at level of being a role model for colleagues and for benefit of patients.
  • Graduate of BEUN medical school as physician is honest, responsible, dedicated, and respectful in carrying out professional works and responds to ethical problems in appropriate ways consistent with universal and professional ethical values.
  • Graduate of BEUN medical school as physician recognizes and respects patient rights, rights of physicians and other health workers as well as legal responsibilities.
  • Graduate of BEUN medical school as physician establishes safe settings for patients, oneself, and health workers during the performance of professional duties and takes necessary measures for minimizing medical failures.
  • Graduate of BEUN medical school as physician evaluates individuals in an integrated approach, carries out professional duties related to preventive medicine, treatment, and rehabilitation, and records all related data.
  • Graduate of BEUN medical school as physician performs the processes of diagnosis and treatment with guidance of evidence-based medicine during professional practice.
  • Graduate of BEUN medical school as physician knows limits of self-knowledge and skills and properly calls support of other health workers when needed.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator describes psychological, biological, social, cultural, and economical factors that have an influence on health.Graduate of BEUN medical school as health advocator evaluates, describes, and monitors the health levels of individuals and community via appropriate methods and materials.
  • The graduate also determines the obstacles that hinder the access of individuals and community to health service and identifies methods for minimizing these obstacles, being able to exert all initiations and applications.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator monitorizes all national and international politics and practices that make impact on health, evaluates the possible effects of these politics on public health, organizes these evaluations according to scientific and social necessities, and advocates opinions.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator defends the necessity of providing equal opportunities for receiving health service, resolves the related problems, and struggles for prevention of inequality and discrimination.
  • Graduate of BEUN medical school as collaborator restrains possible conflicts which may occur among health workers and other members of the team and resolves frictions through constructive suggestions or necessary arrangements.
  • Graduate of BEUN medical school as collaborator fulfills duties as maintaining the attitude of teamwork, approaching to patients and their relatives, to professional educational studies, to researches, and to similar activities.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant provides information and guidance that will promote the benefits of health services which are demanded by patients, their relatives, and other health workers and implements both preventive and supportive initiations.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant supports professional education of colleagues and other health workers based on experiences.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant, considering needs and values, supports decision makers with high quality suggestions to promote quality of health service provider, rights of patients, physicians, and other health workers.
  • Graduate of BEUN medical school as leader, based on their own knowledge, manner, and experiences, supports and contributes to all studies aim
Key Competencies-
Further Info

As method of quantification and evaluation in pre-graduation education program of the school, examinations (as written, practice, progression file) for the end of each course committee and final examination for the end of term are given at the terms I, II, and III. Examinations of common mandatory courses and professional and non-professional elective courses in the first three terms are evaluated according to basis of semester system. Combining 40 percent of mid-term examination(s) with 60 percent of general final examination in the end of semester provides the passing grade (also called as success grade). Students have to be successfully passed for these courses at the latest until the end of the term V. If they fail in elective courses, they have right to choose another elective course in next semester.At the course committees of the terms I, II, and III, examination of course committee is hold on the day right after the end of the committee. Final examination is given, at the earliest, after 15 days from the end of the course committee. Examinations include theoretical test with multiple choices and constructed practical tests for laboratory applications as well as evaluation of the progression file. Passing grade is the grade which is sum of 60 percent of average grade for all course committees’ examinations and 40 percent of final grade. As the passing grade is calculated for those who took a make-up examination, the grade received from make-up examination is taken into consideration instead of that from the final examination. In order a student to get into a next term, at least 50 point over 100 from final or make-up examination as well as at least 60 point over 100 from passing grade must be earned. When a student who fails to take final examination does not take the make-up examination, s/he is considered as failed for the term and must repeat to take the same term. On the other hand, any student in the terms I, II, or III, whose average grade for all course committees is 85 or more over 100 point, is considered successful without taking the final examination only if s/he has attended to all committees’ examinations and got at least 60 point over 100 for each one. Their average grade for all committees’ examinations is accepted as their passing grade. If a student, who fulfills aforementioned conditions, still wishes to take the final examination, s/he should file a petition to Dean’s office at least 3 days prior to the final examination.At the terms IV and V, a written examination composed of questions either with short answers or with multiple choices and/or practical examination as objective-structured verbal test and evaluation of the progression file are carried out at the end of each internship. Objective-structured practical examination may be conducted as presentation of patient or case, physical examination, application of clinical skill, discussion next to patient bedside, or likewise. To students who have failed for practical examination at internships of term IV and V, right to take theoretical examination is not given; they may take the make-up examination of the same internship. Internship grade is the grade that is given at the examination taken in the end of internship or in the make-up examination. Successful passing grade for the internships is minimum 60 grade point over 100. Satisfactory grade for passing the practical examination given at the end of internship is minimum 60 grade point over 100. Student who gets 60 grade point or over from the practical examination may take internship examination as theoretical and/or verbal test. Passing grade at the end of internship is the grade point that is mean of practical and theoretical examinations.In order to begin VIth term, student must complete ECTS credits that is required to collect from the common mandatory courses and professional and non-professional elective courses in addition to successfully passing from previous internships. Examination which will measure the theoretical knowledge is not done in the term VI. Internship passing grade is determined by the evaluation of a student report in which competencies is followed in regard to knowledge, skills, and professional attitude that the student demonstrates in professional applications under the surveillance of a faculty member. Success grade for internships is 60 or more point over 100 grade point. Those who get less than 60 grade point must repeat the same internship.Attendance to the theoretical and practical coursework as well as to the internship is compulsory. In order to be able to take the examination for each course committee in the terms I, II, and III, minimal mandatory attendance to the theoretical courses is 70 percent, to the practices is 80 percent. Student whose attendance exceeds the limit without acceptable excuse is not allowed to take the examination for that course committee. In the case of acceptance of their excuses by the governing council of the faculty, students who exceed the attendance limit cannot take the committee examination. A make-up examination is organized for them to take. In an academic year, if total rate of absence is more than 30 percent for the theoretical coursework or more than 20 percent for the practical coursework, student can take neither the final examination nor make-up examination.For each internship, attendance to at least 70 percent of theoretical courses and 80 percent of practical courses is obligatory in the terms IV and V. In the term VI, attendance to minimum 80 percent of internship duration is mandatory. Student whose absenteeism exceeds these limits cannot take the internship examination or make-up examination and is expected to repeat the internship. Student who has an acceptable excuse by the governing council of the faculty may take a make-up examination.Immediately after the end of excuse, those in the terms I, II, or III continue to their education on the beginning of the term while those in the terms IV, V, or VI continue to the internship in which they failed previously.Students who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate.

Quality Assurance-
Access Requirements

In order to be enrolled for the school, it is required to hold a high school diploma and to be placed into the school via national university placement examination, which is provided in whole country. For registration of international students, necessary conditions determined by Turkish Council of Higher Education should be met.

Conditions for SuccessStudents who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate. Students who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate. Graduates of the school of medicine get their diplomas with the endorsement of Ministry of Health after fulfilling their two years mandatory service.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the school of medicine have to fulfill practicing medicine for two years of a mandatory service as result of drawing lot by Ministry of Health of Turkish Republic. For this purpose, they serve in such primary care services as public health departments and emergency services of state-run hospitals. Physicians who successfully passed the board exam in medicine, which is given twice a year, begin to get post-graduation education, namely residency, program in either hospitals of various universities or training and research hospitals of Ministry of Health.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030008275


Qualification Title
Bachelor of Medicine Degree

Awarding Body
Zonguldak Bülent Ecevit University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification has been included in TQF on 21/12/2021

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
360

Program Duration
6 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Graduate of BEUN medical school as physician, prioritizing universal values of humanity, ethical principles, and responsibilities, accomplishes professional duties as good medical practices on a non-discriminatory basis at level of being a role model for colleagues and for benefit of patients.
  • Graduate of BEUN medical school as physician is honest, responsible, dedicated, and respectful in carrying out professional works and responds to ethical problems in appropriate ways consistent with universal and professional ethical values.
  • Graduate of BEUN medical school as physician recognizes and respects patient rights, rights of physicians and other health workers as well as legal responsibilities.
  • Graduate of BEUN medical school as physician establishes safe settings for patients, oneself, and health workers during the performance of professional duties and takes necessary measures for minimizing medical failures.
  • Graduate of BEUN medical school as physician evaluates individuals in an integrated approach, carries out professional duties related to preventive medicine, treatment, and rehabilitation, and records all related data.
  • Graduate of BEUN medical school as physician performs the processes of diagnosis and treatment with guidance of evidence-based medicine during professional practice.
  • Graduate of BEUN medical school as physician knows limits of self-knowledge and skills and properly calls support of other health workers when needed.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator describes psychological, biological, social, cultural, and economical factors that have an influence on health.Graduate of BEUN medical school as health advocator evaluates, describes, and monitors the health levels of individuals and community via appropriate methods and materials.
  • The graduate also determines the obstacles that hinder the access of individuals and community to health service and identifies methods for minimizing these obstacles, being able to exert all initiations and applications.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator monitorizes all national and international politics and practices that make impact on health, evaluates the possible effects of these politics on public health, organizes these evaluations according to scientific and social necessities, and advocates opinions.
  • Graduate of BEUN medical school as health advocator defends the necessity of providing equal opportunities for receiving health service, resolves the related problems, and struggles for prevention of inequality and discrimination.
  • Graduate of BEUN medical school as collaborator restrains possible conflicts which may occur among health workers and other members of the team and resolves frictions through constructive suggestions or necessary arrangements.
  • Graduate of BEUN medical school as collaborator fulfills duties as maintaining the attitude of teamwork, approaching to patients and their relatives, to professional educational studies, to researches, and to similar activities.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant provides information and guidance that will promote the benefits of health services which are demanded by patients, their relatives, and other health workers and implements both preventive and supportive initiations.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant supports professional education of colleagues and other health workers based on experiences.
  • Graduate of BEUN medical school as consultant, considering needs and values, supports decision makers with high quality suggestions to promote quality of health service provider, rights of patients, physicians, and other health workers.
  • Graduate of BEUN medical school as leader, based on their own knowledge, manner, and experiences, supports and contributes to all studies aim

Key Competencies
-

Further Info

As method of quantification and evaluation in pre-graduation education program of the school, examinations (as written, practice, progression file) for the end of each course committee and final examination for the end of term are given at the terms I, II, and III. Examinations of common mandatory courses and professional and non-professional elective courses in the first three terms are evaluated according to basis of semester system. Combining 40 percent of mid-term examination(s) with 60 percent of general final examination in the end of semester provides the passing grade (also called as success grade). Students have to be successfully passed for these courses at the latest until the end of the term V. If they fail in elective courses, they have right to choose another elective course in next semester.At the course committees of the terms I, II, and III, examination of course committee is hold on the day right after the end of the committee. Final examination is given, at the earliest, after 15 days from the end of the course committee. Examinations include theoretical test with multiple choices and constructed practical tests for laboratory applications as well as evaluation of the progression file. Passing grade is the grade which is sum of 60 percent of average grade for all course committees’ examinations and 40 percent of final grade. As the passing grade is calculated for those who took a make-up examination, the grade received from make-up examination is taken into consideration instead of that from the final examination. In order a student to get into a next term, at least 50 point over 100 from final or make-up examination as well as at least 60 point over 100 from passing grade must be earned. When a student who fails to take final examination does not take the make-up examination, s/he is considered as failed for the term and must repeat to take the same term. On the other hand, any student in the terms I, II, or III, whose average grade for all course committees is 85 or more over 100 point, is considered successful without taking the final examination only if s/he has attended to all committees’ examinations and got at least 60 point over 100 for each one. Their average grade for all committees’ examinations is accepted as their passing grade. If a student, who fulfills aforementioned conditions, still wishes to take the final examination, s/he should file a petition to Dean’s office at least 3 days prior to the final examination.At the terms IV and V, a written examination composed of questions either with short answers or with multiple choices and/or practical examination as objective-structured verbal test and evaluation of the progression file are carried out at the end of each internship. Objective-structured practical examination may be conducted as presentation of patient or case, physical examination, application of clinical skill, discussion next to patient bedside, or likewise. To students who have failed for practical examination at internships of term IV and V, right to take theoretical examination is not given; they may take the make-up examination of the same internship. Internship grade is the grade that is given at the examination taken in the end of internship or in the make-up examination. Successful passing grade for the internships is minimum 60 grade point over 100. Satisfactory grade for passing the practical examination given at the end of internship is minimum 60 grade point over 100. Student who gets 60 grade point or over from the practical examination may take internship examination as theoretical and/or verbal test. Passing grade at the end of internship is the grade point that is mean of practical and theoretical examinations.In order to begin VIth term, student must complete ECTS credits that is required to collect from the common mandatory courses and professional and non-professional elective courses in addition to successfully passing from previous internships. Examination which will measure the theoretical knowledge is not done in the term VI. Internship passing grade is determined by the evaluation of a student report in which competencies is followed in regard to knowledge, skills, and professional attitude that the student demonstrates in professional applications under the surveillance of a faculty member. Success grade for internships is 60 or more point over 100 grade point. Those who get less than 60 grade point must repeat the same internship.Attendance to the theoretical and practical coursework as well as to the internship is compulsory. In order to be able to take the examination for each course committee in the terms I, II, and III, minimal mandatory attendance to the theoretical courses is 70 percent, to the practices is 80 percent. Student whose attendance exceeds the limit without acceptable excuse is not allowed to take the examination for that course committee. In the case of acceptance of their excuses by the governing council of the faculty, students who exceed the attendance limit cannot take the committee examination. A make-up examination is organized for them to take. In an academic year, if total rate of absence is more than 30 percent for the theoretical coursework or more than 20 percent for the practical coursework, student can take neither the final examination nor make-up examination.For each internship, attendance to at least 70 percent of theoretical courses and 80 percent of practical courses is obligatory in the terms IV and V. In the term VI, attendance to minimum 80 percent of internship duration is mandatory. Student whose absenteeism exceeds these limits cannot take the internship examination or make-up examination and is expected to repeat the internship. Student who has an acceptable excuse by the governing council of the faculty may take a make-up examination.Immediately after the end of excuse, those in the terms I, II, or III continue to their education on the beginning of the term while those in the terms IV, V, or VI continue to the internship in which they failed previously.Students who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate.


Quality Assurance
-

Access Requirements

In order to be enrolled for the school, it is required to hold a high school diploma and to be placed into the school via national university placement examination, which is provided in whole country. For registration of international students, necessary conditions determined by Turkish Council of Higher Education should be met.


Conditions for Success
Students who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate. Students who completed successfully the total of 360 ECTS credits of all courses existing in the six years long curriculum of the school of medicine are qualified as graduate. Graduates of the school of medicine get their diplomas with the endorsement of Ministry of Health after fulfilling their two years mandatory service.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the school of medicine have to fulfill practicing medicine for two years of a mandatory service as result of drawing lot by Ministry of Health of Turkish Republic. For this purpose, they serve in such primary care services as public health departments and emergency services of state-run hospitals. Physicians who successfully passed the board exam in medicine, which is given twice a year, begin to get post-graduation education, namely residency, program in either hospitals of various universities or training and research hospitals of Ministry of Health.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode