Yeterlilik Kodu

TR0030007702

Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması
Sorumlu KurumNecmettin Erbakan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erbakan.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08 [2211]

KategoriAna
Kredi Değeri360
Programın Normal Süresi 6 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programının amacı;  toplumun sağlık sorunlarını kavrayan, tedavi edici sağlık hizmeti ve bilimsel araştırma alanlarında  koruyucu, sağlığı geliştirmeye yönelik güncel hizmet, bilgi ve çözüm üreten, bu amaçla alt yapı ve insan kaynaklarını çağın ihtiyaçlarına göre geliştirebilen, sosyal duyarlılığa sahip ve hesap verebilen Tıp Doktorları (hekimler) yetiştirmektir. Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Dönem 1,2 ve 3.sınıflarda teorik eğitimler dersliklerde uygulamalı eğitimler ilgili anabilim dallarının laboratuarında gerçekleştirilir. Dönem 4,5 ve 6.sınıfda eğitimler klinik dersliklerde ve kliniklere ait uygulama alanlarında (Poliklinik, Servis, Ameliyethane vs.) gerçekeştirilir.

Öğrenme Ortamları

Tıp fakültemizin 1., 2. ve 3. yılı "preklinik entegre eğitim" sürecini oluşturmaktadır. Eğitim programımızın ilk 3 yılı dönem olarak adlandırılan evreler halinde, her bir dönem de kurullar halinde dilimlere ayrılmış ve kurullar sistematik şekilde sistem veya konu temelli olarak yapılandırılmıştır. Dönem IV ve Dönem V klinik stajlar şeklinde teorik ve uygulamalı eğitimleri içerir. Dönem VI klinik uygulama ve toplum sağlığına yönelik uygulamalara ağırlık verilen intern hekimlik dönemidir. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

BİLGİ
Kuramsal, Olgusal

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu sağlık alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar, temel ve güncel bilgilere sahip olur.
  • Bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynakları kullanarak ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur. Elde edilen bu bilginin doğası, kaynağı, doğruluğu ve geçerliliğini değerlendirebilir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sahip olduğu donanımla güncel hekimlik anlayışının gerektirdiği şekilde hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. Öykü alır, fizik muayene yapar, klinik değerlendirme yapar, klinik bulguları tanır ve ciddiyetine karar verir, uygun tetkikleri ister ve sonuçlarını değerlendirir, ayırıcı tanı yapar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim hasta ve hastaya bakım verenlerle uygun tedavi planını paylaşır. Açık ve doğru reçete yazar, klinik duruma uygun ilaçları seçer, tedavinin uygunluğunu gözden geçirip olası fayda-zarar değerlendirmesi yapar, ağrıyı ve ıstırabı dindirici ilaç düzenlemesi yapar. Hastanın hastalığı ile ilgili açıklamalar yapar, önerilerde bulunur, hastalığının her aşamasında yanında olacağı güvencesini verip, destek sağlar. Hastanın akıl sağlığını değerlendirir. Ölmekte olan hastaya ve ailesine hizmet verir.

BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim ilk yardım ve resüsitasyonu da içeren acil sağlık hizmeti verir. Tıbbi acilleri tanır ve değerlendirir, temel ilkyardım yapar, güncel kılavuzlara göre temel yaşam desteği ve kardiyopulmoner resüsitasyon yapar. Tıbbi acilleri tedavi eder. Güncel kılavuzlara göre ileri yaşam desteği verir. Güncel kılavuzlara göre travma bakımı sağlar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleki becerilere sahiptir. Kan basıncı ölçer. Damardan kan alır, damara kanül yerleştirir. Kan transfüzyonu yapar, intravenöz tedavi uygular ve infüzyon malzemelerini kullanır. Subkutan ve intramuskuler enjeksiyon yapar. Oksijen uygular. Hasta tutmayı ve taşımayı bilir. Dikiş atar, mesane kateteri takar, idrar analizi yapar, elektrokardiyografi (EKG) çeker ve değerlendirir. Temel solunum fonksiyon testlerini yapar ve değerlendirir. Bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gerekli ekip çalışmasını yapar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim hastalığın psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirir. Hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki psikolojik etkenleri değerlendirir. Hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki sosyal etkenleri değerlendirir. Hastalıkla ilişkili stresi saptar. Alkol ve madde kötüye kullanım ve bağımlılığını saptar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim etkin tıbbi iletişim becerilerine sahiptir. Hastalarla iletişim kurar. Meslektaşları ile iletişim kurar. Kötü haberi iyi bir iletişimle verebilir. Hasta yakınlarıyla iletişim kurar. Engelli kişilerle iletişim kurar. Aydınlatılmış onam için iletişim kurar. Tıbbi yazışmaları yapabilir. İletişim teknolojilerini kullanabilir, gerektiğinde tercüman aracılığıyla iletişim kurabilir.

YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bağımsız profesyonel çalışma becerisine sahiptir. Kendi sınırlarını bilir ve yardım isteyebilir, gerektiğinde otonom çalışabilir. Problem çözme becerisine sahiptir, karar alma becerisine sahiptir. Multidisipliner bir takımda çalışabilir, başka disiplinlerin uzmanlarıyla iletişim kurabilir, liderlik becerilerine sahiptir. Yeni durumlara uyum gösterebilir. Zaman yönetimi gibi organizasyon ve planlama becerilerine sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim akademik çalışma yapabilir. Analiz ve sentez kapasitesine sahiptir. Yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme kapasitesine sahiptir. Eğiticilik becerisine sahiptir. Araştırma yapma becerilerine sahiptir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken kanıta dayalı tıp ilkelerini, becerilerini ve bilgisini kullanır. Meslek pratiğinde kanıt kullanır. Uygun literatürü belirleyip tarar, tıp literatürünü eleştirel olarak değerlendirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim evrenseldir. Farklılığı ve farklı kültürleri değerlendirebilir, başka ülkelerin alışkanlıklarını ve kültürlerini anlar, uluslararası bağlamda çalışabilir. İkinci bir dil bilir. Tıp dışı genel bilgiye sahiptir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanır. Klinik kayıtları doğru ve eksiksiz tutar, bilgisayar kullanır. Bilgi kaynaklarına ulaşır, bilgiyi arşivler ve gerektiğinde ulaşır.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sağlığı geliştirir, toplum sağlığı ile ilgilenir ve sağlık sistemi içinde etkin olarak çalışır. Hastaya en zararsız sağlık hizmetini sunar. Enfeksiyonun yayılımını engellemek için gerekli önlemleri alır. Çalışan sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir. Kalite yönetimi süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. Sağlık alanında toplum ve dünya gündemindeki olayları izler ve bunlarla ilgili görüşlerini paylaşır. Kendi sağlık ihtiyaçlarının farkındadır ve sağlığının profesyonel sorumluluklarını engellememesini sağlar. Mesleki kurallara ve yetkilendirme koşullarına uyar (sertifikalandırılmış eğitimler/beceriler için). Karşılıklı olarak mesleki uygulamalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunur. Bilinçli kariyer seçiminde bulunur.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken etik ve yasal kurallara uyar. Hasta mahremiyetini korur, hasta bakımında etik değerlerin gereğini yerine getirir. Aydınlatılmış onam alır ve kaydeder. Ölümü belgelendirir, otopsi isteminde bulunur. Klinik uygulamalarında ulusal ve uluslararası kural ve yasalara uyar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim tıp mesleğinin gerektirdiği profesyonellik özelliklerine sahiptir. Dürüst, erdemli, özverili ve etik kurallara bağlıdır. İyi hekimlik uygulamalarına bağlıdır, kalite endişesi taşır, değerlendirme ve öz-değerlendirme, yansıtma yapma becerilerine sahiptir, empati kurar. Yaratıcıdır, girişimci ve başarılıdır. Kişilerarası iletişim becerilerine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Mesleğinde profesyonel
  • Sağlık savunucusu
  • Ekip üyesi
  • Lider ve Yönetici
  • Etkin iletişim kurabilen
  • Etik ve Ahlaki değerlere sahip
  • Bilimsel ve yaşam boyu öğrenen
  • Sağlık Hizmetinde yetkşin ve başarılı
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Dönem I, II ve III’te ders kurulu sınav puanı o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenir. Ders kurulu sonunda yapılan teorik sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Pratik puan ise kurul sonu pratik sınavında verilen puandır ve ders kurulu teorik sınavının puanına eklenir. Dönem sonu sınavlarında pratik sınavlar teorik sınavdan ayrı olarak sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Dönemi başarmak için dönem başarı notunun en CC olması gerekir.
  • Dönem I, II ve III’te dönem başarı notu ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalamasının %60’ı ile dönem sonu sınavı puanının %40’ının toplanmasıyla bulunan puana karşılık olan harf notudur.Tüm ders kurullarında devam şartını sağlamak ve her bir ders kurulu sınavından en az 50 ve üzeri puan almak koşuluyla ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalaması 80 ve üzeri olan Dönem I, II ve III öğrencileri dönem sonu sınavlarına girmeyebilirler. Devam şartını yerine getiren öğrencilere her stajın sonunda staj sınavı yapılır.
  • Staj sınavı dönem sonu genel sınavı niteliğindedir. Staj Başarı Notu; Pratik sınav puanının %60’ı ile teorik sınav puanının %40’ının toplanmasıyla hesaplanır. Stajı başarmak için staj başarı notunun CC(60 puan) olması gerekir.Tıp doktoru unvanı kazanmak için öğrencilerin 360 AKTS’ye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli tüm faaliyetleri başarıyla tamamlamaları(en az CC derecesi) gerekmektedir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.
Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Tıp Eğitimi ve Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)
Başlangıç: 01.01.2024 / Bitiş:  30.06.2025

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde,Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sınav ile yerleştirilmiş olmak veya uluslararası öğrenci olarak kayıt hakkı kazanmış olmak.

Başarma ŞartlarıBir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programdaki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.Tıp doktoru unvanı kazanmak için öğrencilerin 360 AKTS’ye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli tüm faaliyetleri başarıyla tamamlamaları(en az CC derecesi) gerekmektedir.Mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları Tıp Doktoru ünvanı ile özel ve kamuya ait sağlık kurululşlarında çalışma yetkisine sahiptir. Ayrıca Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek uzmanlık eğitimi almak üzere araştırma görevlisi olabilirler. Uzmanlık sonrası uzman hekim olarak özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi öğretim üyesi de olabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

2. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

3. 31.07.2022 tarih ve 31909 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
 

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007702


Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Necmettin Erbakan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08 [2211]


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08 [2211]


Kategori
Ana

Kredi Değeri
360

Programın Normal Süresi
6 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programının amacı;  toplumun sağlık sorunlarını kavrayan, tedavi edici sağlık hizmeti ve bilimsel araştırma alanlarında  koruyucu, sağlığı geliştirmeye yönelik güncel hizmet, bilgi ve çözüm üreten, bu amaçla alt yapı ve insan kaynaklarını çağın ihtiyaçlarına göre geliştirebilen, sosyal duyarlılığa sahip ve hesap verebilen Tıp Doktorları (hekimler) yetiştirmektir. Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Dönem 1,2 ve 3.sınıflarda teorik eğitimler dersliklerde uygulamalı eğitimler ilgili anabilim dallarının laboratuarında gerçekleştirilir. Dönem 4,5 ve 6.sınıfda eğitimler klinik dersliklerde ve kliniklere ait uygulama alanlarında (Poliklinik, Servis, Ameliyethane vs.) gerçekeştirilir.


Öğrenme Ortamları

Tıp fakültemizin 1., 2. ve 3. yılı "preklinik entegre eğitim" sürecini oluşturmaktadır. Eğitim programımızın ilk 3 yılı dönem olarak adlandırılan evreler halinde, her bir dönem de kurullar halinde dilimlere ayrılmış ve kurullar sistematik şekilde sistem veya konu temelli olarak yapılandırılmıştır. Dönem IV ve Dönem V klinik stajlar şeklinde teorik ve uygulamalı eğitimleri içerir. Dönem VI klinik uygulama ve toplum sağlığına yönelik uygulamalara ağırlık verilen intern hekimlik dönemidir. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

BİLGİ
Kuramsal, Olgusal

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu sağlık alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar, temel ve güncel bilgilere sahip olur.
  • Bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynakları kullanarak ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur. Elde edilen bu bilginin doğası, kaynağı, doğruluğu ve geçerliliğini değerlendirebilir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sahip olduğu donanımla güncel hekimlik anlayışının gerektirdiği şekilde hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. Öykü alır, fizik muayene yapar, klinik değerlendirme yapar, klinik bulguları tanır ve ciddiyetine karar verir, uygun tetkikleri ister ve sonuçlarını değerlendirir, ayırıcı tanı yapar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim hasta ve hastaya bakım verenlerle uygun tedavi planını paylaşır. Açık ve doğru reçete yazar, klinik duruma uygun ilaçları seçer, tedavinin uygunluğunu gözden geçirip olası fayda-zarar değerlendirmesi yapar, ağrıyı ve ıstırabı dindirici ilaç düzenlemesi yapar. Hastanın hastalığı ile ilgili açıklamalar yapar, önerilerde bulunur, hastalığının her aşamasında yanında olacağı güvencesini verip, destek sağlar. Hastanın akıl sağlığını değerlendirir. Ölmekte olan hastaya ve ailesine hizmet verir.

BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim ilk yardım ve resüsitasyonu da içeren acil sağlık hizmeti verir. Tıbbi acilleri tanır ve değerlendirir, temel ilkyardım yapar, güncel kılavuzlara göre temel yaşam desteği ve kardiyopulmoner resüsitasyon yapar. Tıbbi acilleri tedavi eder. Güncel kılavuzlara göre ileri yaşam desteği verir. Güncel kılavuzlara göre travma bakımı sağlar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleki becerilere sahiptir. Kan basıncı ölçer. Damardan kan alır, damara kanül yerleştirir. Kan transfüzyonu yapar, intravenöz tedavi uygular ve infüzyon malzemelerini kullanır. Subkutan ve intramuskuler enjeksiyon yapar. Oksijen uygular. Hasta tutmayı ve taşımayı bilir. Dikiş atar, mesane kateteri takar, idrar analizi yapar, elektrokardiyografi (EKG) çeker ve değerlendirir. Temel solunum fonksiyon testlerini yapar ve değerlendirir. Bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gerekli ekip çalışmasını yapar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim hastalığın psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirir. Hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki psikolojik etkenleri değerlendirir. Hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki sosyal etkenleri değerlendirir. Hastalıkla ilişkili stresi saptar. Alkol ve madde kötüye kullanım ve bağımlılığını saptar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim etkin tıbbi iletişim becerilerine sahiptir. Hastalarla iletişim kurar. Meslektaşları ile iletişim kurar. Kötü haberi iyi bir iletişimle verebilir. Hasta yakınlarıyla iletişim kurar. Engelli kişilerle iletişim kurar. Aydınlatılmış onam için iletişim kurar. Tıbbi yazışmaları yapabilir. İletişim teknolojilerini kullanabilir, gerektiğinde tercüman aracılığıyla iletişim kurabilir.

YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bağımsız profesyonel çalışma becerisine sahiptir. Kendi sınırlarını bilir ve yardım isteyebilir, gerektiğinde otonom çalışabilir. Problem çözme becerisine sahiptir, karar alma becerisine sahiptir. Multidisipliner bir takımda çalışabilir, başka disiplinlerin uzmanlarıyla iletişim kurabilir, liderlik becerilerine sahiptir. Yeni durumlara uyum gösterebilir. Zaman yönetimi gibi organizasyon ve planlama becerilerine sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim akademik çalışma yapabilir. Analiz ve sentez kapasitesine sahiptir. Yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme kapasitesine sahiptir. Eğiticilik becerisine sahiptir. Araştırma yapma becerilerine sahiptir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken kanıta dayalı tıp ilkelerini, becerilerini ve bilgisini kullanır. Meslek pratiğinde kanıt kullanır. Uygun literatürü belirleyip tarar, tıp literatürünü eleştirel olarak değerlendirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim evrenseldir. Farklılığı ve farklı kültürleri değerlendirebilir, başka ülkelerin alışkanlıklarını ve kültürlerini anlar, uluslararası bağlamda çalışabilir. İkinci bir dil bilir. Tıp dışı genel bilgiye sahiptir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanır. Klinik kayıtları doğru ve eksiksiz tutar, bilgisayar kullanır. Bilgi kaynaklarına ulaşır, bilgiyi arşivler ve gerektiğinde ulaşır.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sağlığı geliştirir, toplum sağlığı ile ilgilenir ve sağlık sistemi içinde etkin olarak çalışır. Hastaya en zararsız sağlık hizmetini sunar. Enfeksiyonun yayılımını engellemek için gerekli önlemleri alır. Çalışan sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir. Kalite yönetimi süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. Sağlık alanında toplum ve dünya gündemindeki olayları izler ve bunlarla ilgili görüşlerini paylaşır. Kendi sağlık ihtiyaçlarının farkındadır ve sağlığının profesyonel sorumluluklarını engellememesini sağlar. Mesleki kurallara ve yetkilendirme koşullarına uyar (sertifikalandırılmış eğitimler/beceriler için). Karşılıklı olarak mesleki uygulamalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunur. Bilinçli kariyer seçiminde bulunur.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken etik ve yasal kurallara uyar. Hasta mahremiyetini korur, hasta bakımında etik değerlerin gereğini yerine getirir. Aydınlatılmış onam alır ve kaydeder. Ölümü belgelendirir, otopsi isteminde bulunur. Klinik uygulamalarında ulusal ve uluslararası kural ve yasalara uyar.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim tıp mesleğinin gerektirdiği profesyonellik özelliklerine sahiptir. Dürüst, erdemli, özverili ve etik kurallara bağlıdır. İyi hekimlik uygulamalarına bağlıdır, kalite endişesi taşır, değerlendirme ve öz-değerlendirme, yansıtma yapma becerilerine sahiptir, empati kurar. Yaratıcıdır, girişimci ve başarılıdır. Kişilerarası iletişim becerilerine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Mesleğinde profesyonel
  • Sağlık savunucusu
  • Ekip üyesi
  • Lider ve Yönetici
  • Etkin iletişim kurabilen
  • Etik ve Ahlaki değerlere sahip
  • Bilimsel ve yaşam boyu öğrenen
  • Sağlık Hizmetinde yetkşin ve başarılı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Dönem I, II ve III’te ders kurulu sınav puanı o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenir. Ders kurulu sonunda yapılan teorik sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Pratik puan ise kurul sonu pratik sınavında verilen puandır ve ders kurulu teorik sınavının puanına eklenir. Dönem sonu sınavlarında pratik sınavlar teorik sınavdan ayrı olarak sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Dönemi başarmak için dönem başarı notunun en CC olması gerekir.
  • Dönem I, II ve III’te dönem başarı notu ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalamasının %60’ı ile dönem sonu sınavı puanının %40’ının toplanmasıyla bulunan puana karşılık olan harf notudur.Tüm ders kurullarında devam şartını sağlamak ve her bir ders kurulu sınavından en az 50 ve üzeri puan almak koşuluyla ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalaması 80 ve üzeri olan Dönem I, II ve III öğrencileri dönem sonu sınavlarına girmeyebilirler. Devam şartını yerine getiren öğrencilere her stajın sonunda staj sınavı yapılır.
  • Staj sınavı dönem sonu genel sınavı niteliğindedir. Staj Başarı Notu; Pratik sınav puanının %60’ı ile teorik sınav puanının %40’ının toplanmasıyla hesaplanır. Stajı başarmak için staj başarı notunun CC(60 puan) olması gerekir.Tıp doktoru unvanı kazanmak için öğrencilerin 360 AKTS’ye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli tüm faaliyetleri başarıyla tamamlamaları(en az CC derecesi) gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.
Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Tıp Eğitimi ve Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)
Başlangıç: 01.01.2024 / Bitiş:  30.06.2025


Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde,Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sınav ile yerleştirilmiş olmak veya uluslararası öğrenci olarak kayıt hakkı kazanmış olmak.


Başarma Şartları
Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programdaki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.Tıp doktoru unvanı kazanmak için öğrencilerin 360 AKTS’ye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli tüm faaliyetleri başarıyla tamamlamaları(en az CC derecesi) gerekmektedir.Mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Fakültesi mezunları Tıp Doktoru ünvanı ile özel ve kamuya ait sağlık kurululşlarında çalışma yetkisine sahiptir. Ayrıca Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek uzmanlık eğitimi almak üzere araştırma görevlisi olabilirler. Uzmanlık sonrası uzman hekim olarak özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi öğretim üyesi de olabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

2. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

3. 31.07.2022 tarih ve 31909 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
 


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007702

Qualification Title
Bachelor of Medicine
Awarding BodyNecmettin Erbakan University
Awarding Body Contact Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Awarding Body Urlwww.erbakan.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO-08 [2211]

CategoryMain
Credit Value360
Program Duration6 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability of having basic and current medical knowledge, skills of applying these scientific and evidence based knowledge into practice, competence of independent working and taking risks, skills of making and reviewing research which were described in detail in the coming sections.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to carry out a consultation with a patient with the skills they owned according to current necessities of medicine.
  • Take a history, carry out physical examination, make clinical judgments and decisions, provide explanation and advice, provide reassurance and support,
  • Assess the patient’s mental state.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to assess clinical presentations, order investigations, make differential diagnoses, and negotiate a management plan.
  • Recognize and assess the severity of clinical presentations, order appropriate investigations and interpret the results, make differential diagnosis, -negotiate an appropriate management plan with patient and caretakers.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to provide immediate care of medical emergencies, including First Aid and resuscitation.
  • Recognize and assess acute medical emergencies, provide basic First Aid, provide basic life support and Cardio-pulmonary resuscitation according to current guidelines, treat acute medical emergencies, provide advanced life support according to current guidelines, provide trauma care according to current guidelines.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to prescribe drugs. Prescribe clearly and accurately, match appropriate drugs to the clinical context, review the appropriateness of medication and evaluate the potential benefits and risks, compose drugs to treat pain and distress.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to carry out practical procedures.
  • Measure blood pressure, venopuncture, cannulation of veins, administer IV therapy and use infusion devices, subcutaneous and intramuscular injection, administer oxygen, move and handle patients, suturing, blood transfusion, bladder catheterization, urine analysis, electrocardiography, basic respiratory function tests.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to communicate effectively in a medical context.
  • Communicate with patients, -communicate with colleagues, communicate in breaking bad news, communicate with relatives, communicate with disabled people, communicate in seeking informed consent, communicate in writing (including medical records), communicate in dealing with aggression, communicate by information technologies, communicate with those who require an interpreter.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to apply ethical and legal principles in medical practice.
  • Maintain confidentiality, -apply ethical principles and analysis to clinical care, obtain and record informed consent, certify death, request autopsy, -apply national and international rules and laws to clinical care.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to assess psychological and social aspects of a patient’s illness.
  • Assess psychological factors in presentations and impact of illness, assess social factors in presentations and impact of illness, detect stress in relation to illness, detect alcohol and substance abuse, dependency.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to use information technology effectively in a medical context.
  • Keep accurate and complete clinical records, use computers, access information sources, -store and
Key Competencies-
Further Info

The scores of each committee are determined by the sum of the scores of theoretical and practical exams in integrated courses. There is a threshold system while calculating the final theoretical scores of the committee. The practical score is given by practice exam at the end of the committee and added to the theoretical score of that committee. In final exams, the practical exams can be written and/or oral and set separately from theoretical exams. To be successful the score must be CC (at least 60 pt.).The final success score of Year I, II and III is the sum of 60% of the average score of the committee exams and 40% of the final exam and translated to the letter grades.In the case of getting 80 point in average scores of committee exams, at least 50 for each, and full-time attendance, the students of Year I, II and III may not attend to final exam.The students having full attendance give an exam at the end of each clinical rotation. The clinical rotation exam is accepted as a final exam.Success Score of Clinical Rotation is calculated as the sum of 60% of practical exam and 40 % of theoretical exam. In order to be successful in a clinical rotation the student must get at least CC.For getting the medical doctorate degree, the students should complete successfully (at least CC) the 360 ECTS workload from the compulsory and elective actions.

Quality Assurance-
Access Requirements

The candidates should complete the high-education level and get needed result from the National University Placement Exam. Foreign students are accepted according to international agreements.

Conditions for SuccessFor getting the medical doctorate degree, the students should complete successfully (at least CC) the 360 ECTS workload from the compulsory and elective actions.For being graduated from Meram Faculty of medicine a student must be successful at every courses of the program. The cumulative average graduation point must be at least 2.00 over 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of faculty of medicine can work the heath-care units of Ministry of Health, private health sector or related firms after completing the obligatory governmental work. They have the rights to apply to the National Specialty Exam of Medicine if they wish.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007702


Qualification Title
Bachelor of Medicine

Awarding Body
Necmettin Erbakan University

Awarding Body Contact
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO-08 [2211]


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO-08 [2211]


Category
Main

Credit Value
360

Program Duration
6 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability of having basic and current medical knowledge, skills of applying these scientific and evidence based knowledge into practice, competence of independent working and taking risks, skills of making and reviewing research which were described in detail in the coming sections.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to carry out a consultation with a patient with the skills they owned according to current necessities of medicine.
  • Take a history, carry out physical examination, make clinical judgments and decisions, provide explanation and advice, provide reassurance and support,
  • Assess the patient’s mental state.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to assess clinical presentations, order investigations, make differential diagnoses, and negotiate a management plan.
  • Recognize and assess the severity of clinical presentations, order appropriate investigations and interpret the results, make differential diagnosis, -negotiate an appropriate management plan with patient and caretakers.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to provide immediate care of medical emergencies, including First Aid and resuscitation.
  • Recognize and assess acute medical emergencies, provide basic First Aid, provide basic life support and Cardio-pulmonary resuscitation according to current guidelines, treat acute medical emergencies, provide advanced life support according to current guidelines, provide trauma care according to current guidelines.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to prescribe drugs. Prescribe clearly and accurately, match appropriate drugs to the clinical context, review the appropriateness of medication and evaluate the potential benefits and risks, compose drugs to treat pain and distress.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to carry out practical procedures.
  • Measure blood pressure, venopuncture, cannulation of veins, administer IV therapy and use infusion devices, subcutaneous and intramuscular injection, administer oxygen, move and handle patients, suturing, blood transfusion, bladder catheterization, urine analysis, electrocardiography, basic respiratory function tests.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to communicate effectively in a medical context.
  • Communicate with patients, -communicate with colleagues, communicate in breaking bad news, communicate with relatives, communicate with disabled people, communicate in seeking informed consent, communicate in writing (including medical records), communicate in dealing with aggression, communicate by information technologies, communicate with those who require an interpreter.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to apply ethical and legal principles in medical practice.
  • Maintain confidentiality, -apply ethical principles and analysis to clinical care, obtain and record informed consent, certify death, request autopsy, -apply national and international rules and laws to clinical care.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to assess psychological and social aspects of a patient’s illness.
  • Assess psychological factors in presentations and impact of illness, assess social factors in presentations and impact of illness, detect stress in relation to illness, detect alcohol and substance abuse, dependency.
  • Graduates of N.E.U. Meram Faculty of Medicine will have the ability to use information technology effectively in a medical context.
  • Keep accurate and complete clinical records, use computers, access information sources, -store and

Key Competencies
-

Further Info

The scores of each committee are determined by the sum of the scores of theoretical and practical exams in integrated courses. There is a threshold system while calculating the final theoretical scores of the committee. The practical score is given by practice exam at the end of the committee and added to the theoretical score of that committee. In final exams, the practical exams can be written and/or oral and set separately from theoretical exams. To be successful the score must be CC (at least 60 pt.).The final success score of Year I, II and III is the sum of 60% of the average score of the committee exams and 40% of the final exam and translated to the letter grades.In the case of getting 80 point in average scores of committee exams, at least 50 for each, and full-time attendance, the students of Year I, II and III may not attend to final exam.The students having full attendance give an exam at the end of each clinical rotation. The clinical rotation exam is accepted as a final exam.Success Score of Clinical Rotation is calculated as the sum of 60% of practical exam and 40 % of theoretical exam. In order to be successful in a clinical rotation the student must get at least CC.For getting the medical doctorate degree, the students should complete successfully (at least CC) the 360 ECTS workload from the compulsory and elective actions.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The candidates should complete the high-education level and get needed result from the National University Placement Exam. Foreign students are accepted according to international agreements.


Conditions for Success
For getting the medical doctorate degree, the students should complete successfully (at least CC) the 360 ECTS workload from the compulsory and elective actions.For being graduated from Meram Faculty of medicine a student must be successful at every courses of the program. The cumulative average graduation point must be at least 2.00 over 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of faculty of medicine can work the heath-care units of Ministry of Health, private health sector or related firms after completing the obligatory governmental work. They have the rights to apply to the National Specialty Exam of Medicine if they wish.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address