Yeterlilik Kodu

TR0030041855

Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması
Sorumlu KurumKocaeli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKocaeli Üniversitesi / Umuttepe Yerleşkesi 41001, İzmit/KOCAELİ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kocaeli.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
7 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri360
Programın Normal Süresi 6 Yıl
Program Profili (Amaç)

Tıp fakültesinde eğitim programı ulusal çekirdek eğitim programı ve tıp eğitimindeki çağdaş yaklaşımlar ışığında geliştirilerek, güncel tıp bilgisi ile donanmış, ülkemizde sık görülen hastalıkları iyi bilen, problem çözme, kendi kendine öğrenme ve iletişim becerisine sahip, önceliği her durumda hastalarına hizmet olarak gören hekimler yetiştirmek üzere tasarlanmıştır. Eğitim yıllıktır ve altı dönemden oluşmaktadır. Her bir dönemin ön koşulu bir önceki dönemi tamamlamaktır.

Dönem 1 ve 2: Vücudun normal yapı ve işlevlerinin hücre düzeyinden başlanarak organ ve sistem temelli olarak tanıtılmasını amaçlamaktadır. Buna yönelik teorik dersler ve laboratuar uygulamaları yer alır. Buna ek olarak temel klinik beceri uygulamaları da programda bulunmaktadır.

Dönem 3: Organ ve sistem temelli olarak hastalıklar, klinik yansıması, tanı ve tedavi yöntemleri işlenmektedir. Buna yönelik teorik dersler ve laboratuar uygulamaları yanısıra kliniğe hazırlık kapsamında temel muayene becerileri uygulamalı olarak yer almaktadır.

Dönem 4 ve 5: Hasta başı eğitim ve mesleksel becerilerin geliştirilmesini hedefleyen uygulama ve teorik derslerin yer aldığı klinik stajları içermektedir.

Dönem 6: (intörn hekimlik) devresindeki eğitiminin amacı; öğrencinin daha önceki dönemlerde edindiği bilgilerin klinik uygulamalarını yaptırarak, hekimlik mesleğinin uygulanmasında deneyim ve beceri kazandırmak, hekim adayını hekimlik mesleğini en iyi uygulayabileceği düzeye getirmektir. İntörn hekimlik, aralıksız oniki ayı kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde öğrenci, klinik, poliklinik, laboratuvar ve saha çalışmalarında öğretim üyesi ile öğretim görevlisi gözetiminde çalışır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan vücudunun, biyokimyasal metabolik yollarının, fizyolojik mekanizmalarının, hücre, doku, organ ve sistemlerin anatomik yapısının, gelişimsel yapı ve fonksiyonlarının, moleküler biyolojik-genetik temellerinin ve mikrobiyolojisinin birbiriyle ilişkisini açıklar.
  • Embriyolojik gelişim sürecini, organ ve yapıların anatomik ve mikroskobik yapılarını, fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmaları açıklar.
  • Hastalıkların genetik, gelişimsel, metabolik, toksik, mikrobiyolojik, otoimmün, neoplastik, dejeneratif, travmatik, vb nedenlerini analiz eder.
  • Hastalıkların mekanizmaları, epidemiyolojisi, klinik, patolojik, laboratuvar ve radyolojik bulguları ve tedavileri konusunda karar verir.
  • Toplumda en sık görülen, en çok öldüren ve en çok sakat bırakan hastalıklardan korunma yöntemlerini, tanı, tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını belirler.
  • Koruyucu hekimliği uygular.
  • İlk ve acil yardım için gerekli girişimlere karar verir.
  • Tıpta iletişim becerilerini ve hasta-hekim ilişkisinin temel esaslarına dayalı olarak proje tasarlar.
  • Tıbbi etik ve mesleki değerlere uyar.
  • Sağlık sistemi içerisinde yer alan kurumların işlevlerini, sağlık hizmet basamaklarını ve sağlık sorunlarını açıklar.
  • Uygun bilgi kaynaklarını, bilimsel araştırma ve veri toplama yöntemlerini kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme sorumluluğu bilinci ile öz değerlendirme yapar.
  • Bilgi teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
  • Kanıta dayalı tıp ilkelerine dayanarak, tıbbi bilgilerin bilimsel temellerini uygular.
  • Yabancı dil yetkinliğine sahip olarak mesleği ile ilgili uluslararası literatürü takip eder.
  • Uygun etik ve bilimsel yaklaşımlara dayalı olarak, adli olguları değerlendirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Okuma yazma yetkinliği
Çoklu dil yetkinliği
Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
Dijital yetkinlik
Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
Vatandaşlık yetkinliği
Girişimcilik yetkinliği
Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Tıp Fakültesi mezunları iki yıllık zorunlu hizmet için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde toplum sağlığı birimleri, kamu hastanelerinin acil servisleri gibi çeşitli sağlık birimlerinde çalışır. Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı başaran tıp doktorları ise çeşitli üniversitelerin hastanelerinde veya T.C. Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde hekim olarak çalışırlar.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tıp fakültesinde sınavlar Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilir. Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tıp Fakültesi' nin ilk üç döneminde sınav sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

1. Ders kurulu sonunda yapılan sınavlar. Ders kurulu sonunda çoktan seçmeli sorularla yapılır. Bu sınavın amacı öğrencilerin ders kurulundaki bilgi ve kavrama düzeyi ile bunların olgu ve problemlere uygulanabilme düzeyini değerlendirmektir. Bir ders kurulunda görev alan anabilim dalları, ders yükleri (öğrenci başına düşen teorik derslerin toplam süresi) oranında soru ve not ağırlığına sahiptir. Pratik derslerin toplam notu ve derslere göre dağılımı, hekimliğe hazırlık programı içinde yer alan toplumsal duyarlılık ve öğrenci araştırmaları programı (TODUP) ile probleme dayalı öğrenim (PDÖ) oturumları ve benzeri diğer eğitim uygulamalarının değerlendirme yöntemi ve not ağırlığı eğitim komisyonunun onayı ile Fakülte Kurulu tarafından kararlaştırılarak sene başında ilan edilir. Bir ders kurulu sınavında her dersin ve pratik sınavın kendi barajı vardır. Baraj sınırı %50’dir. Öğrenci, ders kurulu sınavında kurulu oluşturan derslerin bir veya birkaçından %50 nin altında not alırsa, o dalda elde ettiği puan ile o dalın toplam puanının %50’si arasında kalan puan farkı, sınav toplam puanından düşülerek o ders kurulu sınav notu belirlenir.

2. Dönem sonu sınavı: Her akademik yılın sonunda son ders kurulu sınavının bitiminden en erken onbeş, en geç yirmisekiz gün sonra yapılan ve o yıl okutulan tüm ders kurullarını kapsayan sınava dönem sonu sınavı denir. Sınav, öğrencinin yıl içinde edindiği bilgileri birleştirme, problem çözmede kullanma becerilerini ölçecek biçimde hazırlanır. Bu amaçlara uygun sınav yöntemleri ve kapsam geçerliliğini sağlayacak sayıda sorudan oluşur. Dönem sonu başarı notu: Ders kurulları ortalama notunun %60’ı ile dönem sonu sınavında alınan notun %40’ının toplanması ile elde edilen nottur. Bütünlemeye kalan öğrencilerin dönem sonu başarı notunun hesaplanmasında dönem sonu sınavından alınan not yerine bütünleme sınavından alınan not esas alınır. Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, dönem sonu sınavından en az 65 alması ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 65 olması gerekir.Tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 65 almak koşulu ile ders kurulları ortalama notu 80 veya daha fazla olan dönem I, II ve III öğrencileri, dönem sonu sınavına girmeden başarılı sayılırlar. Bu durumda öğrencilerin ders kurulları ortalama notu, dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir.

Tıp Fakültesi' nin dördüncü ve beşinci dönemlerinde her stajın sonunda sınav yapılır. Bu sınav; hasta veya olgu sunumu, muayene, klinik beceri uygulaması, hastabaşı görüşme ve benzeri gibi uygulamalı, sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Sınavlar, anabilim dalında ders veren öğretim üyesi ve görevlilerinin katılımı ile gerçekleştirilir. Staj sınavında 65 ve yukarı puan alan öğrenciler başarılı sayılır.

Altıncı dönemde sınav yoktur. Bu dönemde öğrenciler çalıştıkları her anabilim dalına ait poliklinik, klinik ve saha çalışmalarındaki gayretleri, bilimsel toplantılardaki katılımları göz önüne alınarak başarılı-başarısız olarak değerlendirilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)

Giriş Şartı

Türk uyruklu öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde merkezi sınav ile programa kabul edilmektedir. Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kabul edilmektedir.

Başarma ŞartlarıToplam 360 AKTS kredisiyle altı yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler tıp fakültesinden mezun olmaya hak kazanır. Ancak Tıp Fakültesi mezunları, mezuniyet diplomalarını iki yıllık zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onayı takiben elde ederler.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Doktoru diplomasını alan mezunlar Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nde "Doktora", Dahili veya Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü'nde "Tıpta Uzmanlık" programlarına başvurabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030041855


Yeterlilik Adı
Tıp Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kocaeli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kocaeli Üniversitesi / Umuttepe Yerleşkesi 41001, İzmit/KOCAELİ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
360

Programın Normal Süresi
6 Yıl

Program Profili (Amaç)

Tıp fakültesinde eğitim programı ulusal çekirdek eğitim programı ve tıp eğitimindeki çağdaş yaklaşımlar ışığında geliştirilerek, güncel tıp bilgisi ile donanmış, ülkemizde sık görülen hastalıkları iyi bilen, problem çözme, kendi kendine öğrenme ve iletişim becerisine sahip, önceliği her durumda hastalarına hizmet olarak gören hekimler yetiştirmek üzere tasarlanmıştır. Eğitim yıllıktır ve altı dönemden oluşmaktadır. Her bir dönemin ön koşulu bir önceki dönemi tamamlamaktır.

Dönem 1 ve 2: Vücudun normal yapı ve işlevlerinin hücre düzeyinden başlanarak organ ve sistem temelli olarak tanıtılmasını amaçlamaktadır. Buna yönelik teorik dersler ve laboratuar uygulamaları yer alır. Buna ek olarak temel klinik beceri uygulamaları da programda bulunmaktadır.

Dönem 3: Organ ve sistem temelli olarak hastalıklar, klinik yansıması, tanı ve tedavi yöntemleri işlenmektedir. Buna yönelik teorik dersler ve laboratuar uygulamaları yanısıra kliniğe hazırlık kapsamında temel muayene becerileri uygulamalı olarak yer almaktadır.

Dönem 4 ve 5: Hasta başı eğitim ve mesleksel becerilerin geliştirilmesini hedefleyen uygulama ve teorik derslerin yer aldığı klinik stajları içermektedir.

Dönem 6: (intörn hekimlik) devresindeki eğitiminin amacı; öğrencinin daha önceki dönemlerde edindiği bilgilerin klinik uygulamalarını yaptırarak, hekimlik mesleğinin uygulanmasında deneyim ve beceri kazandırmak, hekim adayını hekimlik mesleğini en iyi uygulayabileceği düzeye getirmektir. İntörn hekimlik, aralıksız oniki ayı kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde öğrenci, klinik, poliklinik, laboratuvar ve saha çalışmalarında öğretim üyesi ile öğretim görevlisi gözetiminde çalışır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan vücudunun, biyokimyasal metabolik yollarının, fizyolojik mekanizmalarının, hücre, doku, organ ve sistemlerin anatomik yapısının, gelişimsel yapı ve fonksiyonlarının, moleküler biyolojik-genetik temellerinin ve mikrobiyolojisinin birbiriyle ilişkisini açıklar.
  • Embriyolojik gelişim sürecini, organ ve yapıların anatomik ve mikroskobik yapılarını, fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmaları açıklar.
  • Hastalıkların genetik, gelişimsel, metabolik, toksik, mikrobiyolojik, otoimmün, neoplastik, dejeneratif, travmatik, vb nedenlerini analiz eder.
  • Hastalıkların mekanizmaları, epidemiyolojisi, klinik, patolojik, laboratuvar ve radyolojik bulguları ve tedavileri konusunda karar verir.
  • Toplumda en sık görülen, en çok öldüren ve en çok sakat bırakan hastalıklardan korunma yöntemlerini, tanı, tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını belirler.
  • Koruyucu hekimliği uygular.
  • İlk ve acil yardım için gerekli girişimlere karar verir.
  • Tıpta iletişim becerilerini ve hasta-hekim ilişkisinin temel esaslarına dayalı olarak proje tasarlar.
  • Tıbbi etik ve mesleki değerlere uyar.
  • Sağlık sistemi içerisinde yer alan kurumların işlevlerini, sağlık hizmet basamaklarını ve sağlık sorunlarını açıklar.
  • Uygun bilgi kaynaklarını, bilimsel araştırma ve veri toplama yöntemlerini kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme sorumluluğu bilinci ile öz değerlendirme yapar.
  • Bilgi teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
  • Kanıta dayalı tıp ilkelerine dayanarak, tıbbi bilgilerin bilimsel temellerini uygular.
  • Yabancı dil yetkinliğine sahip olarak mesleği ile ilgili uluslararası literatürü takip eder.
  • Uygun etik ve bilimsel yaklaşımlara dayalı olarak, adli olguları değerlendirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Okuma yazma yetkinliği
Çoklu dil yetkinliği
Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
Dijital yetkinlik
Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
Vatandaşlık yetkinliği
Girişimcilik yetkinliği
Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Tıp Fakültesi mezunları iki yıllık zorunlu hizmet için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kura ile birinci basamak sağlık hizmetinde toplum sağlığı birimleri, kamu hastanelerinin acil servisleri gibi çeşitli sağlık birimlerinde çalışır. Her yıl iki kez düzenlenmekte olan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı başaran tıp doktorları ise çeşitli üniversitelerin hastanelerinde veya T.C. Sağlık Bakanlığı'na ait eğitim ve araştırma hastanelerinde hekim olarak çalışırlar.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tıp fakültesinde sınavlar Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilir. Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tıp Fakültesi' nin ilk üç döneminde sınav sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

1. Ders kurulu sonunda yapılan sınavlar. Ders kurulu sonunda çoktan seçmeli sorularla yapılır. Bu sınavın amacı öğrencilerin ders kurulundaki bilgi ve kavrama düzeyi ile bunların olgu ve problemlere uygulanabilme düzeyini değerlendirmektir. Bir ders kurulunda görev alan anabilim dalları, ders yükleri (öğrenci başına düşen teorik derslerin toplam süresi) oranında soru ve not ağırlığına sahiptir. Pratik derslerin toplam notu ve derslere göre dağılımı, hekimliğe hazırlık programı içinde yer alan toplumsal duyarlılık ve öğrenci araştırmaları programı (TODUP) ile probleme dayalı öğrenim (PDÖ) oturumları ve benzeri diğer eğitim uygulamalarının değerlendirme yöntemi ve not ağırlığı eğitim komisyonunun onayı ile Fakülte Kurulu tarafından kararlaştırılarak sene başında ilan edilir. Bir ders kurulu sınavında her dersin ve pratik sınavın kendi barajı vardır. Baraj sınırı %50’dir. Öğrenci, ders kurulu sınavında kurulu oluşturan derslerin bir veya birkaçından %50 nin altında not alırsa, o dalda elde ettiği puan ile o dalın toplam puanının %50’si arasında kalan puan farkı, sınav toplam puanından düşülerek o ders kurulu sınav notu belirlenir.

2. Dönem sonu sınavı: Her akademik yılın sonunda son ders kurulu sınavının bitiminden en erken onbeş, en geç yirmisekiz gün sonra yapılan ve o yıl okutulan tüm ders kurullarını kapsayan sınava dönem sonu sınavı denir. Sınav, öğrencinin yıl içinde edindiği bilgileri birleştirme, problem çözmede kullanma becerilerini ölçecek biçimde hazırlanır. Bu amaçlara uygun sınav yöntemleri ve kapsam geçerliliğini sağlayacak sayıda sorudan oluşur. Dönem sonu başarı notu: Ders kurulları ortalama notunun %60’ı ile dönem sonu sınavında alınan notun %40’ının toplanması ile elde edilen nottur. Bütünlemeye kalan öğrencilerin dönem sonu başarı notunun hesaplanmasında dönem sonu sınavından alınan not yerine bütünleme sınavından alınan not esas alınır. Öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için, dönem sonu sınavından en az 65 alması ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 65 olması gerekir.Tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 65 almak koşulu ile ders kurulları ortalama notu 80 veya daha fazla olan dönem I, II ve III öğrencileri, dönem sonu sınavına girmeden başarılı sayılırlar. Bu durumda öğrencilerin ders kurulları ortalama notu, dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir.

Tıp Fakültesi' nin dördüncü ve beşinci dönemlerinde her stajın sonunda sınav yapılır. Bu sınav; hasta veya olgu sunumu, muayene, klinik beceri uygulaması, hastabaşı görüşme ve benzeri gibi uygulamalı, sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Sınavlar, anabilim dalında ders veren öğretim üyesi ve görevlilerinin katılımı ile gerçekleştirilir. Staj sınavında 65 ve yukarı puan alan öğrenciler başarılı sayılır.

Altıncı dönemde sınav yoktur. Bu dönemde öğrenciler çalıştıkları her anabilim dalına ait poliklinik, klinik ve saha çalışmalarındaki gayretleri, bilimsel toplantılardaki katılımları göz önüne alınarak başarılı-başarısız olarak değerlendirilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)


Giriş Şartı

Türk uyruklu öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde merkezi sınav ile programa kabul edilmektedir. Uluslararası öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kabul edilmektedir.


Başarma Şartları
Toplam 360 AKTS kredisiyle altı yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler tıp fakültesinden mezun olmaya hak kazanır. Ancak Tıp Fakültesi mezunları, mezuniyet diplomalarını iki yıllık zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onayı takiben elde ederler.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıp Doktoru diplomasını alan mezunlar Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nde "Doktora", Dahili veya Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü'nde "Tıpta Uzmanlık" programlarına başvurabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030041855

Qualification Title
Awarding BodyKocaeli University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kocaeli.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level7
7 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 7
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value360
Program Duration6 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030041855


Qualification Title

Awarding Body
Kocaeli University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
360

Program Duration
6 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode