Yeterlilik Kodu

TR0030018227

Yeterlilik Adı
Tohumculuk Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dicle.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak.
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek.
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak.
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak.
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak.
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek.
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak.
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak.
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek.
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak..
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıTohumculuk programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin ders planlarında tanımlanan zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlık not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. Özel Sektör İşletmeleri: Tohum üretim işletmeleri. Kendi işletmeleri: Tohum satış ve üretim işletmesi.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030018227


Yeterlilik Adı
Tohumculuk Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak.
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek.
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak.
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak.
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak.
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek.
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak.
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak.
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek.
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak..

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Tohumculuk programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin ders planlarında tanımlanan zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlık not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. Özel Sektör İşletmeleri: Tohum üretim işletmeleri. Kendi işletmeleri: Tohum satış ve üretim işletmesi.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030018227

Qualification Title
TOHUMCULUK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI Associate
Awarding BodyDicle University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.dicle.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

to give perspective, broad-minded, and productive individuals the ability and capability of tracking up to date information in scientific and technical areastrain disciplined, responsible individuals, as future effective team playersto have the ability to reach available and required scientific knowledge by using computer and internet technologiesto learn and apply basic essential subjects required for crop productionto gain knowledge in plant genetic, breeding and biotechnologyto learn about seed technology, seed registration and certification procedures, quarantine techniques in seed productionto learn and apply the techniques of seed production of plant speciesto gain skills and the ability to use methods with pests, diseases and weeds in plants and seeds.to learn about processing, quality control, storage, agricultural mechanization, irrigation, fertilization, economy, policy, organic farming and other marketing stages of field crop and vegetable plant seedsto learn about tools and methods to be used to help producers to adopt new agricultural technologiesEffective use of Turkish language in written and oral communicationHaving social and professional ethical values

Key Competencies-
Further Info

Students are required to attend classes, practice sessions and examinations. Minimum required attendance is 70 percent for classes and 80 percent for practice sessions. A student who does not fulfill the requirement for attendance is not allowed to take the final examination for the semester concerned. A student in such status is to repeat the course. At least one midterm examination and a final examination are given each semester. Exams are evaluated over 100 points, and both midterm and final exams contribute 40% and 50% to the final grade of students with the requirement of taking minimum 30 points on the final exam. In order to get pre-Bsc degree at Seeding Program, the total of compulsory and elective hours of the lessons must be the equivalent of 120 ECTS and fully succeeded . The cumulative grade point average must be at least 60 out 100.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates must have a higher school diploma or an equivalent school diploma and have had enough points in YGS-6 (Passage to Higher Education Exam) exam results provided by ÖSYM which is the student selection and placement center in TURKEY. or they can pass without exam, thanks to their right of free passage, from vocational schools to their related branches at universities.

Conditions for SuccessIn order to get pre-Bsc degree at Seeding Program, the total of compulsory and elective hours of the lessons must be the equivalent of 120 ECTS and fully succeeded . The cumulative grade point average must be at least 60 out 100.Students which have a minimum cumulative academic degree 60 can be graduated if they success the 120 ECTS credit of learning program in total and complete their practical training (internship.)
Progression Paths (Relationship Type)

1. Public Sector: Ministry of Food, Agriculture and Animal Husbandry, and Provincial and District Offices, Research Institutes, Municipalities.2. Agricultural Cooperatives; such as, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Marketing Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives. 3. Seed production companies in private sector. 4. Self owned private establishments.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030018227


Qualification Title
TOHUMCULUK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI Associate

Awarding Body
Dicle University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

to give perspective, broad-minded, and productive individuals the ability and capability of tracking up to date information in scientific and technical areastrain disciplined, responsible individuals, as future effective team playersto have the ability to reach available and required scientific knowledge by using computer and internet technologiesto learn and apply basic essential subjects required for crop productionto gain knowledge in plant genetic, breeding and biotechnologyto learn about seed technology, seed registration and certification procedures, quarantine techniques in seed productionto learn and apply the techniques of seed production of plant speciesto gain skills and the ability to use methods with pests, diseases and weeds in plants and seeds.to learn about processing, quality control, storage, agricultural mechanization, irrigation, fertilization, economy, policy, organic farming and other marketing stages of field crop and vegetable plant seedsto learn about tools and methods to be used to help producers to adopt new agricultural technologiesEffective use of Turkish language in written and oral communicationHaving social and professional ethical values


Key Competencies
-

Further Info

Students are required to attend classes, practice sessions and examinations. Minimum required attendance is 70 percent for classes and 80 percent for practice sessions. A student who does not fulfill the requirement for attendance is not allowed to take the final examination for the semester concerned. A student in such status is to repeat the course. At least one midterm examination and a final examination are given each semester. Exams are evaluated over 100 points, and both midterm and final exams contribute 40% and 50% to the final grade of students with the requirement of taking minimum 30 points on the final exam. In order to get pre-Bsc degree at Seeding Program, the total of compulsory and elective hours of the lessons must be the equivalent of 120 ECTS and fully succeeded . The cumulative grade point average must be at least 60 out 100.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates must have a higher school diploma or an equivalent school diploma and have had enough points in YGS-6 (Passage to Higher Education Exam) exam results provided by ÖSYM which is the student selection and placement center in TURKEY. or they can pass without exam, thanks to their right of free passage, from vocational schools to their related branches at universities.


Conditions for Success
In order to get pre-Bsc degree at Seeding Program, the total of compulsory and elective hours of the lessons must be the equivalent of 120 ECTS and fully succeeded . The cumulative grade point average must be at least 60 out 100.Students which have a minimum cumulative academic degree 60 can be graduated if they success the 120 ECTS credit of learning program in total and complete their practical training (internship.)

Progression Paths (Relationship Type)

1. Public Sector: Ministry of Food, Agriculture and Animal Husbandry, and Provincial and District Offices, Research Institutes, Municipalities.2. Agricultural Cooperatives; such as, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Marketing Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives. 3. Seed production companies in private sector. 4. Self owned private establishments.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address