Yeterlilik Kodu

TR0030035447

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumSakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiUygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kemalpaşa, Kemalpaşa, 54050 Serdivan/Sakarya
Sorumlu Kurum URLhttps://www.subu.edu.tr/tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Teori ve uygulamaya dayalı bilgi ve beceriyle donatılmış, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını hazırlamak ve yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Teori ve uygulamaya dayalı bilgi ve beceriyle donatılmış, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını hazırlamak ve yetiştirmektir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği ile ilgili disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahiptir.
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibidir.
  • Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri bilir, bu değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır.
  • İşletme, Yönetim Bilimi, Sosyoloji ve Ekonomi alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim kuram ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Turizm alanı ve turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılar; Türkiye ve dünya ekonomisi ve turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminlerde bulunabilir.
  • Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Turizm işletmelerinde hizmet sunum süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dersin kendi özelliğine göre ölçme ve değerlendirme farklılık göstermektedir. Lütfen ders katoloğunda yer alan bilgileri inceleyiniz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)

Giriş Şartı

Bölüm eşit ağırlık (EA) puanıyla ÖSYM tarafından güncellenen kontenjan dahilinde öğrenci almaktadır. Bölümde 60 günlük zorunlu yaz stajı vardır. Ayrıca ders planınının sekizinci yarıyılında yer alan "işyerinde mesleki eğitim" dersi kapsamında  tamamen sektörde geçen ondört haftalık zorunlu staj vardır.

Başarma ŞartlarıDers planında ilan edilen zorunlu ve seçimlik derslerden 240 AKTS kredi koşulunu tamamlayan, zorunlu stajlarını yapan öğrenci mezun olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrenciler turizm ve/veya hizmet edüstrisinin farklı pozisyonlarında istihdam edildikleri gibi, kamuda ve akademide de kariyerlerine devam edebilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030035447


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kemalpaşa, Kemalpaşa, 54050 Serdivan/Sakarya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Teori ve uygulamaya dayalı bilgi ve beceriyle donatılmış, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını hazırlamak ve yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Teori ve uygulamaya dayalı bilgi ve beceriyle donatılmış, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm endüstrisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını hazırlamak ve yetiştirmektir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm işletmeciliği ile ilgili disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahiptir.
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibidir.
  • Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri bilir, bu değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır.
  • İşletme, Yönetim Bilimi, Sosyoloji ve Ekonomi alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim kuram ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Turizm alanı ve turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılar; Türkiye ve dünya ekonomisi ve turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminlerde bulunabilir.
  • Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Turizm işletmelerinde hizmet sunum süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dersin kendi özelliğine göre ölçme ve değerlendirme farklılık göstermektedir. Lütfen ders katoloğunda yer alan bilgileri inceleyiniz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)


Giriş Şartı

Bölüm eşit ağırlık (EA) puanıyla ÖSYM tarafından güncellenen kontenjan dahilinde öğrenci almaktadır. Bölümde 60 günlük zorunlu yaz stajı vardır. Ayrıca ders planınının sekizinci yarıyılında yer alan "işyerinde mesleki eğitim" dersi kapsamında  tamamen sektörde geçen ondört haftalık zorunlu staj vardır.


Başarma Şartları
Ders planında ilan edilen zorunlu ve seçimlik derslerden 240 AKTS kredi koşulunu tamamlayan, zorunlu stajlarını yapan öğrenci mezun olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrenciler turizm ve/veya hizmet edüstrisinin farklı pozisyonlarında istihdam edildikleri gibi, kamuda ve akademide de kariyerlerine devam edebilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030035447

Qualification Title
TOURISM MANAGEMENT Bachelor's Degree
Awarding BodySakarya University of Applied Sciences
Awarding Body Contactthe University that Integrates Skills with Knowledge
Awarding Body Urlhttps://www.subu.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

1 Has comprehensive and systematic knowledge about concepts, theories, principles and phenomena in disciplines related to tourism management. 2 Has knowledge about the structure, functioning and importance of tourism sector in the development of the country. 3 Touristic values in Turkey and the world knows, evaluates these values in terms of tourism supply and demand 4 Uses information and communication technologies and software related to the field 5 Has knowledge about the basic concepts, theories, principles and facts in the field of Business, Management Science, Sociology and Economics. 6 Knows and applies management theories and practices that can effectively manage tourism enterprises (hotel business, travel business, food and beverage business, etc.). 7 Knows and applies national and international legal regulations and professional standards related to tourism field and tourism management. 8 Makes personal and professional development continuous; Turkey and predictions for the future can be found by following the developments in the world economy and tourism. 9 Recognize, use and maintain the physical environment, equipment and technologies related to the service area. 10 Knows the service delivery processes in tourism enterprises and performs them in a way to provide guest satisfaction.

Key Competencies-
Further Info

Every lecture has its own measure and evaluation method. Please take a look at each lecture's own details.

Quality Assurance-
Access Requirements

This program receives students by EA (Equal Score Weight) score points according to quota by OSYM (National Assembly of Students Placement).

Conditions for SuccessIndividuals who successfuly completes all mandatory and selective lessons in study plan with 240 ECTS and who also completes mandatory interships are allowed to graduate.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program may work in private sector in especially services industry and also in public sector and academies.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030035447


Qualification Title
TOURISM MANAGEMENT Bachelor's Degree

Awarding Body
Sakarya University of Applied Sciences

Awarding Body Contact
the University that Integrates Skills with Knowledge

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

1 Has comprehensive and systematic knowledge about concepts, theories, principles and phenomena in disciplines related to tourism management. 2 Has knowledge about the structure, functioning and importance of tourism sector in the development of the country. 3 Touristic values in Turkey and the world knows, evaluates these values in terms of tourism supply and demand 4 Uses information and communication technologies and software related to the field 5 Has knowledge about the basic concepts, theories, principles and facts in the field of Business, Management Science, Sociology and Economics. 6 Knows and applies management theories and practices that can effectively manage tourism enterprises (hotel business, travel business, food and beverage business, etc.). 7 Knows and applies national and international legal regulations and professional standards related to tourism field and tourism management. 8 Makes personal and professional development continuous; Turkey and predictions for the future can be found by following the developments in the world economy and tourism. 9 Recognize, use and maintain the physical environment, equipment and technologies related to the service area. 10 Knows the service delivery processes in tourism enterprises and performs them in a way to provide guest satisfaction.


Key Competencies
-

Further Info

Every lecture has its own measure and evaluation method. Please take a look at each lecture's own details.


Quality Assurance
-

Access Requirements

This program receives students by EA (Equal Score Weight) score points according to quota by OSYM (National Assembly of Students Placement).


Conditions for Success
Individuals who successfuly completes all mandatory and selective lessons in study plan with 240 ECTS and who also completes mandatory interships are allowed to graduate.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program may work in private sector in especially services industry and also in public sector and academies.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode