Yeterlilik Kodu | TR0030011981 | |
Yeterlilik Adı | Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | 2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir | |
Sorumlu Kurum URL | https://nevsehir.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO: 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programının turizm sektörüne ve turizm eğitimine yönelik olmak üzere iki temel amacı bulunmaktadır. Programın birinci amacı, stratejik ve yönetsel karar verme konusunda turizm sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yönetici adaylarını yetiştirmektir. Bu bağlamda, öğrencilere turizm sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayacak bilgi ve becerilerin kazandırılması, yöneticilikte karşılaşabilecekleri sorunları analiz edebilmeleri ve problem çözme becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Programın diğer amacı ise öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmak ve onları doktora eğitimi için yeterli düzeye getirmek hedeflenmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Eşit Ağırlık puan türünden en az 55, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’ndan (ÜDS) en az 50 puan almaları gerekmektedir. Adayların sahip olması gereken asgari lisans mezuniyet not ortalaması 100 tam puan üzerinden en az 60.10 veya dörtlük sistemde en az 2.29 olması gerekmektedir. Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programına, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakülteleri, Turizm Fakülteleri, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulları ile eşdeğerliği Enstitü Müdürlüğünce onaylanan Fakülte ve Yüksekokul mezunlarının müracaatları kabul edilmektedir. Başvuran adayların ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %20'si, yabancı dil notunun %20'si dikkate alınarak sıralama yapılmakta ve yapılan sıralama sonucuna göre kontenjanın iki katı kadar aday mülakat sınavına alınmaktadır. Sınava alınan adayların ALES puanının %55'i, lisans mezuniyet notunun %15'i, yabancı dil notunun %15'i, mülakat/yazılı sınavı notunun % 15'i dikkate alınarak ikinci bir sıralama daha yapılmaktadır. Bu şekilde hesaplanan notun en az 55 olması gerekmektedir. İlan edilen kontenjan dahilinde en yüksek puandan en düşük puana doğru seçilen adaylar programa kayıt hakkı kazanırlar. | |
Başarma Şartları | Turizm İşletmeciliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve tezini başarıyla tamamlaması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak iki alanda yoğunlaşmaktadır. Mezunlarımız, turizm ve ağırlama endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde orta ve üst düzey yönetici veya üniversitelerde araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Tam Zamanlı | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030011981
ISCO: 08
ISCO: 08
- Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri kavrar ve uygular.
- Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
- Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
- Makro ve mikro ölçekte turizm plan ve politikaları konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
- Ulusal ve uluslararası turizm işletmelerini etkin şekilde yönetebilmek için gerekli olan önemli işletmecilik ilkelerini bilir, eleştirel şekilde değerlendirir ve uygular.
- Turizm işletmeciliği ile ilgili rekabet stratejileri geliştirir ve uygular.
- Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
- Yaşam boyu öğrenme için gerekli olan davranışlar ve yetkinlikler geliştirir.
- Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
- Turizm İşletmeciliği alanıyla ilgili bilgisayar yazılımı, bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
- Toplumsal ve mesleki etik değerleri kavrar, eleştirel bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışlar geliştirir.
- Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
- Sosyal adalet, kültürel değerler ve çevreye duyarlılık gibi konularda yeterli bilince sahip olur.
Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programının turizm sektörüne ve turizm eğitimine yönelik olmak üzere iki temel amacı bulunmaktadır. Programın birinci amacı, stratejik ve yönetsel karar verme konusunda turizm sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yönetici adaylarını yetiştirmektir. Bu bağlamda, öğrencilere turizm sektörünün gelişmesinde önemli rol oynayacak bilgi ve becerilerin kazandırılması, yöneticilikte karşılaşabilecekleri sorunları analiz edebilmeleri ve problem çözme becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Programın diğer amacı ise öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmak ve onları doktora eğitimi için yeterli düzeye getirmek hedeflenmektedir.
Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Eşit Ağırlık puan türünden en az 55, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’ndan (ÜDS) en az 50 puan almaları gerekmektedir. Adayların sahip olması gereken asgari lisans mezuniyet not ortalaması 100 tam puan üzerinden en az 60.10 veya dörtlük sistemde en az 2.29 olması gerekmektedir. Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programına, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakülteleri, Turizm Fakülteleri, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulları ile eşdeğerliği Enstitü Müdürlüğünce onaylanan Fakülte ve Yüksekokul mezunlarının müracaatları kabul edilmektedir. Başvuran adayların ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %20'si, yabancı dil notunun %20'si dikkate alınarak sıralama yapılmakta ve yapılan sıralama sonucuna göre kontenjanın iki katı kadar aday mülakat sınavına alınmaktadır. Sınava alınan adayların ALES puanının %55'i, lisans mezuniyet notunun %15'i, yabancı dil notunun %15'i, mülakat/yazılı sınavı notunun % 15'i dikkate alınarak ikinci bir sıralama daha yapılmaktadır. Bu şekilde hesaplanan notun en az 55 olması gerekmektedir. İlan edilen kontenjan dahilinde en yüksek puandan en düşük puana doğru seçilen adaylar programa kayıt hakkı kazanırlar.
Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak iki alanda yoğunlaşmaktadır. Mezunlarımız, turizm ve ağırlama endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde orta ve üst düzey yönetici veya üniversitelerde araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir.
Tam Zamanlı
Qualification Code | TR0030011981 | |
Qualification Title | Tourism Management Master's Degree Diploma | |
Awarding Body | Nevşehir Hacı Bektaş Veli University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://nevsehir.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification |
ISCO: 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | The Master of Science in Tourism Management degree program is designed to meet the needs of managers in the tourism industry and instructors/researchers in tourism education programs. The objective of the program is to develop (a) solid academic background in the fields of hospitality and tourism and (b) strong research and problem solving skills. Graduates from this program can integrate newly acquired skills and knowledge in the areas of hotel, restaurant, tourism administration, hospitality education and instruction to enhance their professional career. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The applicants, who intend to apply to Master of Science in Tourism Management program, must have 1. a bachelors degree in tourism, hospitality or a related field accepted by the Institute of Social Sciences 2. a cumulative GPA of 2.29/4.00 or 60.10/100.00 3. a minimum score of 55 from ALES (Academic Staff and Graduate Education Entrance Examination) 4. a minimum score of 50 from KPDS or ÜDS, or equivalent scores from TOEFL or IELTS The students are admitted into the program based on a specific proportion of their GPA, ALES, English language proficiency exams and other requirements defined in the announcements into consideration. 60% of the ALES score, 20% of the GPA and 20% of the language proficiency exam score of each candidate will be calculated and the results will be listed from top to lower scores. The number of the candidates who will be interviewed is twice of the announced quota. After the interview, a second ranking is done by calculating 55% of the ALES score, 15% of the GPA, 15% of the language proficiency exam and 15% of the interview score. Finally, the students are admitted into the program by starting from the student with the highest score until the announced quota is filled. | |
Conditions for Success | To be graduated from this program, students must successfully complete the core and elective courses (a total of 120 ECTS credits) in the curriculum. After completion of the courses, students must prepare a master’s thesis and pass the final oral examination. The final oral examination focuses on the defense of the thesis. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Upon completion of the graduate degree, career opportunities exist in the middle/upper level management positions in the hospitality and tourism industry or as an instructor/researcher in a tourism education program. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Full-Time | |
Url | Open Address |
TR0030011981
ISCO: 08
ISCO: 08
- Have a deeper understanding of tourism and its related fields.
- Understand and apply the national and international legal regulations relevant to tourism.
- Develop creative and practical solutions for contemporary issues in the tourism industry.
- Plan, conduct, evaluate and report a study using scientific research methods.
- Have a detailed understanding of tourism policies and plans both at macro and micro levels.
- Understand, critically evaluate and apply key business principles to run both national and international tourism operations.
- Develop and apply competitive strategies relevant to tourism management.
- Conduct a study on issues which necessitates expertise in the field of tourism both independently and with others.
- Develop behaviors and competencies required for lifelong learning.
- Analyze, critically interpret and evaluate the knowledge and skills they have gained.
- Communicate both verbally and in writing in a foreign language at least at the level of B2 of European Language Portfolio.
- Demonstrate advanced use of software, information and communication technologies relevant to the field of tourism management.
- Understand and critically evaluate social and professional ethical values and behave accordingly.
- Demonstrate effective communication and presentation skills both verbally and in writing.
- Have awareness of social justice, cultural values and environmental issues.
The Master of Science in Tourism Management degree program is designed to meet the needs of managers in the tourism industry and instructors/researchers in tourism education programs. The objective of the program is to develop (a) solid academic background in the fields of hospitality and tourism and (b) strong research and problem solving skills. Graduates from this program can integrate newly acquired skills and knowledge in the areas of hotel, restaurant, tourism administration, hospitality education and instruction to enhance their professional career.
The applicants, who intend to apply to Master of Science in Tourism Management program, must have 1. a bachelors degree in tourism, hospitality or a related field accepted by the Institute of Social Sciences 2. a cumulative GPA of 2.29/4.00 or 60.10/100.00 3. a minimum score of 55 from ALES (Academic Staff and Graduate Education Entrance Examination) 4. a minimum score of 50 from KPDS or ÜDS, or equivalent scores from TOEFL or IELTS The students are admitted into the program based on a specific proportion of their GPA, ALES, English language proficiency exams and other requirements defined in the announcements into consideration. 60% of the ALES score, 20% of the GPA and 20% of the language proficiency exam score of each candidate will be calculated and the results will be listed from top to lower scores. The number of the candidates who will be interviewed is twice of the announced quota. After the interview, a second ranking is done by calculating 55% of the ALES score, 15% of the GPA, 15% of the language proficiency exam and 15% of the interview score. Finally, the students are admitted into the program by starting from the student with the highest score until the announced quota is filled.
Upon completion of the graduate degree, career opportunities exist in the middle/upper level management positions in the hospitality and tourism industry or as an instructor/researcher in a tourism education program.
Full-Time