Yeterlilik Kodu

TR0030028643

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yönetim biliminde ortaya çıkan yeni yaklaşımların turizm sektörü uygulama pratiklerini ve sonuçlarını açıklar.
  • Turizm işletmelerinde finansal yönetimin amaçlarını, örgüt için önemini, fonksiyonlarını ve özel finansal sorunların çözüm yollarını açıklar.
  • Turizm işletmelerinin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, müşteri ilişkileri, işletme yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi verir.
  • Turizm işletmelerinde yönetim muhasebesine ilişkin temel kavramları, maliyet analizini, bütçeleme, fiyatlama ve maliyet kontrolünü yapar.
  • Turizm işletmelerinde pazarlamaya dair temel kavramları, süreçleri, tarafları, pazarlama araştırması özelinde veri toplama tekniklerini, analiz eder.
  • Turizmde liderlik ve yönetim pratiklerini ve bunların etkilerini belirler.
  • Turizm işletmelerinde örgütsel davranış yapısını, süreçlerini ve sonuçlarını açıklar
  • Turizm işletmelerinde gereksinilen insan kaynaklarının niteliğini ve insan kaynakları arasındaki etkileşimi belirler.
  • Gastronomi turizmi, eko-gastronomi ve yavaş felsefesi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek yönetiminde güncel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkileşimlerini analiz eder.
  • Turizm işletmeciliği alanında sorunları araştırma yöntemleri kullanarak çözümleyebilir.
  • Turizm işletmeciliği ve ilgili alanlardaki temel süreli yayınları takip eder.
  • En az bir yabancı dili uluslararası yayınları takip edebilecek düzeyde kullanabilir.
  • Turizm alanıyla ilgili güncel yaklaşımları ve sorunları takip eder.
  • Bölgesel, ulusal ve dünya ölçeğinde turizm politikalarını ve bu doğrultudaki planları bilir, analiz eder ve yorumlar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı Notu Katsayı 100 puan üzerinden not dönüşümü AA 4,0 90 - 100 BA 3,5 85 - 89 BB 3,0 80 - 84 CB 2,5 75 - 79 CC 2,0 70 - 74 DC 1,5 60 - 69 DD 1,0 50 - 59 FD 0,5 30 - 49 FF 0,0 0 - 29 Ayrıca, harf notlarından; a) DS : Devamsız, b) S : Başarılı, c) U : Başarısız olarak harf ile tanımlanır. Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yüksek lisans programına başvuruda bulunacak olan adayların; • Bir lisans diplomasına sahip olması, • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmak • Yabancı Dil Sınavından en az 40 puan almak.

Başarma ŞartlarıBu tezli yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler, *En az 120 AKTS’lik 7 ders (21 yerel kredi) , bir seminer ve tez almakla (Tezin ve seminer dersinin kredisi bulunmamakta, bu ders “Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilmektedir) *Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla, *4.00 üzerinden en az 2.00Genel Not Ortalamasına sahip olmakla yükümlüdürler.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı yüksek Lisans mezunları, turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentaları, konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işlemeleri ve eğlence işletmeleri başta olmak üzere hizmet sektörünün diğer alanlarında da (Sigortacılık, Bankacılık, vb.) çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirmeleri suretiyle ilgili bölümlerde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030028643


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yönetim biliminde ortaya çıkan yeni yaklaşımların turizm sektörü uygulama pratiklerini ve sonuçlarını açıklar.
  • Turizm işletmelerinde finansal yönetimin amaçlarını, örgüt için önemini, fonksiyonlarını ve özel finansal sorunların çözüm yollarını açıklar.
  • Turizm işletmelerinin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, müşteri ilişkileri, işletme yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi verir.
  • Turizm işletmelerinde yönetim muhasebesine ilişkin temel kavramları, maliyet analizini, bütçeleme, fiyatlama ve maliyet kontrolünü yapar.
  • Turizm işletmelerinde pazarlamaya dair temel kavramları, süreçleri, tarafları, pazarlama araştırması özelinde veri toplama tekniklerini, analiz eder.
  • Turizmde liderlik ve yönetim pratiklerini ve bunların etkilerini belirler.
  • Turizm işletmelerinde örgütsel davranış yapısını, süreçlerini ve sonuçlarını açıklar
  • Turizm işletmelerinde gereksinilen insan kaynaklarının niteliğini ve insan kaynakları arasındaki etkileşimi belirler.
  • Gastronomi turizmi, eko-gastronomi ve yavaş felsefesi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek yönetiminde güncel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Turizmin sosyal, kültürel ve çevresel etkileşimlerini analiz eder.
  • Turizm işletmeciliği alanında sorunları araştırma yöntemleri kullanarak çözümleyebilir.
  • Turizm işletmeciliği ve ilgili alanlardaki temel süreli yayınları takip eder.
  • En az bir yabancı dili uluslararası yayınları takip edebilecek düzeyde kullanabilir.
  • Turizm alanıyla ilgili güncel yaklaşımları ve sorunları takip eder.
  • Bölgesel, ulusal ve dünya ölçeğinde turizm politikalarını ve bu doğrultudaki planları bilir, analiz eder ve yorumlar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı Notu Katsayı 100 puan üzerinden not dönüşümü AA 4,0 90 - 100 BA 3,5 85 - 89 BB 3,0 80 - 84 CB 2,5 75 - 79 CC 2,0 70 - 74 DC 1,5 60 - 69 DD 1,0 50 - 59 FD 0,5 30 - 49 FF 0,0 0 - 29 Ayrıca, harf notlarından; a) DS : Devamsız, b) S : Başarılı, c) U : Başarısız olarak harf ile tanımlanır. Tez çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yüksek lisans programına başvuruda bulunacak olan adayların; • Bir lisans diplomasına sahip olması, • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmak • Yabancı Dil Sınavından en az 40 puan almak.


Başarma Şartları
Bu tezli yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler, *En az 120 AKTS’lik 7 ders (21 yerel kredi) , bir seminer ve tez almakla (Tezin ve seminer dersinin kredisi bulunmamakta, bu ders “Başarılı/Başarısız” olarak değerlendirilmektedir) *Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CC/S notu ile başarılı olmakla, *4.00 üzerinden en az 2.00Genel Not Ortalamasına sahip olmakla yükümlüdürler.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı yüksek Lisans mezunları, turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentaları, konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işlemeleri ve eğlence işletmeleri başta olmak üzere hizmet sektörünün diğer alanlarında da (Sigortacılık, Bankacılık, vb.) çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirmeleri suretiyle ilgili bölümlerde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030028643

Qualification Title
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030028643


Qualification Title

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address