Yeterlilik Kodu | TR0030035448 | |
Yeterlilik Adı | Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kemalpaşa, Kemalpaşa, 54050 Serdivan/Sakarya | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.subu.edu.tr/tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Öğrenci YÖK koşullarınca belirtilen lisans üstü öğrenim şartlarını sağlamış olmalıdır. | |
Başarma Şartları | Programı tamamlamak için ders planında ilan edilen lisansüstü derslerden toplamda 8 adet ders ile seminer dersi ve uzmanlık alan derslerinden başarılı olunması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak jüri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci turizm sektöründe veya akademisinde kariyerine devam edebilir. Ayrıca Turizm İşletmeciliği alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora programına başvuruda bulunabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030035448
ISCO 08
ISCO 08
- Turizm İşletmeciliği alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir.
- Turizm sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
- Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı, başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
- Genel ve alanına özgü araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibidir.
- Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
- Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, örgüt yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi sahibidir.
- Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde uygulamalarda bulunur.
- Yazılı, sözlü ve görsel olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
- Turizm İşletmeciliği alanıyla ilgili bilgisayar yazılımı, bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir.
Öğrenci YÖK koşullarınca belirtilen lisans üstü öğrenim şartlarını sağlamış olmalıdır.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci turizm sektöründe veya akademisinde kariyerine devam edebilir. Ayrıca Turizm İşletmeciliği alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora programına başvuruda bulunabilir.
Qualification Code | TR0030035448 | |
Qualification Title | TOURISM MANAGEMENT Bachelor's Degree | |
Awarding Body | Sakarya University of Applied Sciences | |
Awarding Body Contact | the University that Integrates Skills with Knowledge | |
Awarding Body Url | https://www.subu.edu.tr/en | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | 1 Improves the knowledge in the field of Tourism Management and related disciplines at the level of expertise 2 Develops creative and practical solutions for current issues and problems in tourism sector 3 Conducts a study on subjects requiring expertise in the field effectively with others and independently 4 Has knowledge about general and field-specific research methods 5 Plans, conducts, evaluates and presents a research related to the field using scientific research methods 6 Has detailed information about internal and external environmental factors, service processes and operations, organizational management, policies and strategies of tourism enterprises. 7 Performs practices within the framework of ethical principles and legal regulations related to the field of tourism management 8 Demonstrate effective communication and presentation skills in written, oral and visual 9 Uses computer software, information and communication technologies in the field of Tourism Management at an advanced level 10 To be able to communicate verbally and in writing by using a foreign language at least at B2 level of European Language Portfolio | |
Key Competencies | - | |
Further Info | This section is explained in the course introduction and application form of the related course. Please see the related course in the Lesson Plan section. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The student who wishes to register for the master's program must complete the processes determined by YÖK and pass the examinations in accordance with the academic and legal regulations of the university. | |
Conditions for Success | In order to complete the program, a total of 8 courses, one of the compulsory graduate courses announced in the course plan, and the seminar and specialization courses are required to be successful. Following the completion of the course phase, the thesis should be submitted under the supervision of the instructor. In addition, the student whose thesis is accepted is required to present his / her work successfully in front of the jury to be appointed orally. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Upon successful completion of the program, the student can continue his career in the tourism industry or academy. In addition, students may apply to the doctorate program in the field of Tourism Management or other disciplines accepting students from this field. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030035448
ISCO 08
ISCO 08
1 Improves the knowledge in the field of Tourism Management and related disciplines at the level of expertise 2 Develops creative and practical solutions for current issues and problems in tourism sector 3 Conducts a study on subjects requiring expertise in the field effectively with others and independently 4 Has knowledge about general and field-specific research methods 5 Plans, conducts, evaluates and presents a research related to the field using scientific research methods 6 Has detailed information about internal and external environmental factors, service processes and operations, organizational management, policies and strategies of tourism enterprises. 7 Performs practices within the framework of ethical principles and legal regulations related to the field of tourism management 8 Demonstrate effective communication and presentation skills in written, oral and visual 9 Uses computer software, information and communication technologies in the field of Tourism Management at an advanced level 10 To be able to communicate verbally and in writing by using a foreign language at least at B2 level of European Language Portfolio
This section is explained in the course introduction and application form of the related course. Please see the related course in the Lesson Plan section.
The student who wishes to register for the master's program must complete the processes determined by YÖK and pass the examinations in accordance with the academic and legal regulations of the university.
Upon successful completion of the program, the student can continue his career in the tourism industry or academy. In addition, students may apply to the doctorate program in the field of Tourism Management or other disciplines accepting students from this field.