Yeterlilik Kodu | TR0030003304 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Harran Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Şanlıurfa-Mardin Karayolu Üzeri 18.Km Şanlıurfa/Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.harran.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Arasınav %40Final %60Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile programa yerleşmiş olmak. Üniversite kaydını ve ders kaydını yaptırmış olmak. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.Tüm dersleri başarmış olmak ve 40 iş günü stajını tamamlamış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan öğrenciler, otel işletmeleri, tatil köyleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri v.b turizm işletmelerinde önbüro, yiyecek-içecek, kat hizmetleri, muhasebe departmanları, müşteri ilişkileri gibi çeşitli departmanlarda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birimlerde iş imkânları bulmaktadırlar. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003304
- Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında temel kavramlar ile teorik bilgileri tanımlar.
- Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
- Konaklama işletmelerinde önbüro, önbüroda kulllanılan sistemler, önbürodaki süreçler, oda satış fiyatının bulunması ve önbüro faaliyetlerinin bütçelenmesi gibi konularda bilgi sahibi olur.
- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımların nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
- Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
- İş hayatında ve günlük hayatta karşılaşılacağı iletişim sorunları çözer, ast ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
- Toplumsal, kültürel, ahlaki, hukuki, mesleki ve etik değerleri kavrar ve iş hayatında ve günlük hayatında uygular.
- Kat hizmetleri yönetimi, oda ve genel alan temizliği, çamaşırhane yönetimi, temizlik ürünlerinin kullanımı ve denetimini bilir ve uygular.
- Eğitim-öğretim döneminde ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgiler ile yabancı dil bilgisini sektörde rahatlıkla kullanır.
- Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
- Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
- Turizm işletmelerini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
- Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
- Mesleği ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
- İnsan kaynağı temini, eğitim, oryantasyon, performans değerlendirme, kariyer planlama vb. konuları bilir ve uygular.
Arasınav %40Final %60Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile programa yerleşmiş olmak. Üniversite kaydını ve ders kaydını yaptırmış olmak.
Mezun olan öğrenciler, otel işletmeleri, tatil köyleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri v.b turizm işletmelerinde önbüro, yiyecek-içecek, kat hizmetleri, muhasebe departmanları, müşteri ilişkileri gibi çeşitli departmanlarda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birimlerde iş imkânları bulmaktadırlar.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030003304 | |
Qualification Title | Associate Degree in Tourism and Hotel Managementi Associate of Science | |
Awarding Body | Harran University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.harran.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Midterm Exam % 40Final % 60Students must obtain grades with an average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the program (equivalent to a total of 120 ECTS). | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Placement made by ÖSYM to be settled with the perograma. Record of university and course to be enrolled. | |
Conditions for Success | Students must obtain grades with an average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the program (equivalent to a total of 120 ECTS). 4 semesters all courses of the care. 40 working days to accomplish the internship. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who graduate, find job opportunities in hotels, holiday resorts, travel agencies, food and beverage business, etc. tourism businessess front office, food and beverage, housekeeping, accounting department, customer relations as well as various departments of Culture and Tourism of the Ministry of units. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030003304
ISCO:08
ISCO:08
Midterm Exam % 40Final % 60Students must obtain grades with an average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the program (equivalent to a total of 120 ECTS).
Placement made by ÖSYM to be settled with the perograma. Record of university and course to be enrolled.
Students who graduate, find job opportunities in hotels, holiday resorts, travel agencies, food and beverage business, etc. tourism businessess front office, food and beverage, housekeeping, accounting department, customer relations as well as various departments of Culture and Tourism of the Ministry of units.
Qualification is continuous