Yeterlilik Kodu | TR0030008396 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.kmu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Seyahat, turizm ve boş zaman | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak. | |
Başarma Şartları | Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030008396
- Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları ve temel teorileri bilir.
- Genel turizm ve turizm işletmelerine yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını (önbüro otomasyon sistemi, yiyecek içecek otomasyon sistemi vb) ve turizmin sektörünün gerektirdiği düzeyde diğer bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
- Pazarlama ve uluslar arası pazarlamanın temel kavramlarını bilir ve turizmle ilişkilendirerek tüketici davranışlarını analiz eder. Uzun dönem tüketici/müşteri ilişkileri için stratejiler belirler.
- Turizm ekonomisi hakkında genel bilgi sahibi olur. Turizm talebini, turizm arzını Turizmde tüketici davranışlarını, üretici ve firma davranışlarını, turizm sektöründe piyasa çeşitlerini bilir.
- Kat hizmetleri departmanının işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
- Önbüro departmanının işleyişini bilir ve önbüro departmanında çalışabilecek bilgi ve becerilere sahip olur.
- Temel düzeyde iş hayatında kullanabileceği muhasebe bilgilerine sahip olur.
- Turizm işletmelerinin işleyişleri ile ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olur.
- Mesleki alanının gerektirdiği yabancı dilde yazılmış belgeleri anlar ve yorumlar. Alanlarının gerektirdiği düzeyde en az bir yabancı dili kullanarak meslektaşları ve turistlerle yazılı ve sözlü iletişim kurar.
- Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, Mesleğin gerektirdiği ahlaki kuralları bilir ve kendi hayatında uygular.
- Yiyecek- içecek işletmeciliği hakkında ve genel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibidir.
- Ülkemizin ve bölgemizin tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek düzeyde tarihsel ve kültürel bilgiye sahiptir.
- Turizmle ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, turizmde yenilikçi olma gerekliliğinin farkındadır.
100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Mezun profilimizi, turizm sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizm işletmelerinde çalışabilecek, Türkiye ve dünya turizm sektörünü yakından takip eden, alanıyla ilgili yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiyle donatılmış, yabancı dili olan bireyler oluşturmaktadır.
ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.
Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentelerinde, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030008396 | |
Qualification Title | Tourism and Hotel Management Associate Degree | |
Awarding Body | Karamanoğlu Mehmetbey University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.kmu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Travel, tourism and leisure | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission. | |
Conditions for Success | Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates of program can work in the departments (frontoffice, houskeeping, F&B, Marketing & sales, Human Resource etc), food and beverage businesses, travel agencies (reservation, operation, ticketing, accounting, e.t.c.). Also they can work in the various positions of ground services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector. they have possibility to work in institutions and organizations belong to Ministry of Culture And Tourism. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030008396
Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).Individuals who are be able to work in the companies operating various fields in tourism sector, who follow the Turkey and world tourism sector, have enough theorical and pratical knowledge about his/her field and foreign language.
To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.
Graduates of program can work in the departments (frontoffice, houskeeping, F&B, Marketing & sales, Human Resource etc), food and beverage businesses, travel agencies (reservation, operation, ticketing, accounting, e.t.c.). Also they can work in the various positions of ground services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector. they have possibility to work in institutions and organizations belong to Ministry of Culture And Tourism.
Qualification is continuous