Yeterlilik Kodu | TR0030025184 | |
Yeterlilik Adı | Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Hitit Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kuzey Kampüsü, Çevre Yolu Blv., 19030 Çorum Merkez/Çorum | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.hitit.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
ÖSYM Üniversite Giriş Sınavı: Liselerden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Temel Yeterlilik Sınavına (TYT) girmeleri ve yeterli puanı almaları halinde programa kabul edilirler. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilir. | |
Başarma Şartları | 120 AKTS tamamlayıp mezun olmak için, öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 (CC) ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olan öğrencilerin başlıca istihdam edilebileceği sektörler şunlardır: Konaklama İşletmeleri (Otel, Tatil Köyü, vb.), Yiyecek-İçecek İşletmeleri (Restoran, Kafe, Catering), Havayolu İşletmeleri, Çeşitli Ulaştırma Şirketleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Yazarlığı ve Fotoğrafçılığı, Kongre-Konferans Merkezleri, Hastanelerde yatak ve yiyecek-içecek servis hizmetleri, Turizm Enformasyon Merkezlerinde çalışabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030025184
- Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili bilimsel bilgiye ulaşma, rapor hazırlama ve yazma konusunda temel teknikleri uygular.
- Disiplinler arası çalışma yeteneği kazanır ve farklı disiplinlere ait bilgileri etkin bir şekilde kullanır.
- Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili uygulamaların sosyal, toplumsal, ekonomik ve etik boyutlarını araştırarak tanımlar.
- Literatür takibi yapar, teknik sunum hazırlar, çeşitli platformlarda yazılı, sözlü ve görsel olarak sunabilir.
- Hayat boyu öğrenmenin ve adalete hizmet duygusunun önemini benimser, bilimsel ve teknolojik yenilikler ile hukuki düzenlemeleri yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve kalite çerçevesinde izler.
- Meslektaşları ile Türkçe ve Avrupa Dil Portföyü olan A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilgisi ile yazılı ve sözlü iletişim kurma becerisine sahip olur.
- Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılım ile turizm ve otel işletmeciliğine özgü bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisine sahip olur.
- Alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında bilgi sahibi olur.
- Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
- Turizm mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri yerine getirir ve ilgili paydaşlarla yazışma yapma becerisine sahip olur.
- Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili yönetim, üretim, tüketim ve çeşitli uygulama süreçlerindeki servis ve ön büro işlemlerini, tekniklerini, esaslarını bilir ve uygular.
- Ülkenin turizm coğrafyası konusunda kültürel birikim ile turizmin ekonomik etkisi ve pazarlama uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖSYM Üniversite Giriş Sınavı: Liselerden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Temel Yeterlilik Sınavına (TYT) girmeleri ve yeterli puanı almaları halinde programa kabul edilirler. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olan öğrencilerin başlıca istihdam edilebileceği sektörler şunlardır: Konaklama İşletmeleri (Otel, Tatil Köyü, vb.), Yiyecek-İçecek İşletmeleri (Restoran, Kafe, Catering), Havayolu İşletmeleri, Çeşitli Ulaştırma Şirketleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Yazarlığı ve Fotoğrafçılığı, Kongre-Konferans Merkezleri, Hastanelerde yatak ve yiyecek-içecek servis hizmetleri, Turizm Enformasyon Merkezlerinde çalışabilir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030025184 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |