Yeterlilik Kodu

TR0030009007

Yeterlilik Adı
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKütahya Dumlupınar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDPÜ Rektörlük Binası, Evliya Çelebi Yerleşkesi Merkez / Kütahya
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dpu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörünün temel kavramları ve bileşenleri hakkında bilgi sahibidir.İyi derecede Türk Dili kullanım bilgisine sahip olur.
  • Türkçeyi doğru olarak kullanır.
  • Türkçe yazılmış resmi ve teknik belgeleri okur, anlar ve hazırlar.
  • En az bir yabancı dili anlama, konuşma ve yazma derecesinde bilgi sahibidir.
  • Sektörle ilgili uluslararası terimleri bilir. İkinci bir yabancı dili anlar ve iletişim kurar.
  • Otel işletmeciliğinin temel konuları hakkında bilgi sahibidir.
  • Mutfak hizmetleri, kongre ve fuar organizasyonu, kat hizmetleri, yiyecek içecek hizmetleri, ziyafet ve ikram hizmetleri, önbüro işlemler ve otomasyonu hakkında bilgi sahibidir.
  • Bilgisayar sistemlerinin temel kavramlarını ve otel işletmeleriyle ilgili programların kullanım becerileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Otelcilik sektöründeki hazır paket bilgisayar programlarından en az birini kullanabilir.
  • Seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü ve turizm rehberliği hakkında bilgi sahibidir.
  • Türkiye’nin tarihi ve coğrafyası ve Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi hakkında bilgi sahibidir.
  • Türkiye’nin turizm coğrafyası ve turistik değerlerini bilir.Yazılı ve sözlü iletişim yapabilir.
  • Turizmde iletişimin önemini bilir ile vücut dilini iyi kullanabilir.
  • Makro ölçekteki turizm plan ve politikalarını bilir ve turizm işletmelerinde yönetimin yerel, ulusal ve uluslar arası boyutlarını kavrar.
  • Sosyal ve mesleki etik konusunda bilinçlidir.
  • Etiğe ilişkin bilgi düzeyini üst düzeye çıkarır, eleştirel bakış açısını kazanır.
  • Mesleki alanının gerektirdiği temel matematiksel ve bilimsel hesaplamaları yapar.
  • Turizmle ilgili finansal muhasebe, konaklama işletmeleri muhasebesi ve turizm işletmelerinde maliyet analizler hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm sektöründeki güncel sorunların kaynağın belirleyebilir ve çözüm önerileri sunabilir.
  • Turizm ile ilgili son gelişmeleri izleyebilir ve değerlendirmelerde bulunup olay ve durumları yorumlayabilir.
  • Yeterli seviyede genel kültüre sahip olmak (anadil, yabancı dil, tarih vb)
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma Dumlupınar Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Tanımları nda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Ön lisans programında mevcut olan (toplam 120AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2,0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise diplomasıÜlke çapında bir Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (YGS ve LYS) yoluyla yerleştirme

Başarma ŞartlarıÖn lisans programında mevcut olan (toplam 120AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2,0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.Öğrenciler, her yıl için 15 iş günü mesleki eğitim, birinci ve ikinci yıl eğitim programının sonunda toplam 30 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Okuldan mezun olmak için GPAlarının 2.00 derecenin üzerinde olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar turizm sektörünün her alanında iş imkanına sahiptir, özellikle konaklama işletmelerinde öncelikli olarak kabul görürler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030009007


Yeterlilik Adı
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
DPÜ Rektörlük Binası, Evliya Çelebi Yerleşkesi Merkez / Kütahya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörünün temel kavramları ve bileşenleri hakkında bilgi sahibidir.İyi derecede Türk Dili kullanım bilgisine sahip olur.
  • Türkçeyi doğru olarak kullanır.
  • Türkçe yazılmış resmi ve teknik belgeleri okur, anlar ve hazırlar.
  • En az bir yabancı dili anlama, konuşma ve yazma derecesinde bilgi sahibidir.
  • Sektörle ilgili uluslararası terimleri bilir. İkinci bir yabancı dili anlar ve iletişim kurar.
  • Otel işletmeciliğinin temel konuları hakkında bilgi sahibidir.
  • Mutfak hizmetleri, kongre ve fuar organizasyonu, kat hizmetleri, yiyecek içecek hizmetleri, ziyafet ve ikram hizmetleri, önbüro işlemler ve otomasyonu hakkında bilgi sahibidir.
  • Bilgisayar sistemlerinin temel kavramlarını ve otel işletmeleriyle ilgili programların kullanım becerileri hakkında bilgi sahibidir.
  • Otelcilik sektöründeki hazır paket bilgisayar programlarından en az birini kullanabilir.
  • Seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü ve turizm rehberliği hakkında bilgi sahibidir.
  • Türkiye’nin tarihi ve coğrafyası ve Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi hakkında bilgi sahibidir.
  • Türkiye’nin turizm coğrafyası ve turistik değerlerini bilir.Yazılı ve sözlü iletişim yapabilir.
  • Turizmde iletişimin önemini bilir ile vücut dilini iyi kullanabilir.
  • Makro ölçekteki turizm plan ve politikalarını bilir ve turizm işletmelerinde yönetimin yerel, ulusal ve uluslar arası boyutlarını kavrar.
  • Sosyal ve mesleki etik konusunda bilinçlidir.
  • Etiğe ilişkin bilgi düzeyini üst düzeye çıkarır, eleştirel bakış açısını kazanır.
  • Mesleki alanının gerektirdiği temel matematiksel ve bilimsel hesaplamaları yapar.
  • Turizmle ilgili finansal muhasebe, konaklama işletmeleri muhasebesi ve turizm işletmelerinde maliyet analizler hakkında bilgi sahibidir.
  • Turizm sektöründeki güncel sorunların kaynağın belirleyebilir ve çözüm önerileri sunabilir.
  • Turizm ile ilgili son gelişmeleri izleyebilir ve değerlendirmelerde bulunup olay ve durumları yorumlayabilir.
  • Yeterli seviyede genel kültüre sahip olmak (anadil, yabancı dil, tarih vb)

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma Dumlupınar Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders Tanımları nda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Ön lisans programında mevcut olan (toplam 120AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2,0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise diplomasıÜlke çapında bir Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (YGS ve LYS) yoluyla yerleştirme


Başarma Şartları
Ön lisans programında mevcut olan (toplam 120AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2,0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.Öğrenciler, her yıl için 15 iş günü mesleki eğitim, birinci ve ikinci yıl eğitim programının sonunda toplam 30 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Okuldan mezun olmak için GPAlarının 2.00 derecenin üzerinde olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar turizm sektörünün her alanında iş imkanına sahiptir, özellikle konaklama işletmelerinde öncelikli olarak kabul görürler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030009007

Qualification Title
Awarding BodyKütahya Dumlupınar University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.dpu.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Being aware of the tourism sector and showing the fundamentals of concepts about the sector.
  • Being aware of components of the tourism sector.
  • To have a good knowledge of Turkish language usage.
  • To use as Turkish language correctly.
  • To read, understand and prepare of official and technical documents written in Turkish.
  • At least one foreign language comprehension, speaking and writing.
  • Being aware of sector related international terms.
  • Being able to communicate and understand a second foreign language.
  • Being aware of main activity issues of hotel enterprises.
  • Being aware of kitchen services, housekeeping, food and beverage services, banquet and treat services, front desk transactions and front desk automation
  • Being aware of usage abilities of basic concepts of computer systems and programs related hotel enterprises.
  • Computer programs for ready to use at least one of the hotel industry.
  • Being aware of travel agencies and tour operatory and tourism guidance.
  • Being aware of history and geography of Turkey and principles of Atatürk and history of Turkish revolution.
  • Being aware of geography of tourism and touristic values of Turkey.Being able to make written and spoken communication.
  • Knowing the importance of communication in tourism and to use good body language.
  • To understand the macro specialty of tourism plan and strategies and to understand national, international, global and local dimension of tourism companiesBeing conscious about social and professional ethics.
  • To maximize the knowledge level of information relating to Ethic. To get critical perspective.
  • To make basic mathematical and scientific calculations required by professional area.
  • Being aware of tourism related financial accounting, cost analysis in tourism business and accounting in accommodation business.
  • To define the source of the current issues of tourism and find solutions.
  • Recent developments related to tourism on the scene, and states to monitor and interpret assessments.
  • Having enough level of general culture (Mother language, foreign languages, history etc)
Key Competencies-
Further Info
  • Examinations, grading and grading are carried out in accordance with Dumlupınar University Associate Degree, Undergraduate Education-Examination and Examination Regulations.
  • The measurement and evaluation methods used for each course are explained in detail in Course Descriptions .
  • Students who successfully complete the courses (120 ECTS credits in total) in the Associate Degree Program and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded associate degree.
Quality Assurance-
Access Requirements

High School Diploma Placement through a nation-wide Student Selection and Placement Examinations (YGS and LYS)

Conditions for SuccessStudents who successfully complete the courses (120 ECTS credits in total) in the Associate Degree Program and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded associate degree.Students are required to do 15 workdays vocational training for each year and totally 30 workdays at the end of first and second years educational programme. To graduate from the school, their GPA must be over 2.00 degree.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to work in all areas of the tourism sector, graduates can be primarily accepted by the accommodation enterprises

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030009007


Qualification Title

Awarding Body
Kütahya Dumlupınar University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Being aware of the tourism sector and showing the fundamentals of concepts about the sector.
  • Being aware of components of the tourism sector.
  • To have a good knowledge of Turkish language usage.
  • To use as Turkish language correctly.
  • To read, understand and prepare of official and technical documents written in Turkish.
  • At least one foreign language comprehension, speaking and writing.
  • Being aware of sector related international terms.
  • Being able to communicate and understand a second foreign language.
  • Being aware of main activity issues of hotel enterprises.
  • Being aware of kitchen services, housekeeping, food and beverage services, banquet and treat services, front desk transactions and front desk automation
  • Being aware of usage abilities of basic concepts of computer systems and programs related hotel enterprises.
  • Computer programs for ready to use at least one of the hotel industry.
  • Being aware of travel agencies and tour operatory and tourism guidance.
  • Being aware of history and geography of Turkey and principles of Atatürk and history of Turkish revolution.
  • Being aware of geography of tourism and touristic values of Turkey.Being able to make written and spoken communication.
  • Knowing the importance of communication in tourism and to use good body language.
  • To understand the macro specialty of tourism plan and strategies and to understand national, international, global and local dimension of tourism companiesBeing conscious about social and professional ethics.
  • To maximize the knowledge level of information relating to Ethic. To get critical perspective.
  • To make basic mathematical and scientific calculations required by professional area.
  • Being aware of tourism related financial accounting, cost analysis in tourism business and accounting in accommodation business.
  • To define the source of the current issues of tourism and find solutions.
  • Recent developments related to tourism on the scene, and states to monitor and interpret assessments.
  • Having enough level of general culture (Mother language, foreign languages, history etc)

Key Competencies
-

Further Info
  • Examinations, grading and grading are carried out in accordance with Dumlupınar University Associate Degree, Undergraduate Education-Examination and Examination Regulations.
  • The measurement and evaluation methods used for each course are explained in detail in Course Descriptions .
  • Students who successfully complete the courses (120 ECTS credits in total) in the Associate Degree Program and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded associate degree.

Quality Assurance
-

Access Requirements

High School Diploma Placement through a nation-wide Student Selection and Placement Examinations (YGS and LYS)


Conditions for Success
Students who successfully complete the courses (120 ECTS credits in total) in the Associate Degree Program and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded associate degree.Students are required to do 15 workdays vocational training for each year and totally 30 workdays at the end of first and second years educational programme. To graduate from the school, their GPA must be over 2.00 degree.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to work in all areas of the tourism sector, graduates can be primarily accepted by the accommodation enterprises


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address