Yeterlilik Kodu

TR0030027884

Yeterlilik Adı
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Aydın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFlorya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttps://www.aydin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programın temel amacı Türk dilinin yapısı ve gelişimini, Türk edebiyatının dönemleri, şahsiyetleri, eserleri ve özelliklerini öğreterek; Türk kültürü konularında bilgili, ulusal kültürün bilincinde ve evrensel kültürle barışık, yaratıcı düşünce sahibi, çözüm üretebilen bireyler yetiştirmektir. Türk dili ve edebiyatını bütün tarihi ve coğrafyası içinde tanıtmak, modern araştırma yöntemlerini kullanarak Türk dilinin ve edebiyatının metinlerini incelemeyi ve yorumlamayı kavratmak, Türk dili ve edebiyatını her seviyede insana tanıtma ve öğretme metodu kazandırmak, Dünya Türkolojisinin geldiği seviye çerçevesinde uluslararası ilişkileri yönlendirecek etkinliğe eriştirmek ve Türk dünyası ile daha sıkı ilişkileri sağlayacak birikimi vermek ise diğer amaçları arasında yer alır.

Öğrenme Ortamları

Bölüm öğrencileri bu örgün eğitim programında, dersin yükümlülüklerini grup ödevi ve proje hazırlama gibi çeşitli yollarla sağlarken seminerler, yerinde uygulamalar, mesleki faaliyet, sosyal faaliyet ve alan çalışması ile de öğrendiklerini uygulama fırsatı bulurlar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkçeyi derin tarihi ve geniş coğrafyası içinde çok renkli bir bütün olarak görür.
  • Türk edebiyatının geçirmiş olduğu dönemleri inceler.
  • Bu dönemlerdeki sanat anlayışlarını ve eserleri anlayıp yorumlar.
  • Karşılaştırmalı dil ve edebiyat çalışmaları yapar.
  • Dönemleri meydana getiren şahsiyetleri tanır.
  • Çağdaş sanat görüşlerine dayalı yöntemlerle araştırma ve değerlendirmelerde bulunur.
  • Dil ve edebiyat problemlerini disiplinler arası yaklaşımla çözer.
  • Bilgisayar ve bilgi teknolojilerinden faydalanır.
  • Uluslararası bilimsel standartları yakalama çabasında olan öğretmenler, bilim insanları ve uzmanı olur.
  • Türkçeyi güzel ve doğru bir şekilde kullanabilme; dil ve edebiyat bilgilerini kullanabilme becerisini kazanır.
Anahtar Yetkinlikler
  • Alanı ile ilgili araştırma, uygulama ve proje gibi çalışmaları bireysel olarak yürütür.
  • Alanı ile ilgili araştırma, uygulama ve proje gibi çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Alanının beklentilerine cevap veren, ufku geniş, özgün ve yeniliklere açık bir araştırmacı kimliği kazanır.
  • Alanı ile ilgili her türlü çalışmada sosyal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Alanı ile ilgili çeşitli konularda yazılı bir metin hazırlar.
  • Yazılı bir metni dil ve anlatım bakımından kontrol eder.
  • Farklı dinleyici gruplarına alanıyla ilgili konularda sözlü olarak bilgi verir.
  • Bir sanat dalı olan edebiyatın toplum üzerinde yaratabileceği olumlu etkilerini gerek meslek hayatına gerek sosyal hayata aktarır.
  • Hayat boyu öğrenme, çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik gibi güncel konuları araştırır.
  • Öğrenme ve öğrendiğini ürüne dönüştürme sürecini yönetir.
  • Türkçeyi doğru, güzel ve etkin bir biçimde kullanır.
  • Meslek ahlakı ve mesleki sorumluluk bilinci ile hareket eder.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, sunum, final sınavı, vb.) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar, üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.

(1) Öğrencilere aldıkları her ders için, öğretim elemanı tarafından dönem sonunda takdir edilen ham not, Senato tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde ve bağıl değerlendirme esas alınarak ikinci fıkradaki eşdeğer harf notuna dönüştürülür.

(2) AKTS ve harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

  • Puan Katsayısı Harf Notu 90-100 4,0 AA 85-89 3,5 BA 80-84 3,0 BB 75-79 2,5 CB 70-74 2,0 CC 60-69 1,5 DC 50-59 1,0 DD 40-49 0,5 FD 39 ve altı 0,0 FF

(3) Üniversitenin notları AKTS notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır:

  • Üniversite Notu AKTS Notu AA A BA BB B CB CC C DC D DD E FD FX FF F
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları hâlinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

19.11.2022/ 30.09.2025

Giriş Şartı

Türk öğrenciler, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre sözel puan türü ile kabul edilirler.

Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye doğrudan yaptıkları başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilirler. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.

Başarma ŞartlarıBir öğrencinin Türk Dili ve Edebiyatı programından mezun olabilmesi için: Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 240 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması, İlgili yönetim kurulunca mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir. Mezuniyet kararı verilen öğrencilere ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak diploma ile birlikte İngilizce düzenlenmiş bir diploma eki verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenciler lisans eğitimlerini sürdürürken yan dal, çift ana dal ve uluslararası değişim programlarından faydalanabilir. Mezuniyet sonrasında ise yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilir veya T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, özel okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapma, radyo, televizyon ve gazetelerde metin yazarlığı, yayınevlerinde editör olarak çalışma, Yurt dışında Yunus Emre Enstitüleri'nde görev alma, Kültür Bakanlığı ve diğer Bakanlıklarda, Türk Dil Kurumu'nda, kütüphanelerde, müzelerde, kamu ve özel kurumlara bağlı arşivlerde, yurt dışı eğitim ve öğretim kurumlarında çalışma gibi diğer kariyer yollarını seçebilirler

Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030027884


Yeterlilik Adı
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Aydın Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programın temel amacı Türk dilinin yapısı ve gelişimini, Türk edebiyatının dönemleri, şahsiyetleri, eserleri ve özelliklerini öğreterek; Türk kültürü konularında bilgili, ulusal kültürün bilincinde ve evrensel kültürle barışık, yaratıcı düşünce sahibi, çözüm üretebilen bireyler yetiştirmektir. Türk dili ve edebiyatını bütün tarihi ve coğrafyası içinde tanıtmak, modern araştırma yöntemlerini kullanarak Türk dilinin ve edebiyatının metinlerini incelemeyi ve yorumlamayı kavratmak, Türk dili ve edebiyatını her seviyede insana tanıtma ve öğretme metodu kazandırmak, Dünya Türkolojisinin geldiği seviye çerçevesinde uluslararası ilişkileri yönlendirecek etkinliğe eriştirmek ve Türk dünyası ile daha sıkı ilişkileri sağlayacak birikimi vermek ise diğer amaçları arasında yer alır.


Öğrenme Ortamları

Bölüm öğrencileri bu örgün eğitim programında, dersin yükümlülüklerini grup ödevi ve proje hazırlama gibi çeşitli yollarla sağlarken seminerler, yerinde uygulamalar, mesleki faaliyet, sosyal faaliyet ve alan çalışması ile de öğrendiklerini uygulama fırsatı bulurlar.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkçeyi derin tarihi ve geniş coğrafyası içinde çok renkli bir bütün olarak görür.
  • Türk edebiyatının geçirmiş olduğu dönemleri inceler.
  • Bu dönemlerdeki sanat anlayışlarını ve eserleri anlayıp yorumlar.
  • Karşılaştırmalı dil ve edebiyat çalışmaları yapar.
  • Dönemleri meydana getiren şahsiyetleri tanır.
  • Çağdaş sanat görüşlerine dayalı yöntemlerle araştırma ve değerlendirmelerde bulunur.
  • Dil ve edebiyat problemlerini disiplinler arası yaklaşımla çözer.
  • Bilgisayar ve bilgi teknolojilerinden faydalanır.
  • Uluslararası bilimsel standartları yakalama çabasında olan öğretmenler, bilim insanları ve uzmanı olur.
  • Türkçeyi güzel ve doğru bir şekilde kullanabilme; dil ve edebiyat bilgilerini kullanabilme becerisini kazanır.

Anahtar Yetkinlikler
  • Alanı ile ilgili araştırma, uygulama ve proje gibi çalışmaları bireysel olarak yürütür.
  • Alanı ile ilgili araştırma, uygulama ve proje gibi çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Alanının beklentilerine cevap veren, ufku geniş, özgün ve yeniliklere açık bir araştırmacı kimliği kazanır.
  • Alanı ile ilgili her türlü çalışmada sosyal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Alanı ile ilgili çeşitli konularda yazılı bir metin hazırlar.
  • Yazılı bir metni dil ve anlatım bakımından kontrol eder.
  • Farklı dinleyici gruplarına alanıyla ilgili konularda sözlü olarak bilgi verir.
  • Bir sanat dalı olan edebiyatın toplum üzerinde yaratabileceği olumlu etkilerini gerek meslek hayatına gerek sosyal hayata aktarır.
  • Hayat boyu öğrenme, çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik gibi güncel konuları araştırır.
  • Öğrenme ve öğrendiğini ürüne dönüştürme sürecini yönetir.
  • Türkçeyi doğru, güzel ve etkin bir biçimde kullanır.
  • Meslek ahlakı ve mesleki sorumluluk bilinci ile hareket eder.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, sunum, final sınavı, vb.) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar, üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.

(1) Öğrencilere aldıkları her ders için, öğretim elemanı tarafından dönem sonunda takdir edilen ham not, Senato tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde ve bağıl değerlendirme esas alınarak ikinci fıkradaki eşdeğer harf notuna dönüştürülür.

(2) AKTS ve harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

  • Puan Katsayısı Harf Notu 90-100 4,0 AA 85-89 3,5 BA 80-84 3,0 BB 75-79 2,5 CB 70-74 2,0 CC 60-69 1,5 DC 50-59 1,0 DD 40-49 0,5 FD 39 ve altı 0,0 FF

(3) Üniversitenin notları AKTS notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır:

  • Üniversite Notu AKTS Notu AA A BA BB B CB CC C DC D DD E FD FX FF F

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları hâlinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

19.11.2022/ 30.09.2025


Giriş Şartı

Türk öğrenciler, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre sözel puan türü ile kabul edilirler.

Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye doğrudan yaptıkları başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilirler. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgiler menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.


Başarma Şartları
Bir öğrencinin Türk Dili ve Edebiyatı programından mezun olabilmesi için: Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 240 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması, İlgili yönetim kurulunca mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir. Mezuniyet kararı verilen öğrencilere ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak diploma ile birlikte İngilizce düzenlenmiş bir diploma eki verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenciler lisans eğitimlerini sürdürürken yan dal, çift ana dal ve uluslararası değişim programlarından faydalanabilir. Mezuniyet sonrasında ise yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilir veya T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, özel okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapma, radyo, televizyon ve gazetelerde metin yazarlığı, yayınevlerinde editör olarak çalışma, Yurt dışında Yunus Emre Enstitüleri'nde görev alma, Kültür Bakanlığı ve diğer Bakanlıklarda, Türk Dil Kurumu'nda, kütüphanelerde, müzelerde, kamu ve özel kurumlara bağlı arşivlerde, yurt dışı eğitim ve öğretim kurumlarında çalışma gibi diğer kariyer yollarını seçebilirler


Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027884

Qualification Title
Awarding BodyIstanbul Aydın University
Awarding Body ContactFlorya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Awarding Body Urlhttps://www.aydin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The main aim of the program is to teach the structure and development of Turkish language, periods, personalities, works, and characteristics of Turkish literature; to educate individuals who are knowledgeable about Turkish culture, aware of national culture, and at peace with universal culture, have creative thinking and can produce solutions. Other aims are to introduce Turkish language and literature within its history and geography, to make students comprehend how to analyze and interpret the texts of Turkish language and literature by using modern research methods, to provide them with the method of introducing and teaching Turkish language and literature to people at all levels, to enable them to direct international relations within the framework of the level of world Turkology and to provide them with the knowledge to ensure closer relations with the Turkish world.

Learning Environments

In this formal education program, the students of the department have the opportunity to apply what they have learned through seminars, on-site applications, professional activities, social activities, and field work while meeting the course obligations in various ways such as group homework and project preparation.

Description
  • Turkish Language and Literature department aims to raise students' competence to analyze Turkish language as a colorful unity in its deep historical roots and large geographical field,
  • Be acquainted with the periods of Turkish literature,
  • Examine the works and sense of arts of Turkish literature,
  • Make comparative language and literature studies,
  • Be aware of the artists of literary periods,
  • Analyze the literary works according to the contemporary art movements,
  • Able to speak at least one foreign language,
  • Are competent in using computers,
  • Willing to maintain the standards of international science as well as to meet the demands of our country for raising scientists, experts, writers, and critics who are both the interpreters and creators of literature.
Key Competencies
  • Individually, conducts research, applications and projects related to the field.
  • Students take responsibility as team members in research, application and project related to their field.
  • Students evaluate the knowledge and skills they gained in the field with a critical approach.
  • Acts according to professional ethics and professional responsibility awareness.
  • Students explore current issues such as lifelong learning, environmental problems, economy and sustainability.
  • Students manage the process of learning and converting what they learned into a product.
  • Prepare a written text on various topics related to the literary field.
  • Checks a written text in terms of language and expression.
  • Gives oral information to different groups of listeners on topics relevant with literary field.
  • Transfers the positive effects that literature, which is a branch of art, can create on society, both to professional and social life.
  • Use Turkish in an accurate, eloquent and effective way.
  • Students acquire a visionary, original and innovative researcher identity that responds to the expectations of their field.
  • Protects social, scientific, cultural and ethical values in all kinds of work related to literary field.
  • Students respect national, ethical, humane, moral and cultural values. They fulfill their duties and responsibilities towards their country, nation and humanity.
Further Info

The measurement and evaluation methods applied for each course, the criteria to be taken into account in the success evaluation of the courses (midterm exam, homework, presentation, final exam, etc.), and their rates are determined by the relevant instructor. Final exams are held on the dates announced by the university, at the specified place and time. It is given by the instructor responsible for the course, based on the students' end-of-term success grades, midterm and final exam grades, their studies during the semester, and course attendance rules.

(1) For each course taken by students, the raw grade assessed by the instructor at the end of the semester is converted into the equivalent letter grade in the second paragraph, within the framework of the principles to be determined by the Senate and based on relative evaluation.

(2) The coefficients of ECTS and letter grades and their equivalents out of 100 points are shown below:

  • Score Coefficient Letter Grade 90-100 4.0 AA 85-89 3.5 BA 80-84 3.0 BB 75-79 2.5 CB 70-74 2.0 CC 60-69 1.5 DC 50-59 1 .0 DD 40-49 0.5 FD 39 and below 0.0 FF


(3) The following table is used when converting the university's grades into ECTS grades:

  • University Grade ECTS Grade AA A BA BB B CB CC C DC D DD E FD FX FF F
Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

 

YÖK is responsible of planning, organising, managing and supervising higher education institution's educational and other activities.

YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.

The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

 

Establishment and Approval of Curricula:

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

 In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

 After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Body name: Accreditation Association for Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)

19.11.2022/ 30.09.2025

Access Requirements

Turkish students are accepted to the Turkish Language and Literature section of the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) according to the Higher Education Institutions Examination (YKS).

Foreign students are accepted to the program as a result of their direct application to the university. For more information, visit the License and Undergraduate Admissions Procedures and Registration Procedures and Registration Procedures section of the Corporate Information menu.

Conditions for SuccessIn order for a student to graduate from the Turkish Language and Literature program the following conditions must be met: Completion of all the courses designated within the curriculum of the program, having a total of 240 ECTS Credits, with passing grades,  Achievement of a cumulative grade point average (CGPA) of at least 2.00 out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Students can benefit from minor, double major, and international exchange programs while continuing their undergraduate education. After graduation, you can pursue an academic career by continuing your master's and doctoral programs or study at T.R. Teaching in schools affiliated with the Ministry of National Education, private schools, and private teaching institutions, writing texts in radio, television and newspapers, working as an editor in publishing houses, working in Yunus Emre Institutes abroad, working in the Ministry of Culture and other Ministries, Turkish Language Association, libraries, They can choose career paths such as working in museums, archives affiliated with public and private institutions, and overseas education and training institutions.

Legal Basis

1. Law no. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education

2. Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive

Validity Period (If Any)

Competence is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027884


Qualification Title

Awarding Body
Istanbul Aydın University

Awarding Body Contact
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The main aim of the program is to teach the structure and development of Turkish language, periods, personalities, works, and characteristics of Turkish literature; to educate individuals who are knowledgeable about Turkish culture, aware of national culture, and at peace with universal culture, have creative thinking and can produce solutions. Other aims are to introduce Turkish language and literature within its history and geography, to make students comprehend how to analyze and interpret the texts of Turkish language and literature by using modern research methods, to provide them with the method of introducing and teaching Turkish language and literature to people at all levels, to enable them to direct international relations within the framework of the level of world Turkology and to provide them with the knowledge to ensure closer relations with the Turkish world.


Learning Environments

In this formal education program, the students of the department have the opportunity to apply what they have learned through seminars, on-site applications, professional activities, social activities, and field work while meeting the course obligations in various ways such as group homework and project preparation.


Description
  • Turkish Language and Literature department aims to raise students' competence to analyze Turkish language as a colorful unity in its deep historical roots and large geographical field,
  • Be acquainted with the periods of Turkish literature,
  • Examine the works and sense of arts of Turkish literature,
  • Make comparative language and literature studies,
  • Be aware of the artists of literary periods,
  • Analyze the literary works according to the contemporary art movements,
  • Able to speak at least one foreign language,
  • Are competent in using computers,
  • Willing to maintain the standards of international science as well as to meet the demands of our country for raising scientists, experts, writers, and critics who are both the interpreters and creators of literature.

Key Competencies
  • Individually, conducts research, applications and projects related to the field.
  • Students take responsibility as team members in research, application and project related to their field.
  • Students evaluate the knowledge and skills they gained in the field with a critical approach.
  • Acts according to professional ethics and professional responsibility awareness.
  • Students explore current issues such as lifelong learning, environmental problems, economy and sustainability.
  • Students manage the process of learning and converting what they learned into a product.
  • Prepare a written text on various topics related to the literary field.
  • Checks a written text in terms of language and expression.
  • Gives oral information to different groups of listeners on topics relevant with literary field.
  • Transfers the positive effects that literature, which is a branch of art, can create on society, both to professional and social life.
  • Use Turkish in an accurate, eloquent and effective way.
  • Students acquire a visionary, original and innovative researcher identity that responds to the expectations of their field.
  • Protects social, scientific, cultural and ethical values in all kinds of work related to literary field.
  • Students respect national, ethical, humane, moral and cultural values. They fulfill their duties and responsibilities towards their country, nation and humanity.

Further Info

The measurement and evaluation methods applied for each course, the criteria to be taken into account in the success evaluation of the courses (midterm exam, homework, presentation, final exam, etc.), and their rates are determined by the relevant instructor. Final exams are held on the dates announced by the university, at the specified place and time. It is given by the instructor responsible for the course, based on the students' end-of-term success grades, midterm and final exam grades, their studies during the semester, and course attendance rules.

(1) For each course taken by students, the raw grade assessed by the instructor at the end of the semester is converted into the equivalent letter grade in the second paragraph, within the framework of the principles to be determined by the Senate and based on relative evaluation.

(2) The coefficients of ECTS and letter grades and their equivalents out of 100 points are shown below:

  • Score Coefficient Letter Grade 90-100 4.0 AA 85-89 3.5 BA 80-84 3.0 BB 75-79 2.5 CB 70-74 2.0 CC 60-69 1.5 DC 50-59 1 .0 DD 40-49 0.5 FD 39 and below 0.0 FF


(3) The following table is used when converting the university's grades into ECTS grades:

  • University Grade ECTS Grade AA A BA BB B CB CC C DC D DD E FD FX FF F

Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

 

YÖK is responsible of planning, organising, managing and supervising higher education institution's educational and other activities.

YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.

The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

 

Establishment and Approval of Curricula:

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

 In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

 After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Body name: Accreditation Association for Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)

19.11.2022/ 30.09.2025


Access Requirements

Turkish students are accepted to the Turkish Language and Literature section of the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) according to the Higher Education Institutions Examination (YKS).

Foreign students are accepted to the program as a result of their direct application to the university. For more information, visit the License and Undergraduate Admissions Procedures and Registration Procedures and Registration Procedures section of the Corporate Information menu.


Conditions for Success
In order for a student to graduate from the Turkish Language and Literature program the following conditions must be met: Completion of all the courses designated within the curriculum of the program, having a total of 240 ECTS Credits, with passing grades,  Achievement of a cumulative grade point average (CGPA) of at least 2.00 out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Students can benefit from minor, double major, and international exchange programs while continuing their undergraduate education. After graduation, you can pursue an academic career by continuing your master's and doctoral programs or study at T.R. Teaching in schools affiliated with the Ministry of National Education, private schools, and private teaching institutions, writing texts in radio, television and newspapers, working as an editor in publishing houses, working in Yunus Emre Institutes abroad, working in the Ministry of Culture and other Ministries, Turkish Language Association, libraries, They can choose career paths such as working in museums, archives affiliated with public and private institutions, and overseas education and training institutions.


Legal Basis

1. Law no. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education

2. Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive


Validity Period (If Any)

Competence is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode