Yeterlilik Kodu

TR0030219049

Yeterlilik Adı
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Doktora Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tarih ve arkeoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı on yarıyıl, tezli yüksek lisans yeterliklerine dayalı sekiz yarıyıllık programı kapsayan, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarda yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar, Atatürk İlkeleri ve Modern Türkiye Tarihi alanında mesleki formasyona sahip uzmanlar haline gelirler .
  • Modern Türkiye tarihi alanında araştırmalar yürütmek için gerekli yöntemler hakkında bilgi ve uygulama birikimine sahip olurlar.
  • Türkiye tarihinin siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel boyutlarını araştırabilir ve analiz edebilirler.
  • Bilimsel araştırmalar yapabilirler ve elde edilen sonuçları analiz edebilir ve yorumlayabilirler.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere en ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

a) Doktora, bütünleşik doktora ve sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde adaylar, enstitü yönetim kurulunun alanında belirlediği üç kişilik jüri tarafından, güzel sanatlar ve yetenek gerektiren alanlarda mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi; diğer alanlarda ise mülakat sınavına alınırlar. Mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi başarı notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

b) Yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuran adayların giriş sınavında başarı notu; ALES standart puanının %50’si, lisans not ortalamasının % 15’i ve yüksek lisans not ortalamasının % 15’i ile mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi notunun %20’si toplanarak hesaplanır.

c) Lisans derecesiyle doğrudan doktora programına başvuran adayların giriş sınavı başarı notu ise; ALES standart puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ile mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi notunun %30’u toplanarak hesaplanır.

g) Sınavların değerlendirmeye alınabilmesi için adayın mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 65 ve daha yukarı olan asıl/yedek adaylar, puan sırasına göre, doktora/sanatta yeterlik programında ilân edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer.

ğ) Bütünleşik doktora programına başvuran adayların mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi sonucundan en az 55 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 70 ve daha yukarı olan asıl/yedek adaylar, puan sırasına göre, ilân edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer.

h) Doktora/sanatta yeterlik giriş sınavında başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.

1. Bütüncül bir yaklaşımla Modern Türkiye Tarihi, Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbının yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimleri ve yansımalarını incelemeyi;

2. Ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap vermeyi;

3. Elde ettiği bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunmayı;

4. Öğrencilere Türk Modernleşme süreci ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandırmayı;

5. Modern Türk tarihinin çeşitli meselelerine bilimsel, disiplinler arası, karşılaştırmalı yöntemlerle yaklaşmayı amaçlamaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesini yapar.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde doktora programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir doktora programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; doktora diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

(1) Doktora programlarına başvurmak isteyen adayların; bir yüksek lisans diplomasına veya hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, veteriner fakülteleri diplomasına, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir.

(2) ALES sınavından veya Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES sınavına denk sayılan bir sınavdan, programın puan türünde, Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen standart puandan az olmamak şartıyla Senatonun belirlediği puanı almış olmak gerekir.

(3) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3, ALES puanlarının ise en az 80 olması gerekir.

(4) Adayların Üniversitelerarası Kurulun belirlediği yabancı dil sınavından en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrencilerin ise ana dilleri dışında Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir.

(5) Yabancı dil ve edebiyat anabilim dalı programlarına başvuran adayların, bu programın dili dışındaki başka bir yabancı dilden, en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir.

(6) Senato, ilgili mevzuat çerçevesinde, başvuru için başka şartlar koyabilir.

Başarma Şartları1. Bütüncül bir yaklaşımla Modern Türkiye Tarihi, Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbının yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimleri ve yansımalarını incelemeyi; 2. Ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap vermeyi; 3. Elde ettiği bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunmayı; 4. Öğrencilere Türk Modernleşme süreci ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandırmayı; 5. Modern Türk tarihinin çeşitli meselelerine bilimsel, disiplinler arası, karşılaştırmalı yöntemlerle yaklaşmayı amaçlamaktadır. Doktora Diploması İçin Gerekli Koşullar (1) Doktora programına, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uzmanlık alan dersi, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS krediye sahip olmalıdır. (2) Lisans Derecesi ile Kabul Edilmiş Öğrenciler: Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, uzmanlık alan dersi, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. (3) Lisans programından alınan dersler, ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. (4) Doktora programları, yurt içi ve yurt dışı entegre doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama esasları, Üniversitenin teklifiyle Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. (5) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş olanlardan; gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla, doktora tezinde başarılı olamayan öğrencilerin talepleri halinde, kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. (6) Doktora programındaki bir öğrenci, tez çalışmasını Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez izleme komitesi tarafından tezinin tamamlandığı kabul edilen öğrenci, tezin ciltsiz yedi nüshasını ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye teslim eder.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Doktora Programı mezunları uzman, strateji uzmanı, eğitimci, arşivci ve akademisyenlik bir birinden farklı alanlarda iş bulabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219049


Yeterlilik Adı
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı on yarıyıl, tezli yüksek lisans yeterliklerine dayalı sekiz yarıyıllık programı kapsayan, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarda yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mezunlar, Atatürk İlkeleri ve Modern Türkiye Tarihi alanında mesleki formasyona sahip uzmanlar haline gelirler .
  • Modern Türkiye tarihi alanında araştırmalar yürütmek için gerekli yöntemler hakkında bilgi ve uygulama birikimine sahip olurlar.
  • Türkiye tarihinin siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel boyutlarını araştırabilir ve analiz edebilirler.
  • Bilimsel araştırmalar yapabilirler ve elde edilen sonuçları analiz edebilir ve yorumlayabilirler.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere en ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

a) Doktora, bütünleşik doktora ve sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde adaylar, enstitü yönetim kurulunun alanında belirlediği üç kişilik jüri tarafından, güzel sanatlar ve yetenek gerektiren alanlarda mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi; diğer alanlarda ise mülakat sınavına alınırlar. Mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi başarı notu 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

b) Yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuran adayların giriş sınavında başarı notu; ALES standart puanının %50’si, lisans not ortalamasının % 15’i ve yüksek lisans not ortalamasının % 15’i ile mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi notunun %20’si toplanarak hesaplanır.

c) Lisans derecesiyle doğrudan doktora programına başvuran adayların giriş sınavı başarı notu ise; ALES standart puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ile mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi notunun %30’u toplanarak hesaplanır.

g) Sınavların değerlendirmeye alınabilmesi için adayın mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi sonucundan en az 50 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 65 ve daha yukarı olan asıl/yedek adaylar, puan sırasına göre, doktora/sanatta yeterlik programında ilân edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer.

ğ) Bütünleşik doktora programına başvuran adayların mülakat / yetenek sınavı / portfolyö incelemesi sonucundan en az 55 puan alması gerekir. Puanlama sonucunda başarı notu 70 ve daha yukarı olan asıl/yedek adaylar, puan sırasına göre, ilân edilen kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Asıl adaylardan kayıt yaptıramayanların yerine yedek adaylar sırasıyla geçer.

h) Doktora/sanatta yeterlik giriş sınavında başarı notu hesaplama yöntemi, enstitü kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile değiştirilebilir.

1. Bütüncül bir yaklaşımla Modern Türkiye Tarihi, Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbının yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimleri ve yansımalarını incelemeyi;

2. Ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap vermeyi;

3. Elde ettiği bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunmayı;

4. Öğrencilere Türk Modernleşme süreci ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandırmayı;

5. Modern Türk tarihinin çeşitli meselelerine bilimsel, disiplinler arası, karşılaştırmalı yöntemlerle yaklaşmayı amaçlamaktadır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesini yapar.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde doktora programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir doktora programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; doktora diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

(1) Doktora programlarına başvurmak isteyen adayların; bir yüksek lisans diplomasına veya hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, veteriner fakülteleri diplomasına, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir.

(2) ALES sınavından veya Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES sınavına denk sayılan bir sınavdan, programın puan türünde, Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen standart puandan az olmamak şartıyla Senatonun belirlediği puanı almış olmak gerekir.

(3) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3, ALES puanlarının ise en az 80 olması gerekir.

(4) Adayların Üniversitelerarası Kurulun belirlediği yabancı dil sınavından en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrencilerin ise ana dilleri dışında Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir.

(5) Yabancı dil ve edebiyat anabilim dalı programlarına başvuran adayların, bu programın dili dışındaki başka bir yabancı dilden, en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer bir puan almış olması gerekir.

(6) Senato, ilgili mevzuat çerçevesinde, başvuru için başka şartlar koyabilir.


Başarma Şartları
1. Bütüncül bir yaklaşımla Modern Türkiye Tarihi, Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbının yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimleri ve yansımalarını incelemeyi; 2. Ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap vermeyi; 3. Elde ettiği bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunmayı; 4. Öğrencilere Türk Modernleşme süreci ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandırmayı; 5. Modern Türk tarihinin çeşitli meselelerine bilimsel, disiplinler arası, karşılaştırmalı yöntemlerle yaklaşmayı amaçlamaktadır. Doktora Diploması İçin Gerekli Koşullar (1) Doktora programına, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uzmanlık alan dersi, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS krediye sahip olmalıdır. (2) Lisans Derecesi ile Kabul Edilmiş Öğrenciler: Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, uzmanlık alan dersi, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. (3) Lisans programından alınan dersler, ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. (4) Doktora programları, yurt içi ve yurt dışı entegre doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama esasları, Üniversitenin teklifiyle Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. (5) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş olanlardan; gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla, doktora tezinde başarılı olamayan öğrencilerin talepleri halinde, kendilerine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. (6) Doktora programındaki bir öğrenci, tez çalışmasını Senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez izleme komitesi tarafından tezinin tamamlandığı kabul edilen öğrenci, tezin ciltsiz yedi nüshasını ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye teslim eder.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Doktora Programı mezunları uzman, strateji uzmanı, eğitimci, arşivci ve akademisyenlik bir birinden farklı alanlarda iş bulabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219049

Qualification Title
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi (Dr) DOCTORATE
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasHistory and archaeology
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Graduates become experts with professional formation in the field of Atatürks Principles and Modern Turkish History. They have the knowledge and practical knowledge about the methods necessary to conduct research in the field of modern Turkish history. They can research and analyze the political, economic, social and cultural dimensions of Turkish history. They can conduct scientific research and analyze and interpret the results obtained.

Key Competencies-
Further Info

Graduates of the Turkish Republic History Doctorate Program can find jobs in different fields such as experts, strategists, educators, archivists and academics. a) In the admission of students to doctorate, integrated doctorate and proficiency in arts programs, interview / talent exam / portfolio examination in the fields requiring fine arts and talent, by the three-person jury determined by the institute board of directors; In other fields, they are taken to the interview exam. Interview / aptitude test / portfolio examination success grade is evaluated out of 100 full points. b) The success grade in the entrance examination of the candidates applying to the doctoral program with a masters degree; It is calculated by adding 50% of the ALES standard score, 15% of the undergraduate grade point average and 15% of the graduate grade point average and 20% of the interview / aptitude test / portfolio examination grade. c) If the candidates who apply directly to the doctorate program with a bachelors degree are successful in the entrance exam; It is calculated by adding 50% of the ALES standard score, 20% of the undergraduate grade point average and 30% of the interview / aptitude test / portfolio examination grade. g) In order for the exams to be evaluated, the candidate must get at least 50 points as a result of the interview / talent test / portfolio examination. As a result of the scoring, the main/substitute candidates with a grade of 65 and above are accepted to the studentship within the quota announced in the doctoral/art proficiency program, in order of points. Substitute candidates replace the original candidates who cannot register. ğ) Candidates applying to the integrated doctorate program must get at least 55 points as a result of the interview / talent test / portfolio examination. As a result of the scoring, the main/substitute candidates with a success grade of 70 or higher are accepted to the studentship within the announced quota, in order of points. Substitute candidates replace the original candidates who cannot register. h) The method of calculating the success grade in the doctoral/art proficiency entrance exam can be changed with the proposal of the institute board and the approval of the Senate. 1. To examine the interactions and reflections of Modern Turkish History, National Struggle, Atatürk Period and Turkish Revolution with its immediate surroundings and the nations of the world with a holistic approach; 2. To respond to new and changing situations and current developments in our country, around us and in the world; 3. To contribute to the formation of social memory by presenting the findings and information to the service of the society; 4. To provide students with the skills and competence to approach various issues in the Turkish Modernization process and the history of the Republic of Turkey with modern methods; 5. It aims to approach various issues of modern Turkish history with scientific, interdisciplinary and comparative methods.

Quality Assurance-
Access Requirements

(1) Candidates who want to apply to doctoral programs; They must have a masters degree or a diploma of at least ten semesters of medicine, dentistry, and veterinary faculties excluding preparatory classes, and have expertise gained in a laboratory branch according to the principles regulated by the Ministry of Health. (2) It is necessary to get the score determined by the Senate from the ALES exam or an exam that is considered equivalent to the ALES exam by the Higher Education Council, provided that it is not less than the standard score announced by the Higher Education Council in the score type of the program. (3) Applicants to a doctoral program with a bachelors degree must have a minimum grade point average of 3 out of 4, and ALES scores of at least 80. (4) Candidates must have at least 55 points in the foreign language exam determined by the Interuniversity Board or an equivalent score in the exams accepted by the Interuniversity Board, and foreign students must have a score equivalent to this score in an exam accepted by the Interuniversity Board other than their mother tongue. (5) Candidates applying to foreign language and literature department programs must have obtained a score of at least 55 in a foreign language other than the language of this program or an equivalent score in the exams accepted by the Interuniversity Board. (6) The Senate may set other conditions for the application within the framework of the relevant legislation.

Conditions for Success1. To examine the interactions and reflections of Modern Turkish History, National Struggle, Atatürk Period and Turkish Revolution with its immediate surroundings and the nations of the world with a holistic approach; 2. To respond to new and changing situations and current developments in our country, around us and in the world; 3. To contribute to the formation of social memory by presenting the findings and information to the service of the society; 4. To provide students with the skills and competence to approach various issues in the Turkish Modernization process and the history of the Republic of Turkey with modern methods; 5. It aims to approach various issues of modern Turkish history with scientific, interdisciplinary and comparative methods. Requirements for Doctoral Diploma (1) For students who have been accepted to the doctoral program with a masters degree with thesis, at least seven courses, a field of specialization, seminar, proficiency exam, thesis proposal and thesis proposal, provided that it is not less than twenty-one credits and 60 ECTS per academic year. Must have at least 240 ECTS credits, including work. (2) Students Accepted with a Bachelors Degree: It consists of at least 300 ECTS credits, including 14 courses with at least forty-two credits, specialization course, seminar, proficiency exam, thesis proposal and thesis work for students admitted with a bachelors degree. (3) Courses taken from the undergraduate program are not counted towards the course load and doctoral credits. (4) Doctoral programs can also be organized as domestic and international integrated doctoral programs. The application principles of these programs are determined by the Higher Education Council upon the proposal of the University. (5) Of those who have applied to a doctoral program with a bachelors degree; Provided that they have fulfilled the required credit load, project and other similar conditions, students who cannot be successful in their doctoral thesis are given a non-thesis masters diploma upon their request. (6) A student in the doctoral program writes his thesis in accordance with the spelling rules accepted by the Senate and defends his thesis orally in front of the jury. The student, whose thesis is deemed to have been completed by the thesis monitoring committee, submits seven paperback copies of the thesis to the institute through the head of the relevant department.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Turkish Republic History Doctorate Program can find jobs in different fields such as experts, strategists, educators, archivists and academics.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219049


Qualification Title
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi (Dr) DOCTORATE

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Graduates become experts with professional formation in the field of Atatürks Principles and Modern Turkish History. They have the knowledge and practical knowledge about the methods necessary to conduct research in the field of modern Turkish history. They can research and analyze the political, economic, social and cultural dimensions of Turkish history. They can conduct scientific research and analyze and interpret the results obtained.


Key Competencies
-

Further Info

Graduates of the Turkish Republic History Doctorate Program can find jobs in different fields such as experts, strategists, educators, archivists and academics. a) In the admission of students to doctorate, integrated doctorate and proficiency in arts programs, interview / talent exam / portfolio examination in the fields requiring fine arts and talent, by the three-person jury determined by the institute board of directors; In other fields, they are taken to the interview exam. Interview / aptitude test / portfolio examination success grade is evaluated out of 100 full points. b) The success grade in the entrance examination of the candidates applying to the doctoral program with a masters degree; It is calculated by adding 50% of the ALES standard score, 15% of the undergraduate grade point average and 15% of the graduate grade point average and 20% of the interview / aptitude test / portfolio examination grade. c) If the candidates who apply directly to the doctorate program with a bachelors degree are successful in the entrance exam; It is calculated by adding 50% of the ALES standard score, 20% of the undergraduate grade point average and 30% of the interview / aptitude test / portfolio examination grade. g) In order for the exams to be evaluated, the candidate must get at least 50 points as a result of the interview / talent test / portfolio examination. As a result of the scoring, the main/substitute candidates with a grade of 65 and above are accepted to the studentship within the quota announced in the doctoral/art proficiency program, in order of points. Substitute candidates replace the original candidates who cannot register. ğ) Candidates applying to the integrated doctorate program must get at least 55 points as a result of the interview / talent test / portfolio examination. As a result of the scoring, the main/substitute candidates with a success grade of 70 or higher are accepted to the studentship within the announced quota, in order of points. Substitute candidates replace the original candidates who cannot register. h) The method of calculating the success grade in the doctoral/art proficiency entrance exam can be changed with the proposal of the institute board and the approval of the Senate. 1. To examine the interactions and reflections of Modern Turkish History, National Struggle, Atatürk Period and Turkish Revolution with its immediate surroundings and the nations of the world with a holistic approach; 2. To respond to new and changing situations and current developments in our country, around us and in the world; 3. To contribute to the formation of social memory by presenting the findings and information to the service of the society; 4. To provide students with the skills and competence to approach various issues in the Turkish Modernization process and the history of the Republic of Turkey with modern methods; 5. It aims to approach various issues of modern Turkish history with scientific, interdisciplinary and comparative methods.


Quality Assurance
-

Access Requirements

(1) Candidates who want to apply to doctoral programs; They must have a masters degree or a diploma of at least ten semesters of medicine, dentistry, and veterinary faculties excluding preparatory classes, and have expertise gained in a laboratory branch according to the principles regulated by the Ministry of Health. (2) It is necessary to get the score determined by the Senate from the ALES exam or an exam that is considered equivalent to the ALES exam by the Higher Education Council, provided that it is not less than the standard score announced by the Higher Education Council in the score type of the program. (3) Applicants to a doctoral program with a bachelors degree must have a minimum grade point average of 3 out of 4, and ALES scores of at least 80. (4) Candidates must have at least 55 points in the foreign language exam determined by the Interuniversity Board or an equivalent score in the exams accepted by the Interuniversity Board, and foreign students must have a score equivalent to this score in an exam accepted by the Interuniversity Board other than their mother tongue. (5) Candidates applying to foreign language and literature department programs must have obtained a score of at least 55 in a foreign language other than the language of this program or an equivalent score in the exams accepted by the Interuniversity Board. (6) The Senate may set other conditions for the application within the framework of the relevant legislation.


Conditions for Success
1. To examine the interactions and reflections of Modern Turkish History, National Struggle, Atatürk Period and Turkish Revolution with its immediate surroundings and the nations of the world with a holistic approach; 2. To respond to new and changing situations and current developments in our country, around us and in the world; 3. To contribute to the formation of social memory by presenting the findings and information to the service of the society; 4. To provide students with the skills and competence to approach various issues in the Turkish Modernization process and the history of the Republic of Turkey with modern methods; 5. It aims to approach various issues of modern Turkish history with scientific, interdisciplinary and comparative methods. Requirements for Doctoral Diploma (1) For students who have been accepted to the doctoral program with a masters degree with thesis, at least seven courses, a field of specialization, seminar, proficiency exam, thesis proposal and thesis proposal, provided that it is not less than twenty-one credits and 60 ECTS per academic year. Must have at least 240 ECTS credits, including work. (2) Students Accepted with a Bachelors Degree: It consists of at least 300 ECTS credits, including 14 courses with at least forty-two credits, specialization course, seminar, proficiency exam, thesis proposal and thesis work for students admitted with a bachelors degree. (3) Courses taken from the undergraduate program are not counted towards the course load and doctoral credits. (4) Doctoral programs can also be organized as domestic and international integrated doctoral programs. The application principles of these programs are determined by the Higher Education Council upon the proposal of the University. (5) Of those who have applied to a doctoral program with a bachelors degree; Provided that they have fulfilled the required credit load, project and other similar conditions, students who cannot be successful in their doctoral thesis are given a non-thesis masters diploma upon their request. (6) A student in the doctoral program writes his thesis in accordance with the spelling rules accepted by the Senate and defends his thesis orally in front of the jury. The student, whose thesis is deemed to have been completed by the thesis monitoring committee, submits seven paperback copies of the thesis to the institute through the head of the relevant department.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Turkish Republic History Doctorate Program can find jobs in different fields such as experts, strategists, educators, archivists and academics.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address