Yeterlilik Kodu

TR0030020342

Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Diploması
Sorumlu KurumBartın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAğdacı, Ağdacı Köyü Yolu, 74110 Bartın Merkez/Bartın
Sorumlu Kurum URLhttp://www.bartin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Taşımacılık hizmetleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünün amacı, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine yanıt verebilecek, kamu ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek, teori ve uygulamaya hâkim, nitelikli uzman elemanlar, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaçla, öğrencilere uluslararası ticaret ve lojistik konuları başta olmak üzere işletme, iktisat, finans, vergi, matematik, istatistik, sayısal yöntemler, hukuk ve pazarlama alanlarındaki uygulamalar konusunda temel bilgileri ve son gelişmeleri aktaracak; öğrencilere muhakeme, sorgulama, inceleme, sayısal düşünme, analiz etme, yorumlama ve uygulama yeteneği kazandıracak ve bu yolla doğru kararlar alabilen, aldığı kararları uygulamaya geçirebilen ve uygulanmasını takip eden bireyler yetiştirilmesine imkân verecek bir öğretim programı hazırlanmıştır.

Öğrenme Ortamları

Bölümümüzde eğitim ve öğretim örgün olmakla birlikte üniversitemizin ortak zorunlu dersleri, uzaktan eğitim yoluyla verilmektedir. Öğrencilerimiz kampüsümüzde yer alan derslikler ve amfilerde yüz yüze eğitimlerine, e ders sistemi üzerinden de sanal bir ortamda senkron (eş zamanlı) ve asenkron (ayrı zamanlı) olarak yürütülen ortak zorunlu derslerin eğitimine katılabilmektedir. Ayrıca kampüsümüzde yer alan kütüphanemiz; kafeteryası, konferans salonları, tek kişilik ve grup çalışma odaları, okuma salonları ile öğrencilerimize aradıkları kaynaklara ulaşma ve ders çalışma imkanı sunmaktadır. Kütüphanemizde çağdaş teknolojiler kullanılarak bilgi kaynaklarına erişim sağlanmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkçe’yi etkin bir biçimde kullanarak edindiği bilgileri sözlü, yazılı ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir. 
  • Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayarak, alanındaki gelişmeleri izleme ve alanın ihtiyaçları doğrultusunda kendisini sürekli yenileme yeteneğine sahiptir. 
  • Kalite ve kültürel değerler, ahlaki ve etik değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalık sahibi olma ve sorumluluk bilinci ile hareket edebilme yetkinliğine sahiptir. 
  • Sürdürülebilirlik, çevre koruma, sosyal sorumluluk konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik süreçlerine rehberlik edecek düzeyde en az bir yabancı dil kullanma yetkinliğine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşları tespit ederek bu paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşımla esnek, etkin ve hızlı çözüm üretebilme yetkinliğine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında bilimsel veri ve bulguları analiz edebilme, yorumlayabilme ve aktarabilme becerilerine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanı ile ilgili mevzuatı okuma, anlama ve yorumlama becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında bağımsız ya da takım çalışmaları yürüterek projelerde sorumluluk alabilme yetkinliğine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ayrıca,

  • Etik değerler ve mesleki sorumluluk bilinci ile kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikleri taşır.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik süreç ve eylemlerini algılayıp uygulayabilir, analiz ederek yorumlayabilir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanındaki dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlama, yenilikçilik ve yaratıcılık becerileri kazanır.
  • Analitik düşünme becerileri, problem çözme yetenekleri ve riski yönetme becerileri gibi birtakım beceriler kazanır.
  • Sürdürülebilir lojistik ve ticaret uygulamalarında uzmanlaşabilir.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemler, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.

Dersteki başarı, Üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenir. Dersin değerlendirmesinde aşağıdaki tablo kullanılır:

 Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız

Kalite Güvencesi

 Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ÖSYM tarafından yapılan sınavı kazanmış olmak ve Bartın üniversitesi ön Lisans ve Lisans Eğitim öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen kayıt koşullarını yerine getirerek kaydını yaptırabilir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış öğrenciler gerekli koşulları sağladıkları takdirde kontenjanlar çerçevesinde bölüme yatay geçiş yapabilir. Ayrıca Meslek Yüksek Okulunu bitiren bir öğrenci bölüme ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavını kazanmak ve kayıt koşullarını yerine getirerek bölüme lisans eğitimini tamamlamak için kaydolabilir.  Erasmus ve Farabi programları çerçevesinde ikili anlaşma yapılan yurt dışı ve yurt içi üniversitelerin ilgili bölümlerin öğrencileri, bölümde bir veya iki dönem olmak üzere derslere kaydolarak eğitimlerini sürdürebilirler.

Başarma ŞartlarıDers planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 240 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programını tamamlayan bir öğrenci  Uluslararası Ticaret ve Lojistik veya kabul edilen diğer bilim dallarında lisansüstü eğitimine devam edebilir. Mezunlar gerekli sınavları (ALES ve YDS) başardıktan sonra üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik kariyer yapma imkânına, ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, dış ticaret sermaye şirketleri, yabancı ortaklı üretim ve yatırım şirketleri, ulusal ve uluslararası perakende sektörü, taşıma ve lojistik firmaları, turizm firmaları gibi firmalarda çalışma imkânına, Kalkınma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve tüm özel ve kamu bankalarında çalışma imkânına, işletmelerin muhasebe, haberleşme, gümrük işleri gibi bölümlerinde çalışma imkânı, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin dış temsilcilikleri, konsolosluklar ve Elçilikler ve Avrupa Birliği Projeleri’nde görev alma, ulusal ve uluslararası banka ve sigorta şirketlerinde, borsa ve aracı kurumlarda, danışmanlık firmalarında uzman  yardımcısı ve uzman olarak çalışma imkânına sahip olacaklardır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

  2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030020342


Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bartın Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ağdacı, Ağdacı Köyü Yolu, 74110 Bartın Merkez/Bartın

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Uluslararası ticaret ve lojistik bölümünün amacı, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin gereksinimlerine yanıt verebilecek, kamu ve özel sektörde uluslararası ticaret ve lojistik konularında uzman eleman gereksinimini karşılayabilecek, teori ve uygulamaya hâkim, nitelikli uzman elemanlar, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaçla, öğrencilere uluslararası ticaret ve lojistik konuları başta olmak üzere işletme, iktisat, finans, vergi, matematik, istatistik, sayısal yöntemler, hukuk ve pazarlama alanlarındaki uygulamalar konusunda temel bilgileri ve son gelişmeleri aktaracak; öğrencilere muhakeme, sorgulama, inceleme, sayısal düşünme, analiz etme, yorumlama ve uygulama yeteneği kazandıracak ve bu yolla doğru kararlar alabilen, aldığı kararları uygulamaya geçirebilen ve uygulanmasını takip eden bireyler yetiştirilmesine imkân verecek bir öğretim programı hazırlanmıştır.


Öğrenme Ortamları

Bölümümüzde eğitim ve öğretim örgün olmakla birlikte üniversitemizin ortak zorunlu dersleri, uzaktan eğitim yoluyla verilmektedir. Öğrencilerimiz kampüsümüzde yer alan derslikler ve amfilerde yüz yüze eğitimlerine, e ders sistemi üzerinden de sanal bir ortamda senkron (eş zamanlı) ve asenkron (ayrı zamanlı) olarak yürütülen ortak zorunlu derslerin eğitimine katılabilmektedir. Ayrıca kampüsümüzde yer alan kütüphanemiz; kafeteryası, konferans salonları, tek kişilik ve grup çalışma odaları, okuma salonları ile öğrencilerimize aradıkları kaynaklara ulaşma ve ders çalışma imkanı sunmaktadır. Kütüphanemizde çağdaş teknolojiler kullanılarak bilgi kaynaklarına erişim sağlanmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türkçe’yi etkin bir biçimde kullanarak edindiği bilgileri sözlü, yazılı ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir. 
  • Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrayarak, alanındaki gelişmeleri izleme ve alanın ihtiyaçları doğrultusunda kendisini sürekli yenileme yeteneğine sahiptir. 
  • Kalite ve kültürel değerler, ahlaki ve etik değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalık sahibi olma ve sorumluluk bilinci ile hareket edebilme yetkinliğine sahiptir. 
  • Sürdürülebilirlik, çevre koruma, sosyal sorumluluk konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik süreçlerine rehberlik edecek düzeyde en az bir yabancı dil kullanma yetkinliğine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşları tespit ederek bu paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederek yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşımla esnek, etkin ve hızlı çözüm üretebilme yetkinliğine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında bilimsel veri ve bulguları analiz edebilme, yorumlayabilme ve aktarabilme becerilerine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanı ile ilgili mevzuatı okuma, anlama ve yorumlama becerisine sahiptir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanında bağımsız ya da takım çalışmaları yürüterek projelerde sorumluluk alabilme yetkinliğine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ayrıca,

  • Etik değerler ve mesleki sorumluluk bilinci ile kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikleri taşır.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik süreç ve eylemlerini algılayıp uygulayabilir, analiz ederek yorumlayabilir.
  • Uluslararası ticaret ve lojistik alanındaki dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlama, yenilikçilik ve yaratıcılık becerileri kazanır.
  • Analitik düşünme becerileri, problem çözme yetenekleri ve riski yönetme becerileri gibi birtakım beceriler kazanır.
  • Sürdürülebilir lojistik ve ticaret uygulamalarında uzmanlaşabilir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemler, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.

Dersteki başarı, Üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenir. Dersin değerlendirmesinde aşağıdaki tablo kullanılır:

 Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız


Kalite Güvencesi

 Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ÖSYM tarafından yapılan sınavı kazanmış olmak ve Bartın üniversitesi ön Lisans ve Lisans Eğitim öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde belirlenen kayıt koşullarını yerine getirerek kaydını yaptırabilir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış öğrenciler gerekli koşulları sağladıkları takdirde kontenjanlar çerçevesinde bölüme yatay geçiş yapabilir. Ayrıca Meslek Yüksek Okulunu bitiren bir öğrenci bölüme ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavını kazanmak ve kayıt koşullarını yerine getirerek bölüme lisans eğitimini tamamlamak için kaydolabilir.  Erasmus ve Farabi programları çerçevesinde ikili anlaşma yapılan yurt dışı ve yurt içi üniversitelerin ilgili bölümlerin öğrencileri, bölümde bir veya iki dönem olmak üzere derslere kaydolarak eğitimlerini sürdürebilirler.


Başarma Şartları
Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 240 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programını tamamlayan bir öğrenci  Uluslararası Ticaret ve Lojistik veya kabul edilen diğer bilim dallarında lisansüstü eğitimine devam edebilir. Mezunlar gerekli sınavları (ALES ve YDS) başardıktan sonra üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik kariyer yapma imkânına, ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, dış ticaret sermaye şirketleri, yabancı ortaklı üretim ve yatırım şirketleri, ulusal ve uluslararası perakende sektörü, taşıma ve lojistik firmaları, turizm firmaları gibi firmalarda çalışma imkânına, Kalkınma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve tüm özel ve kamu bankalarında çalışma imkânına, işletmelerin muhasebe, haberleşme, gümrük işleri gibi bölümlerinde çalışma imkânı, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin dış temsilcilikleri, konsolosluklar ve Elçilikler ve Avrupa Birliği Projeleri’nde görev alma, ulusal ve uluslararası banka ve sigorta şirketlerinde, borsa ve aracı kurumlarda, danışmanlık firmalarında uzman  yardımcısı ve uzman olarak çalışma imkânına sahip olacaklardır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

  2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030020342

Qualification Title
International Trade and Logistics License
Awarding BodyBARTIN UNIVERSITY
Awarding Body ContactBartın Üniversitesi
Awarding Body Urlhttp://www.bartin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTransport services
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim of the Department of International Trade and Logistics is to train qualified specialists, middle and upper level management candidates who can respond to the needs of our country and the region where it is located, meet the need for specialized personnel in international trade and logistics in the public and private sectors, have a good command of theory and practice. For this purpose, a curriculum has been prepared that will provide students with the basic knowledge and the latest developments in the fields of business, economics, finance, tax, mathematics, statistics, quantitative methods, law and marketing, especially in the fields of international trade and logistics; to provide students with the ability to reason, question, examine, analyze, analyze, interpret and apply, and in this way, to train individuals who can make the right decisions, implement and follow the implementation of their decisions.

Learning Environments

Although education and training are formal in our department, the common compulsory courses of our university are given through distance education. Our students can participate in face-to-face education in the classrooms and lecture halls on our campus, and in the education of common compulsory courses carried out synchronously (synchronously) and asynchronously (separately time) in a virtual environment through the e-course system. In addition, our library on our campus; With its cafeteria, conference halls, single and group study rooms, and reading rooms, it offers our students the opportunity to access the resources they are looking for and study. In our library, access to information resources is provided by using modern technologies.

Description
  • To be able to use Turkish effectively and to be able to express the acquired knowledge verbally, in written and visually. 
  • Understanding the necessity of lifelong learning, has the ability to follow the developments in the field and constantly renew itself in line with the needs of the field. 
  • Has the ability to be aware of quality and cultural values, moral and ethical values, occupational health and safety issues and to act with a sense of responsibility. 
  • Has sufficient awareness of sustainability, environmental protection and social responsibility.
  • Has the ability to use information and communication technologies required by the field of international trade and logistics.
  • Has the competence to use at least one foreign language to guide international trade and logistics processes.
  • Has the ability to identify local, regional, national and international stakeholders related to the field and to communicate effectively with these stakeholders.
  • Has up-to-date theoretical and practical knowledge in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to produce flexible, effective and fast solutions with an innovative and creative approach by closely following the developments in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to analyze, interpret and transfer scientific data and findings in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to read, understand and interpret the legislation related to the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to take responsibility in projects by conducting independent or team work in the field of international trade and logistics.
Key Competencies

It has the following key competencies at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Competency in math, science, technology and engineering
  • Digital competency
  • Personal, social and learn-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Entrepreneurial competency
  • Cultural awareness and expression competency

In addition;

  • To be able to carry the qualifications required by the public and private sectors with ethical values and professional responsibility awareness.
  • To be able to perceive and apply international trade and logistics processes and actions, analyze and interpret them.
  • To be able to adapt to digital transformation processes in the field of international trade and logistics, to gain innovation and creativity skills.
  • Gain a set of skills such as analytical thinking skills, problem solving abilities and risk management skills.
  • Specialize in sustainable logistics and trade practices.
Further Info

Measurement and evaluation methods; The types of exams and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues. Different methods such as homework, project, application, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation. These methods are explained in the course description and application form of the relevant course. Please refer to the relevant course in the Course Plan section for more information.

Success in the course is determined according to the application principles of the University's relative evaluation system. The following table is used in the evaluation of the course:

Grade          Coefficient         Success Level

 AA                  4,00                    Excellent

 BA                  3,50                    Good-Excellent

 BB                  3,00                    Good

 CB                  2,50                    Medium-Good

 CC                  2,00                    Medium

 DC                  1,50                    Weak- Medium

 DD                  1,00                    Weak

 FF                   0,00                    Fail

Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

-The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and overseeing education, teaching and other activities at higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” for each higher education institution are published annually based on criteria set by the YÖK. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the YÖK.

-The “Foundation Higher Education Institutions Report,” containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by the YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the YÖK.

-Quality assurance for undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Principles and Procedures for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Establishment and Approval of Curriculum:

1.1. The YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the YÖK.

1.3. After the curriculum of National Core Education Programs is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of the YÖK.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted in accordance with the education, teaching, and examination regulations prepared by higher education institutions in compliance with the basic principles determined by the YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor’s degree upon successful completion of the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: Higher education institutions enter the “Institutional Self-Assessment Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year within the framework of continuous monitoring. YÖKAK shared the “Institutional Feedback Report” prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate the quality assurance of program qualifications. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined by legislation.

Access Requirements

The student who wants to enroll in the department can register by passing the exam held by OSYM and fulfilling the registration conditions determined within the framework of Bartın University Associate Degree and Undergraduate Education and Examination Regulations. Students who have started their education in an equivalent program at home or abroad can transfer to the department within the framework of quotas if they meet the necessary conditions. In addition, a student who has graduated from the Vocational School can enroll in the department to pass the Vertical Transfer Exam held by OSYM and to complete his undergraduate education by fulfilling the registration requirements.  Students of the relevant departments of foreign and domestic universities with bilateral agreements within the framework of Erasmus and Farabi programs can continue their education by enrolling in courses in the department for one or two semesters.

Conditions for SuccessStudents who have successfully passed the compulsory courses specified in the curriculum and the minimum number of elective courses, have received at least 240 credits and have a GPA of 2.00/4 can graduate.
Progression Paths (Relationship Type)

A student who completes the International Trade and Logistics undergraduate program can continue graduate education in International Trade and Logistics or other accepted disciplines. After passing the required exams (ALES and YDS), graduates have the opportunity to pursue an academic career in the relevant departments of universities, chambers of commerce and industry, exporters' associations, foreign trade capital companies, production and investment companies with foreign partners, national and international retail sector, transportation and logistics companies, tourism companies, Ministry of Development, Undersecretariat of Foreign Trade, Export Development Center, Undersecretariat of Treasury, They will have the opportunity to work in the Capital Markets Board and all private and public banks, to work in departments such as accounting, communication, customs affairs of enterprises, to work in foreign representations of Turkey and other countries, consulates and embassies and European Union Projects, to work as assistant experts and experts in national and international banks and insurance companies, stock exchanges and brokerage houses, consulting firms.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor’s Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinitely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030020342


Qualification Title
International Trade and Logistics License

Awarding Body
BARTIN UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Bartın Üniversitesi

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim of the Department of International Trade and Logistics is to train qualified specialists, middle and upper level management candidates who can respond to the needs of our country and the region where it is located, meet the need for specialized personnel in international trade and logistics in the public and private sectors, have a good command of theory and practice. For this purpose, a curriculum has been prepared that will provide students with the basic knowledge and the latest developments in the fields of business, economics, finance, tax, mathematics, statistics, quantitative methods, law and marketing, especially in the fields of international trade and logistics; to provide students with the ability to reason, question, examine, analyze, analyze, interpret and apply, and in this way, to train individuals who can make the right decisions, implement and follow the implementation of their decisions.


Learning Environments

Although education and training are formal in our department, the common compulsory courses of our university are given through distance education. Our students can participate in face-to-face education in the classrooms and lecture halls on our campus, and in the education of common compulsory courses carried out synchronously (synchronously) and asynchronously (separately time) in a virtual environment through the e-course system. In addition, our library on our campus; With its cafeteria, conference halls, single and group study rooms, and reading rooms, it offers our students the opportunity to access the resources they are looking for and study. In our library, access to information resources is provided by using modern technologies.


Description
  • To be able to use Turkish effectively and to be able to express the acquired knowledge verbally, in written and visually. 
  • Understanding the necessity of lifelong learning, has the ability to follow the developments in the field and constantly renew itself in line with the needs of the field. 
  • Has the ability to be aware of quality and cultural values, moral and ethical values, occupational health and safety issues and to act with a sense of responsibility. 
  • Has sufficient awareness of sustainability, environmental protection and social responsibility.
  • Has the ability to use information and communication technologies required by the field of international trade and logistics.
  • Has the competence to use at least one foreign language to guide international trade and logistics processes.
  • Has the ability to identify local, regional, national and international stakeholders related to the field and to communicate effectively with these stakeholders.
  • Has up-to-date theoretical and practical knowledge in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to produce flexible, effective and fast solutions with an innovative and creative approach by closely following the developments in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to analyze, interpret and transfer scientific data and findings in the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to read, understand and interpret the legislation related to the field of international trade and logistics.
  • Has the ability to take responsibility in projects by conducting independent or team work in the field of international trade and logistics.

Key Competencies

It has the following key competencies at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Competency in math, science, technology and engineering
  • Digital competency
  • Personal, social and learn-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Entrepreneurial competency
  • Cultural awareness and expression competency

In addition;

  • To be able to carry the qualifications required by the public and private sectors with ethical values and professional responsibility awareness.
  • To be able to perceive and apply international trade and logistics processes and actions, analyze and interpret them.
  • To be able to adapt to digital transformation processes in the field of international trade and logistics, to gain innovation and creativity skills.
  • Gain a set of skills such as analytical thinking skills, problem solving abilities and risk management skills.
  • Specialize in sustainable logistics and trade practices.

Further Info

Measurement and evaluation methods; The types of exams and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues. Different methods such as homework, project, application, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation. These methods are explained in the course description and application form of the relevant course. Please refer to the relevant course in the Course Plan section for more information.

Success in the course is determined according to the application principles of the University's relative evaluation system. The following table is used in the evaluation of the course:

Grade          Coefficient         Success Level

 AA                  4,00                    Excellent

 BA                  3,50                    Good-Excellent

 BB                  3,00                    Good

 CB                  2,50                    Medium-Good

 CC                  2,00                    Medium

 DC                  1,50                    Weak- Medium

 DD                  1,00                    Weak

 FF                   0,00                    Fail


Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

-The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and overseeing education, teaching and other activities at higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” for each higher education institution are published annually based on criteria set by the YÖK. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the YÖK.

-The “Foundation Higher Education Institutions Report,” containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by the YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the YÖK.

-Quality assurance for undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Principles and Procedures for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Establishment and Approval of Curriculum:

1.1. The YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the YÖK.

1.3. After the curriculum of National Core Education Programs is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of the YÖK.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted in accordance with the education, teaching, and examination regulations prepared by higher education institutions in compliance with the basic principles determined by the YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor’s degree upon successful completion of the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: Higher education institutions enter the “Institutional Self-Assessment Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year within the framework of continuous monitoring. YÖKAK shared the “Institutional Feedback Report” prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate the quality assurance of program qualifications. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined by legislation.


Access Requirements

The student who wants to enroll in the department can register by passing the exam held by OSYM and fulfilling the registration conditions determined within the framework of Bartın University Associate Degree and Undergraduate Education and Examination Regulations. Students who have started their education in an equivalent program at home or abroad can transfer to the department within the framework of quotas if they meet the necessary conditions. In addition, a student who has graduated from the Vocational School can enroll in the department to pass the Vertical Transfer Exam held by OSYM and to complete his undergraduate education by fulfilling the registration requirements.  Students of the relevant departments of foreign and domestic universities with bilateral agreements within the framework of Erasmus and Farabi programs can continue their education by enrolling in courses in the department for one or two semesters.


Conditions for Success
Students who have successfully passed the compulsory courses specified in the curriculum and the minimum number of elective courses, have received at least 240 credits and have a GPA of 2.00/4 can graduate.

Progression Paths (Relationship Type)

A student who completes the International Trade and Logistics undergraduate program can continue graduate education in International Trade and Logistics or other accepted disciplines. After passing the required exams (ALES and YDS), graduates have the opportunity to pursue an academic career in the relevant departments of universities, chambers of commerce and industry, exporters' associations, foreign trade capital companies, production and investment companies with foreign partners, national and international retail sector, transportation and logistics companies, tourism companies, Ministry of Development, Undersecretariat of Foreign Trade, Export Development Center, Undersecretariat of Treasury, They will have the opportunity to work in the Capital Markets Board and all private and public banks, to work in departments such as accounting, communication, customs affairs of enterprises, to work in foreign representations of Turkey and other countries, consulates and embassies and European Union Projects, to work as assistant experts and experts in national and international banks and insurance companies, stock exchanges and brokerage houses, consulting firms.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor’s Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council


Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinitely.


Url
Open Address