Yeterlilik Kodu | TR0030020975 | |
Yeterlilik Adı | Veteriner Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.adu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 6 | 6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 300 | |
Programın Normal Süresi | 5 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Veteriner Fakültesinden mezun olan bir öğrencinin;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir;
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için ders başarı notu olarak, dersi asgari geçme şartlarını sağlayanlara D1 verilmek üzere, ağırlık katsayıları gözetilerek harf notu verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır. Ders başarı notu, ara sınav, eğitim öğretim etkinlikleri ile final/bütünleme sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Öğretim elemanı tarafından aksi belirlenmedikçe, ders başarı notu nümerik not ağırlıklarına göre belirlenir. Sınavlar, mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir. Yarıyıl/yıl içi başarının ve final sınavının ders başarı notuna etkileri ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl başında öğrencilere duyurulur. Bir öğrenci bir yarıyılda/yılda C3 ve üstünde not aldığı derslerden başarılı, D1 aldığı derslerden şartlı geçer, F1 aldığı derslerden başarısız ve F2 aldığı derslerden devamsız sayılır.
| |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. Akreditasyon Kuruluşu Adı; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) Avrupa Veterinerlik Eğitimi Kuruluşları Birliği (The European Association of Establishments for Veterinary Education) (EAEVE) Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.10.2020/1.10.2028 | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 300 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Veteriner Fakültesinin mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır: Üniversitede mezun olmayan öğrencilere tahsis edilen şartlar Veteriner Fakültesindeki öğrenciler için şartlar, Bu koşulların tamamı, diğer üniversitelerde alınan dersler dahil olmak üzere, 16 dönemi aşmamak kaydıyla sağlanacaktır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlarımız, hayvan sağlığı konusunda koruyucu hekimlik ve tedavi hizmetlerinde, salgın hastalıkların kontrolünde, insanların beslenmesinde kullanılan tüm hayvansal ürünlerin gerek üretimi gerekse sağlık kontrollerinde, halk sağlığının değişik kademelerinde, gıda güvenliği, hayvan refahı ve hakları gibi alanlarda faaliyet gösteren sektörlerde görev ve sorumluklar almaktadır. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç | |
QrCode |
TR0030020975
ISCO 08
ISCO 08
Veteriner Fakültesinden mezun olan bir öğrencinin;
- Hasta sahipleri, meslektaşları, mesleği ile ilgili kurumlar ve hizmet götürdüğü toplum ile sempatik bir dil kullanarak etkili iletişim kurar.
- Karşılaştığı olguların kayıtlarını sağlıklı bir şekilde tutar ve bu olguları herkes tarafından anlaşılabilir bir dille prezante eder.
- Multidisipliner bir ekibin üyesi olarak çalışır.
- Bireysel olarak hizmet sunduğu alanda; hayvan ve hayvan sahiplerine karşı bir Veteriner Hekimin etik sorumluluklarının ve bu surumluluklarının çevre ve toplum üzerindeki etkilerinin bilincinde olur.
- Hizmet ürettiği Veteriner Hekim faaliyet alanları üzerine ekonomik ve duygusal baskıları bilir ve etkili bir şekilde yönetir.
- Veteriner Hekimlik sanatının tedavi, hayvan refahı ve veteriner halk sağlığı gibi pek çok alanda gelecekteki yeri ve gelişimine katkı sağlayacak uygulamaların farkında ve bunları yapmaya istekli ol
- Veteriner Hekim faaliyet alanlarının tümünde temel bilgi birikimi ve organizasyon yeteneğine sahip olması.
- Bilgi teknolojilerini etkin bir biçimde kullanması.
- Mesleki standartlar ve meslek politikaları ile ilgili bilgi sahibi olması.
- Hayatı boyunca, kişisel gelişim ve hayat boyu öğrenmenin zorunluluğu ve gerekliliğinin farkında olması.
- Veteriner hekimin mesleki ve yasal sorumluluklarının farkında olur etik kurallar çerçevesinde hareket etmesi.
- Belirsizliklerle baş edebilir ve değişikliklere uyum gösterebilmesi.
- Bireysel eksikliklerinin farkında olur ve bu kısıtlarını gidermede profesyonel yardım ve destek bulmak için çaba göstermesi.
- Temel veteriner hizmetleri ile ilgili bilgi sahibi olması.
- Veteriner Hekim faaliyetlerinin dayanak aldığı bilim alanları (Anatomi, fizyoloji, yetiştiricilik, hayvan hastalıkları, teşhis, tedavi vs.) hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
- Bir veteriner hekim olarak bireysel veya bir ekibin parçası olarak Zoonoz hastalıklar ile ilgili koruma ve kontrol çalışmalarının her aşamasında etkin görev yapabilmesi amaçlanmaktadır.
- Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler haayvan hastahanesi, laboratuvar ve iş yerlerinde yapılmaktadır.
- Veteriner hekimler, ilişkili oldukları hasta, hasta sahipleri, toplum ve çevre ile ilgili etik ve yasal sorumluluklarını anlar.
- Veteriner hekimliği ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat bilgisine sahip olur.
- Veteriner hekimler, veteriner hizmetlerinde sağlık ve güvenliği geliştirir, izler ve sürdürür; kalite güvencesi sistemleri hakkında bilgi sahibi olur ve risk yönetimi ilkelerini uygulamaya koyar.
- Veteriner hekimler, hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak etkili bir şekilde iletişim kurar.
- Veteriner hekimler, klinik ve müşteri kayıtları ile gerektiğinde meslektaşları tatmin edici ve toplum tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka raporları hazırlar.
- Veteriner hekimler, hizmet sırasında multidisipliner bir ekibin üyesi olarak etkili bir şekilde çalışır.
- Veteriner hekimler, veteriner hekimliği faaliyetlerinde ekonomik ve duygusal durumu anlar.
- Veteriner hekimler, literatür ve sunumları eleştirel bir şekilde gözden geçirir ve değerlendirir.
- Veteriner hekimler, klinik yönetim prensiplerini anlar ve uygular; kanıta dayalı veteriner hekimliği uygulamalarını yapar.
- Veteriner hekimler, hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak için veteriner hekimliği bilgilerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve bu amaçla mesleki yeteneklerini kullanır.
- Veteriner hekimler, eksik bilgi ile başa çıkma, beklenmedik durumlarla başa çıkma ve değişime uyum sağlama yeteneğini gösterir.
- Veteriner hekimler, kişisel ve mesleki sınırları tanır ve gerektiğinde nasıl profesyonel danışmanlık, yardım ve destek alınacağını bilir.
- Veteriner hekimler, yaşam boyu öğrenme becerisi ile mesleki gelişim ve öğrenme kararlılığı gösterirler. Bu, mesleki deneyimin yansıması ve kayıt altına alınması ile performans artırılması ve yetkinlik için önlemler almayı içerir.
- Veteriner hekimler, performansı artırmak/iyileştirmek için kendi kendini denetleme ve akran grubu inceleme süreçlerine katılır.
- Veteriner hekimler, bireysel hayvan veya hayvan grubunun ve çevresinin konuyla ilgili geçmiş bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde öğrenir.
- Veteriner hekimler, hasta hayvanları güvenli bir şekilde ve hayvanlara saygı göstererek zaptı-raptını yapar ve bu teknikleri gerçekleştirmede yardımcı olur.
- Veteriner hekimler, tam bir klinik muayene yapma ve klinik karar verme becerisini gösterir.
- Veteriner hekimler, uygun tedavi planları geliştirir ve hastaların çıkarlarına ve mevcut kaynakların uygunluğuna göre tedaviyi yönetir.
- Veteriner hekimler, acil bir durumda tüm türlere bakar ve ilk ve acil yardımı yapar.
- Veteriner hekimler, bir hayvanın veya hayvan grubunun fiziksel durumunu, refahını ve beslenme durumunu değerlendirir ve hasta sahibine yetiştiricilik ve beslenme ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulur.
- Veteriner hekimler, örnekleri toplar, saklar ve taşır; uygun teşhis testlerini seçer ve test sonuçlarını yorumlayarak anlar.
- Veteriner hekimler, hastanın uygun geçmiş bilgilerinin alınması da dahil olmak üzere, başvuru ve tanı hizmetleriyle açık bir şekilde iletişim kurar ve işbirliği yapar.
- Veteriner hekimler, görüntüleme ve diğer tanı yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını öğrenir; temel görüntüleme ekipmanlarını kullanır ve vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
- Veteriner hekimler, ihbarı mecburi, kayıt altına alınması gereken ve zoonoz hastalıkların şüpheli belirtilerini tanır ve ilgili makamları bilgilendirmek de dahil olmak üzere uygun önlemleri alır.
- Veteriner hekimler, lisanslı ilaçlarla ilgili uygun veri kaynaklarına erişir.
- Veteriner hekimler, mevzuata ve en son ilaç rehberine uygun olarak ilaçları doğru ve bilinçli bir şekilde reçete eder ve dağıtır.
- Veteriner hekimler, şüpheli yan etkileri rapor eder.
- Veteriner hekimler, ekipman sterilizasyonu ve giysilerin dezenfeksiyonu da dahil olmak üzere, biyogüvenlik prensiplerini doğru bir şekilde uygular.
- Veteriner hekimler, aseptik cerrahiyi doğru şekilde gerçekleştirir.
- Veteriner hekimler, sedasyon, genel ve bölgesel anesteziyi güvenli bir şekilde uygular; kimyasal kısıtlama yöntemlerini hayata geçirir.
- Veteriner hekimler, ağrıyı değerlendirir ve yönetir.
- Veteriner hekimler, gerekli görüldüğünde, ötanaziyi hayvan sahiplerinin duygularına duyarlılık göstererek, hayvana saygı duyarak ve uygun bir yöntem kullanarak yaparlar; mevcut olanların güvenliği açısından karkasların bertarafı konusunda tavsiyede bulur.
- Veteriner hekimler, sistematik bir şekilde ölüm sonrası otopsi muayenesi yapar, gözlemleri kaydeder, dokuları örnekler, saklar ve nakleder.
- Veteriner hekimler, gıda zinciri için ayrılan hayvanların ante-mortem muayenesini hayvan refahına dikkat ederek yapar; hayvansal kökenli ürünlerin kalitesini ve güvenliğini etkileyen koşulları doğru bir şekilde tespit eder ve gıda zincirine uygun olmayan koşulları bulunduran hayvanları dahil etmez.
- Veteriner hekimler, gıda üreten hayvanların post-mortem incelemesini ve gıda teknolojisi alanındaki denetimi de dahil olmak üzere gıda ve yemlerin muayenesini yapar.
- Veteriner hekimler, türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunur ve bu programları uygular.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir;
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için ders başarı notu olarak, dersi asgari geçme şartlarını sağlayanlara D1 verilmek üzere, ağırlık katsayıları gözetilerek harf notu verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır. Ders başarı notu, ara sınav, eğitim öğretim etkinlikleri ile final/bütünleme sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Öğretim elemanı tarafından aksi belirlenmedikçe, ders başarı notu nümerik not ağırlıklarına göre belirlenir. Sınavlar, mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir. Yarıyıl/yıl içi başarının ve final sınavının ders başarı notuna etkileri ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl başında öğrencilere duyurulur. Bir öğrenci bir yarıyılda/yılda C3 ve üstünde not aldığı derslerden başarılı, D1 aldığı derslerden şartlı geçer, F1 aldığı derslerden başarısız ve F2 aldığı derslerden devamsız sayılır.
- Mezun olabilmek için öğrencinin GANO’sunun en az 2,00 olması gerekir. D1 notu bu şartla geçer nottur. GANO’nun 2,00’nin altında olması durumunda, mezuniyet için, D1 notlu derslerin bir kısmının tekrar alınıp GANO’nun en az 2,00’ye yükseltilmesi gerekir.
- Aşağıda tanımları verilen tek haneli başarı notları ortalama hesaplarına katılmaz:
- M (Muaf) notu, programındaki bir dersten muafiyet sınavına girerek başarılı olanlara verilen nottur. b) G (Geçer) notu, başarı notu ilgili bölüm/programca G/K (Geçer/Kalır) olarak belirlenmiş bir dersi başarıyla tamamlamış olanlara; K (Kalır) notu ise o dersten başarısız olanlara verilen nottur. G/K not sistemi, staj veya seminer gibi başarı için belli bir oranda devamın yeterli olduğu ve başarı seviyesini kademelendirmenin zor olduğu derslere uygulanır. G notu ile geçilen dersler not yükseltmek için tekrar alınamaz. c) S (Süren) notu, dönem için kaydı yapılmış, ancak henüz notlandırılmamış dersler ile birden fazla yarıyıl süren derslere, yarıyıl sonunda verilen nottur ve ortalama hesabına katılmaz. ç) Ç (Çekilme) notu, okuldan ayrılmak zorunda kalan ya da fazladan aldığı derslerden vazgeçmek isteyen öğrencilerin başvurusu ve birimin ilgili kurulunun kararıyla verilen nottur. Ç notu verilen dersler, alınmamış sayılır ve öğrenci not durum çizelgesinde yer almaz.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Akreditasyon Kuruluşu Adı; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) Avrupa Veterinerlik Eğitimi Kuruluşları Birliği (The European Association of Establishments for Veterinary Education) (EAEVE)
Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.10.2020/1.10.2028
- Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılarn sınavlarda başarılı olunması gerekmektedir. Sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.
Mezunlarımız, hayvan sağlığı konusunda koruyucu hekimlik ve tedavi hizmetlerinde, salgın hastalıkların kontrolünde, insanların beslenmesinde kullanılan tüm hayvansal ürünlerin gerek üretimi gerekse sağlık kontrollerinde, halk sağlığının değişik kademelerinde, gıda güvenliği, hayvan refahı ve hakları gibi alanlarda faaliyet gösteren sektörlerde görev ve sorumluklar almaktadır.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030020975 | |
Qualification Title | Veterinary Medicine Bachelor's Degree Diploma | |
Awarding Body | Aydın Adnan Menderes University | |
Awarding Body Contact | Aydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres. | |
Awarding Body Url | http://www.adu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 6 | 6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024 |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 300 | |
Program Duration | 5 Yıl | |
Program Profile | A student who graduated from the Faculty of Veterinary Medicine;
| |
Learning Environments |
| |
Description |
| |
Key Competencies | Possesses the key competencies listed below at an advanced level.
| |
Further Info |
| |
Quality Assurance | In order to monitor the quality of higher education programs; • YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions. • "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK. • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs": 1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council. 2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree. 4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation. Accreditation Body Name; Association for Evaluation and Accreditation of Veterinary Medicine Educational Institutions and Programs (VEDEK) The European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | Successful completion of all courses in the program (for a total of 300 ECTS credits) and having a GPA of at least 60 out of 100 is a necessary qualification for graduation. Students at Faculty of Veterinary Medicine are subject to the following sets of graduation requirements: 1. Requirements imposed upon all undergraduate students in the University, 2. Requirements for all students in the College of Veterinary Medicine, All of these will be satisfied by completing the requirements in a period of no more than 16 semesters, including semesters at other universities. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Alumni, preventive medicine and treatment services for animal health, infectious disease control, all animal products used in human nutrition and health controls of the production of both, the different levels of public health, food safety, animal welfare sectors in the fields, duties and responsibilities are. | |
Legal Basis | 1. Higher Education Law No. 2547 1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer 1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35) 2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation | |
Validity Period (If Any) | The qualification is valid at all times. | |
Url | Open Address | |
QrCode |
TR0030020975
ISCO 08
ISCO 08
A student who graduated from the Faculty of Veterinary Medicine;
- Patient's owners, colleagues, organizations related to the profession and the service takes a sympathetic with the community using the language to communicate effectively.
- Faced cases keeps records in a healthy way and be able to presenting these facts in a language understood by all.
- Work as part of a multidisciplinary team.
- The area in which an individual basis, animals and animal owners and this is against the ethical responsibilities of a veterinarian responsibilities be aware of the effects on the environment and society.
- Service areas on the economic activity generated by vet knows and effectively manage and emotional pressures.
- The art of veterinary treatment, animal welfare and veterinary public health in many areas, such as the place and contribute to the development of future applications that will enable them to be aware of and be willing to do.
- Veterinarian basic knowledge in all areas of activity and organization to be capable of.
- The effective use of information technologies.
- To be familiar with the professional standards and professional policies.
- Throughout his life, personal development and lifelong learning, and the need to be aware of the obligation.
- Veterinary doctor will be aware of their professional and legal responsibilities to act in accordance with ethical guidelines.
- Can cope with and adapt to changes in uncertainty, to demonstrate.
- Individual will be aware of the deficiencies and removing the constraints of effort to find professional help and support.
- To be familiar with the basic veterinary services.
- Veterinary activities in areas which is the basis of science (anatomy, physiology, agronomy, animal diseases, diagnosis, treatment, etc.). Has enough information about.
- As an individual or as part of a veterinarian about the protection and control of zoonotic diseases and able to do the task on each stage of the work intended.
- Learning takes place in the form of formal education. In addition, practical training is provided in animal hospitals, laboratories and workplaces.
- Veterinary surgeons understand the ethical and legal responsibilities in relation to patients, clients, society, and the environment.
- Veterinary surgeons demonstrate knowledge of the organization, management, and legislation related to a veterinary business.
- Veterinary surgeons promote, monitor, and maintain health and safety in the veterinary setting; they demonstrate knowledge of systems of quality assurance and apply principles of risk management to their practice.
- Veterinary surgeons communicate effectively with clients, the public, professional colleagues, and responsible authorities, using language appropriate to the audience concerned.
- Veterinary surgeons prepare accurate clinical and client records, and case reports when necessary, in a form satisfactory to colleagues and understandable by the public.
- Veterinary surgeons work effectively as members of a multi-disciplinary team in the delivery of services.
- Veterinary surgeons understand the economic and emotional context in which they operate.
- Veterinary surgeons are able to review and evaluate literature and presentations critically.
- Veterinary surgeons understand and apply principles of clinical governance and practice evidence-based veterinary medicine.
- Veterinary surgeons use their professional capabilities to contribute to the advancement of veterinary knowledge in order to improve the quality of animal care and veterinary public health.
- Veterinary surgeons demonstrate the ability to cope with incomplete information, deal with contingencies, and adapt to change.
- Veterinary surgeons demonstrate that they recognize personal and professional limits, and know how to seek professional advice, assistance, and support when necessary.
- Veterinary surgeons demonstrate an ability for lifelong learning and a commitment to learning and professional development. This includes recording and reflecting on professional experience and taking measures to improve performance and competence.
- Veterinary surgeons take part in self-audit and peer-group review processes in order to improve performance.
- Veterinary surgeons obtain an accurate and relevant history of the individual animal or animal group, and its/their environment.
- Veterinary surgeons handle and restrain animal patients safely and with respect for the animal, and instruct others in helping them perform these techniques.
- Veterinary surgeons perform a complete clinical examination and demonstrate ability in clinical decision-making.
- Veterinary surgeons develop appropriate treatment plans and administer treatment in the interests of the patients and with regard to the resources available.
- Veterinary surgeons attend to all species in an emergency and perform first aid.
- Veterinary surgeons assess the physical condition, welfare, and nutritional status of an animal or group of animals and advise the client on principles of husbandry and feeding.
- Veterinary surgeons collect, preserve, and transport samples; they select appropriate diagnostic tests and interpret and understand the limitations of the test results.
- Veterinary surgeons communicate clearly and collaborate with referral and diagnostic services, including providing an appropriate history.
- Veterinary surgeons understand the contribution that imaging and other diagnostic techniques can make in achieving a diagnosis. They use basic imaging equipment and carry out an examination effectively as appropriate to the case, in accordance with good health and safety practice and current regulations.
- Veterinary surgeons recognize suspicious signs of possible notifiable, reportable, and zoonotic diseases and take appropriate action, including notifying the relevant authorities.
- Veterinary surgeons access the appropriate sources of data on licensed medicines.
- Veterinary surgeons prescribe and dispense medicines correctly and responsibly, in accordance with legislation and the latest guidance.
- Veterinary surgeons report suspected adverse reactions.
- Veterinary surgeons apply principles of biosecurity correctly, including sterilization of equipment and disinfection of clothing.
- Veterinary surgeons perform aseptic surgery correctly.
- Veterinary surgeons safely perform sedation, and general and regional anesthesia; they implement chemical methods of restraint.
- Veterinary surgeons assess and manage pain.
- Veterinary surgeons recognize when euthanasia is appropriate and perform it with respect for the animal, using an appropriate method, while showing sensitivity to the feelings of owners and others, with due regard to the safety of those present; they advise on the disposal of the carcass.
- Veterinary surgeons perform a systematic gross post-mortem examination, record observations, sample tissues, and store and transport them.
- Veterinary surgeons perform ante-mortem inspection of animals destined for the food chain, paying attention to welfare aspects; they correctly identify conditions affecting the quality and safety of products of animal origin to exclude those animals whose condition makes their products unsuitable for the food chain.
- Veterinary surgeons perform inspection of food and feed, including post-mortem inspection of food-producing animals and inspection in the field of food technology.
- Veterinary surgeons advise on and implement preventative programs appropriate to the species and in line with accepted animal health, welfare, and public health standards.
Possesses the key competencies listed below at an advanced level.
- Literacy competency
- Multilingual proficiency
- Mathematical competence and competence in science, technology and engineering.
- Digital competence
- Personal, social and learning to learn competence
- Civic competence
- Entrepreneurial competence
- Cultural awareness and expression competence
- The students are given a letter grade as a course success grade for their success in the courses they have taken, with the letter D1 assigned to those who meet the minimum passing requirements. These grades are assigned as per their weighted coefficients and are referred to as course success grades. The course success grade is determined by evaluating the midterm exam, educational activities, and the final/make-up exam scores together, reflecting the student’s academic performance. The course success grade is calculated by taking 40% of the score obtained from the midterm exam and/or educational activities and 60% of the final/make-up exam score. Unless otherwise specified by the course instructor, the course success grade is determined based on numerical grade weights. The exams are evaluated according to absolute or relative criteria. The effects of in-semester/year performance and the final exam on the course success grade, as well as the course implementation plan, are announced to the students by the responsible instructor at the beginning of the semester/year. A student is considered successful in courses with a grade of C3 and above, conditionally passed in courses with a grade of D1, failed in courses with a grade of F1, and marked absent in courses with a grade of F2.
- To graduate, a student’s GPA must be at least 2.00. The grade D1 is considered a passing grade under this condition. If the GPA is below 2.00, for graduation, some of the courses with a grade of D1 must be retaken to raise the GPA to at least 2.00.
- The single-digit grades defined below are not included in the average calculations: a) The grade M (Exempt) is given to those who pass an exemption exam for a course in their program. b) The grade G (Pass) is given to students who successfully complete a course designated as Pass/Fail (G/K) by the relevant department/program. The grade K (Fail) is given to those who are unsuccessful in that course. The G/K grading system is applied to courses such as internships or seminars, where a certain percentage of attendance is sufficient for success and it is difficult to categorize the success level. Courses passed with a G grade cannot be retaken for grade improvement. c) The grade S (Ongoing) is assigned at the end of the semester for courses that have been registered for but not yet graded, or for courses lasting more than one semester, and it is not included in the average calculation. d) The grade Ç (Withdrawal) is given to students who are forced to leave the school or wish to withdraw from extra courses, upon their application and the decision of the relevant unit's board. Courses with a grade of Ç are considered not taken and do not appear on the student’s transcript.
In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.
• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.
Accreditation Body Name; Association for Evaluation and Accreditation of Veterinary Medicine Educational Institutions and Programs (VEDEK) The European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE)
- Students who want to enroll in this department must complete the procedures determined by the academic and judicial status of the university and be successful in the exams held by ÖSYM. Student has to take exams. Students who start their education at home or abroad can apply for horizontal transfer. The admission of students is reviewed and evaluated individually, taking into account each student's circumstances and application level before the start of the season. More introductions to university admission are available in the institute admission catalogue.
Alumni, preventive medicine and treatment services for animal health, infectious disease control, all animal products used in human nutrition and health controls of the production of both, the different levels of public health, food safety, animal welfare sectors in the fields, duties and responsibilities are.
1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation
The qualification is valid at all times.