Yeterlilik Kodu

TR0030220946

Yeterlilik Adı
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Tezsiz Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri60
Programın Normal Süresi 1 Yıl
Program Profili (Amaç)

Çiftlikten sofra gıda üretim süreçleri ve hijyeni konusunda yüksek lisans eğitimi sunulmaktadır. Bu kapsamda, halk sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ile bu tehlikelerin kontrolü hakkında bilgiler verilmektedir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda mikrobiyolojisi
  • Gıda bilimi
  • Gıda kimyası
  • Gıda teknolojisi
  • Gıda işletmelerinde sanitasyon
  • Et muayenesi
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Arasınavlar ve final sınavları. Yüksek lisans programı; Tezsiz Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az 10 adet ders, etik dersi, bir seminer oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezsiz yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezsiz yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezsiz yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Yüksek Lisans Programı için; 1. En az 4 yıllık Lisans Mezuniyeti 2. En az 55 ALES Puanı (Sayısal Bölümden) 3. En az 50 YDS Puanı veya eşdeğerliği (Kırıkkale Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Sınavı, TOEFL, IELTS vs.) 4. En az 65 puan (ALES’in %50si, Mezuniyet notunun %20’si ve giriş sınavının %30’unun toplamından)

Başarma ŞartlarıYüksek lisans programı; Tezsiz Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az 10 adet ders, etik dersi, bir seminer oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir. En az 60 AKTS, en az 1 seminer çalışmasının tamamlanması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları ve Özel Sektördeki merkez ofis, gıda üretim tesisleri, gıda analiz laboratuvarları, araştırma laboratuvarları, kesimhaneler, yemekhaneler ve sertifikasyon/akreditasyon kuruluşlarında görev alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220946


Yeterlilik Adı
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Tezsiz Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
60

Programın Normal Süresi
1 Yıl

Program Profili (Amaç)

Çiftlikten sofra gıda üretim süreçleri ve hijyeni konusunda yüksek lisans eğitimi sunulmaktadır. Bu kapsamda, halk sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler ile bu tehlikelerin kontrolü hakkında bilgiler verilmektedir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda mikrobiyolojisi
  • Gıda bilimi
  • Gıda kimyası
  • Gıda teknolojisi
  • Gıda işletmelerinde sanitasyon
  • Et muayenesi

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Arasınavlar ve final sınavları. Yüksek lisans programı; Tezsiz Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az 10 adet ders, etik dersi, bir seminer oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezsiz yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezsiz yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezsiz yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Yüksek Lisans Programı için; 1. En az 4 yıllık Lisans Mezuniyeti 2. En az 55 ALES Puanı (Sayısal Bölümden) 3. En az 50 YDS Puanı veya eşdeğerliği (Kırıkkale Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Sınavı, TOEFL, IELTS vs.) 4. En az 65 puan (ALES’in %50si, Mezuniyet notunun %20’si ve giriş sınavının %30’unun toplamından)


Başarma Şartları
Yüksek lisans programı; Tezsiz Yüksek lisans öğrencileri için toplam 60 AKTSden az olmamak kaydıyla en az 10 adet ders, etik dersi, bir seminer oluşur. Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans düzeyinde dersler de aldırılabilir. En az 60 AKTS, en az 1 seminer çalışmasının tamamlanması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları ve Özel Sektördeki merkez ofis, gıda üretim tesisleri, gıda analiz laboratuvarları, araştırma laboratuvarları, kesimhaneler, yemekhaneler ve sertifikasyon/akreditasyon kuruluşlarında görev alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220946

Qualification Title
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (YL/Tezsiz) None Thesis Masters Degree
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Food microbiology Food science Food chemistry Food technology Food processing plant sanitation Meat inspection

Key Competencies-
Further Info

Midterm and final exams. Masters program; It consists of at least 10 courses, ethics course, a seminar with a total of not less than 60 ECTS for graduate students without thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits.

Quality Assurance-
Access Requirements

For the Masters Program; 1. At least 4 years of Bachelors Degree 2. At least 55 ALES Score (from the Digital Department) 3. At least 50 YDS points or its equivalence (Kırıkkale University Foreign Languages Department Exam, TOEFL, IELTS etc.) 4. At least 65 points (ALES of the total of 50% of the graduation grade, 20% of the graduation grade and 30% of the entrance exam)

Conditions for SuccessMasters program; It consists of at least 10 courses, ethics course, a seminar with a total of not less than 60 ECTS for graduate students without thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits. At least 60 ECTS, at least 1 seminar must be completed.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates; They can work in the Ministry of Agriculture and Forestry, Research Institutes, Universities, Public Institutions and Head Office in the Private Sector, food production facilities, food analysis laboratories, research laboratories, slaughterhouses, dining halls and certification / accreditation organizations.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220946


Qualification Title
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (YL/Tezsiz) None Thesis Masters Degree

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Food microbiology Food science Food chemistry Food technology Food processing plant sanitation Meat inspection


Key Competencies
-

Further Info

Midterm and final exams. Masters program; It consists of at least 10 courses, ethics course, a seminar with a total of not less than 60 ECTS for graduate students without thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For the Masters Program; 1. At least 4 years of Bachelors Degree 2. At least 55 ALES Score (from the Digital Department) 3. At least 50 YDS points or its equivalence (Kırıkkale University Foreign Languages Department Exam, TOEFL, IELTS etc.) 4. At least 65 points (ALES of the total of 50% of the graduation grade, 20% of the graduation grade and 30% of the entrance exam)


Conditions for Success
Masters program; It consists of at least 10 courses, ethics course, a seminar with a total of not less than 60 ECTS for graduate students without thesis. Although there is no need for a scientific preparation program, if the advisor deems it necessary, the student can take undergraduate courses, provided that they are not counted for credits. At least 60 ECTS, at least 1 seminar must be completed.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates; They can work in the Ministry of Agriculture and Forestry, Research Institutes, Universities, Public Institutions and Head Office in the Private Sector, food production facilities, food analysis laboratories, research laboratories, slaughterhouses, dining halls and certification / accreditation organizations.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address