Yeterlilik Kodu

TR0030010820

Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri300
Programın Normal Süresi 5 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bilimsel yaklaşımları kullanarak veteriner hekimlikle ilgili sorunları görebilen ve çözümleyebilen hekimler yetiştirmektir.Çağdaş eğitim ve mevcut bilgiler ışığında, araştırma ve problem çözme yeteneği, kültürel birikim ve iletişim becerisine sahip, hayvan hastalıklarını teşhis ve tedavi edebilen, halk sağlığını koruyabilen, hayvanların uygun koşullarda yetiştirilmesi ve beslenmesini sağlayabilen, hayvansal kökenli gıdaları denetleyebilen, bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi takip eden, mesleki etik kurallara uyan davranan, çevre bilincine sahip, sürekli eğitime önem veren ve daima kendini yenileyebilen, saygılı, duyarlı, ileri görüşlü veteriner hekimler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler haayvan hastahanesi, laboratuvar ve iş yerlerinde yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç- gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetir.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygular.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Veteriner Programında verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıliçi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)

Başlangıç: 14.02.2020 / Bitiş: 14.02.2027

Giriş Şartı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesine lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde MF3 sayısal türünde yeterli puan alan öğrenciler kabul edilmektedir. Ayrıca dikey geçiş ve yatay geçiş yoluyla da öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.

Başarma ŞartlarıEğitimin ilk 2 yılında Veteriner Hekimliği temel bilimleri, zootekni ve hayvan besleme konusunda dersler; 3. yılında klinik öncesi bilimlere yönelik dersler; 4 ve 5. yıllarında ise klinik ve gıda bilimleri ile ilgili dersler okutulur. Son sınıftaki öğrenciler, tercihlerine göre çiftlik hayvanları hekimliği ve yetiştiriciliği,Küçük Hayvan Hekimliği, Kanatlı Hayvan Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi gruplarından birini seçerek ilgi duyduğu alanda ders seçer. Öğrenciler eğitim süresince; seminer vermek, tez hazırlamak, uygulamalara katılmak ve staj yapmak zorundadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Saygın bir meslek camiasının üyeleri olarak mezunlarımız: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Gümrük Muhafaza Müdürlükleri’nin hayvan sağlığı ve gıda bölümlerinde,Türkiye Jokey Kulübü’ne bağlı hayvan hastanelerinde, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin hayvan hastaneleri, hayvan barınakları, kesimhaneler ve gıda denetim birimlerinde, Et ve Balık Kurumu kesimhanelerinde, Özel klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerinde, özel at, sığır, koyun, keçi, tavuk çiftliklerinde, hipodrumlarda, ilaç, yem ve hayvancılık ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren özel firmalarda, hayvan kesimi yapan özel kombinalarda, şarküterilerde, Et ve süt ürünleri işleyen özel firma ve mandıralarda, hayvan derisi işleyen fabrikalarda çalışma imkânlarına sahiptirler. 

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030010820


Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
300

Programın Normal Süresi
5 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bilimsel yaklaşımları kullanarak veteriner hekimlikle ilgili sorunları görebilen ve çözümleyebilen hekimler yetiştirmektir.Çağdaş eğitim ve mevcut bilgiler ışığında, araştırma ve problem çözme yeteneği, kültürel birikim ve iletişim becerisine sahip, hayvan hastalıklarını teşhis ve tedavi edebilen, halk sağlığını koruyabilen, hayvanların uygun koşullarda yetiştirilmesi ve beslenmesini sağlayabilen, hayvansal kökenli gıdaları denetleyebilen, bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi takip eden, mesleki etik kurallara uyan davranan, çevre bilincine sahip, sürekli eğitime önem veren ve daima kendini yenileyebilen, saygılı, duyarlı, ileri görüşlü veteriner hekimler yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler haayvan hastahanesi, laboratuvar ve iş yerlerinde yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç- gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetir.
  • Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygular.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Veteriner Programında verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıliçi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)

Başlangıç: 14.02.2020 / Bitiş: 14.02.2027


Giriş Şartı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesine lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde MF3 sayısal türünde yeterli puan alan öğrenciler kabul edilmektedir. Ayrıca dikey geçiş ve yatay geçiş yoluyla da öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.


Başarma Şartları
Eğitimin ilk 2 yılında Veteriner Hekimliği temel bilimleri, zootekni ve hayvan besleme konusunda dersler; 3. yılında klinik öncesi bilimlere yönelik dersler; 4 ve 5. yıllarında ise klinik ve gıda bilimleri ile ilgili dersler okutulur. Son sınıftaki öğrenciler, tercihlerine göre çiftlik hayvanları hekimliği ve yetiştiriciliği,Küçük Hayvan Hekimliği, Kanatlı Hayvan Hekimliği ve Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi gruplarından birini seçerek ilgi duyduğu alanda ders seçer. Öğrenciler eğitim süresince; seminer vermek, tez hazırlamak, uygulamalara katılmak ve staj yapmak zorundadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Saygın bir meslek camiasının üyeleri olarak mezunlarımız: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Gümrük Muhafaza Müdürlükleri’nin hayvan sağlığı ve gıda bölümlerinde,Türkiye Jokey Kulübü’ne bağlı hayvan hastanelerinde, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin hayvan hastaneleri, hayvan barınakları, kesimhaneler ve gıda denetim birimlerinde, Et ve Balık Kurumu kesimhanelerinde, Özel klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerinde, özel at, sığır, koyun, keçi, tavuk çiftliklerinde, hipodrumlarda, ilaç, yem ve hayvancılık ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren özel firmalarda, hayvan kesimi yapan özel kombinalarda, şarküterilerde, Et ve süt ürünleri işleyen özel firma ve mandıralarda, hayvan derisi işleyen fabrikalarda çalışma imkânlarına sahiptirler. 


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010820

Qualification Title
Veterinary
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value300
Program Duration5 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To have advanced theoretical and practical knowledge supported by up-to-date information sources textbooks, application tools and other resources.
  • To be able to use advanced theoretical and practical knowledge in the field.
  • To be able to interpret and evaluate data using advanced knowledge and skills in his / her field, to identify and analyze problems, to develop solutions based on research and evidence.
  • To be able to carry out an advanced study independently of the field.
  • Being able to take responsibility as individuals and team members to solve complex and unforeseen problems encountered in field related applications.
  • Plan and manage activities for the development of employees under their responsibility in a project framework.
  • To be able to evaluate advanced knowledge and skills in the field with a critical approach
  • To be able to determine learning needs and to guide learning.
  • To be able to develop a positive attitude about learning life.
  • To be able to inform the related persons and institutions about the issues related to the field and to be able to transmit the suggestions for solution of the problems in writing and orally.
  • To be able to share ideas and suggestions for solutions to problems with experts and non-experts by supporting quantitative and qualitative data.
  • To be able to organize and implement projects and activities for the social environment with social responsibility awareness.
  • Using a foreign language at least at the European Language Portfolio Level B1 to monitor and communicate with colleagues in the field.
  • To be able to use computer software and information and communication technologies at least at European Computer Usage License Advanced level required by the field.
  • To comply with the social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to the field.
  • Having sufficient consciousness about the universality of social rights, social justice, quality culture and protection of cultural values and environment protection, occupational health and safety.
Key Competencies-
Further Info

In veterinary program, students take at least 1 midterm and final exam for each coursework. Addition short-exams and homeworks can be given. For evaluation, mid-term activities/tests contribute 50% to overall grading. The rest is contributed by final exam score. All tests are evaluated based on 100 points and class average is considered. The lecturers convert numerical scores into 4-letter grading category. Attendance is required. Students are not permitted to pursue further year if sequentially graduate-point averages (GPA) below 2.00. Grades AA, BA, BB, CB, and CC taken for a coursework are considered “pass”. Evaluation of grades DC and DD taken for a course is subjected to students’ GPA. If GPA is above 2.00, grades DC and DD for a lecture are considered “pass”. Grade FF indicates “fail”. Lectures evaluated by grades M and G are not included in overall GPA calculation.

Quality Assurance-
Access Requirements

Atatürk University, Faculty of Veterinary medicine accepts high school graduates who earn enough scores in math and science tests in the Nationwide University Entrance Test organized by The Student Evaluation and Placement Center. Students from other veterinary institutions and those graduated from related vocational schools are also accepted.

Conditions for SuccessStudents must take and pass all necessary courses, graduation thesis and intermship listed in curriculum totaling 300 ECTS credits and reach a minimum grade point average (GPA) of 2,0.
Progression Paths (Relationship Type)

Our alumni as a member of a respected occupation have opportunity to work for Ministry of Agriculture and Rural Affairs, Ministry of Environment and Forestry, Animal Health and Food Inspection Divisions of Custom Offices of Ministry of Trade, Animal Hospitals under Turkish Equestrian Association and Local City Governorships, slaughter houses, food producing/processing companies, private farms, companies producing/marketing veterinary equipments, drugs, and supplements and/or run their own private clinics. Depending upon their ambition and success, they can continue their postgraduate education and become an academic stuff at higher educational institutes and vocational/technical schools.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010820


Qualification Title
Veterinary

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
300

Program Duration
5 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To have advanced theoretical and practical knowledge supported by up-to-date information sources textbooks, application tools and other resources.
  • To be able to use advanced theoretical and practical knowledge in the field.
  • To be able to interpret and evaluate data using advanced knowledge and skills in his / her field, to identify and analyze problems, to develop solutions based on research and evidence.
  • To be able to carry out an advanced study independently of the field.
  • Being able to take responsibility as individuals and team members to solve complex and unforeseen problems encountered in field related applications.
  • Plan and manage activities for the development of employees under their responsibility in a project framework.
  • To be able to evaluate advanced knowledge and skills in the field with a critical approach
  • To be able to determine learning needs and to guide learning.
  • To be able to develop a positive attitude about learning life.
  • To be able to inform the related persons and institutions about the issues related to the field and to be able to transmit the suggestions for solution of the problems in writing and orally.
  • To be able to share ideas and suggestions for solutions to problems with experts and non-experts by supporting quantitative and qualitative data.
  • To be able to organize and implement projects and activities for the social environment with social responsibility awareness.
  • Using a foreign language at least at the European Language Portfolio Level B1 to monitor and communicate with colleagues in the field.
  • To be able to use computer software and information and communication technologies at least at European Computer Usage License Advanced level required by the field.
  • To comply with the social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to the field.
  • Having sufficient consciousness about the universality of social rights, social justice, quality culture and protection of cultural values and environment protection, occupational health and safety.

Key Competencies
-

Further Info

In veterinary program, students take at least 1 midterm and final exam for each coursework. Addition short-exams and homeworks can be given. For evaluation, mid-term activities/tests contribute 50% to overall grading. The rest is contributed by final exam score. All tests are evaluated based on 100 points and class average is considered. The lecturers convert numerical scores into 4-letter grading category. Attendance is required. Students are not permitted to pursue further year if sequentially graduate-point averages (GPA) below 2.00. Grades AA, BA, BB, CB, and CC taken for a coursework are considered “pass”. Evaluation of grades DC and DD taken for a course is subjected to students’ GPA. If GPA is above 2.00, grades DC and DD for a lecture are considered “pass”. Grade FF indicates “fail”. Lectures evaluated by grades M and G are not included in overall GPA calculation.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Atatürk University, Faculty of Veterinary medicine accepts high school graduates who earn enough scores in math and science tests in the Nationwide University Entrance Test organized by The Student Evaluation and Placement Center. Students from other veterinary institutions and those graduated from related vocational schools are also accepted.


Conditions for Success
Students must take and pass all necessary courses, graduation thesis and intermship listed in curriculum totaling 300 ECTS credits and reach a minimum grade point average (GPA) of 2,0.

Progression Paths (Relationship Type)

Our alumni as a member of a respected occupation have opportunity to work for Ministry of Agriculture and Rural Affairs, Ministry of Environment and Forestry, Animal Health and Food Inspection Divisions of Custom Offices of Ministry of Trade, Animal Hospitals under Turkish Equestrian Association and Local City Governorships, slaughter houses, food producing/processing companies, private farms, companies producing/marketing veterinary equipments, drugs, and supplements and/or run their own private clinics. Depending upon their ambition and success, they can continue their postgraduate education and become an academic stuff at higher educational institutes and vocational/technical schools.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode