Yeterlilik Kodu

TR0030023469

Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri300
Programın Normal Süresi 5 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır. 

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme protokol/programlarını hazırlar ve uygular, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde amaca uygun yetiştirme, ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir ve gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, yardımcı üreme teknolojileri, vb.) yapar.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. Hayvan hastalıklarıyla ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb.) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. Uygun koşullar altında hızlı sonuç veren test analiz yöntemlerini uygular.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner Hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. Veteriner Hekimlikle ilgili mevzuat ile insan, hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgiye sahiptir ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. Dünya gündemini yakından takip eder, mesleki konularla ilgili gelişmelere (olaylara) duyarlıdır.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konularında bilgi sahibidir. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. Eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri (biyogüvenlik önlemleri) alır.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile iş birliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahiptir. Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine ulaşmıştır.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür, uygun çözüm yollarını uygular.
  • Klinik muayene ve görüntüleme cihazları ile klinik müdahale aletlerini tanır, etkin olarak kullanır. Hospitalize edilen hayvanlara pre- ve post-operatif dönemde bakım uygular, asepsi ve antisepsi tekniklerini uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Mezunlar, fonksiyonel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) davranışsal özellikleri, hayvan türlerinin idiyosenkrasisi ve ırk farklarını tanımlar ve sıralar. Hayvanlarda ve insanlarda yaygın hastalıkların nedeni, doğası, seyri, etkileri, tanı ve tedavisi ile zoonotik ve ters zoonoz hakkında bilgi sahibi olurlar. Tüm ilaç ve operasyon yöntemlerini kullanarak teşhis edilen hastalıkları tedavi ederler (ilaç kullanımı, cerrahi girişim).
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Veteriner Hekimde "Lisans + Yüksek Lisans" derecesi verilir.
  • Ödev, proje, küçük sınavlar, gezi ve gözlem çalışmaları, klinik ve laboratuvarda yapılan deneysel çalışmalar ile stüdyo ve benzeri çalışmalar gibi eğitim öğretim etkinlikleri de değerlendirme ölçütü olarak kullanılır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)

Giriş Şartı

Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılarn sınavlarda başarılı olunması  gerekmektedir. sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030023469


Yeterlilik Adı
Veterinerlik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
300

Programın Normal Süresi
5 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır. 


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme protokol/programlarını hazırlar ve uygular, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde amaca uygun yetiştirme, ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir ve gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, yardımcı üreme teknolojileri, vb.) yapar.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. Hayvan hastalıklarıyla ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb.) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. Uygun koşullar altında hızlı sonuç veren test analiz yöntemlerini uygular.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner Hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. Veteriner Hekimlikle ilgili mevzuat ile insan, hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgiye sahiptir ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. Dünya gündemini yakından takip eder, mesleki konularla ilgili gelişmelere (olaylara) duyarlıdır.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konularında bilgi sahibidir. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. Eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri (biyogüvenlik önlemleri) alır.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile iş birliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahiptir. Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine ulaşmıştır.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür, uygun çözüm yollarını uygular.
  • Klinik muayene ve görüntüleme cihazları ile klinik müdahale aletlerini tanır, etkin olarak kullanır. Hospitalize edilen hayvanlara pre- ve post-operatif dönemde bakım uygular, asepsi ve antisepsi tekniklerini uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Mezunlar, fonksiyonel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) davranışsal özellikleri, hayvan türlerinin idiyosenkrasisi ve ırk farklarını tanımlar ve sıralar. Hayvanlarda ve insanlarda yaygın hastalıkların nedeni, doğası, seyri, etkileri, tanı ve tedavisi ile zoonotik ve ters zoonoz hakkında bilgi sahibi olurlar. Tüm ilaç ve operasyon yöntemlerini kullanarak teşhis edilen hastalıkları tedavi ederler (ilaç kullanımı, cerrahi girişim).
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Veteriner Hekimde "Lisans + Yüksek Lisans" derecesi verilir.
  • Ödev, proje, küçük sınavlar, gezi ve gözlem çalışmaları, klinik ve laboratuvarda yapılan deneysel çalışmalar ile stüdyo ve benzeri çalışmalar gibi eğitim öğretim etkinlikleri de değerlendirme ölçütü olarak kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)


Giriş Şartı

Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılarn sınavlarda başarılı olunması  gerekmektedir. sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023469

Qualification Title
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value300
Program Duration5 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023469


Qualification Title

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
300

Program Duration
5 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode