Yeterlilik Kodu | TR0030221255 | |
Yeterlilik Adı | Veterinerlik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bingöl Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bingöl Üniversitesi Selahaddin-i Eyyubi Mah, Üniversite Caddesi No:1, 12000 Merkez/Bingöl | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.bingol.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 300 | |
Programın Normal Süresi | 5 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Araştırma ve topluma hizmet yükümlülüğünü evrensel standartlarda yürütmeyi, insanlığın ve doğanın vazgeçilmez unsuru olan hayvan varlığı, sağlığı, hakları ve verimliliği, hayvansal ürünlerin kalite ve güvenliği, insan ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkinin gelişimi ve çevre güvenliği için bilgiye ulaşmayı, bilgi üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı görev edinmiş, Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, yurtsever Veteriner Hekimler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Başarı notunun hesaplanmasında, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 300 ECTS kredisi tamamlanmış olmalıdır. | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) | |
Giriş Şartı | Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. | |
Başarma Şartları | Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 300 ECTS kredisi tamamlanmış olmalıdır. Veteriner Fakültesindeki Lisans Eğitim -Öğretimini (300 AKTS) başarıyla tamamlamak, staj ve intörnlük eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Serbest Veteriner Hekimlik, Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri, Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar, Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar, Haşere mücadelesi yapan firmalar, Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030221255
ISCO 08
ISCO 08
Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Araştırma ve topluma hizmet yükümlülüğünü evrensel standartlarda yürütmeyi, insanlığın ve doğanın vazgeçilmez unsuru olan hayvan varlığı, sağlığı, hakları ve verimliliği, hayvansal ürünlerin kalite ve güvenliği, insan ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkinin gelişimi ve çevre güvenliği için bilgiye ulaşmayı, bilgi üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı görev edinmiş, Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, yurtsever Veteriner Hekimler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
- Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olabilme, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilme.
- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetme.
- Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanma, elde ettiği verileri değerlendirebilme.
- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilme.
- Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilme ve uygulayabilme.
- Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanabilme.
- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanabilme.
- Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilme ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilme.
- Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilme.
- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilme, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilme ve kullanabilme.
- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanma ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinme.
- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinme.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Başarı notunun hesaplanmasında, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması, asgari 300 ECTS kredisi tamamlanmış olmalıdır.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Serbest Veteriner Hekimlik, Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri, Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar, Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar, Haşere mücadelesi yapan firmalar, Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler
Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları, Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler, Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, Özel gıda laboratuarları, Yem fabrikaları, Embriyo ve sperma üretim merkezleri, Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri, Ham deri toplama merkezleri, Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri, Arı yetiştiriciliği merkezleri gibi yerlerde istihdam edilirler.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030221255 | |
Qualification Title | Veteriner Bachelors Degree | |
Awarding Body | BİNGÖL UNIVERSITY | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.bingol.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | He/she has basic and sufficient knowledge in every aspect of veterinary medicine and can use this knowledge efficiently. He/she performs his/her profession considering professional and ethical issues as well as animal rights. He/she has sufficient knowledge and skills in clinical and laboratory level for proper diagnosis and he/she can evaluate data. He/she, with his/her knowledge and skills, can create solutions and practices proper treatment methods. He/she knows and practices the basics of preventive medicine for individual and herd health. He/she has sufficient knowledge and skills about the principles of animal breeding, husbandry and nutrition. He/she has sufficient knowledge and skills about public health and farm-to-fork food safey and technology. He/she knows the laws and legislations about veterinary medicine and can analyze professional problems from various aspects. He/she can communicate successfully with his/her peers, members of other professions, animal owners, and employers. He/she can express himself/herself both orally and in written and is good in foreign languages and information technologies. He/she gains the ability to investigate, learn and practice individually and accepts life-long learning as a principle. He/she is literate and is informed and responsible about the social and economic structure of the country. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | In calculation of the course grade, 40% of the midterm exam and 60% of the final exam grade is used. A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 300 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The candidates have to successfully graduate from high school and get sufficient points from the centrally organized Student Selection Examination. | |
Conditions for Success | A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 300 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade. Students have to complete with success education of Faculty of Veterinary Medicine (300 ECTS), training period and internship education. | |
Progression Paths (Relationship Type) | 1. Practicing clinician 2. Private animal hospitals and policlinics 3. Companies importing veterinary biological products 4. Companies producing and importing human and veterinary drugs 5. Companies trading human and veterinary drugs and vaccines 6. Companies for pest control 7. Companies producing and selling instruments and equipments related to veterinary medicine and animal breeding 8. Organizations involved in control and certification of organic agriculture 9. Companies breeding and selling broodstock animals 10. Food production premises; plants for poultry and beef; slaughterhouses, cold storages 11. Private food control laboratories 12. Minced meat sale units 13. Aquaproducts production plants 14. Wholesale and retail sale units of aquaproducts 15. Feed production companies 16. Embryo and sperm production centers 17. Poultry broodstock enterprises and hatcheries 18. Raw hide purchasers 19. Sale units, housings and training centers of pet and exotic animals 20. Bee production centers | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030221255
He/she has basic and sufficient knowledge in every aspect of veterinary medicine and can use this knowledge efficiently. He/she performs his/her profession considering professional and ethical issues as well as animal rights. He/she has sufficient knowledge and skills in clinical and laboratory level for proper diagnosis and he/she can evaluate data. He/she, with his/her knowledge and skills, can create solutions and practices proper treatment methods. He/she knows and practices the basics of preventive medicine for individual and herd health. He/she has sufficient knowledge and skills about the principles of animal breeding, husbandry and nutrition. He/she has sufficient knowledge and skills about public health and farm-to-fork food safey and technology. He/she knows the laws and legislations about veterinary medicine and can analyze professional problems from various aspects. He/she can communicate successfully with his/her peers, members of other professions, animal owners, and employers. He/she can express himself/herself both orally and in written and is good in foreign languages and information technologies. He/she gains the ability to investigate, learn and practice individually and accepts life-long learning as a principle. He/she is literate and is informed and responsible about the social and economic structure of the country.
In calculation of the course grade, 40% of the midterm exam and 60% of the final exam grade is used. A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 300 ECTS credit requirement and have a minimum CGPA of 60/100 and no failing grade.
The candidates have to successfully graduate from high school and get sufficient points from the centrally organized Student Selection Examination.
1. Practicing clinician 2. Private animal hospitals and policlinics 3. Companies importing veterinary biological products 4. Companies producing and importing human and veterinary drugs 5. Companies trading human and veterinary drugs and vaccines 6. Companies for pest control 7. Companies producing and selling instruments and equipments related to veterinary medicine and animal breeding 8. Organizations involved in control and certification of organic agriculture 9. Companies breeding and selling broodstock animals 10. Food production premises; plants for poultry and beef; slaughterhouses, cold storages 11. Private food control laboratories 12. Minced meat sale units 13. Aquaproducts production plants 14. Wholesale and retail sale units of aquaproducts 15. Feed production companies 16. Embryo and sperm production centers 17. Poultry broodstock enterprises and hatcheries 18. Raw hide purchasers 19. Sale units, housings and training centers of pet and exotic animals 20. Bee production centers
Qualification is continuous