Yeterlilik Kodu | TR0030025463 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Ayvansaray Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ayvansaray, Ayvansaray Cd. No:45 D:45, 34662 Fatih/İstanbul | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ayvansaray.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Tam burslu eğitim sağlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bu program uzaktan eğitim olarak işlenmektedir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. | |
Başarma Şartları | İlgili programdan mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır: Aşçılık Programında öğrencilerin toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Oteller, Turistik tesisler, Catering firmaları, Zincir restoranlar, Pastacılık sektörü, Yiyecek içecek işletmeleri, Ağırlama sektörü, Gıda fabrikaları, Aşçılık eğitimi veren kurumlar, Özel veya resmi kurumların mutfakları | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030025463
Tam burslu eğitim sağlamaktadır.
- Aşçılık ve gastronomi alanına ilişkin terminoloji bilgisini özetleyebilmek.
- Gastronominin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklayabilme ve analiz edebilmek.
- Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek.
- Geleneksel ve yöresel Türk mutfağının özelliklerine vakıf olma ve Türk Mutfağının farklı alanlarını yorumlayabilmek.
- Gastronomi ve aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile yeni ürün geliştirebilmek.
- Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek.
- Türk mutfağının inceliklerine hâkim olma ve Türk yemeklerini aslına uygun olarak hazırlayabilmek.
- Takım içerisinde verimli ve düzenli bir şekilde çalışabilmek.
- Mutfaklarda verilen bir görevi doğru teknikler kullanarak hazırlayabilme becerisini elde edebilmek.
- Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilme ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
- Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
- Alanında edinilen bilgiler doğrultusunda birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri uygulayabilmek.
- Ekip içerisinde çalışabilme ve iyi iletişim kurabilmek.
Bu program uzaktan eğitim olarak işlenmektedir.
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Oteller, Turistik tesisler, Catering firmaları, Zincir restoranlar, Pastacılık sektörü, Yiyecek içecek işletmeleri, Ağırlama sektörü, Gıda fabrikaları, Aşçılık eğitimi veren kurumlar, Özel veya resmi kurumların mutfakları
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030025463 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |