Yeterlilik Kodu | TR0020221205 | |
Yeterlilik Adı | Bal İşleme Ve Paketleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | İş becerileri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:8161.63 Bal İşleme ve Paketleme İşçisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 8 | |
Programın Normal Süresi | 226 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Bu programda bireye;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. İlkokul mezunu olmak, 2. 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmak. | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Bal İşleme Ve Paketleme Elemanı. Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Bal İşleme Ve Paketleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Bal İşleme Ve Paketleme ElemanıKurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bal İşleme Ve Paketleme Elemanı. Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı, 4. 29.12.2011 Tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Tarihi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (3.mükerrer). 5. 27.07.2012 Tarih ve 28366 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği, 6. 12.2011 Tarih 28145 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, 7. 12.2011 Tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221205
ISCO 08:8161.63 Bal İşleme ve Paketleme İşçisi
ISCO 08:8161.63 Bal İşleme ve Paketleme İşçisi
Bu programda bireye;
- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavraması,
- Personel Hijyenini sağlaması,
- İşletmelerde hijyen ve sanitasyon sağlaması,
- Arı ürünleri hasadı yapması,
- Kalite kontrol işlemlerini kuralına uygun ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
- Tekniğine uygun personel hijyenini yerine getirir.
- Mevzuata ve tekniğine uygun işletmelerde hijyen ve sanitasyon işlemlerini yapar.
- Uygun yöntem ve tekniklerle arı ürünleri hasadı yapar.
- Uygun yöntem ve tekniklerle kalite kontrol işlemlerini gerçekleştirir.
- Uygun yöntem ve teknikleri kullanarak arı ürünlerini işlenmesi, ambalajlama ve depolamasını yapar.
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
- Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
1. İlkokul mezunu olmak,
2. 18 yaşını tamamlamış olmak,
3. Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmak.
“Bal İşleme Ve Paketleme ElemanıKurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bal İşleme Ve Paketleme Elemanı. Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı,
4. 29.12.2011 Tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Tarihi Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (3.mükerrer).
5. 27.07.2012 Tarih ve 28366 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği,
6. 12.2011 Tarih 28145 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
7. 12.2011 Tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221205 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Work skills | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 8 | |
Program Duration | 226 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |