Yeterlilik Kodu | TR0030032878 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Medipol Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Hacı Bayram, Talatpaşa Blv No: 2, 06050 Altındağ/Ankara | |
Sorumlu Kurum URL | https://ankaramedipol.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Topluluk sağlığı | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Yetersiz ve dengesiz beslenmenin hazırladığı pek çok hastalık hem maddi hem manevi hem de sosyal hayatta çeşitli olumsuzluklara yol açabilmekte yaşam süresi ve kalitesini etkilemektedir. Beslenme doğum öncesiyle başlayıp, yaşam boyu görülebilecek çeşitli hastalıklarla ilişkili olmakla birlikte bu hastalıkların diyet tedavisiyle hastalıkla ilişkili komplikasyonları en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Besin ögelerinin biyolojik ve fizyolojik süreçteki rolleri, etkileşimleri, toplumun beslenme durumunun saptanması, sorunların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi, önceliklerin saptanması, toplumun beslenme durumunun geliştirilmesi için çözümlerin aranması ve öneriler getirerek uygulanması, besin analizlerinin yapılması, farklı yaş gruplarının enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarının belirlenmesi, çeşitli hastalıklar için özel diyetlerin hazırlanması ve uygulanması, toplu beslenme hizmeti veren kurum, kuruluşlar, otel, catering, yemek fabrikası vb. işletmelerde yönetim ve organizasyon aktivitelerinin gerçekleştirilmesi programın amaçlarını oluşturmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Yüksek Lisans programına kayıtlı bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için 02.03.2020 tarih ve 31056 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ankara Medipol Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen, eğitimci olarak istihdam edilebilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030032878
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin hazırladığı pek çok hastalık hem maddi hem manevi hem de sosyal hayatta çeşitli olumsuzluklara yol açabilmekte yaşam süresi ve kalitesini etkilemektedir. Beslenme doğum öncesiyle başlayıp, yaşam boyu görülebilecek çeşitli hastalıklarla ilişkili olmakla birlikte bu hastalıkların diyet tedavisiyle hastalıkla ilişkili komplikasyonları en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Besin ögelerinin biyolojik ve fizyolojik süreçteki rolleri, etkileşimleri, toplumun beslenme durumunun saptanması, sorunların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi, önceliklerin saptanması, toplumun beslenme durumunun geliştirilmesi için çözümlerin aranması ve öneriler getirerek uygulanması, besin analizlerinin yapılması, farklı yaş gruplarının enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarının belirlenmesi, çeşitli hastalıklar için özel diyetlerin hazırlanması ve uygulanması, toplu beslenme hizmeti veren kurum, kuruluşlar, otel, catering, yemek fabrikası vb. işletmelerde yönetim ve organizasyon aktivitelerinin gerçekleştirilmesi programın amaçlarını oluşturmaktadır.
- Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.
- Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.
- Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
- Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
- Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.
- Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
- Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.
- Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.
- Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
- Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.
Mezunlar, hastanelerde klinik diyetisyen veya yönetici diyetisyen olarak, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici diyetisyen veya toplum sağlığı diyetisyeni, besin sanayinde, bireysel diyet danışma ve eğitim merkezlerinde çalışabilmekte ve/veya akademisyen, eğitimci olarak istihdam edilebilmektedir.
Qualification Code | TR0030032878 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Community sanitation | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |