Yeterlilik Kodu

TR0020221217

Yeterlilik Adı
Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2132.38 İyi Tarım Uygulamaları Sertifikeri

KategoriAna
Kredi Değeri3
Programın Normal Süresi 84 Saat
Program Profili (Amaç)

İyi Tarım Uygulamaları(Bitkisel) kurs programını bitiren bireyin,

  • İyi tarım uygulamaları amaçları ve hedefleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları sisteminde yer alan paydaşlar ve bunların görevleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • Risk analizinin önemi, risk analizinin nasıl yapılacağı konularında bilgi sahibi olması
  • Bitki sağlığı, entegre mücadele teknikleri ve hakkında bilgi sahibi olması
  • Gübre çeşitleri ve gübreleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları ve uygunluk kriterleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları sisteminin işleyiş şekli ve ana unsurları ile kayıt tutmanın önemi hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamalarında kalite yönetim sisteminin önemini kavraması, amaçlanmaktadır
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemini açıklar ve tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alır.
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, hedefi, kayıt sisteminin önemi hakkında bilgi verir.
  • İyi tarım uygulamaları mevzuatı ve ITU desteklemeleri hakkında bilgi verir.
  • Risk analizinin önemi, risk analizinin nasıl yapılacağı konularında bilgi verir.
  • Bitki sağlığı, entegre mücadele teknikleri ve hakkında bilgi verir.
  • Gübre çeşitleri ve gübreleme teknikleri hakkında bilgi verir
  • İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları ve uygunluk kriterleri hakkında bilgi verir.
  • Kontrol noktaları hakkında arazide bilgi verir
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. İlkokul mezunu olmak,

2. 18 yaşının tamamlamış olmak,

3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlilikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları.Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.

3. Talim terbiye Kurulunun 02.06.2014 tarih ve 51 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim programları kararı.

4. İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik (07.12.2010 tarih ve 27778 sayılı Resmi Gazete)

5. Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kriterleri Genelgesi (13.06.2011 tarih ve 2011/007 sayılı genelge)

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221217


Yeterlilik Adı
Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2132.38 İyi Tarım Uygulamaları Sertifikeri


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2132.38 İyi Tarım Uygulamaları Sertifikeri


Kategori
Ana

Kredi Değeri
3

Programın Normal Süresi
84 Saat

Program Profili (Amaç)

İyi Tarım Uygulamaları(Bitkisel) kurs programını bitiren bireyin,

  • İyi tarım uygulamaları amaçları ve hedefleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları sisteminde yer alan paydaşlar ve bunların görevleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • Risk analizinin önemi, risk analizinin nasıl yapılacağı konularında bilgi sahibi olması
  • Bitki sağlığı, entegre mücadele teknikleri ve hakkında bilgi sahibi olması
  • Gübre çeşitleri ve gübreleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları ve uygunluk kriterleri hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları sisteminin işleyiş şekli ve ana unsurları ile kayıt tutmanın önemi hakkında bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamalarında kalite yönetim sisteminin önemini kavraması, amaçlanmaktadır

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemini açıklar ve tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alır.
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, hedefi, kayıt sisteminin önemi hakkında bilgi verir.
  • İyi tarım uygulamaları mevzuatı ve ITU desteklemeleri hakkında bilgi verir.
  • Risk analizinin önemi, risk analizinin nasıl yapılacağı konularında bilgi verir.
  • Bitki sağlığı, entegre mücadele teknikleri ve hakkında bilgi verir.
  • Gübre çeşitleri ve gübreleme teknikleri hakkında bilgi verir
  • İyi tarım uygulamaları kontrol noktaları ve uygunluk kriterleri hakkında bilgi verir.
  • Kontrol noktaları hakkında arazide bilgi verir

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. İlkokul mezunu olmak,

2. 18 yaşının tamamlamış olmak,

3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlilikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları.Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.

3. Talim terbiye Kurulunun 02.06.2014 tarih ve 51 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim programları kararı.

4. İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik (07.12.2010 tarih ve 27778 sayılı Resmi Gazete)

5. Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kriterleri Genelgesi (13.06.2011 tarih ve 2011/007 sayılı genelge)


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221217

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value3
Program Duration84 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221217


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
3

Program Duration
84 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address