Yeterlilik Kodu | TR0020221439 | |
Yeterlilik Adı | Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tekstil (kıyafetler, ayakkabı ve deri) | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 7533.54 Çeyiz Ürünleri Hazırlama Elemanı | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 12 | |
Programın Normal Süresi | 312 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Çeyiz Hazırlama Kursunu tamamlayan bireyin;
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221439
ISCO 08: 7533.54 Çeyiz Ürünleri Hazırlama Elemanı
ISCO 08: 7533.54 Çeyiz Ürünleri Hazırlama Elemanı
Çeyiz Hazırlama Kursunu tamamlayan bireyin;
- İş sağlığı ve güvenliğinin amacı ve önemini açıklaması,
- İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alması,
- Tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemleri alması,
- Acil Durumlarda gerekli tedbirleri alması,
- Yapılacak ürüne uygun temel mesleki hesaplamaları doğru olarak yapması,
- Düz sanayi dikiş makinesini seri olarak kullanması,
- Overlok makinesini seri olarak kullanması,
- Ev tekstili ve ev dekorasyonu ürünlerinden ürün kataloğu oluşturarak müşteriye sunum yapması,
- Ev tekstilinde kullanılan kumaş çeşitlerini, kumaş özelliklerini araştırarak yapacağı ürüne uygun kumaş seçmesi,
- Kalite niteliklerine uygun el makası ve dik yuvarlak bıçaklı kesim motorları ile elde kesim yapması,
- Tekniğe ve kaliteye uygun ütüleme yapması,
- Ürüne ve tekniğe göre desen çizerek uygun malzeme üzerine basit nakış temel iğne tekniklerini uygulayarak ürün hazırlaması,
- Ürüne ve tekniğe göre desen çizip uygun malzeme üzerine pul boncuk dikerek ürüne dönüştürebilmesi,
- Çeyiz ürünleri çeşitlerini tekniklerine uygun şekilde hazırlaması ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması,
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulama
- Yapılacak ürüne uygun temel mesleki hesaplama yapma
- Düz Sanayi Dikiş Makinesini seri olarak kullanma
- Overlok makinesini seri olarak kullanma
- Ev tekstili ve ev dekorasyonu ürünlerinden ürün kataloğu oluşturarak müşteriye sunum yapma
- Ev tekstilinde kullanılan kumaş çeşitlerini, kumaş özelliklerini araştırarak ürüne uygun kumaş seçimi yapma
- Kalite niteliklerine uygun el makası ve dik yuvarlak bıçaklı kesim motorları ile elde kesim yapma
- Tekniğe ve kaliteye uygun ütü yapma
- Uygun malzeme üzerine basit nakış temel iğne tekniklerini uygulayarak ürün oluşturma
- Ürüne ve tekniğe göre desen çizip uygun malzeme üzerine pul boncuk dikerek ürün oluşturma
- Çeyiz ürünleri çeşitlerini tekniklerine uygun şekilde hazırlama
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
- Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
- Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
- Değerlendirmenin, teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
- Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
- Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
- Okuryazar olmak veya ilkokul mezunu olmak,
- Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmak,
- 18 Yaşın altındaki kursiyerler için veli izin dilekçesine sahip olmak,
Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
- 26.06.1973 tarih ve 14574 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
- 14.09.2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
- 21.05.2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine dayalı olarak hazırlanmıştır.
- Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge,
- 2013-04-04 onay tarihli, 215 FOET kodlu Çeyiz Ürünleri Hazırlama Programı (Beceri Geliştirme Seviyesi).
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221439 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Textiles (clothes, footwear and leather) | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 12 | |
Program Duration | 312 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |