Yeterlilik Kodu

TR0020221211

Yeterlilik Adı
Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi

KategoriAna
Kredi Değeri13
Programın Normal Süresi 316 Saat
Program Profili (Amaç)

Et İşleme ve Reyon Elemanı kurs programını bitiren bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması,
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışması,
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışması,
  • İş organizasyonu yapması,
  • Mevzuatlara uygun olarak gıda güvenliğini sağlaması,
  • Besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçmesi,
  • Etleri ihtiyaca göre temin etmesi,
  • Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirilmesini sağlaması,
  • Büyük/küçük baş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlaması,
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işlemesi,
  • Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlaması,
  • Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Sakatatları tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapması,
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
  • İş organizasyonu yapar.
  • Mevzuatlara göre gıda güvenliğini sağlar.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçer.
  • Et ve et ürünlerini ihtiyaca göre temin eder.
  • Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirir.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işler.
  • Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işler.
  • Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işler.
  • Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlar.
  • Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işler
  • Sakatatları tekniğine uygun olarak işler.
  • Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapar.
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Değerlendirme, bütün kazanımları kapsayacak şekilde teorik ve performansa dayalı olarak yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak

2. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak

3. Bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı

4. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 sayılı İş Kanunu

5. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

6. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

7. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

8. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

9. 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 1

0.06.05.1930 tarihli ve 1489 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

11. 13.05.2006 tarihli ve 26167 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

12.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğleri (2000/4 Et Ürünleri Tebliği Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Üretim Yerlerinden Numune Alma Planı, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği)

13.28.04.2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hazırlama, Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliği

14. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği 

15.27.12.2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği

16. 26.09.2008 tarihli ve 27009 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik

17.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik

18.15.10.2002 tarihli ve 24907 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda Işınlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

19.TS-EN-ISO 9000 (GMP-GHP-HACCP) standartları, TS-EN-ISO 9001 standartları, ISO 22000:2005 Gıda Güvenirliliği Yönetim Sistemi Standardı

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221211


Yeterlilik Adı
Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:5223.58 Reyon Görevlisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
13

Programın Normal Süresi
316 Saat

Program Profili (Amaç)

Et İşleme ve Reyon Elemanı kurs programını bitiren bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması,
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışması,
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışması,
  • İş organizasyonu yapması,
  • Mevzuatlara uygun olarak gıda güvenliğini sağlaması,
  • Besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçmesi,
  • Etleri ihtiyaca göre temin etmesi,
  • Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirilmesini sağlaması,
  • Büyük/küçük baş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlaması,
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işlemesi,
  • Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlaması,
  • Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Sakatatları tekniğine uygun olarak işlemesi,
  • Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapması,
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
  • Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
  • İş organizasyonu yapar.
  • Mevzuatlara göre gıda güvenliğini sağlar.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin öğelerini ve besin kaynaklarını seçer.
  • Et ve et ürünlerini ihtiyaca göre temin eder.
  • Mevzuata uygun şekilde et ve et ürünlerinin soğuk hava deposuna ve reyon/buzdolabına yerleştirir.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini tekniğine uygun hazırlar.
  • Büyükbaş/küçükbaş hayvan etlerini alındığı gövde etine göre işler.
  • Etleri kullanım alanına göre tekniğine uygun olarak işler.
  • Etleri hazırlama biçimine göre tekniğine uygun olarak işler.
  • Kemikli/kemiksiz spesiyal ürünleri tekniğine göre hazırlar.
  • Kanatlı hayvan etlerini tekniğine uygun olarak işler
  • Sakatatları tekniğine uygun olarak işler.
  • Tekniğine uygun olarak et ve et ürünlerinin satışını yapar.
  • Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Değerlendirme, bütün kazanımları kapsayacak şekilde teorik ve performansa dayalı olarak yapılmalıdır.
  • Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
  • Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
  • Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak

2. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak

3. Bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu almak


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Et İşleme Ve Reyon Elemanı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı

3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı

4. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 sayılı İş Kanunu

5. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

6. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

7. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

8. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

9. 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 1

0.06.05.1930 tarihli ve 1489 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

11. 13.05.2006 tarihli ve 26167 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5491 sayılı Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

12.Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğleri (2000/4 Et Ürünleri Tebliği Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Üretim Yerlerinden Numune Alma Planı, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği)

13.28.04.2004 tarihli ve 25446 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hazırlama, Tamamlama ve Temizleme İşleri Yönetmeliği

14. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği 

15.27.12.2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği

16. 26.09.2008 tarihli ve 27009 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik

17.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik

18.15.10.2002 tarihli ve 24907 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Gıda Işınlama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

19.TS-EN-ISO 9000 (GMP-GHP-HACCP) standartları, TS-EN-ISO 9001 standartları, ISO 22000:2005 Gıda Güvenirliliği Yönetim Sistemi Standardı


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221211

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value13
Program Duration316 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221211


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
13

Program Duration
316 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address