Yeterlilik Kodu

TR0020221699

Yeterlilik Adı
Fidan Üretimi Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bahçıvanlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3142.19

KategoriAna
Kredi Değeri4
Programın Normal Süresi 88 Saat
Program Profili (Amaç)

Fidan Üretimi Kursunu tamamlayan bireyin;

  • Fidanlığın kuruluş hazırlıklarını yapması
  • Bitki türlerinin özelliklerini bilerek dikim yapması,
  • Fidanların bakımını tekniğine uygun olarak yapması,
  • Fidan sökümünü tekniğine uygun olarak yapması amaçlanmaktadır
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fidanlığın kuruluş hazırlıklarını yapar.
  • Bitki türlerinin özelliklerini bilerek dikim yapar.
  • Fidanların bakımını tekniğine uygun olarak yapar.
  • Tekniğine uygun olarak fidan sökümü yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
  • Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
  • Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
  • Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1- Okuryazar veya ilkokul mezunu olmak

2- 18 Yaşını doldurmuş olmak,

3- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Başarma ŞartlarıKursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM’ ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim- öğretime uygunortamlarda açılan  Fidan Üretimi  ”Kursunu başarı ile tamamlayanlar,  Fidan Üretimi  Kurs Birirme Belgesi” ni almaya hak kazınır,
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Fidan Üretimi   Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara  Fidan Üretimi  .Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
  2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
  3. Program hazırlanırken; Resmî Gazete’ de yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır
  4.  Haziran 2011 tarihli ve 2645 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge
  5. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, 30.05.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan ”Süs Bitkileri Çoğaltım Materyallerinin Üretim ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik
  6. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı “Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221699


Yeterlilik Adı
Fidan Üretimi Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3142.19


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:3142.19


Kategori
Ana

Kredi Değeri
4

Programın Normal Süresi
88 Saat

Program Profili (Amaç)

Fidan Üretimi Kursunu tamamlayan bireyin;

  • Fidanlığın kuruluş hazırlıklarını yapması
  • Bitki türlerinin özelliklerini bilerek dikim yapması,
  • Fidanların bakımını tekniğine uygun olarak yapması,
  • Fidan sökümünü tekniğine uygun olarak yapması amaçlanmaktadır

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fidanlığın kuruluş hazırlıklarını yapar.
  • Bitki türlerinin özelliklerini bilerek dikim yapar.
  • Fidanların bakımını tekniğine uygun olarak yapar.
  • Tekniğine uygun olarak fidan sökümü yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
  • Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
  • Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
  • Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
  • Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1- Okuryazar veya ilkokul mezunu olmak

2- 18 Yaşını doldurmuş olmak,

3- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.


Başarma Şartları
Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM’ ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim- öğretime uygunortamlarda açılan  Fidan Üretimi  ”Kursunu başarı ile tamamlayanlar,  Fidan Üretimi  Kurs Birirme Belgesi” ni almaya hak kazınır,

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Fidan Üretimi   Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara  Fidan Üretimi  .Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
  2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
  3. Program hazırlanırken; Resmî Gazete’ de yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır
  4.  Haziran 2011 tarihli ve 2645 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge
  5. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, 30.05.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan ”Süs Bitkileri Çoğaltım Materyallerinin Üretim ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik
  6. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı “Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221699

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasHorticulture
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value4
Program Duration88 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221699


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
4

Program Duration
88 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address