Yeterlilik Kodu | TR0030035896 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.mku.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Mustafa Kemal Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan iki aşamalı bir sınav sistemi sonucuna göre yerleştirme yapılmaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve iki aşamadan oluşan sınavın ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşaması ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılır. YGS’de bir puan türünde 500 üzerinden 140 ve üzeri puan alamayan adaylar LYS sınavına katılamaz (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS’de 140,0-179,9 arası puan alan adaylar yalnızca Mustafa Kemal Üniversitesi önlisans programları ve açık öğretim programlarını tercih edebilir. LYS’den 180 puan ve üzeri alanlar, ilgili puan türleri ile lisans programlarını tercih edebilir. Sınav sonucu yerleştirilen öğrenciler ÖSYM ve Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırır. Mustafa Kemal Üniversitesi’nde kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. | |
Başarma Şartları | Bölümün eğitim-öğretim süresi 4 yıldır. Öğrenciler, Lisans programından 4 akademik yıl (8 yarıyıl) sonunda mezun olurlar. Bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin verilen tüm ders, ödev, proje ve uygulamalardan başarılı olmaları; lisans öğrenimi için dönem başına 30 AKTS kredi olmak üzere, toplamda 240 AKTS kredisini sağlamış olmaları, 90 günlük zorunlu stajlarını tamamlamış olmaları ve bitirme projelerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olmaları gerekmektedir. Bölümün öğrencileri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliğine bağlı olarak öğrenimlerini sürdüreceklerdir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu öğrenciler; | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030035896
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
- Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerisi gösterir.
- Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
- Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular, girişimcilik becerileri kazanır.
- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
- Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
- Ağırlama endüstrisi organizasyonlarını planlar ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını bilir ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
- Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
- Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
- Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerini bilir ve uygular.
- Yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini bilir ve uygular.
- Sanatsal konulara ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir, görsel sunum teknikleriyle alanda uygular.
- Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir.
- Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.
Mustafa Kemal Üniversitesi ön lisans ve lisans programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan iki aşamalı bir sınav sistemi sonucuna göre yerleştirme yapılmaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve iki aşamadan oluşan sınavın ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşaması ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılır. YGS’de bir puan türünde 500 üzerinden 140 ve üzeri puan alamayan adaylar LYS sınavına katılamaz (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS’de 140,0-179,9 arası puan alan adaylar yalnızca Mustafa Kemal Üniversitesi önlisans programları ve açık öğretim programlarını tercih edebilir. LYS’den 180 puan ve üzeri alanlar, ilgili puan türleri ile lisans programlarını tercih edebilir. Sınav sonucu yerleştirilen öğrenciler ÖSYM ve Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırır. Mustafa Kemal Üniversitesi’nde kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu öğrenciler;
- Konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek-içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi,
- Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı,
- Akademik kariyer olanakları,
- Bölüm mezunlarından, Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puanı alanlar, diğer kamu kurumlarında da memur olarak istihdam edilebileceklerdir.
Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar gerekli koşulları sağlamaları halinde (ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ile YDS sınavından gerekli puanları almaları ve istenmesi durumunda sektör deneyimine sahip olmaları) herhangi bir üniversitenin alanlarıyla ilgili bir programında öğretim elemanı olarak çalışabileceklerdir.
Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile mezun öğrencilerin öğretmenlik yapma fırsatı da bulunmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030035896 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Hatay Mustafa Kemal University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |