Yeterlilik Kodu

TR0020001543

Yeterlilik Adı
Hububat İşleme Ustalık Belgesi
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3142.51

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Hijyenik şartlarda hububat ve ürünlerinin teknolojik üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Türk gıda kodeksi yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
  • Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
  • Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapar ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • Türk gıda kodeksi ilgili ürün tebliğlerine uygun olarak kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini satışa hazırlar ve üretim işlemlerini yapar.
  • Hijyenik olarak ve kalite kriterlerini geliştirecek şekilde tahılları depolar, tahılları kullanarak kuru temizler, yaş temizleme, buğdayı tavlar, un, irmik, bulgur ve nişasta üretimi yapar.
  • Makarna hamuru çeşitlerini hazırlar, makarna hamurunu şekillendirir, makarna hamurunu kurutur, bisküvi için temel ve yardımcı bileşenleri hazırlar, bisküvilik hamurunu oluşturur, bisküvilik hamura şekil verir, şekillenmiş bisküvi hamurunu pişirir.
  • Ekmek ve bisküvi çeşitlerinin üretimi yapar.
  • Gıdalarda duyusal ve fiziksel kalite kontrolleri yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak.

Başarma ŞartlarıKalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Hububat İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020001543


Yeterlilik Adı
Hububat İşleme Ustalık Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3142.51


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3142.51


Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Hijyenik şartlarda hububat ve ürünlerinin teknolojik üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Türk gıda kodeksi yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
  • Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
  • Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapar ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • Türk gıda kodeksi ilgili ürün tebliğlerine uygun olarak kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini satışa hazırlar ve üretim işlemlerini yapar.
  • Hijyenik olarak ve kalite kriterlerini geliştirecek şekilde tahılları depolar, tahılları kullanarak kuru temizler, yaş temizleme, buğdayı tavlar, un, irmik, bulgur ve nişasta üretimi yapar.
  • Makarna hamuru çeşitlerini hazırlar, makarna hamurunu şekillendirir, makarna hamurunu kurutur, bisküvi için temel ve yardımcı bileşenleri hazırlar, bisküvilik hamurunu oluşturur, bisküvilik hamura şekil verir, şekillenmiş bisküvi hamurunu pişirir.
  • Ekmek ve bisküvi çeşitlerinin üretimi yapar.
  • Gıdalarda duyusal ve fiziksel kalite kontrolleri yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak.


Başarma Şartları
Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Hububat İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020001543

Qualification Title
Certificate of Mastership for Grain Processing
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO 08 : 3142.51

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of grain and grain products under hygienic conditions.

The person who has this qualification;

  • Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish food codex regulation.
  • Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances.
  • Ability to measure mass, volume, density/consistency in accordance with international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the material.
  • Preparation and production of dry legumes and kernels in accordance with Turkish food codex related product notifications.
  • Storage techniques to ensure hygiene and to improve quality criteria, dry cleaning by using grains, wet cleaning, grain roasting, flour, semolina, bulgur and starch production.
  • Preparation of pasta dough varieties, pasta dough shaping, drying the pasta dough, preparing the basic and auxiliary components for the biscuit, forming the biscuit dough, baking the biscuit dough.
  • Production of bread and biscuit varieties.
  • Ability to make sensory and physical quality controls in food.
Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes

Quality Assurance-
Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course.

Conditions for SuccessThose, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.
Progression Paths (Relationship Type)

One can start up business in the field of Grain Processing. It is an asset for recruitment.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0020001543


Qualification Title
Certificate of Mastership for Grain Processing

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification

ISCO 08 : 3142.51


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08 : 3142.51


Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of grain and grain products under hygienic conditions.

The person who has this qualification;

  • Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish food codex regulation.
  • Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances.
  • Ability to measure mass, volume, density/consistency in accordance with international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the material.
  • Preparation and production of dry legumes and kernels in accordance with Turkish food codex related product notifications.
  • Storage techniques to ensure hygiene and to improve quality criteria, dry cleaning by using grains, wet cleaning, grain roasting, flour, semolina, bulgur and starch production.
  • Preparation of pasta dough varieties, pasta dough shaping, drying the pasta dough, preparing the basic and auxiliary components for the biscuit, forming the biscuit dough, baking the biscuit dough.
  • Production of bread and biscuit varieties.
  • Ability to make sensory and physical quality controls in food.

Key Competencies
-

Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes


Quality Assurance
-

Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course.


Conditions for Success
Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.

Progression Paths (Relationship Type)

One can start up business in the field of Grain Processing. It is an asset for recruitment.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address