Yeterlilik Kodu

TR0030024498

Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İNGİLİZCE) Lisans Diploması
Sorumlu KurumKapadokya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kapadokya.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı disiplinlerarası bir tarzda eğitim-öğretim sunarak, öğrencilere İngilizce beceri dersleri ile profesyonel düzeyde yazılı ve sözlü İngilizce yeterliliği; edebiyat alan dersleri ile diğer bir Avrupa ülkesinin edebiyatını, tarihini ve kültürünü derinlemesine inceleme yoluyla karşılaştırmalı ve eleştirel düşünebilme becerileri; İngiliz Kültür Araştırmaları dersleri ile hem kendi kültürlerine hem de hedef kültüre ilişkin kültürel okur-yazarlık ve kültürel farkındalık edinme ve kültürel karşılaştırma yapabilme becerilerini kazandırmaktır.
  • En genel anlamda, programın amacı diğer bir toplumun edebiyat ve kültürüne bakarak hem o toplum, hem de bir ayna etkisi yaratılması yoluyla, kendi toplumu hakkında üst düzeyde bilgiyi haiz, yaratıcı, özgür ve eleştirel düşünebilen, küreselleşen dünyanın gerekliliklerini yerine getirebilecek yabancı dil becerilerine ve entelektüel donanıma sahip mezunlar vermektir.
  • Program, Türkiye’de ve İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Kültür Araştırmaları alanlarında yaşanan bilimsel ve metodolojik yeniliklerin göz önüne alınıp ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda uyarlanması yoluyla tasarlanmış, güncel ve gerektiğinde yeniden güncellenmeye elverişli bir müfredat sunmaktadır. Ayrıca, müfredat yapısında zorunlu bölüm derslerine ek olarak bulunan üç farklı seçmeli ders hattı sayesinde, programa kayıtlı öğrenciler İngiliz Kültür Araştırmaları, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ve Çeviri konularından tercih ettikleri birisinde de daha kapsamlı bir donanım edinme fırsatına sahiptirler.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İngiliz dili, İngiliz edebiyatı ve İngiliz kültürü hakkında temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Genel edebiyat, edebi türler, kavramlar ve terimler ile ilgili temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • İngiliz edebiyatının türlerini karakteristik özellikleri ile tanımlamak ve bu türleri temsil eden metinleri, tarihsel, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve ekolojik arka planları bağlamında açıklamak ve analiz etmek için gerekli temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • İngilizce dilinin sistematik yapısı, işleyişi ve yazılı ve sözlü kullanımları hakkında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme becerilerine sahiptir.
  • Güncel bilgi teknolojilerini ve araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili konularda bireysel olarak ve/veya takım çalışması ile bilgi ve veri toplar, bu bilgi ve verileri ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim ortamlarında ve diğer mesleki ortamlarda paylaşır.
  • Disiplinlerarası bir yaklaşımla, edebi ve kültürel metinleri ilgili kuramları uygulayarak analiz eder.
  • İngilizce ve İngiliz edebiyatı ve kültürü alanlarındaki konuların ulusal ve uluslararası ortamlarda öğretilebilmesi için gerekli güncel bilgi ve becerilere sahiptir.
  • Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme becerilerini kullanarak bağımsız araştırma yapar, problem çözer ve sonuçları ulusal ve uluslararası mesleki ve sosyal ortamlarda etkili araçlar kullanarak İngilizce dilinde (Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde) ifade eder.
  • İngiliz edebiyatını, kültürünü, tarihini ve toplumunu müfredatiçi ve müfredatdışı faaliyetlere katılarak incelemek yoluyla, kendi kültürüne ve diğer kültürlere karşı ön yargısız, saygılı ve iletişime ve öğrenmeye açık bir tutum geliştirir.
  • Temel evrensel değerleri benimseyerek farklı din, dil, ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf gruplarına karşı ön yargısız, saygılı ve iletişime ve öğrenmeye açık bir tutum geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerin başarısının değerlendirilmesinde “Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin 21 ve 22. maddesine göre gerçekleştirilen başarı değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Derslerde kullanılan ölçme değerlendirme yöntemleri:

  • Ara Sınav (Vize)
  • Devam / Katılım
  • Küçük Sınav (Kuiz)
  • Ödev / Sözlü Sınav
  • Proje / Çizim
  • Sunum / Seminer
  • Uygulama Çalışmaları (Performans Ölçümü)
  • Diğer (Staj vb.)
  • Dönem Sonu Sınavı (Final)

Her akademik yıl için ayrıca yayınlanan Öğrenci Kılavuzunda da bu ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile bu yöntemler kullanılarak yapılan ölçme değerlendirme faaliyetlerinin notlandırılmasında kullanılan 13 adet ölçme sisteminin detay bilgileri öğrenciler ile paylaşılmaktadır. Sınavlar yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı yapılabilmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği  (FEDEK) tarafından akredite olmaya hak kazanmıştır.

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 02.05.2024-30.09.2026

Giriş Şartı
  • Herhangi bir yüksek öğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya Üniversitesi’nin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya Üniversitesi dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya Üniversitesi dersi kredisinden yüksek olması; daha önce alınan dersten başarılı olunmuş ve devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.
Başarma Şartları Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 36. Maddesinde belirtilen mezuniyet koşullarına ek olarak, öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için, 240 AKTS kredilik eğitim-öğretim faaliyeti kapsamına dâhil olmak üzere, 3. yarıyıldan itibaren her yarıyılda en az bir alan seçmeli dersini almaları, toplamda en az altı adet alan seçmeli dersini başarıyla tamamlamış olmaları ve bu alan seçmeli derslerinden en az üç tanesinin İngiliz Kültür Araştırmaları, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı veya Çeviri seçmeli ders hatlarının herhangi birisi kapsamında olan derslerden seçilmiş ve başarı ile tamamlanmış olması da bir mezuniyet koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bölüm mezunlarının büyük çoğunluğu İngilizce öğretmeni olarak istihdam edilmektedir. Bu nedenle, programdan mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda ve yabancı dil kurslarında öğretmen olabilecek; yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü eğitime devam etmeleri halinde de Türk üniversitelerinde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında bulunan öğretim elemanı talebini karşılayabilecek şekilde akademisyen olarak çalışma imkânına sahip olacaklardır. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları aynı zamanda çevirmenlik alanında çalışabilmektedir. Ülkemizde çok yüksek potansiyeli ve nitelikli iş gücü ihtiyacı olan turizm sektörü ve bakanlıklar, bankalar, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi kültürel ve edebi bilgi gerektiren alanlarda da iş bulabilecek ve hatta yazar ve editör olarak da istihdam edilebileceklerdir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030024498


Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İNGİLİZCE) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kapadokya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Mustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programının amacı disiplinlerarası bir tarzda eğitim-öğretim sunarak, öğrencilere İngilizce beceri dersleri ile profesyonel düzeyde yazılı ve sözlü İngilizce yeterliliği; edebiyat alan dersleri ile diğer bir Avrupa ülkesinin edebiyatını, tarihini ve kültürünü derinlemesine inceleme yoluyla karşılaştırmalı ve eleştirel düşünebilme becerileri; İngiliz Kültür Araştırmaları dersleri ile hem kendi kültürlerine hem de hedef kültüre ilişkin kültürel okur-yazarlık ve kültürel farkındalık edinme ve kültürel karşılaştırma yapabilme becerilerini kazandırmaktır.
  • En genel anlamda, programın amacı diğer bir toplumun edebiyat ve kültürüne bakarak hem o toplum, hem de bir ayna etkisi yaratılması yoluyla, kendi toplumu hakkında üst düzeyde bilgiyi haiz, yaratıcı, özgür ve eleştirel düşünebilen, küreselleşen dünyanın gerekliliklerini yerine getirebilecek yabancı dil becerilerine ve entelektüel donanıma sahip mezunlar vermektir.
  • Program, Türkiye’de ve İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Kültür Araştırmaları alanlarında yaşanan bilimsel ve metodolojik yeniliklerin göz önüne alınıp ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda uyarlanması yoluyla tasarlanmış, güncel ve gerektiğinde yeniden güncellenmeye elverişli bir müfredat sunmaktadır. Ayrıca, müfredat yapısında zorunlu bölüm derslerine ek olarak bulunan üç farklı seçmeli ders hattı sayesinde, programa kayıtlı öğrenciler İngiliz Kültür Araştırmaları, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ve Çeviri konularından tercih ettikleri birisinde de daha kapsamlı bir donanım edinme fırsatına sahiptirler.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İngiliz dili, İngiliz edebiyatı ve İngiliz kültürü hakkında temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Genel edebiyat, edebi türler, kavramlar ve terimler ile ilgili temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • İngiliz edebiyatının türlerini karakteristik özellikleri ile tanımlamak ve bu türleri temsil eden metinleri, tarihsel, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve ekolojik arka planları bağlamında açıklamak ve analiz etmek için gerekli temel güncel kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • İngilizce dilinin sistematik yapısı, işleyişi ve yazılı ve sözlü kullanımları hakkında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme becerilerine sahiptir.
  • Güncel bilgi teknolojilerini ve araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili konularda bireysel olarak ve/veya takım çalışması ile bilgi ve veri toplar, bu bilgi ve verileri ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim ortamlarında ve diğer mesleki ortamlarda paylaşır.
  • Disiplinlerarası bir yaklaşımla, edebi ve kültürel metinleri ilgili kuramları uygulayarak analiz eder.
  • İngilizce ve İngiliz edebiyatı ve kültürü alanlarındaki konuların ulusal ve uluslararası ortamlarda öğretilebilmesi için gerekli güncel bilgi ve becerilere sahiptir.
  • Eleştirel, yaratıcı ve analitik düşünme becerilerini kullanarak bağımsız araştırma yapar, problem çözer ve sonuçları ulusal ve uluslararası mesleki ve sosyal ortamlarda etkili araçlar kullanarak İngilizce dilinde (Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde) ifade eder.
  • İngiliz edebiyatını, kültürünü, tarihini ve toplumunu müfredatiçi ve müfredatdışı faaliyetlere katılarak incelemek yoluyla, kendi kültürüne ve diğer kültürlere karşı ön yargısız, saygılı ve iletişime ve öğrenmeye açık bir tutum geliştirir.
  • Temel evrensel değerleri benimseyerek farklı din, dil, ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf gruplarına karşı ön yargısız, saygılı ve iletişime ve öğrenmeye açık bir tutum geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilerin başarısının değerlendirilmesinde “Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin 21 ve 22. maddesine göre gerçekleştirilen başarı değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Derslerde kullanılan ölçme değerlendirme yöntemleri:

  • Ara Sınav (Vize)
  • Devam / Katılım
  • Küçük Sınav (Kuiz)
  • Ödev / Sözlü Sınav
  • Proje / Çizim
  • Sunum / Seminer
  • Uygulama Çalışmaları (Performans Ölçümü)
  • Diğer (Staj vb.)
  • Dönem Sonu Sınavı (Final)

Her akademik yıl için ayrıca yayınlanan Öğrenci Kılavuzunda da bu ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile bu yöntemler kullanılarak yapılan ölçme değerlendirme faaliyetlerinin notlandırılmasında kullanılan 13 adet ölçme sisteminin detay bilgileri öğrenciler ile paylaşılmaktadır. Sınavlar yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı yapılabilmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği  (FEDEK) tarafından akredite olmaya hak kazanmıştır.

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 02.05.2024-30.09.2026


Giriş Şartı
  • Herhangi bir yüksek öğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya Üniversitesi’nin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya Üniversitesi dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya Üniversitesi dersi kredisinden yüksek olması; daha önce alınan dersten başarılı olunmuş ve devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.

Başarma Şartları
Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 36. Maddesinde belirtilen mezuniyet koşullarına ek olarak, öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için, 240 AKTS kredilik eğitim-öğretim faaliyeti kapsamına dâhil olmak üzere, 3. yarıyıldan itibaren her yarıyılda en az bir alan seçmeli dersini almaları, toplamda en az altı adet alan seçmeli dersini başarıyla tamamlamış olmaları ve bu alan seçmeli derslerinden en az üç tanesinin İngiliz Kültür Araştırmaları, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı veya Çeviri seçmeli ders hatlarının herhangi birisi kapsamında olan derslerden seçilmiş ve başarı ile tamamlanmış olması da bir mezuniyet koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bölüm mezunlarının büyük çoğunluğu İngilizce öğretmeni olarak istihdam edilmektedir. Bu nedenle, programdan mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda ve yabancı dil kurslarında öğretmen olabilecek; yurt içinde veya yurt dışında lisansüstü eğitime devam etmeleri halinde de Türk üniversitelerinde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında bulunan öğretim elemanı talebini karşılayabilecek şekilde akademisyen olarak çalışma imkânına sahip olacaklardır. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları aynı zamanda çevirmenlik alanında çalışabilmektedir. Ülkemizde çok yüksek potansiyeli ve nitelikli iş gücü ihtiyacı olan turizm sektörü ve bakanlıklar, bankalar, devlete ve özel sektöre bağlı medya kuruluşları gibi kültürel ve edebi bilgi gerektiren alanlarda da iş bulabilecek ve hatta yazar ve editör olarak da istihdam edilebileceklerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024498

Qualification Title
Bachelor of Arts in English Language and Literature
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The aim of the English Language and Literature undergraduate program is to provide students with professional written and spoken English proficiency through English skills courses; comparative and critical thinking skills through in-depth examination of the literature, history and culture of another European country through literature courses; and cultural literacy and cultural awareness and cultural comparison skills through English Cultural Studies courses.
  • In the most general sense, the aim of the program is to graduate students who have a high level of knowledge about their own society, who can think creatively, freely and critically, and who can meet the requirements of the globalizing world by looking at the literature and culture of another society and creating a mirror effect, and who have foreign language skills and intellectual equipment.
  • The program offers a curriculum that is up-to-date and suitable for re-updating when necessary, designed by taking into account the scientific and methodological innovations in the fields of English Language and Literature and Cultural Studies in Turkey and countries such as the United Kingdom and the United States and adapting it to the needs of our country. In addition to the compulsory department courses, students enrolled in the program have the opportunity to gain more comprehensive knowledge in one of the subjects they choose, including British Cultural Studies, American Culture and Literature, and Translation, thanks to three different elective course lines in the curriculum structure.
Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in workplaces as internships or workplace training.

Description
  • Has basic current theoretical and applied knowledge about English language, English literature and English culture.
  • Has basic current theoretical and applied knowledge about general literature, literary genres, concepts and terms.
  • Has basic current theoretical and applied knowledge necessary to define the genres of English literature with their characteristic features and to explain and analyze the texts representing these genres in the context of their historical, social, cultural, economic, political and ecological backgrounds.
  • Has advanced theoretical and applied knowledge about the systematic structure, functioning and written and oral uses of the English language.
  • Has critical, creative and analytical thinking skills.
  • Collects information and data on topics related to English language, literature and culture individually and/or through teamwork using current information technologies and research methods and techniques, and shares this information and data in national and international education-training environments and other professional environments.
  • Analyzes literary and cultural texts by applying relevant theories with an interdisciplinary approach.
  • Has the necessary current knowledge and skills to teach topics in the fields of English and English literature and culture in national and international environments.
  • Using critical, creative and analytical thinking skills, conducts independent research, solves problems and expresses results in English (European Language Portfolio C1 general level) using effective tools in national and international professional and social environments.
  • Develops an unprejudiced, respectful and open attitude towards one's own culture and other cultures by participating in curricular and extra-curricular activities and examining English literature, culture, history and society.
  • Develops an unprejudiced, respectful and open attitude towards different religions, languages, races, genders and social class groups by embracing basic universal values.
Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

In evaluating the success of the students, the success evaluation criteria carried out according to the articles 21 and 22 of the "Cappadocia University Associate and Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulation" are taken as basis. Measurement and evaluation methods used in the courses:

  • Midterm Exam (Midterm)
  • Attendance / Participation
  • Quiz (Quiz)
  • Homework / Oral Exam
  • Project / Drawing
  • Presentation / Seminar
  • Practical Studies (Performance Measurement)
  • Other (Internship etc.)
  • Final Exam (Final)

In the Student Guide published separately for each academic year, detailed information about these measurement and evaluation methods and 13 measurement systems used in grading the measurement and evaluation activities carried out using these methods are shared with the students. Exams can be written, oral and/or applied.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

· The “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

· The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Faculties of Arts and Sciences, Arts and Sciences, Language and History-Geography have earned the right to be accredited by the Association for Evaluation and Accreditation of Curriculum Programs (FEDEK).

Accreditation Start/End Date: 02.05.2024-30.09.2026

Access Requirements

Transfer applications for previously taken and successfully completed courses, internships, etc. from any higher education institution are evaluated and decided by the relevant boards of Cappadocia University. In order for the requested course, internship, etc. to be transferred, the credits of the previously taken course and the Cappadocia University course to be transferred must be equal or higher than the credits of the Cappadocia University course; the course previously taken must have been successfully completed and the attendance requirement must have been met.

Conditions for SuccessIn addition to the graduation conditions specified in Article 36 of the Cappadocia University Associate and Undergraduate Education Regulation, in order for students to graduate from the program, they must take at least one field elective course in each semester starting from the 3rd semester, within the scope of the 240 ECTS credit education-training activity, successfully complete at least six field elective courses in total, and at least three of these field elective courses must be selected and successfully completed from courses within the scope of English Cultural Studies, American Culture and Literature or Translation elective course lines.
Progression Paths (Relationship Type)

The vast majority of graduates of the department are employed as English teachers. Therefore, students who graduate from the program can become teachers in public schools, private schools and foreign language courses under the Ministry of National Education; and if they continue their postgraduate education in Turkey or abroad, they will have the opportunity to work as academics in Turkish universities to meet the demand for academic staff in the field of English Language and Literature. Graduates of the English Language and Literature department can also work in the field of translation. They can also find jobs in areas that require cultural and literary knowledge, such as the tourism sector, which has a very high potential and a need for qualified labor, and ministries, banks, media organizations affiliated with the state and the private sector, and they can even be employed as writers and editors.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024498


Qualification Title
Bachelor of Arts in English Language and Literature

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The aim of the English Language and Literature undergraduate program is to provide students with professional written and spoken English proficiency through English skills courses; comparative and critical thinking skills through in-depth examination of the literature, history and culture of another European country through literature courses; and cultural literacy and cultural awareness and cultural comparison skills through English Cultural Studies courses.
  • In the most general sense, the aim of the program is to graduate students who have a high level of knowledge about their own society, who can think creatively, freely and critically, and who can meet the requirements of the globalizing world by looking at the literature and culture of another society and creating a mirror effect, and who have foreign language skills and intellectual equipment.
  • The program offers a curriculum that is up-to-date and suitable for re-updating when necessary, designed by taking into account the scientific and methodological innovations in the fields of English Language and Literature and Cultural Studies in Turkey and countries such as the United Kingdom and the United States and adapting it to the needs of our country. In addition to the compulsory department courses, students enrolled in the program have the opportunity to gain more comprehensive knowledge in one of the subjects they choose, including British Cultural Studies, American Culture and Literature, and Translation, thanks to three different elective course lines in the curriculum structure.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in workplaces as internships or workplace training.


Description
  • Has basic current theoretical and applied knowledge about English language, English literature and English culture.
  • Has basic current theoretical and applied knowledge about general literature, literary genres, concepts and terms.
  • Has basic current theoretical and applied knowledge necessary to define the genres of English literature with their characteristic features and to explain and analyze the texts representing these genres in the context of their historical, social, cultural, economic, political and ecological backgrounds.
  • Has advanced theoretical and applied knowledge about the systematic structure, functioning and written and oral uses of the English language.
  • Has critical, creative and analytical thinking skills.
  • Collects information and data on topics related to English language, literature and culture individually and/or through teamwork using current information technologies and research methods and techniques, and shares this information and data in national and international education-training environments and other professional environments.
  • Analyzes literary and cultural texts by applying relevant theories with an interdisciplinary approach.
  • Has the necessary current knowledge and skills to teach topics in the fields of English and English literature and culture in national and international environments.
  • Using critical, creative and analytical thinking skills, conducts independent research, solves problems and expresses results in English (European Language Portfolio C1 general level) using effective tools in national and international professional and social environments.
  • Develops an unprejudiced, respectful and open attitude towards one's own culture and other cultures by participating in curricular and extra-curricular activities and examining English literature, culture, history and society.
  • Develops an unprejudiced, respectful and open attitude towards different religions, languages, races, genders and social class groups by embracing basic universal values.

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

In evaluating the success of the students, the success evaluation criteria carried out according to the articles 21 and 22 of the "Cappadocia University Associate and Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulation" are taken as basis. Measurement and evaluation methods used in the courses:

  • Midterm Exam (Midterm)
  • Attendance / Participation
  • Quiz (Quiz)
  • Homework / Oral Exam
  • Project / Drawing
  • Presentation / Seminar
  • Practical Studies (Performance Measurement)
  • Other (Internship etc.)
  • Final Exam (Final)

In the Student Guide published separately for each academic year, detailed information about these measurement and evaluation methods and 13 measurement systems used in grading the measurement and evaluation activities carried out using these methods are shared with the students. Exams can be written, oral and/or applied.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

· The “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

· The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Faculties of Arts and Sciences, Arts and Sciences, Language and History-Geography have earned the right to be accredited by the Association for Evaluation and Accreditation of Curriculum Programs (FEDEK).

Accreditation Start/End Date: 02.05.2024-30.09.2026


Access Requirements

Transfer applications for previously taken and successfully completed courses, internships, etc. from any higher education institution are evaluated and decided by the relevant boards of Cappadocia University. In order for the requested course, internship, etc. to be transferred, the credits of the previously taken course and the Cappadocia University course to be transferred must be equal or higher than the credits of the Cappadocia University course; the course previously taken must have been successfully completed and the attendance requirement must have been met.


Conditions for Success
In addition to the graduation conditions specified in Article 36 of the Cappadocia University Associate and Undergraduate Education Regulation, in order for students to graduate from the program, they must take at least one field elective course in each semester starting from the 3rd semester, within the scope of the 240 ECTS credit education-training activity, successfully complete at least six field elective courses in total, and at least three of these field elective courses must be selected and successfully completed from courses within the scope of English Cultural Studies, American Culture and Literature or Translation elective course lines.

Progression Paths (Relationship Type)

The vast majority of graduates of the department are employed as English teachers. Therefore, students who graduate from the program can become teachers in public schools, private schools and foreign language courses under the Ministry of National Education; and if they continue their postgraduate education in Turkey or abroad, they will have the opportunity to work as academics in Turkish universities to meet the demand for academic staff in the field of English Language and Literature. Graduates of the English Language and Literature department can also work in the field of translation. They can also find jobs in areas that require cultural and literary knowledge, such as the tourism sector, which has a very high potential and a need for qualified labor, and ministries, banks, media organizations affiliated with the state and the private sector, and they can even be employed as writers and editors.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode