Yeterlilik Kodu

TR0020000652

Yeterlilik Adı
Laboratuvar Hizmetleri Alanı Gıda Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyokimya
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3111

KategoriAna
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, laboratuvar temel işlemleri, laboratuvar güvenliği ve analizlere hazırlık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı dalında; mikrobiyolojik analizler, tarım analizleri, gıda analizleri, hayvan sağlığı laboratuvarı, yem analizleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Örgün Eğitim

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine ve kullanılacak ölçüm aracına uygun şekilde laboratuvar çalışmalarında sıklıkla tekrarlanan temel işlemleri yapar.
  • Laboratuvarda iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak laboratuvarın ve araç gereçlerin temizliğini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda, tarım ve hayvan sağlığına yönelik mikrobiyoloji laboratuvarında analiz metoduna göre gerekli araç gereç ve cihazları kullanarak mikrobiyolojik çalışmalar yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede fiziksel analizleri  yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede  kimyasal analizleri yapar.
  • iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak standartlarına ve analiz metotlarına uygun, hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıda analizlerini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hayvan sağlığı ile ilgili klinik biyokimya, histoloji ve parazitoloji uygulamalarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numune alır.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numuneyi analize hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun  yem analizleri yapar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim,
  • Yabancı dillerde iletişim,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
  • Dijital yetkinlik,
  • Öğrenmeyi öğrenme,
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.

Kalite Güvencesi

Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.

 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 

Giriş Şartı
  • Örgün mesleki eğitim için ortaokulu tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamak
  • Mesleki açık öğretim lisesi için ortaokulu tamamlamış olmak
  • Teknik lise için ortak olan 9. sınıftan sonra ilgili mevzuat doğrultusunda yılsonu başarı ortalamasını tutturmuş olmak
  • Anadolu meslek ve Anadolu teknik lisesine girmek için orta öğretim kurumlarına giriş sınavında başarılı olmak
Başarma ŞartlarıDört yıllık eğitim veren meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lise programını başarı ile tamamlamış olmak Mesleki açık öğretim lisesinden alanı ile ilgili eğitim programını başarı ile tamamlamış olmak
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler.

Tarım laboratuvar teknisyeni, laboratuvar elemanı, laborant, toprak-su laboratuvar elemanı, yaprak-gübre laboratuvar elemanı, tarımsal ürün laboratuvar elemanı, hayvan sağlığı laboratuvar elemanı, mikrobiyoloji laboratuvar elemanı, kimyasal analiz laboratuvar elemanı, biyoloji laboratuvar elemanı

Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

                                                            

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020000652


Yeterlilik Adı
Laboratuvar Hizmetleri Alanı Gıda Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3111


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 3111


Kategori
Ana

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, laboratuvar temel işlemleri, laboratuvar güvenliği ve analizlere hazırlık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı dalında; mikrobiyolojik analizler, tarım analizleri, gıda analizleri, hayvan sağlığı laboratuvarı, yem analizleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Örgün Eğitim


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine ve kullanılacak ölçüm aracına uygun şekilde laboratuvar çalışmalarında sıklıkla tekrarlanan temel işlemleri yapar.
  • Laboratuvarda iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak laboratuvarın ve araç gereçlerin temizliğini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda, tarım ve hayvan sağlığına yönelik mikrobiyoloji laboratuvarında analiz metoduna göre gerekli araç gereç ve cihazları kullanarak mikrobiyolojik çalışmalar yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede fiziksel analizleri  yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede  kimyasal analizleri yapar.
  • iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak standartlarına ve analiz metotlarına uygun, hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıda analizlerini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hayvan sağlığı ile ilgili klinik biyokimya, histoloji ve parazitoloji uygulamalarını yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numune alır.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numuneyi analize hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun  yem analizleri yapar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim,
  • Yabancı dillerde iletişim,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
  • Dijital yetkinlik,
  • Öğrenmeyi öğrenme,
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.


Kalite Güvencesi

Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.

 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 


Giriş Şartı
  • Örgün mesleki eğitim için ortaokulu tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamak
  • Mesleki açık öğretim lisesi için ortaokulu tamamlamış olmak
  • Teknik lise için ortak olan 9. sınıftan sonra ilgili mevzuat doğrultusunda yılsonu başarı ortalamasını tutturmuş olmak
  • Anadolu meslek ve Anadolu teknik lisesine girmek için orta öğretim kurumlarına giriş sınavında başarılı olmak

Başarma Şartları
Dört yıllık eğitim veren meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lise programını başarı ile tamamlamış olmak Mesleki açık öğretim lisesinden alanı ile ilgili eğitim programını başarı ile tamamlamış olmak

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler.

Tarım laboratuvar teknisyeni, laboratuvar elemanı, laborant, toprak-su laboratuvar elemanı, yaprak-gübre laboratuvar elemanı, tarımsal ürün laboratuvar elemanı, hayvan sağlığı laboratuvar elemanı, mikrobiyoloji laboratuvar elemanı, kimyasal analiz laboratuvar elemanı, biyoloji laboratuvar elemanı


Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

                                                            


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020000652

Qualification Title
Area of Laboratory Services Branch of Food, Agriculture and Animal Health Laboratory Vocational and Technical Education Diploma
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasBiochemistry
National Occupation Classification

ISCO 08: 3111

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Performs basic laboratory operations. Performs basic operations in microbiology. Performs microbiological analyzes. Performs feed analysis. Does soil analysis. Does water analysis, Does leaf analysis. Does fertilizer analysis. Analyzes agricultural products (fruits, vegetables, grains, milk, meat and honey). Makes the seed analysis. Prepares histological slides. Does parasitological examinations. Does blood analysis. Does urine and gaita analysis. Performs professional development activities.

Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational       

Category: Special Purposes

Quality Assurance-
Access Requirements
  • To have completed secondary school for formal vocational training and to be within age limits
  • To have completed secondary school for vocational open high school
  • To have achieved annual grade point average after 9th grade which is common grade for technical high school in line with related legislation
  • To have succeeded in secondary school entrance exams for Anatolian Vocational and Anatolian Technical High School
Conditions for SuccessHaving successfully completed 4 years' vocational high school, Anatolian vocational high school, technical high school and Anatolian technical high school Having successfully completed education programme related to his/her field from vocational open education high school
Progression Paths (Relationship Type)

Laboratory personnel, agricultural product laboratory personnel,

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0020000652


Qualification Title
Area of Laboratory Services Branch of Food, Agriculture and Animal Health Laboratory Vocational and Technical Education Diploma

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08: 3111


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 3111


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Performs basic laboratory operations. Performs basic operations in microbiology. Performs microbiological analyzes. Performs feed analysis. Does soil analysis. Does water analysis, Does leaf analysis. Does fertilizer analysis. Analyzes agricultural products (fruits, vegetables, grains, milk, meat and honey). Makes the seed analysis. Prepares histological slides. Does parasitological examinations. Does blood analysis. Does urine and gaita analysis. Performs professional development activities.


Key Competencies
-

Further Info

Orientation: Vocational       

Category: Special Purposes


Quality Assurance
-

Access Requirements
  • To have completed secondary school for formal vocational training and to be within age limits
  • To have completed secondary school for vocational open high school
  • To have achieved annual grade point average after 9th grade which is common grade for technical high school in line with related legislation
  • To have succeeded in secondary school entrance exams for Anatolian Vocational and Anatolian Technical High School

Conditions for Success
Having successfully completed 4 years' vocational high school, Anatolian vocational high school, technical high school and Anatolian technical high school Having successfully completed education programme related to his/her field from vocational open education high school

Progression Paths (Relationship Type)

Laboratory personnel, agricultural product laboratory personnel,


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address