Yeterlilik Kodu

TR0020221432

Yeterlilik Adı
Meyve Ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1223.04

KategoriAna
Kredi Değeri2
Programın Normal Süresi 45 Saat
Program Profili (Amaç)

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması, hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması, iyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması, iyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi, iyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması,
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması,
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi,
  • İyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programı;

Kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması, hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması, iyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması, iyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi, iyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi ile ilgili bilgi ve becerini kapsar.

Kazanımlar:

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapar.
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • İyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygular.
  • İyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 18 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma ŞartlarıKursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

2. 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)

3. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,

4. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.

5. 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

6. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.

7. 5488 sayılı Tarım Kanunu

8. 5996 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221432


Yeterlilik Adı
Meyve Ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1223.04


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1223.04


Kategori
Ana

Kredi Değeri
2

Programın Normal Süresi
45 Saat

Program Profili (Amaç)

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması, hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması, iyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması, iyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi, iyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programını bitiren bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması,
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması,
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması,
  • İyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi,
  • İyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları kurs programı;

Kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması, hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapması, iyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olması, iyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygulayabilmesi, iyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygulayabilmesi ile ilgili bilgi ve becerini kapsar.

Kazanımlar:

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapar.
  • İyi tarım uygulamalarının amacı, mevzuatı ve önemi ile ilgili bilgi sahibi olur.
  • İyi tarım uygulamaları üretim tekniklerini uygular.
  • İyi tarım uygulamalarında hasat ve pazarlama tekniklerini uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 18 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.


Başarma Şartları
Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Meyve ve Sebzede İyi Tarım Uygulamaları Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

2. 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)

3. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,

4. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.

5. 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

6. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.

7. 5488 sayılı Tarım Kanunu

8. 5996 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221432

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value2
Program Duration45 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221432


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
2

Program Duration
45 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address