Yeterlilik Kodu | TR0020221329 | |
Yeterlilik Adı | Mutfak Takımları Hazırlama Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | El sanatları | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:7533.10 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 11 | |
Programın Normal Süresi | 285 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Bu kurs programında, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mutfak takımının parçalarının mesleki hesaplamalarını ve süslemelerini yapma, takımın parçalarını tekniğine uygun birleştirme ve yıpranan kumaşları onarma ile ilgili bilgi ve becerilere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Mutfak takımları hazırlama kurs programını tamamlayan bireyin,
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Mutfak takımları hazırlama kurs programını tamamlayan birey;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak. 2. 13 yaşını tamamlamış olmak. 3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak. | |
Başarma Şartları | Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Mutfak Takımları Hazırlama Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Mutfak Takımları HazırlamaKurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bilgisayarda Halı Desen Çizimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bilgisayarda Halı Desen Çizimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu 2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, 3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı. 4. “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.” | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221329
ISCO 08:7533.10
ISCO 08:7533.10
Bu kurs programında, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mutfak takımının parçalarının mesleki hesaplamalarını ve süslemelerini yapma, takımın parçalarını tekniğine uygun birleştirme ve yıpranan kumaşları onarma ile ilgili bilgi ve becerilere sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Mutfak takımları hazırlama kurs programını tamamlayan bireyin,
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
- Düz sanayi dikiş makinesini dikime hazırlama ve dikim işlemlerini yapması,
- Overlok makinesini dikime hazırlama ve dikim işlemlerini yapması,
- Temel matematiksel işlemleri yapması,
- Evin bölümlerinin ihtiyacına ve zevke uygun ev tekstili ürünü yapması,
- Temel dikiş teknik çalışmalarını yapması,
- Basit nakış iğne teknikleriyle ürün oluşturup ürünü kullanıma hazır hâle getirmesi,
- Elde aplike iğne teknikleri ile ürün oluşturması,
- Mutfak takımı modeli tasarlayıp ürünü kullanıma hazırlaması,
- Perde üretimi yapması,
- Yıpranan ve yırtılan triko ve dokuma örgü ürünlerin onarımını yapması amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Mutfak takımları hazırlama kurs programını tamamlayan birey;
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak düz sanayi dikiş makinesini dikime hazırlama ve dikim işlemlerini yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak overlok makinesini dikime hazırlama ve dikim işlemlerini yapar.
- Temel matematiksel işlemleri yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak evin bölümlerinin ihtiyacına ve zevke uygun ev tekstili ürünü yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kalite niteliklerine uygun temel dikiş teknik çalışmalarını yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak basit nakış iğne teknikleriyle ürün oluşturup ürünü kullanıma hazır hâle getirir.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak çizilen desen özelliğine göre elde aplike iğne teknikleri ile ürün oluşturur.
- Kullanacağı yere uygun mutfak takımı modeli tasarlayıp ürünü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kullanıma hazırlar.
- iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak perde üretimi yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yıpranan ve yırtılan triko ve dokuma örgü ürünlerin onarımını yapar.
- Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
- Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
- Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
- Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
1. Okuryazar olmak.
2. 13 yaşını tamamlamış olmak.
3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
Bilgisayarda Halı Desen Çizimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Bilgisayarda Halı Desen Çizimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu
2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı.
4. “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.”
Süresiz
Qualification Code | TR0020221329 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Handicrafts | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 11 | |
Program Duration | 285 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |