Yeterlilik Kodu | TR0020221046 | |
Yeterlilik Adı | Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:3142.11 Arıcılık Teknikeri | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 29 | |
Programın Normal Süresi | 736 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kurs Programı'nı bitiren bireylerin bölgesinde yıl boyu; doğal, organik ve nitelikli ana arı yetiştirme ve maksimum verimle doğal arı ürünlerinin sağlıklı, hijyen ve kimyasal kalıntısız olarak üretme ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır. Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği kurs programını bitiren bireyin,
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kursu Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kursu Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221046
ISCO 08:3142.11 Arıcılık Teknikeri
ISCO 08:3142.11 Arıcılık Teknikeri
Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kurs Programı'nı bitiren bireylerin bölgesinde yıl boyu; doğal, organik ve nitelikli ana arı yetiştirme ve maksimum verimle doğal arı ürünlerinin sağlıklı, hijyen ve kimyasal kalıntısız olarak üretme ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.
Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği kurs programını bitiren bireyin,
- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması,
- Arıcılıkta ilkbahar bakımı ile ilgili bilgi ve becerileri kazanması,
- Arı geliştirme, çoğaltma ve bölme işlemlerini uygulamalı olarak yapması,
- Üretime başlangıç ve arı kovanlarının göçü işlemlerini uygulamalı olarak yapması,
- Arı ve arı ürünleri üretimi işlemlerini yapması,
- Ürün hasatını uygulamalı olarak yapması,
- Yaz konağından toplanma ve sonbahar hazırlıklarını uygulamalı olarak yapması,
- Kış hazırlığı ve arıların kışa hazırlanması uygulamalı olarak yapması
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrar.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayarak, arıcılıkta ilkbahar bakımı ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayarak, arı geliştirme, çoğaltma ve bölme işlemlerini yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak üretime başlangıç ve arı kovanlarının göçü ile ilgili bilgi ve becerileri kazanır.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayarak arı üretimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğe uygun ürün hasatı işlemlerini yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğe uygun arıların toplanması ve sonbahar hazırlığı işlemlerini uygular.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğe uygun arıların kış dinlenmesi ve yeni faaliyetlerin planlanmasını uygular.
- Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
- Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
- Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
- Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfasında yer verilmiştir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
- Okuryazar olmak.
- 18 yaşını tamamlamış olmak.
- Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
“Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kursu Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Organik Arı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Kursu Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
- 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1),
- 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
- 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
- Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarihli ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
- 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu,
- Talim ve Terbiye Kurulunun 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı kararıyla kabul edilen “Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları”,
- 13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,
- 30.11.2011.tarihli ve 28128 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Arıcılık Yönetmeliği,
- 28.04.2020 Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.
Süresiz
Qualification Code | TR0020221046 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 29 | |
Program Duration | 736 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |