Yeterlilik Kodu | TR0020221144 | |
Yeterlilik Adı | Organik Tarım Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:6111.25 Organik Tarım Ürünler Üreticisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 12 | |
Programın Normal Süresi | 304 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Organik Tarım kurs programını bitiren bireyin;
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak, 2. 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak. | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Organik Tarım Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Organik Tarım Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Organik Tarım Kursu Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Organik Tarım Kursu Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı. 4. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 5. 5488 sayılı Tarım Kanunu 6. 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu 7. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu 8. 26283 sayılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetmeliği 9. 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunu 10. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu 11. 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu 12. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 13. 26759 sayılı Meyve/Asma Fidan ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği 14. 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu 15. 4342 sayılı Mera Kanunu 16. 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221144
ISCO 08:6111.25 Organik Tarım Ürünler Üreticisi
ISCO 08:6111.25 Organik Tarım Ürünler Üreticisi
Organik Tarım kurs programını bitiren bireyin;
- Organik tarımı ve toprağı oluşturan ana maddeleri ve toprak özelliklerini tanımak
- Organik tarıma etki eden iklim faktörlerini tanımak
- Organik tarım ile yetiştiricilik sistemleri arasındaki ilişkiyi anlamak
- Organik tarımda arazi hazırlığı yapmak
- Temel toprak işleme alet ve makinelerini kullanmak ve bakım-onarımını yapmak
- Tohumla üretim tekniği ile çoğaltma yapmak
- Çelikle üretim tekniği ile çoğaltma yapmak
- Aşıyla üretim tekniği ile çoğaltma yapmak
- Ayırma ve bölme, daldırma ve doku kültürü üretim tekniğiyle çoğaltma yapmak
- Organik tarımda gübreleme yöntemlerini uygulamak
- Organik tarımda tarımsal sulama yapmak
- Organik tarımda hastalıklarla, zararlılarla ve yabancı otlarla mücadele etmek
- Organik tarımda hasat ve pazarlama organizasyonu yapmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip olması
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
- Organik tarımı ve toprağı oluşturan ana maddeleri ve toprak özelliklerini tanır.
- Organik tarıma etki eden iklim faktörlerini tanır.
- Organik tarım ile yetiştiricilik sistemleri arasındaki ilişkiyi anlar.
- Organik tarımda arazi hazırlığı yapar.
- Temel toprak işleme alet ve makinelerini kullanır ve bakım-onarımını yapar.
- Tohumla üretim tekniği ile çoğaltma yapar.
- Çelikle üretim tekniği ile çoğaltma yapar.
- Aşıyla üretim tekniği ile çoğaltma yapar.
- Ayırma ve bölme, daldırma ve doku kültürü üretim tekniğiyle çoğaltma yapar.
- Organik tarımda gübreleme yöntemlerini uygular
- Organik tarımda tarımsal sulama yapar
- Organik tarımda hastalıklarla, zararlılarla ve yabancı otlarla mücadele eder.
- Organik tarımda hasat ve pazarlama organizasyonu yapar
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
- Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır
1. Okuryazar olmak,
2. 18 yaşını tamamlamış olmak,
3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
Organik Tarım Kursu Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Organik Tarım Kursu Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.
4. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
5. 5488 sayılı Tarım Kanunu
6. 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu
7. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu
8. 26283 sayılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetmeliği
9. 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunu
10. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu
11. 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu
12. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu
13. 26759 sayılı Meyve/Asma Fidan ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği
14. 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu
15. 4342 sayılı Mera Kanunu
16. 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221144 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 12 | |
Program Duration | 304 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |