Yeterlilik Kodu

TR0030024114

Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumPamukkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Çamlaraltı, Kınıklı Yerleşkesi, Üniversite Cd. No:11, 20160 Pamukkale
Sorumlu Kurum URLhttp://www.pau.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkinin yapısını, besin ve su alışverişini, yapısındaki fizyolojik olayları kavramak.
  • Hücre ve organellerin özelliklerini işlevlerini iyi kavrayıp, bitkiler ve hayvanlar alemindeki organizmaların genel özelliklerini bilmek.
  • Bitkinin, içinde bulunduğu ekoloji ile karşılıklı etkilerini, bitki-toprak-su-hava etkileşimini iyi kavramak, bitkisel üretimde bu etkileşimi en iyi şekilde kullanabilmek.
  • Toprak ve toprak verimliliği; gübre ve gübreleme ile ilgili bilgileri edinip, uygulamada bunları kullanabilmek.
  • Bitkisel yetiştiriciliğin her aşamasında kullanılan alet ekipmanların çalışma prensiplerini öğrenmek.
  • İyi bir bağ tesisi için uyulması gereken kuralları öğrenmek, tesis oluştuktan sonra verimliliği ve devamlılığı sağlamak için yapılması gerekenleri kavramak.
  • Bağ hastalık ve zararlılarını öğrenip mücadele yöntemlerini kavramak; bağdan sağlıklı ve iyi verim elde edebilmek için yıllık bakım programı yapabilmek.
  • Organik sebze yetiştirme tekniklerini öğrenme; organik tohum, fide ve fidan kavramlarını öğrenme ve çoğaltım materyallerinin üretilmesi sırasında uyulması gereken kuralları öğrenmek.
  • Sera ve alçak plastik tünellerde bitkisel üretimin nasıl yapıldığını öğrenmek.
  • Çevre dostu üretim tekniklerini öğrenme, organik tarımın temel ilkelerini öğrenmek, organik tarımın geleneksel tarımdan farkını öğrenebilme, organik bitkisel üretim yapılırken uyulması gereken kuralları öğrenmek.
  • Akreditasyon, kontrol ve sertifikasyon kavramlarını ve kontrol ve sertifikasyon sisteminin özellikleri ve esaslarını öğrenmek.
  • Dünya’da ve Türkiye’de organik tarımsal ürünlerin üretimi, sorunları ve çözüm önerileri.
  • Organik tarımda verimliliğin korunması, arttırılması ve verimliliğe etki eden faktörleri öğrenme; organik tarımda hastalık ve zararlılarla pasif koruma, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve yabancı otlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek.
  • Organik ürünlerin muhafaza teknikleri ve pazarlanması aşamalarında uyulması gereken kuralları öğrenme; organik ürünlerin işlenmesi, etiketlenmesi, depolanması, taşınması aşamalarını öğrenmek.
  • Organik hayvan yetiştiriciliğinde uyulması gerekli kuralları öğrenmek.
  • Atatürk ilke ve inkılaplarını öğrenmek.
  • Temel matematik bilgilerini kavrayabilmek.
  • Türkçeyi düzgün kullanmak, dilbilgisi kurallarını öğrenmek.
  • Bilgasayar ofis programlarını kullanabilir duruma gelmek.
  • Yabancı dili temel seviyede öğrenme ve kullanabilmek.
  • Kimya konusunda temel bilgiler.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.
 

Başarma ŞartlarıÖğrenciler belirlenen kredilerini tamamlayıp, yaz stajlarını yapmak zorundadırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Giderek büyümekte olan organik üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitimli elemanları yetiştirmek için Organik Tarım Programına gereksinim vardır. Üreticiye doğru uygulama biçimlerini gösterecek, bu sektörde çalışacak eğitimli elemana ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılama görevi de bu alanda eğitim veren fakültelere ve meslek yüksekokullarına düşmektedir. Program mezunları kamu ve özel sektörde bu alanda çalışabileceklerdir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030024114


Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Pamukkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Çamlaraltı, Kınıklı Yerleşkesi, Üniversite Cd. No:11, 20160 Pamukkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkinin yapısını, besin ve su alışverişini, yapısındaki fizyolojik olayları kavramak.
  • Hücre ve organellerin özelliklerini işlevlerini iyi kavrayıp, bitkiler ve hayvanlar alemindeki organizmaların genel özelliklerini bilmek.
  • Bitkinin, içinde bulunduğu ekoloji ile karşılıklı etkilerini, bitki-toprak-su-hava etkileşimini iyi kavramak, bitkisel üretimde bu etkileşimi en iyi şekilde kullanabilmek.
  • Toprak ve toprak verimliliği; gübre ve gübreleme ile ilgili bilgileri edinip, uygulamada bunları kullanabilmek.
  • Bitkisel yetiştiriciliğin her aşamasında kullanılan alet ekipmanların çalışma prensiplerini öğrenmek.
  • İyi bir bağ tesisi için uyulması gereken kuralları öğrenmek, tesis oluştuktan sonra verimliliği ve devamlılığı sağlamak için yapılması gerekenleri kavramak.
  • Bağ hastalık ve zararlılarını öğrenip mücadele yöntemlerini kavramak; bağdan sağlıklı ve iyi verim elde edebilmek için yıllık bakım programı yapabilmek.
  • Organik sebze yetiştirme tekniklerini öğrenme; organik tohum, fide ve fidan kavramlarını öğrenme ve çoğaltım materyallerinin üretilmesi sırasında uyulması gereken kuralları öğrenmek.
  • Sera ve alçak plastik tünellerde bitkisel üretimin nasıl yapıldığını öğrenmek.
  • Çevre dostu üretim tekniklerini öğrenme, organik tarımın temel ilkelerini öğrenmek, organik tarımın geleneksel tarımdan farkını öğrenebilme, organik bitkisel üretim yapılırken uyulması gereken kuralları öğrenmek.
  • Akreditasyon, kontrol ve sertifikasyon kavramlarını ve kontrol ve sertifikasyon sisteminin özellikleri ve esaslarını öğrenmek.
  • Dünya’da ve Türkiye’de organik tarımsal ürünlerin üretimi, sorunları ve çözüm önerileri.
  • Organik tarımda verimliliğin korunması, arttırılması ve verimliliğe etki eden faktörleri öğrenme; organik tarımda hastalık ve zararlılarla pasif koruma, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve yabancı otlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek.
  • Organik ürünlerin muhafaza teknikleri ve pazarlanması aşamalarında uyulması gereken kuralları öğrenme; organik ürünlerin işlenmesi, etiketlenmesi, depolanması, taşınması aşamalarını öğrenmek.
  • Organik hayvan yetiştiriciliğinde uyulması gerekli kuralları öğrenmek.
  • Atatürk ilke ve inkılaplarını öğrenmek.
  • Temel matematik bilgilerini kavrayabilmek.
  • Türkçeyi düzgün kullanmak, dilbilgisi kurallarını öğrenmek.
  • Bilgasayar ofis programlarını kullanabilir duruma gelmek.
  • Yabancı dili temel seviyede öğrenme ve kullanabilmek.
  • Kimya konusunda temel bilgiler.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.
 


Başarma Şartları
Öğrenciler belirlenen kredilerini tamamlayıp, yaz stajlarını yapmak zorundadırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Giderek büyümekte olan organik üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitimli elemanları yetiştirmek için Organik Tarım Programına gereksinim vardır. Üreticiye doğru uygulama biçimlerini gösterecek, bu sektörde çalışacak eğitimli elemana ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılama görevi de bu alanda eğitim veren fakültelere ve meslek yüksekokullarına düşmektedir. Program mezunları kamu ve özel sektörde bu alanda çalışabileceklerdir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030024114

Qualification Title
Organik Tarım Ön Lisans Diploması
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030024114


Qualification Title
Organik Tarım Ön Lisans Diploması

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address