Yeterlilik Kodu

TR0020001373

Yeterlilik Adı
Pastacılık, Tatlıcılık Ve Şekerlemecilik Ustalık Belgesi
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 7512.03

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyonkurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
  • Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
  • Alkolsüz içecekleri hazırlar.
  • Çeşitli yöntemlerle hamur, hamurlardan ürünler hazırlar
  • Tart, tartolet, paylar, yaş pastalar, kuru pastalar ve katkılı ekmekleri hazırlar ve süsler.
  • Basit tatlılar, hamur tatlıları, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tahıl tatlıları ve baklava hazırlar.
  • Pastacılıkta süsleme teknikleri ve pasta süsleme uygulamaları yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak

Başarma ŞartlarıKalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020001373


Yeterlilik Adı
Pastacılık, Tatlıcılık Ve Şekerlemecilik Ustalık Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 7512.03


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 7512.03


Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyonkurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
  • Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
  • Alkolsüz içecekleri hazırlar.
  • Çeşitli yöntemlerle hamur, hamurlardan ürünler hazırlar
  • Tart, tartolet, paylar, yaş pastalar, kuru pastalar ve katkılı ekmekleri hazırlar ve süsler.
  • Basit tatlılar, hamur tatlıları, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tahıl tatlıları ve baklava hazırlar.
  • Pastacılıkta süsleme teknikleri ve pasta süsleme uygulamaları yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak


Başarma Şartları
Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020001373

Qualification Title
Certificate of Mastership for Pastry, Dessert and Confectionery Making
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08: 7512.03

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Preparation of non-alcoholic beverages - Preparing dough and pastry by various methods - Preparing and decorating tarts, tartlets, pies, cakes, biscuits and mixed breads - Simple desserts, pastry desserts, milk desserts, fruit desserts, cereal desserts and baklava preparation - Using decoration techniques in pastry, and pastry decoration

Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course

Conditions for SuccessThose, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.
Progression Paths (Relationship Type)

It is an asset for working in the field of Food and Beverage Services. One can start up business.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0020001373


Qualification Title
Certificate of Mastership for Pastry, Dessert and Confectionery Making

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification

ISCO 08: 7512.03


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 7512.03


Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Preparation of non-alcoholic beverages - Preparing dough and pastry by various methods - Preparing and decorating tarts, tartlets, pies, cakes, biscuits and mixed breads - Simple desserts, pastry desserts, milk desserts, fruit desserts, cereal desserts and baklava preparation - Using decoration techniques in pastry, and pastry decoration


Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course


Conditions for Success
Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.

Progression Paths (Relationship Type)

It is an asset for working in the field of Food and Beverage Services. One can start up business.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address